banner565

banner472

banner458

banner457

Gaziantep OSB Teknopark sanayicisinin Ar-Ge ihtiyacını karşılayacak

Türkiye’nin OSB ile kalkınma stratejisinin ilk örneklerinden biri olan Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi, 1960’larda başladığı yolculuğunu günümüzde ‘Teknopark’ ile taçlandırıyor.

HABER 01.06.2019, 07:36 04.08.2022, 21:35
6572
Gaziantep OSB Teknopark sanayicisinin Ar-Ge ihtiyacını karşılayacak

Toplam 5 bölüm halinde 43.2 milyon metrekare alanda kurulu olan, 900’den fazla fabrika ve atölyenin faaliyet gösterdiği Gaziantep OSB, bölge sanayicisinin katma değer üretmesi, Ar-Ge ve inovasyona dayalı büyümesi için Teknopark yatırımını bu yıl sonunda faaliyete geçirmeyi hedefliyor.
Gaziantep OSB Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Şimşek, Hasan Kalyoncu Üniversitesi ve Gaziantep Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü ortaklığı ile hayata geçirilen Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nin bin 500 metrekaresi kapalı toplam 5 bin metrekare bir alana kurulacağını açıklıyor.
Şimşek, “Üniversitede yapılan bilimsel çalışmaların teknolojik ürünlere dönüştürülmesi, bu çalışmaların sanayi sektörü ile ticarileştirilmesi ve milli ekonomiye katmadeğer sağlayacak projelerin geliştirilmesi” amacıyla Teknopark yatırımını hayata geçirdiklerini anlatıyor. Şimşek, “92 adet ofis, bir yönetim binası, toplantı salonu ve sosyal alanlarıyla örnek bir teknopark kuracağız. Şu an itibariyle Gaziantep OSB Teknopark’ın proje aşaması tamamlandı. İhale hazırlıklarını yürütüyoruz” bilgisini veriyor. Teknopark’ın faaliyete geçmesiyle yaklaşık 250-300 Ar-Ge personelinin istihdam edilmesi hedefleniyor. Cengiz Şimşek, Teknopark yapılanması içerisinde birçok hizmet birimlerinin bulunduğunu belirterek, “Gaziantep OSB Teknopark’ın bölgemizin vizyonu ile örtüşen hizmet yelpazesini oluşturuyoruz. Teknoparkta sadece Ar-Ge, inovasyon çalışmalarının yer almasından öte girişimci olarak faaliyet yürüten ve işlerini büyütmek isteyen startup şirketlerine de açık olmasını sağlayacağız. Bu nedenle altyapı hizmetlerinde kuluçka merkezi, prototip üretime imkan tanıyan hizmetler sunacağız. Ayrıca kariyer merkezi, insan kaynakları, fikri mülkiyet haklarında eğitimler verilmesini sağlayacağız” açıklamasını yapıyor.

“Sanayi şehrimizin Ar-Ge ihtiyacını karşılayacağız”
Gaziantep’in bir sanayi ve ticaret şehri olduğunu hatırlatan Cengiz Şimşek, Bölgenin birçok sektörün kalbi konumunda bulunduğunu hatırlatıyor. Tekstil, gıda, halıcılık, plastik bunlardan birkaçı. Sanayide bu kadar ilerleme olmasına rağmen yeteri kadar Ar-Ge ve inovasyona odaklı üretim yapılmadığının altını çizen Şimşek, “Oysa küreselleşmeyle sınırların kalktığı rekabetin arttığı bir dönemdeyiz. Ticaret şehri olarak bu rekabette firmalarımızı, sanayicimizi hem yönetimsel hem üretim olarak farklı  kılacak, rekabette öne geçirecek artılarla donatmalıyız. Bölge sanayicilerimizin bu eksikliğini gidermek adına Teknopark yatırımımızı önemsiyorum. Tam da bu ihtiyaçtan yola çıkarak teknopark yatırımını hayata geçiriyoruz” diyor. Bina yatırımlarından sonra hızlı bir gelişim süreci geçireceklerini kaydeden Şimşek, “Bina yatırımlarından sonra altyapı çalışmalarına yoğunlaşacağız. Bölge firmalarının da teknoparka ilgisi yüksek. Şimdiden talepler almaya başladık. 2020’de bölgemizin en hızlı gelişen teknoloji merkezlerinden biri olacağına inanıyoruz” diyor.KALİTTO ‘ticarileşme’ desteği verecekBölgenin hizmete girmesinin ardından söz konusu binada faaliyet gösterecek Kalyoncu İnovasyon ve Teknoloji Transfer Ofisi (KALİTTO) tarafından üniversite-sanayi işbirliği kurulması, Ar-Ge projeleri hazırlanması ve fikri sınai mülkiyet hakları bilincinin geliştirilmesi alanlarında OSB firmaları ile girişimcilere yönelik eğitim ve danışmanlık faaliyetleri gerçekleştirilecek. Bu sayede üniversitede görev yapan akademisyenler tarafından, sanayi kuruluşlarının projelerine teknik ihtiyaçlar doğrultusunda akademik danışmanlık hizmeti vermeleri, sanayi kuruluşları ile ortak Ar-Ge projesi uygulamaları ve girişimcilerin teknoloji odaklı iş fikirlerini hayata geçirmelerine destek verilmesi sağlanacak.

Yorumlar (0)