banner565

banner472

banner458

banner457

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan yeni KDV indirimleri

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, başta temel ihtiyaç malzemeleri olmak üzere pek çok üründe uygulanacak yeni KDV indirimlerini açıkladı. Yeme-içmeden arsa ve arazilere, tıbbi cihaza kadar birçok kalemde yüzde 18 olan KDV oranı yüzde 8’e indirildi.

HABER 01.04.2022, 00:00 25.04.2022, 09:34
20749
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan yeni KDV indirimleri

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı’nın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan birçok üründe yüzde 8 olan KDV oranının yüzde 18’e indirildiğini açıkladı. KDV oranlarında daha önce birçok indirime gittiklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan indirim uygulanacak kalem ve ürünleri şöyle açıkladı: “Deterjan, sabun, bebek bezi gibi ürünlerin KDV’sini yüzde 18’den yüzde 8’e indirme kararı aldık. Ayrıca yeme-içme hizmetlerinin tamamında KDV oranını yüzde 8 olarak belirliyoruz. Böylece yeme-içme hizmetlerinde halen birinci sınıf işletme, üç yıldız otel ve üstü otellerde yüzde 8’e indirmiş oluyoruz” dedi.

“İnşaat sektörünün üzerindeki finansman yükünü azaltıyoruz”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu bilgileri verdi: “Satın alınan konut nerede olursa olsun metrekaresine göre değişen aynı kademeli KDV uygulamasına tabi olacaktır. Yani net alanı 150 metrekareyi aşmayan konutlarda KDV yüzde 8’dir. Bu büyüklüğü aşan konutların ilk 150 metrekaresi için KDV yüzde 8, aşan kısımları için yüzde 18 olacaktır. Arsa ve arazilerin KDV oranını da yüzde 8’e indirerek inşaat sektörünün üzerindeki finansman yükünü azaltıyoruz. Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu kapsamındaki konutlarda ise 150 metrekareye kadar yüzde 1, aşan kısmı için ise yüzde 18 KDV tahakkuku yapılacaktır.”

İhracatçılar için de yeni düzenleme
İhracatçılara yönelik bir düzenleme de yaptıklarının altını çizen Erdoğan, “İmalat aşamasında ödedikleri KDV’leri istisna kapsamına alabilen ihracatçılara, bunun yerine ihracat bedelinin belli bir oranına kadar iade yapılması da bir tercih olarak sunulacaktır. Yatırım teşvik belgesi kapsamındaki işlerin KDV istisnası yöntemini değiştiriyor, turizm yatırımlarını da buna dâhil ediyoruz. Yeni yöntemle imalatçılar yatırımlarını bitirdikten sonra KDV iadesi talep etmek yerine, KDV ödemeden aynı işlemleri yapabilecekler” diye konuştu.

Tıbbi cihazlarda da indirime gidildi
Yeni yöntemle imalatçıların yatırımlarını bitirdikten sonra KDV iadesi talep etmek yerine KDV ödemeden aynı işlemleri yapabileceklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sağlık Bakanlığı kapsamındaki tıbbi cihazların KDV’sini yüzde 18’den yüzde 8’e indirdiklerini de kaydetti.
Erdoğan, tohum, fide teslimlerinde KDV’yi yüzde 1’e, süt toplama tankları gibi kimi ürünlerdeki KDV’yi yüzde 8’e indirdiklerini ifade etti.

Hızlı şarj istasyonlarına 300 milyon liralık destek
Otogalericilerin araç alım satımından elde ettikleri yüzde 1 olan KDV oranını yüzde 18’e yükselttiklerini de söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: “Elektrikli otomobil üssü haline getirecek çalışmalarla ilgili. TOGG başta olmak üzere elektrikli otomobil üretimi ve kullanımındaki gelişmeleri dikkate alarak yüksek hızlı şarj istasyonları konusunda yeni adımlar atıyoruz. 81 ilimizin tamamında bin 500’den fazla yüksek hızlı şarj istasyonu kurulmasına yönelik çalışmalara 300 milyon liralık destek sağlıyoruz.”

Yorumlar (0)