banner565

banner472

banner458

banner457

DEİK ve KOSGEB işbirliğiyle KOBİ’ler yeni pazarlara açılacak

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın da katılımıyla DEİK ile KOSGEB arasında işbirliği anlaşması imzalandı.

HABER 01.01.2020, 08:00 26.03.2021, 13:11
13972
DEİK ve KOSGEB işbirliğiyle KOBİ’ler yeni pazarlara açılacak

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ile Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), KOBİ’lerin yurt dışı pazarlarda daha etkin yer alabilmesi için önemli bir işbirliğine imza attı.  T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, DEİK Başkanı Nail Olpak ve KOSGEB Başkanı Prof.Dr. Cevahir Uzkurt’un katılımlarıyla Ankara’da, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde, İş Birliği Anlaşması İmza Töreni düzenlendi.
DEİK ile KOSGEB arasında KOBİ’lerin yurt dışı pazarlarına açılması, ihracata yönelmesi, dış ülkelerde ortak yatırımlar oluşturması ve teknoloji transferi sağlayabilmesine yönelik yeni bir protokol imzalandı. Bakanlar Pekcan ve Varank atılan imzaların hayırlı olmasını diledi. Protokol kurumlar arasında ortak çalışmayı öngören 10 maddelik anlaşmayı içeriyor.
“KOBİ’mizin yurt dışına açılmasına katkı sağlamayı hedefliyoruz”: DEİK Başkanı Nail Olpak, KOBİ’lerin dışa açılımını sağlamak ve Türkiye’nin ekonomik kalkınmasına katkı sunmak amacıyla KOSGEB ile olan işbirliklerini bir üst seviyeye taşıdıklarını söyledi: “Amacımız ortak, ülkemizin kalkınmasına daha fazla katkı sağlayabilmek.” DEİK’in 146 İş Konseyi ile dünyanın dört bir tarafında ‘Ticari Diplomasi’ adı altında faaliyet gösterdiğini, üyeleri içinde büyük firmalar kadar KOBİ’lerin de bulunduğunu aktaran Olpak, bu çerçevede KOSGEB’in protokolle verdiği desteğin son derece önemli olduğunu kaydetti. Olpak, DEİK ile KOSGEB arasındaki işbirliğinin sadece KOSGEB’in maddi destekleri çerçevesinde değerlendirilmediğini, dünyanın dört bir yanında faaliyet gösteren 146 İş Konseyi içinde elde ettikleri deneyimlerin KOSGEB üyelerine açılması için her türlü gayretin gösterileceğini kaydetti: “DEİK olarak, KOSGEB üyelerimize kendi bütçemizden kademeli olarak aidatlarımızda yüzde 20, yüzde 35 ve yüzde 50 olmak üzere üç farklı indirim kolaylığı olduğunu hatırlatmak isterim.” Olpak, imzalanan protokolün bundan sonra yapılacaklar açısından önemli bir başlangıç olduğunu da dile getirdi.
“KOBİ’lerimizin DEİK’in yurt içi ve yurt dışı etkinliklerine katılımının sağlanmasını hedefliyoruz”: KOSGEB Başkanı Prof.Dr. Cevahir Uzkurt, şu bilgileri verdi: “DEİK ile imzaladığımız mutabakat zaptı çerçevesinde KOSGEB’in hedef kitlesi olan KOBİ’ler arasındaki ekonomik ve ticari işbirliğinin geliştirilmesi, küresel pazarda rekabet güçlerinin artırılması, karşılıklı bilgi ve tecrübe paylaşımında bulunulması, kurumlar arasında eğitici programların düzenlenmesi gibi birçok alanda işbirliği çalışmalarını artırmayı hedefliyoruz. KOBİ’lerin dış ilişkiler, dış ticaret ve yatırımlarla ilgili konularda bilgi birikimlerinin artırılması amacıyla eğitim programları, toplantı ve organizasyonlar düzenlenmesi, DEİK tarafından yurt içinde ve yurt dışında organize edilen İş Konseyi heyet ziyaretlerine ve diğer etkinliklere KOSGEB veri tabanındaki KOBİ’lerin de katılımının sağlanması karşılıklı olarak teşvik edilecek.”
Uzkurt, DEİK tarafından yurt dışında düzenlenen ve KOBİ katılımına açık olan iş heyeti programları kapsamında KOSGEB’in ‘Yurt Dışı İş Gezisi Programı’ desteği kapsamına alınması için çalışacaklarını belirtti: “KOSGEB’in Yurt Dışı Pazar Destek Programı’ndan KOBİ’lerin yararlandırılmasında karşılıklı işbirliğine gidilmesi gibi birçok konuda KOBİ’lerimize ortak hizmetler ile üretebileceğimiz verimli bir işbirliği imkanı zeminini hazırlayacak. Bu anlaşmanın ülkemize ve tüm KOBİ’lerimize hayırlı olmasını diliyorum.”

Yorumlar (0)