banner565

banner472

banner458

banner457

Güvenli ve doğru yatırım için ‘Kripto Para’ ile ilgili merak edilenler

Kripto parayla ilgili güvenli ve doğru yatırım için merak edilenleri Kriptrade CEO’su Savaş Divanlıoğlu anlattı. ‘Kripto Para’ ne işe yarar? 

HABER 01.05.2022, 00:01 25.05.2022, 09:08
23142
Güvenli ve doğru yatırım için ‘Kripto Para’ ile ilgili merak edilenler

Kripto para özetle; blok zincir altyapısına dayanan, özel şifreleme sistemleri kullanan ‘Bitcoin’ ve sonrasında ortaya çıkan binlerce altkoini, yani sanal varlığı / parayı ifade ediyor. Kripto paralar herhangi bir otoriteye ve devlete bağlı olmadığı için merkeziyetsiz bir yapıda. Günümüzde kripto paranın kullanım alanlarını, borsa vasıtasıyla alım-satım, para transferi, uygulama içi değiş tokuş sağlama aracı ve saklanarak (stake) elde edilen diğer sanal varlık ve haklar olarak sıralayabiliriz. Ödeme aracı olarak mal ve hizmet karşılığında kripto para kabul eden şirket sayısı her geçen gün artıyor ve 7/24 işlem yapılabiliyor.

Satın alınan kripto para nerede durur ve nasıl saklanır?
Bir borsa aracılığıyla alım-satıma konu olan kripto paralar alım yapılan borsadaki kişiye ait cüzdanlarda durur. Yatırımcı isterse bu sanal parayı yine blok zincire bağlı borsa dışı sıcak cüzdanlara alabildiği gibi bir usb-stick şeklinde olan kendine ait bir soğuk cüzdana da taşıyabilir. Sıcak ve soğuk cüzdan ayrımının temelinde internet bağlantısının kullanılması vardır. Soğuk cüzdan internet bağlantısı kullanmayan kriptografik açıdan güvenli çiplerle varlıkları güvende tutan ve kullanıcının belirlediği pin veya şifre ile sadece kendisinin erişebildiği cüzdanlardır. Sıcak cüzdan ise her ne kadar kendi belirlediği bir şifre veya pin ile cüzdana erişim sağlasa da internete açık olan üçüncü bir paydaşın altyapısını kullanarak sanal varlıklarına erişebildiği cüzdanlardır. Sıcak cüzdanlar soğuk cüzdanlara göre dolandırıcılığa daha açıktır.

Müşteri varlıkları nasıl korunur?
Borsaların güvenlik protokollerinin, iki faktörlü doğrulama ve KYC süreçlerinin çok titizlikle oluşturulması gerekir. Her sistemin hacklenebileceği ihtimali göz ardı edilmemelidir. Borsaların müşteri ve kendi hazine kripto varlıklarını korumak için dünyaca kabul edilen saklama ve transfer uygulamalarını kullanmaları, güvenlik önlemlerini uygulamaları ve kripto varlıklarının büyük kısmını soğuk cüzdanlarda kullanmaları beklenmelidir. Kriptrade olarak üyelerimizin kripto varlıklarını ‘Multi-sig’ adlı çoklu anahtar sistemiyle saklıyoruz. Bitgo sisteminde tutulan varlıklar 2 anahtar olmadan hareket ettirilemiyor ve soğuk kasalarda saklanan tüm varlıklar dünya sigorta devi Lloyds’un güvencesinde bulunuyor.

Kripto para alırken nelere dikkat edilmelidir?
Öncelikle yatırımcı profilinize ve riske olan tutumunuza uygun, yani almak istediğiniz riski göz önünde bulundurarak kripto paralar seçilmelidir. Bunun içinse yüksek oynaklığa sahip olan ve görece daha az oynaklığa sahip olan kripto paraların risk-getiri oranına bakmak gerekir. Kullanım alanları geniş ve fiziki dünyada ödeme ve para transferi gibi gündelik hayatınızda kullanabileceğiniz özellikleri taşıyan kripto paralar seçilmelidir.

Yatırım yapmak isteyen bir yatırımcı kripto parayı nasıl alır?
Kripto paralar; Kriptrade gibi kripto para borsalarında veya doğrudan kişiler arasında gerçekleştirilen işlemleri ifade eden P2P teknolojilerini kullanan merkeziyetsiz ağlar üzerinden alınabilir. Merkeziyetsiz ağlar şu an çok karışık ve normal bir kullanıcının kolayca yönetebileceği araçlar değil. Burada işlem yaparken yapılan hataların geri dönüşü olmadığından tecrübeli olmayan kullanıcılar buralarda ciddi paralar kaybedebilir. Çok daha kolay ve güvenli olan yol, Türkiye’de yerleşik, Masak kurallarına ve kanunlara uygun hareket etmeye çalışan, ortakları ve yöneticileri deneyimli kişilerden oluşan bir kripto borsasından alım satım yapmak.

Kripto para ile nasıl kazanç sağlanır?
Kazanç sağlayabilmek için doğru kripto paralara yatırım yapmak çok önemli.  Doğru yatırımı yapmak için de araştırma şart.  Kriptrade müşterileri ile paylaştığı günlük ve haftalık analizlerde tam da bu noktayı hedefliyor. Müşteriler mutlaka kripto paranın whitepaper denilen prospectusunu gözden geçirmeli, ne vaadettiğini iyi anlamalı. Bunun sonrasında teknik ve temel analiz yöntemleri ile yatırımlar yönlendirilebilir. Rüştünü ispat etmemiş küçük, hacmi olmayan ya da piyasa değeri düşük olan varlıklara yatırım yapmak çok riskli olabilir.

Kripto parayı nakite dönüştürmek istenildiğinde ne yapmalıdır?
Yatırımcı ilk olarak, üye olduğu ve işlem yaptığı kripto para borsası hesabına erişim sağlar ve işlem platformunda elinde bulundurduğu kripto paraları, sat emri vererek paraya dönüştürür. Ardından para çekim menüsü üzerinden para çekim talep formu iletir ve kısa süre içerisinde bakiye kullanıcının şahsi banka hesabına aktarılır.

Yorumlar (0)
banner557