banner565

banner472

banner458

banner457

Enflasyona “Dur!” Programı: Sıkı denetim ve cömert destek

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, enflasyonla mücadele kapsamında yüzde 10 indirim kampanyası başlattı. Elektrik ve doğalgaza yıl sonuna kadar zam yapılmayacak.

HABER 01.11.2018, 00:00 29.11.2018, 09:48
10386
Enflasyona “Dur!” Programı: Sıkı denetim ve cömert destek

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, yıllık yüzde 24.5'e ulaşan enflasyonla mücadele kapsamında, firmalarla anlaşmaya vardıklarını söyledi. Yüzde 10  indirim kararları firmaların inisiyatifinde olacak. İndirim kampanyasına katılacak firmalar işyerlerinin girişine 'mücadelenin logosunu' asacaklar.
Halk bu logoların bulunduğu firmalardan alış veriş yaparsa kampanya başarılı olacak.
Spekülatif atakların Ağustos ve Eylül ayı ile birlikte püskürtülmüş olduğunu belirten Bakan Albayrak şöyle konuştu: “Şimdi sıra kur dalgalanmalarında dengelenmeyi sağlamakta. Kurdaki hareket fiyat geçişkenliği oluşturdu. Eylül ayı enflasyon rakamları uzmanları da şaşırtacak şekilde yüksek geldi.
Fiyatlarda normalleşmenin sağlanacağı bir sürece giriyoruz. Spekülatif ataklarla oluşan bu tablo hiç kimsenin çıkarına değil. Bugün kar artırma amacıyla yapılacak her girişim, yakın gelecekte daha büyük zararlara neden olacaktır. Bütün paydaşların birlikte kazandığı bir tablo oluşturacağız. İşsizliğin artmaması için neler yapabiliriz bunları da çalıştık. Girdi maliyetlerini düşürecek, fiyatlarda oluşan hareketliliğin firmalarımızı zarara sokmayacak ve işsizliği artırmayacak bir program üzerinde çalıştık.”
Kredilerde yüzde 10 indirim:  Enflasyonla mücadele kapsamında şunlar da yapılacak:  Bekleyen KDV iade ödenme süreçleri yıl sonuna tamamlanacak. İşçi çıkarma aşamasına gelmiş işletmeler desteklenecek. 1 Ağustos'tan itibaren geçerli olmak üzere bankalar yüksek faizle kullandırdığı kredilerde yüzde 10 indirim yapacak.

- Hal yasası çıkarılacak; komisyonculuk kaldırılacak.
-
 Ürünlerin bozulmasını engellemek için yeni standartlar uygulanacak.
- Gıda ürünlerinde fiyat dalgalanması yakından takip edilecek.
- Fırsatçılık ve stokçulukla etkin mücadele edilecek.
- Sıkı para politikası sürdürülecek.
- Tasarruf tedbirlerine artarak devam edilecek.
- KOSGEB TL cinsinden kredilere, yüzde 14'e kadar faiz desteği sağlayacak.
- İhracat yapacak olan KOBİ'lere 200 bin dolara kadar 180 gün vadeli libor oranında yeni bir destek verilecek.
- KOSGEB borçları 1 yıl ertelenecek.
-
 KOSGEB tarafından destek kararı alınan üç farklı programla toplamda 1 milyar liralık makine ve teçhizat yatırımına yüzde 25'e kadar ilave destek sağlanacak.
- Cari açığa neden olan ürünler için yerlileştirme programı kapsamında en az 1.5 milyar liralık yeni yatırıma destek verilecek.

Yorumlar (0)