banner565

banner472

banner458

banner457

Çevre Sanayi Sitesi; Dünya markalarına ev sahipliği yapacak

Çevre Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Tokdemir, “Katılımcılarımız arasında dünya markası olma yolunda hızla büyüyen firmalarımız mevcut. Yakın zamanda Çevre Sanayi Sitesi’nden dünyaya fabrikalar ihraç eder hale geleceğiz” diyor.

HABER 01.12.2019, 07:49 26.12.2019, 15:33
12011
Çevre Sanayi Sitesi; Dünya markalarına ev sahipliği yapacak

Çevre Sanayi Sitesi (Sınırlı Sorumlu Çevre Sanayi Sitesi İşletme Kooperatifi), İkitelli Organize Sanayi Bölgesi’nin fabrikalar ihraç eden örnek kooperatifi olma yolunda hızla ilerliyor. Katılımcılarının büyüme kapasitesiyle öne çıkan Çevre Sanayi Sitesi, dünya markalarına ev sahibi olmanın gururunu yaşayacak.
Her biri 300 m2 alana sahip 530 modül işyeri bulunan Çevre Sanayi Sitesi’nde; mobilya, dekorasyon, makine ve metal, plastik ve kauçuk, otomotiv, kimya, ambalaj, inşaat ve tekstil sektörleri ağırlıklı olmak üzere birçok sektörde toplam 314 firma faaliyet gösteriyor, 7 bin çalışan istihdam ediliyor.
Çevre Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Tokdemir, “Çağdaş bir çalışma ortamına sahip sanayi sitemizde, küçük sanayiden orta ölçekliye, orta ölçekliden büyük ölçekli sanayiye geçme yolunda hızla büyüyen katılımcılarımız, Çevre Sanayi Sitesi’nde bir dünya markası olma yolunda hızla ilerliyor” diyor ve anlatıyor: “Örneğin; sitemizde faaliyet gösteren orta ölçekli Telas Lastik A.Ş., Deliklikaya’da 40 bin m2 alan üzerine bir fabrika kurdu, bir yan sanayici olarak dünya markası olma yolunda hızla ilerliyor. Bir diğer firmamız da Mercan Conta, Avrupa, Afrika ve Arap ülkelerine düzenli ihracat yapıyor. Silivri’de yeni bir fabrika kuran Arnes Ambalaj, kağıt bardak üretiyor ve yakında ABD’ye ihracat yapacak. Emaye tepsi imalatı yapan Sürmene Metal, otellere mobilya üretimi yapan Budak Mobilya, ayakkabı sektörüne toka üreten Erdoğan Toka da büyüme ve dünya markası olma yolunda ilerleyen firmalarımızdan.”
Yusuf Tokdemir, yüzde 100 doluluk oranına sahip Çevre Sanayi Sitesi’nin ciddi talep gördüğünü dile getiriyor: “İşyerlerimizi kiralamak için birçok sanayici sırada bekliyor. Ciddi büyüme potansiyeline sahip katılımcılarımızın da yeni yer talepleri söz konusu. Biz de yakın mücavir alanlarda, büyüyen katılımcılarımıza yer temin etmek için çalışıyoruz. İkitelli’den, Çevre Sanayi Sitesi’nden dünyaya fabrikalar ihraç eder hale geleceğiz. Katılımcılarımızın ihtiyaçlarına cevap vermek amacıyla Trakya Bölgesi’nde yeni yerler temin etmeye çalışıyoruz. Sanayici arkadaşlarımızın TOKİ marifetiyle birlikte Kapaklı’da yer alabilmesi için görüşmelerimiz devam ediyor, ön talep programlarına giriş yaptık. Kapaklı’da kurulması planlanan bölge faaliyete geçtiğinde Çevre Sanayi Sitesi olarak bin dönümlük bir modüle talibiz. Sanayici arkadaşlarımızla oluşturacağımız ortak bir konsorsiyumla altyapıları ve binaları inşa etmeyi düşünüyoruz.”
“10 yıl sonra bir kentsel dönüşüm projesine ihtiyaç var”: Çevre Sanayi Sitesi’ndeki 530 modül işyerinin bina ömürleri tamamlanmak üzere. Tokdemir, “Yeni tekniklerle birlikte 10 yıl sonra kentsel dönüşüme ihtiyaç olacak. Bu nedenle uzun vadeli planlarımız arasında sitemiz için bir kentsel dönüşüm projesi de yer alıyor” diyor.
Çevre Sanayi Sitesi ile KOSGEB işbirliği: KOBİ’ler finansmana erişmekte sıkıntı yaşıyor. Bu sorunun çözümü için KOSGEB desteklerine ulaşmak önemli. Yusuf Tokdemir, “KOBİ’lerimizin desteklerden yararlanabilmeleri için KOSGEB veri tabanına kayıtlı olmaları gerekiyordu. 2001 yılında KOSGEB ile işbirliği yaparak sitemizde faaliyet gösteren KOBİ’lerimizin analizlerini yaptırdık, veri tabanına girişlerini sağladık. KOBİ’lerimiz KOSGEB’e başvurularını yaparak desteklerden faydalanabilir duruma gelmişlerdir” diye konuşuyor.

Çevre Sanayi Sitesi’nin kuruluş öyküsü
Yusuf Tokdemir, Çevre Sanayi Sitesi’nin kuruluş öyküsünü de paylaşıyor: “Çevre Sanayi Sitesi, 1977’de kuruldu. Sınırlı Sorumlu Çevre Sanayi Sitesi Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi, aktif olarak 1985’te faaliyete geçti. O dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Bedrettin Dalan’ın büyük desteğiyle Arsa Ofisi’nden tahsis edilen alan üzerinde inşaata başlandı. 1990’da yönetimi devir alırken inşaatlar, Bayındırlık fiyatları üzerinden yapılmakta ve kooperatifin müteahhidi de iflasın eşiğindeydi.
Yönetime geldikten sonra inşaatı emanet usülü çok cüzzi aidatlarla sürdürerek, 1994’te altyapısı da tamamlanmış olarak ortaklara teslim ettik. Gerek İSKOBİR yönetiminde ve gerekse de İkitelli Organize Sanayi Bölgesi (İkitelli OSB) yönetiminde bulunmam nedeniyle uzun yıllar bölgemizin yasal kimliğe kavuşması için yoğun çabalar verdik. 16 yıl boyunca kurumlardan netice alamadık. 2000’de yürürlüğe giren 4562 sayılı kanuna göre 2001’de kuruluşunu tamamladığımız İkitelli OSB ve T.C. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı sayesinde 1 yıl gibi kısa bir sürede tüm bölgenin yapılaşma envanterini çıkardık. 1/1000’lik uygulama imar planlarını yapıp, bölgeyi tarladan imarlı sanayi alanına dönüştürerek inşaat ruhsatı ve iskan belgelerinin alınabilmesi hususunda önümüzün açılmasını sağladık. Uzun yıllar süren çabamızın sonucunda nihayet katılımcılarımızın tapularını verebilecek duruma gelmenin mutluluğunu yaşadık.
Yıllarca birbirimize güvenerek her türlü sorunun aşılabileceğini birlikte kanıtladık. İstanbul’un en stratejik bölgesindeki uluslararası düzeydeki işyerlerimizin tapularına katılımcılarımız kavuştu. Türk ve dünya sanayisine önemli katkıda bulunacak sitemizi hayata geçirmede bizlere yıllarca destek olan ve güvenen site katılımcılarımıza teşekkür ediyorum. Tapuların dağıtılmasının ardından bugün Sınırlı Sorumlu Çevre Sanayi Sitesi İşletme Kooperatifi (Çevre Sanayi Sitesi) adıyla faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.”
Altyapısı tamam: Yusuf Tokdemir, “Çevre Sanayi Sitesi, işyerlerinin niteliği, doluluk oranı ve altyapı sistemlerinin mükemmel oluşuyla İkitelli OSB’nin örnek siteleri arasındadır” diyor. Yollar, enerji, su ve kanalizasyon şebekesinin tamamlandığını, yağmur suyunun ıslah edildiğini belirten Tokdemir, yolların ve her işyerinin önündeki otoparkların sitenin büyüyen ihtiyaçlarına cevap verecek kapasitede olduğunu vurguluyor.  Selçuklu mimarisinden esinlenerek tasarlanan mescidin de ibadete açıldığını, 2 bin kişilik bir cami alanı da bulunduğunu ifade eden Tokdemir, ayrıca 7 gün 24 saat esası ile çalışan güvenlik ekibi ile site içi güvenliğin sağlandığını kaydediyor.
İkitelli OSB’nin en yeşil sitelerinden biri olmaya aday: Yusuf Tokdemir, Çevre Sanayi Sitesi’nin en önemli özelliklerinden birinin de yeşil alana verdiği önem olduğunu vurguluyor: “12 bin m2’lik yeşil alanın düzenlenme çalışmaları devam ediyor, çalışmalarımız bittiği zaman sitemiz, İkitelli’nin en yeşil sitelerinden biri olmaya adaydır.”
Sosyal tesis kompleksi yenileniyor: Yusuf Tokdemir, dükkanlar, bürolar, lokanta, kafetarya ve toplantı salonu gibi bölümlerden oluşan 10 bin m2 kapalı alana sahip sosyal tesis kompleksinin ise dekorasyon aşamasında olduğunu ifade ediyor.
Yeni sosyal tesis projesi uzun vadeli hedefler arasında: Tokdemir, uzun vadeli hedefleri arasında 2 bin 400 m2 taban oturumlu, içinde iş merkezinin de yer alacağı bir sosyal tesis projesini de hayata geçireceklerini açıklıyor. Tokdemir, “Ayrıca tüm bölgeye hizmet vermesi amacıyla Çevre Sanayi Sitesi sınırları içerisindeki 5 dönümlük alanın mülkiyetini kreş alanı olarak İkitelli OSB’ye bıraktık” diyor. 

Yorumlar (0)
banner557