banner565

banner472

banner458

banner457

Dijitalleşen KOBİ’lere 1 milyon TL

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Kocaeli’deki İMES OSB Uygulamalı İleri Mühendislik Mükemmeliyet Merkezi ve Beta Kimya GEBKİM Kampüsü temel atma törenlerinde, KOSGEB’in İmalat Sanayinde Dijitalleşme Çağrısı’na çıktıklarını açıkladı.

OSB 01.08.2020, 00:00 09.06.2021, 14:42
20079
Dijitalleşen KOBİ’lere 1 milyon TL

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Kocaeli’de, İMES OSB Uygulamalı İleri Mühendislik Mükemmelliyet Merkezi’nin ve Betakimya GEBKİM Kampüsü’nün temellerini attı. Bakan Varank, temel atma törenlerinde KOSGEB’in KOBİGEL-KOBİ Gelişim Destek Programı kapsamındaki yeni çağrısı İmalat Sanayinde Dijitalleşme Çağrısı’nı açıkladı. Varank, yeni çağrının 17 Eylül’e kadar açık olacağını paylaştı: “Büyük veri, nesnelerin interneti, akıllı sensörler, endüstriyel robot teknolojileri, artırılmış gerçeklik gibi alanlarda işletmelerimize 1 milyon liraya kadar destek vereceğiz. Dijital teknolojileri en iyi şekilde kullanan firmalar, rakiplerinin önüne geçmeye başlayacak. KOBİ’lerimiz, bir nevi yarışma usulü olan bu çağrıya e-Devlet üzerinden başvurabilirler. Çağrı sonuçlarını, desteklenecek firmaları da Kasım ayı sonunda açıklamayı planlıyoruz. Şimdiden hayırlı uğurlu olsun.”
KOBİ’lerin dijital kabiliyetlerini geliştirmek üzere geçen yıl KOSGEB aracılığıyla çıktıkları “İmalat Sanayinde Dijitalleşme” çağrısı kapsamında 258 KOBİ’ye 72 milyon lira dijitalleşme desteği sağladıklarını ve projelerin devam ettiğini anlattı. Varank, yeni çağrıyla amaçlarının hem teknoloji geliştiricisi KOBİ’lerin envanterini genişletmek hem de bu teknolojileri kullanan firmaların sayısını artırmak olduğunu söyledi.

Sanayiye nitelikli işgücü geliyor
İMES OSB Uygulamalı İleri Mühendislik Mükemmeliyet Merkezi’nin temel atma törenine Bakan Varank’ın yanı sıra Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç.Dr. Tahir Büyükakın, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Muhammed Hasan Aslan, Kocaeli Üniversitesi Rektör Yrd. Prof.Dr. Nilgün Fığlalı, TÜBİTAK MAM Başkanı Prof.Dr. İbrahim Kılıçaslan, Gebze Kaymakamı Mustafa Güler, Dilovası Kaymakamı Mustafa Asım Alkan, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mustafa Çöpoğlu, Dilovası Belediye Başkanı Hamza Şayir, Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Gebze Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nail Çiler, İMES OSB Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Küçükay, GEBKİM-Kocaeli-Gebze V (Kimya) İhtisas OSB Yönetim Kurulu Başkanı Vefa İbrahim Aracı, Gebze Güzeller OSB Yönetim Kurulu Başkanı Adem Ceylan, Kocaeli Gebze Dilovası OSB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Türker, Kandıra Gıda İhtisas OSB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Başol, Makine İhtisas OSB Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Silahtaroğlu, İMES OSB Bölge Müdürü Onur Kesici, İstanbul Anadolu Yakası OSB Bölge Müdürü Ayla Dev, çevre OSB’lerin ve  İMES OSB firmalarının temsilcileri katıldı.
Bakan Varank, temellerini attıkları İMES OSB Uygulamalı İleri Mühendislik Mükemmeliyet Merkezi’nin kritik bir öneme sahip olduğunu, merkezin hayata geçmesiyle sanayinin ihtiyaç duyduğu vasıflı işgücünü yetiştirmek üzere uygulamalı eğitimler verileceğini, üniversite-sanayi işbirliği projelerinin hayata geçeceğini, çevre OSB’ler de dahil edildiğinde 3 bine yakın firmanın yenilikçi ürün geliştirme kapasitesinin artacağını söyledi: “Yalın üretim ve verimlilik konularında firmalara danışmanlık desteği verilecek, Ar-Ge yapmak isteyen işletmeler, merkezin sahip olduğu tasarım ve ileri mühendislik programlarından yararlanabilecek. Firmalar ayrıca bu merkezin prototipleme, imalat, test ve ölçüm imkânlarından da faydalanabilecek. Böylece hem beşeri sermayenin hem de çevre OSB’lerdeki firmaların yetkinlikleri çeşitlenerek gelişecek.”
Nitelikli eleman ihtiyacı: Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Kocaeli’nin bilim, sanayi ve teknoloji üssü olduğunu belirterek,  “Bu anlamda hükümetimizin, sanayicimizin yanında olduğuna şahitlik ediyoruz. Rekabetçilik, yenilikçilik ve elbette dünya ile yarışan Türkiye için de nitelikli eleman yetiştirme ihtiyacını da gidermemiz gerekiyor” dedi.
Sanayinin gücü: Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç.Dr. Tahir Büyükakın, sanayinin gücünü görmekten, yeni tesislerin açılışını yapmaktan büyük gurur duyduklarını söyledi: “Büyükşehir Belediyesi olarak, işadamlarımızın ve sanayicilerimizin arkasındayız.”
16 milyon TL’lik proje: İMES Organize Sanayi Bölgesi (İMES OSB) Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Küçükay, İMES OSB’nin yüzde 80 doluluk oranına ulaştığını belirterek, “288 fabrikada istihdamımız 8 bin 350. İlk makine ihtisas OSB’yiz. Türkiye’de, doluluk ve istihdam sayısı ile en iyi makine kümesiyiz” dedi.
Türkiye’nin hedefleri doğrultusunda İMES OSB firmalarının rekabet güçlerini artırma hedefiyle yola çıktıklarını ve interaktif yönetim modelini benimsediklerini belirten Küçükay, yürüttükleri ilk envanter çalışması sonucunda; yüzde 95 oranla sanayicilerinin en büyük ihtiyacının nitelikli Ar-Ge elemanı olduğunu belirlediklerini anlattı. Küçükay, bu ihtiyaca yanıt vermek amacıyla İMES OSB Uygulamalı İleri Mühendislik Mükemmeliyet Merkezi projesini hayata geçirdiklerini dile getirdi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda faaliyetlerini yürüten Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’nın (MARKA) Güdümlü Proje desteği kapsamında 10 milyon TL’lik finansman desteğiyle kurulan Merkez’de yılda 2 bin 500 kişi uygulamalı eğitim alacak.
İMES OSB’de savunma sanayisine yönelik ciddi bir kümelenme çalışması bulunduğuna da değinen İrfan Küçükay, dijitalleşme çalışmalarına hız verdiklerini kaydetti. Küçükay, İMES OSB’de kullanılan elektrik tüketiminin Mart ayının 2. yarısından itibaren yüzde 25 düştüğünü, şu anda ise rakamların Mart ayı başından çok daha iyi durumda olduğunu açıkladı.
Konuşmaların ardından, Bakan Varank ve beraberindekiler butona basarak merkezin temeline ilk harcı attı. Programın ardından İMES OSB’deki SMS Tork, MEG Gemi, Silvan Sanayii firmaları Bakan Varank ve beraberindeki protokol üyeleriyle ziyaret edildi.

BETA Kimya’dan 315 milyon TL’lik yeni  üretim tesisi yatırımı
BETA Kimya A.Ş. Ortadoğu ile Doğu Avrupa’nın en büyük yapıştırıcı ve tutkal üretim tesisinin temelini attı. BETA Kimya GEBKİM Kampüsü’nün temel atma töreni, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan (video konferansla katıldı), TİM Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle, İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) Koordinatör Başkanı ve İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkanı Tahsin Öztiryaki, GEBKİM-Kocaeli-Gebze V (Kimya) İhtisas OSB Yönetim Kurulu Başkanı Vefa İbrahim Aracı, İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı ve BETA Kimya A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister ve BETA Kimya A.Ş. Genel Müdürü Cihat Sayacı, GEBKİM sanayicilerinin katılımlarıyla gerçekleşti.
315 milyon TL’lik yatırım bedeli ile Türk kimya sektöründe ilk kez yerli ve milli olarak üretilecek yüksek teknolojili yeni nesil yapıştırıcıların üretim üssü olmaya hazırlanan BETA Kimya GEBKİM Kampüsü, yıllık 150 bin ton üretim kapasitesi ile faaliyet göstererek 500 kişiye istihdam sağlayacak.
BETA Kimya A.Ş.’nin sanayide dijital dönüşüme tamamen uyumlu altyapı ve LEED sertifikasına sahip yeşil bina teknolojisi ile projelendirilen yeni entegre üretim tesisi BETA Kimya GEBKİM Kampüsü, otomotiv, savunma ve havacılık gibi pek çok stratejik sektörde kullanılmak üzere yüzde yüz yerli ve milli inovatif ürünler sunacak.
Bakan Varank, yeni yatırımla birlikte ilk defa Türkiye’de üretilecek ürünlerle orta vadede 120 milyon dolarlık bir ithalatın önüne geçileceğini açıkladı. Adil Pelister ise yatırımı; “yüksek  katmadeğer yaratma heyecanımızın bir ürünü” diye niteledi.

Yorumlar (0)