banner565

banner472

banner458

banner457

Gazeteci Dr. Akkan Suver’e Karadağ Liyakat Madalyası verildi

Marmara Grubu Vakfı Genel Başkanı Dr. Akkan Suver, Karadağ Cumhurbaşkanı Milo Dukanovic tarafından vatandaşlık, pasaport ve Karadağ Devlet Liyakat Madalyası ile onurlandırıldı.

HABER 01.04.2021, 00:00 28.04.2021, 10:08
21921
Gazeteci Dr. Akkan Suver’e Karadağ Liyakat Madalyası verildi

Aynı zamanda Türkiye’nin Basın Kartlı Diplomatı, Karadağ Balıkesir Fahri Konsolosu Dr. Akkan Suver ile bu önemli gelişmeyi ve Karadağ’ı konuştuk. Türkiye’nin Basın Kartlı Diplomatı, Karadağ Balıkesir Fahri Konsolosu ve Marmara Grubu Vakfı Genel Başkanı Dr. Akkan Suver’e, Karadağ Devleti Vatandaşlık, Pasaport ve Liyakat Madalyası verdi. Dr. Akkan Suver’e, Karadağ Cumhurbaşkanı Milo Dukanovic tarafından pasaport ve Karadağ Devlet Liyakat Madalyası takdim edildi.

KobiEfor: Sayın Suver, Siz Karadağ’ı uzun yıllar önce Türkiye’de, sonra İstanbul’da şimdi de Balıkesir’de temsil etmektesiniz. Üstelik Siz bizden birisiniz, gazetecisiniz. Bize bir kaç paragrafla diplomatlık hikâyenizi özetler misiniz?
Dr. Akkan Suver: Öncelikle diplomatlık sözcüğünüze küçük bir ekleme yaparak, sözlerime başlamak isterim. Benim diplomatlığım Fahri’dir. Henüz böyle bir sıfat yok ama KobiEfor’da biz bunu söylemiş olalım. Benim işim fahri diplomatlık. 2008 yılında İstanbul’a fahri konsolos olarak atandığımda Türkiye’de Karadağ’ın Büyükelçisi yoktu. İki yıl ülkeyi Büyükelçisiz olarak temsil ettim. Daha sonra Büyükelçi geldi. Bu arada ben oniki yıl İstanbul’da, şimdi de Balıkesir’de üç Büyükelçi Ramo Bralic, Branko Milic ve Perisa Kastratovic,  iki Chargé-d’Affaires (Müsteşar) Darko Uskokovic ve Dragan Krivokapic, bir Başkonsolos Selim Lika ile çalıştım, çalışmaktayım. Bugüne kadar 6 Dışişleri Bakanı gördüm. Milan Rocen, Miodrag Vlahovic, Igor Luksic, Nebojsa Kaludjerovic, Srdan Darmanovic’den sonra bugün Dorde Radulovic Karadağ’ın Dışişleri Bakanı’dır. Podgorica’da 5 Türk Büyükelçisine tanık oldum Murat Oğuz’la başladım, Emine Birgen Keşoğlu, Mehmet Niyazi Tanılır ve Serhat Galip ile devam ettim. Bugün ise Songül Ozan beşinci Büyükelçi olarak ülkemizi temsil etmektedir.
Bunları söyledikten sonra belirtmek isterim ki; Basın Kartı taşıyan ilk fahri konsolosum. Bu bir gazeteci için bir ilktir, dolayısıyla bir gazeteci olarak bundan iftihar etmekteyim. Geride bıraktığımız yıllar içinde Türkiye ile Karadağ arasındaki ilişkilerin iyiliğine ve gelişmesine hizmet ettiğime inanıyorum.

KobiEfor: Karadağ’a Türklerin yoğun bir ilgisi olduğunu biliyoruz. Bu konuda Türk iş insanlarına ve orada yatırım yapmak isteyenlere neler söylemek istersiniz?
Dr. Akkan Suver: Karadağ uzakta bir ülke değildir. Uçakla İstanbul Ankara uçuşu kadar bir yakınlıktadır. Tespitiniz doğrudur, Türk insanı Karadağ’ı benimsemiştir, sevmiştir. Bugün Karadağ’da ev sahibi olmuş, iş sahibi olmuş insan sayımız hiç de azımsanacak ölçüde değildir. Halen 3100 civarında Türk işinsanı Karadağ’da firma kurmuştur. Ziraat Bankası üç şubesiyle, Port of Adria liman işletmesiyle, Tosçelik alüminyum sahasıyla, Merit Otelleri de turizmle Karadağ’dadır. 1000’den fazla aile de konut satın almıştır.

Benim KobiEfor aracılığıyla Karadağ’a gitmek isteyenlere, orada iş veya ev sahibi olmaya niyetlenenlere bir uyarım olacaktır. Önce gidip Karadağ’ı gezsinler, görsünler. Hiç bir aracıya ihtiyaç yoktur. İçişlerine müracaat edip, oturum ve çalışma izni almak kolaydır. Daha sonra, gene kimseyi aracı yapmadan alacaksa evini alsın, kuracaksa işini kursun. Bilgi almak içinse, Podgorica’da Türkiye Büyükelçiliği, Ankara’da Karadağ Büyükelçiliği, İstanbul’da Karadağ Başkonsolosluğu’na müracaat etsinler. Tekrar ediyorum, aracılara itibar etmesinler.

KobiEfor: Orada bulunan Türk iş insanları hangi alanlara yönelmektedirler?
Dr. Akkan Suver: Karadağ’da ticari amaçlı bulunan Türklerin yüzde 50’si turizm sektöründedir. Yüzde 40 civarı inşaatla ilgilenirken; yüzde 10 civarı da küçük çaplı işletmeler olarak kafe, restoran, kuyumculuk, turistik eşya satımıyla ilgilenmektedirler. Havalimanı yenilenecektir. Bununla ilgili olarak açılan ihalede TAV Şirketimiz ilk üç içindedir. Ülkede insanlarımız daha çok turizm, tarım ile konut inşaat alanlarında söz sahibi olmaya çalışmaktadırlar.

KobiEfor: İki ülke ilişkilerini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Dr. Akkan Suver: Karadağ ile Türkiye’nin münasebetleri yüksek seviyedir, güçlüdür, uyumludur. Geride bıraktığımız 15 yıl içinde Türkiye ile Karadağ ekonomi, sağlık, kültür ve bilim alanlarında işbirliğine büyük önem vermiş ve uyum içinde birlikte sayısız projeyi hayata geçirmiştir. Ayrıca Türkiye doğrudan yatırım alanında Karadağ’da 5. sıradadır. Bu arada yeni fırsat ve imkânlar açısından da yaklaşık 23 farklı yatırım bölgesinde, kahverengi ve yeşil alan yatırım (brownfield-greenfield) projelerine Karadağ imkân sağlamaktadır. Hâsılı İstanbul’dan 1 saat 15 dakikada ulaşılan Karadağ Türkiye’nin NATO müttefikidir, Balkanlar’ın barış merkezidir. Türk girişimcileri içinse bir fırsatlar ülkesidir.

KobiEfor: Karadağ’ın turizm potansiyeli hakkında neler söylemek istersiniz?
Dr. Akkan Suver: Öncelikle şunu söylemek isterim. Akvaryum gibi denizlerle çevrili bir ülke. 16 bin kilometrekare yüz ölçümü olan bir ülke, fakat 485 kilometre sahil şeridi var. Bu açıdan ülke de çok bakir plaj ve kıyılar, bir Balkan ülkesine göre çok da güzel bir havası var. Bu popüler seyahat destinasyonuna vizesiz gitmek mümkün. Özellikle Sveti Stefan Adası, Budva, Bar, Kotor, Podgorica ve Ulsinj görülmesi gerekli yerlerdir.

Yorumlar (0)