banner565

banner472

banner458

banner457

Güvenilir, çevre dostu veri merkezleri soğutma sistemlerinin adresi: Alfa Laval

Alfa Laval Türkiye Enerji Bölüm Müdürü Erdem Karakaş, Alfa Laval Enerji bölümü olarak stratejilerinin ürün ve çözümleriyle daha fazla enerji verimliliği sağlayarak müşterilerinin sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmaları ve aynı zamanda maliyetlerini düşürmeleri olduğunu söylüyor.

HABER 01.03.2021, 00:01 29.03.2021, 15:28
22563
Güvenilir, çevre dostu veri merkezleri soğutma sistemlerinin adresi: Alfa Laval

Alfa Laval, 1883’te kurulmuş, İsveç merkezli global bir firma. Alfa Laval Türkiye satış ve servis ofisi ise 1991’de kuruldu, halen yaklaşık 70 personeli ile birlikte İstanbul Samandıra’da yer alan 5.000 m2 lik ofis, montaj atölyesi, yedek parça stoğu ve servis merkezi ile faaliyetlerine devam ediyor. Alfa Laval Türkiye, ana faaliyet alanları olan ‘Enerji, Denizcilik, Gıda ve Su’ bölümleri altında her türlü yüksek hızlı santrifuj separatör, her çeşitte ısı eşanjörü, paslanmaz çelik endüstriyel ve hijyenik ekipmanların tasarım, üretim pazarlama, satış ve satış sonrası hizmetleri ile birlikte mühendislik çözümleri sunuyor.
Alfa Laval Türkiye Enerji Bölüm Müdürü Erdem Karakaş, anlatıyor: “Günümüzde veri merkezlerinin, verimli ve çevre dostu şekilde işletilmesi gibi bir başarı kriteri var. 2025 itibariyle dünyadaki enerji tüketiminin yüzde 20’sinin veri merkezlerinde gerçekleşeceği öngörülüyor. Şu anda bile veri merkezlerinin toplam karbon ayak izi, havayolu taşımacılığıyla eş değer seviyede. Bireysel olarak kullandığımız müzik, video, alışveriş, oyun vb. dışında endüstriyel ölçekte kullanılan yapay zeka, makine öğrenimi, artırılmış gerçeklik vb. kavramlar da veri kullanımında önemli ve giderek artan bir yer tutuyor. Veri merkezleri genellikle hava ile soğutuluyor. Alfa Laval olarak plakalı ısı eşanjörlerini beyaz alan (white space) ve dış atmosfer arasında koruyucu bir devre kırıcı ekipman olarak konumlandırıyoruz. Buna ek olarak doğal soğutma (free cooling) ve enerji geri kazanımı için fırsatlar sağlayarak değer yaratıyoruz.
Chiller üniteleri veri merkezlerinde en fazla enerji tüketen bileşenlerden biridir. Büyük kompresörler, soğutma çevrimini devam ettirmek için sürekli olarak devrede kalırlar. Dış ortam sıcaklığının düşük  olduğu dönemlerde ise chiller üniteleri devre dışı bırakılarak enerji maliyetlerinden yüksek tasarruf sağlanabilir. Alfa Laval plakalı ısı eşanjörleri, mümkün olan en yakın sıcaklık yaklaşımını sağlayarak bu periyodu en uzun süreye çıkarabilir. Buna ek olarak sunucuların yaydığı ısının başka bir noktada değerlendirilmesine (Örneğin; konfor ısıtma uygulamaları) olanak sağlar.”
AHRI sertifikalı ürünler: Erdem Karakaş, Alfa Laval Enerji bölümü olarak stratejilerinin ürün ve çözümleriyle daha fazla enerji verimliliği sağlayarak müşterilerinin sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmaları ve aynı zamanda maliyetlerini düşürmeleri olduğunu söylüyor: “Ürünlerimizin performansı tarafsız AHRI (The Air-Conditioning, Heating, and Refrigeration Institute) sertifikası ile de garanti altına alınmaktadır. AHRI sertifikasına sahip ürünler, AHRI’nin belirlediği bağımsız laboratuvarlar tarafından verilen spesifikasyonlara uygunlukları üzerinden sürekli olarak test edilir.”

Yorumlar (0)