banner565

banner472

banner458

banner457

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: “İhracatta dünden bugüne bir rekor”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin 2021 yılı toplam ihracatının bir önceki yıla oranla yüzde 32.9 oranında artışla 225 milyar 368 milyon dolara ulaştığını belirterek, “Bu bir rekordur. Dünden bugüne ulaştığımız bir rekordur” dedi.

HABER 01.02.2022, 00:01 23.02.2022, 09:36
18725
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: “İhracatta dünden bugüne bir rekor”

Türkiye’nin 2021 yılına ilişkin dış ticaret rakamları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle’nin katıldığı programda açıklandı.
“2021 yılının ilk çeyreğinde yüzde 7.4 ile ikinci çeyreğinde yüzde 22, üçüncü çeyreğinde yüzde 7.4 oranında büyüyerek başarımızı perçinledik” diyen Erdoğan, “Geçtiğimiz yılın 3’üncü çeyreği itibarıyla ülkemizin küresel ihracattan aldığı pay ilk kez yüzde 1’in üzerine çıkmıştır. İhracatımız, tarihimizde ilk defa 200 milyar doları aşarak Orta Vadeli Program hedeflerinin de ötesine geçmiştir. 2021 ihracatımız geçen yıla göre yüzde 32.9 oranında artışla 225 milyar 368 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu bir rekordur. Dünden bugüne ulaştığımız bir rekordur” dedi.
2021’de 81 ilin tamamı ihracat yaparken, 78 ilin geçen yıla göre ihracatını arttırmayı başardığını, ihracat yapılan 75 fasıl ürün grubunda Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat değerlerine ulaşıldığını, en fazla ihracat artışının Amerika’ya olduğunu belirten Erdoğan, cari fazla veren bir ülke konumuna hızla ulaşmak için 2022 yılı ekonomik büyüme hedefini yüzde 5 olarak belirlediklerini açıkladı: “2022 hedeflerimizi 250 milyar dolar olarak revize ediyoruz. Eylül ayındaki son buluşmamızda İhracatı Geliştirme Anonim Şirketi’nin müjdesini vermiştim. İhracatçılarımızın finansmana erişimini iyileştirmeyi ve teminat sorunlarını çözmeyi hedefleyen bu şirketi kısa sürede kurduk.”
Şirketin 1 Mart 2022’de faaliyete geçeceğini ve Finans Merkezi’ni de harekete geçireceklerini duyuran Erdoğan, 2022’de ihracatçıyı desteklemek üzere ayırdıkları bütçeyi de artıracaklarını, yazılım, bilişim, sağlık turizmi, eğitim, teknik müşavirlik, savunma, makine ve eczacılık başta olmak üzere katmadeğer oluşturan tüm sektörlere yönelik yeni destek programlarını devreye aldıklarını söyledi. Erdoğan, Dünya’nın farklı bölgelerine daha etkili erişim imkanı sağlayan Yurtdışı Lojistik Dağıtım Ağları Projesi’ni yakında paylaşacaklarını, ülkeyi elektronik ihracatta da lider ülkeler arasına taşımak için yeni stratejiler tasarladıklarını anlattı.

“2022’de de ihracatçılarımızın yanında olmaya devam edeceğiz”
Ticaret Bakanı Mehmet Muş, “Dünyanın her yerinde bayrağımızı dalgalandıran ihracatçılarımıza hak ettikleri desteği vermek ve onlara zor zamanlarda yol göstermek amacıyla stratejiler oluşturacağız. İhracatçılarımıza sağladığımız finansal desteklerin sayısını ve niteliklerini artırmaya devam edeceğiz. Türk ihracatçısına yeni pazarlar keşfetme imkânı sunarak ihracat kapasitemizi daha üst noktalara taşıyacağız. Hizmet sektöründeki atılımımıza da devam etmekteyiz. Turquality programı çalışmalarını tamamlamış bulunuyoruz. 2022’de de Ticaret Bakanlığı olarak ihracatçılarımızın her aşamada yanında olmaya devam edeceğiz” açıklamasını yaptı.

“Tedarik krizinden 25 milyar dolar çıkardık”
Küresel tedarik zincirleri kırılırken, tedariği ayakta tuttuklarına dikkat çeken TİM Başkanı İsmail Gülle, şu değerlendirmeyi yaptı: “Lojistik sorunlar yaşanırken coğrafyalar arasında bağlar kurduk. Dünyada finansmana erişim problemleri yaşanırken biz kendi çözümlerimizi ürettik. Dünya devleri ürünlerini gönderemezken biz alıcıların kapısına kadar ulaştık. Ar-Ge merkezi sayısı 1.254’e ulaştı. Tasarım merkezi 338’e Teknopark sayısı 73’e, Organize Sanayi Bölgesi sayısı 332’ye çıktı. Küresel tedarik zincirlerinde yaşanan kırılmayı lehimize çevirmeyi bildik.”

DEİK’te yeni İş Konseyi Başkanları seçildi
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), 2021 Yılı İş Konseyleri Seçimli Olağan Genel Kurulları’nı DEİK Başkanı Nail Olpak evsahipliğinde İstanbul’da gerçekleştirdi.
DEİK çatısı altında ‘İkili İş Konseyleri’, ‘Sektörel İş Konseyleri’ ve ‘Özel Amaçlı İş Konseyleri’ olarak faaliyet gösteren 147 İş Konseyi’nin Seçimli Genel Kurulu aynı gün eş zamanlı yapılarak, İş Konseylerinin yeni dönem Başkanları ve Yürütme Kurulu Üyeleri seçildi.
Seçimli Genel Kurulun ardından Ticaret Bakanı Mehmet Muş, DEİK Başkanı Nail Olpak, DEİK İş Konseyi Başkanları, DEİK Yürütme Kurulu Üyeleri ve iş insanlarının katılımıyla düzenlenen DEİK Ticari Diplomasi Ödül Töreni’nde ise, 2021 yılında  ‘Sponsorluk ve Bütçe Yönetimi’, ‘Üye İlişkileri ve Kazanımı’, ‘Medya Görünürlüğü’, ‘Paydaşlarla İlişkiler’, ‘Yürütme Kurulu Süreç Yönetimi’ ve ‘Üstün Performans’ alanlarında gerçekleştirdikleri ticari diplomasi faaliyetleriyle 6 kategoride 12 ödül ile ticari diplomasi sanatının gönüllü temsilcileri ödüllendirildi.
Bakan Muş, Ticaret Bakanlığı olarak, her daim DEİK’in destekçisi olmaya devam edeceklerini belirterek, Bakanlık bünyesinde oluşturdukları yeni yapı ve güçlendirilmiş destek programları ile mevcut hizmet ihracatını 100 milyar dolara ulaştırmayı hedeflediklerini kaydetti.
DEİK Başkanı Nail Olpak, “Tedarik zincirini kopartmayan ülkelerin başında geldiğimiz için, bugünümüz adına mutlu, geleceğimiz adına umutluyuz. Salgın ve enflasyon riskine rağmen, 2022 yılında, küresel ekonominin yüzde 5, dış ticaretin ise yüzde 6.7 oranında artması bekleniyor. Bu da gösteriyor ki 2021 yılında yüzde 33 ihracat artışı gösteren ülkemiz için yatırım ve ihracat tarafında ciddi bir potansiyel bulunuyor” diye konuştu.

Ticari Diplomasinin En’leri: Sponsorluk ve Bütçe Yönetimi kategorisinde; A grubu ülkelerde Türkiye-ABD İş Konseyi, B-C grubu ülkelerde ise Türkiye-Kuveyt İş Konseyi birinci, Üye İlişkileri ve Kazanımı kategorisinde; A grubu ülkelerde Türkiye-Irak İş Konseyi, B-C grubu ülkelerde ise Türkiye-Karadağ İş Konseyi birinci, Medya Görünürlüğü kategorisinde; A grubu ülkelerde Türkiye-ABD İş Konseyi, B-C grubu ülkelerde ise Türkiye-Nijerya İş Konseyi birinci, Paydaşlarla İlişkiler kategorisinde; A grubunda Enerji İş Konseyi, B-C grubu ülkelerde ise Türkiye-Finlandiya İş Konseyi birinci, Yürütme Kurulu Süreç Yönetimi kategorisinde; A grubu ülkelerde Türkiye-İran İş Konseyi, B-C grubu ülkelerde ise Türkiye-Hong Kong İş Konseyi birinci, Üstün Performans kategorisinde; A grubu ülkelerde Türkiye-Azerbaycan İş Konseyi, B-C grubu ülkelerde ise Türkiye-Romanya İş Konseyi birinci oldu ve ödüllerini Bakan Muş ve Başkan Olpak’tan aldılar.

Yorumlar (0)