banner565

banner472

banner458

banner457

Budapeşte’de ‘Türkiye-Macaristan 3. Go Africa İş Forumu’ düzenlendi

Resmi ziyaret kapsamında Macaristan’da bulunan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Budapeşte’de düzenlenen Türkiye-Macaristan 3. Go Africa İş Forumu’nun açılışında konuştu.

HABER 01.04.2022, 00:00 25.04.2022, 09:36
20727
Budapeşte’de ‘Türkiye-Macaristan 3. Go Africa İş Forumu’ düzenlendi

Bugün yaklaşık 2.5 trilyon dolarlık bir gayri safi hasıla ile Afrika’nın küresel ekonomide önemli bir aktöre dönüşmekte olduğunu belirten Muş, Türkiye’nin de Afrika’nın kalkınma serüveninde önemli bir partner olarak yerini aldığını, bu kapsamda 2003’te Afrika Stratejisi’ni yürürlüğe koyduğunu söyledi. Muş, Türkiye’nin Afrika ile ticaretinde adil ticaret hedeflediğini ve bu doğrultuda kazan-kazan ilkesini benimsediğini, kıta ile ticari ve ekonomik ilişkileri geliştirirken sosyal ve kültürel anlamda da kıtayla sıcak ilişkiler kurduklarını anlattı: “Şu an itibarıyla kıtada 43 ülkede büyükelçiliğimiz, 26 ülkede ticaret müşavirliğimiz bulunuyor. Milli hava yolu şirketimiz THY, kıtada 61 noktaya sefer düzenlemektedir. DEİK tarafından Afrika ülkeleri ile tesis edilen iş konseylerinin sayısı da 45’e ulaşmıştır. Bugüne kadar kıtadaki 48 ülke ile Ticari ve Ekonomik İşbirliği Anlaşması, 32 ülke ile Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması,16 ülke ile Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşması imzaladık. Ayrıca 5 Afrika ülkesi ile Serbest Ticaret Anlaşması imzaladık. Son olarak da büyük önem verdiğimiz Afrika Kıtası Serbest Ticaret Anlaşması Sekretaryası ile işbirliği yapmak üzere Aralık’ta bir mutabakat zaptı imzaladık.”
Muş, Türkiye’nin 2003’te Afrika kıtasıyla 5.4 milyar dolar olan ticaret hacminin 2021’de 34.5 milyar dolara ulaştığını söyledi. Muş, Yurt dışı müteahhitlik sektöründe yakın zamanda belirleyici olacak konuların başında yeni pazarlara erişimin geldiğini düşündüğünü paylaştı: “Bu bağlamda iki devletin ön ayak olmasıyla birlikte Türk ve Macar iş insanlarının güçlerini birleştireceklerine ve iyi bir sinerji meydana getireceklerine inanıyorum. İki ülke iş dünyalarının yüksek işbirliği ve dayanışma duygusuyla son yıllarda daha da zorlaşan rekabet koşullarına uyum sağlaması hiç şüphesiz büyük önem taşımaktadır.”
“Macaristan ve Türkiye’nin Afrika stratejisi benzeşiyor”: Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto da ülkesinin de Türkiye gibi Afrika’da aktif şekilde var olmaya çalıştığını söyledi: “Macaristan ve Türkiye’nin Afrika stratejisi benzeşiyor. Biz de Türkiye gibi oradaki büyükelçilik sayımızı artırmaya çalışıyoruz. Halihazırda 16 Afrika ülkesinde büyükelçiliğimiz var.”

Türk Devletleri Teşkilatı Budapeşte Temsilcilik Ofisi’ne ziyaret
Bakan Muş, Macaristan’da, Türk Devletleri Teşkilatı Budapeşte Temsilcilik Ofisi’ni de ziyaret etti. Teşkilatın üye ülkelerinin Budapeşte büyükelçileriyle bir araya gelen Muş, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Türk Devletleri Teşkilatı Budapeşte Temsilcilik Ofisi Direktörü Büyükelçi Janos Hovari ve KKTC Budapeşte Temsilcisi Özgür Ezel ile görüştü. Ziyarette Bakan Muş’a, Türkiye’nin Budapeşte Büyükelçisi Ahmet Akif Oktay da eşlik etti.

Bakan Muş, Macar büyükelçilere hitap etti
Bakan Muş, Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanlığı binasında düzenlenen Büyükelçiler Konferansı’nda Macar büyükelçilere hitaben bir konuşma yaptı. Muş, Türkiye’nin Macaristan ile olan ilişkilerine büyük önem verdiğini ve iki ülke arasındaki ilişkilerin her alanda geliştiğini söyledi. İki ülke arasındaki ticaret hacminin 6 milyar dolara ulaştırılması için çalıştıklarını kaydeden Muş, 2021’de ikili ticaret hacminin yüzde 11 artarak, 3 milyar dolar seviyesine yükseldiğini, Türkiye’nin Macaristan’daki yatırımlarının 750 milyon dolara ulaştığını, Türk müteahhitlerinin Macaristan’da bugüne kadar yaklaşık 780 milyon dolarlık proje hayata geçirdiklerini anlattı.

Yorumlar (0)