banner565

banner472

banner458

banner457

Halkbank, KOBİ’leri desteklemeye devam etti; 'Kadın girişimciler’, Halkbank ile büyüdü

Halkbank, pandemi koşullarında da ekonomiyi desteklemeye devam etti. Esnaf, sanatkar ve KOBİ’lerin finansman ihtiyaçlarını karşılayan Halkbank’ın 2021 Haziran sonu itibarıyla aktif büyüklüğü geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20.3 artırarak 716.5 milyar TL’yi aştı. Yılın ikinci çeyreğinde başta kadın girişimciler olmak üzere KOBİ’lerin desteklenmesine yönelik uygulamalarını çeşitlendiren Banka, toplam kredilerini yüzde 14.7 artışla 598.9 milyar TL’ye yükseltti.

HABER 01.09.2021, 00:00 27.09.2021, 10:38
28879
Halkbank, KOBİ’leri desteklemeye devam etti; 'Kadın girişimciler’, Halkbank ile büyüdü

Esnaf, sanatkar ve KOBİ’nin uygun koşullarda finansman ihtiyacını karşılayan Halkbank, 2021 yılında özellikle kadın girişimcilere odaklanarak ülke ekonomisine güçlü desteğini sürdürdü.
Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, “Halkbank olarak toplam kredilerimizi yüzde 14.7 artışla 598.9 milyar TL’ye yükselterek, reel sektörün finansmana erişimine güçlü şekilde destek vermeyi sürdürdük” dedi. Büyümeyi aynı zamanda mevduat artışında ve KOBİ kredilerinde sağlayan Halkbank’ın rakamlarını Arslan, şöyle açıkladı: “Toplam mevduatımızı yüzde 26.8 büyütme başarısı göstererek 507.3 milyar TL seviyesine getirdik ve aktif büyüklüğümüzü de yüzde 20.3 artışla 716.5 milyar TL’ye taşıyarak Türkiye finans sektörüne yön veren öncü kurumlardan biri olma misyonumuzu sürdürdük. Esnaf kredilerinin de dahil olduğu KOBİ kredilerinde son bir yılda 83 milyar TL kredi kullandırımı yapılarak 204.2 milyar TL’lik kredi bakiyesine ulaşılmıştır. Yüzde 21.3 seviyesindeki KOBİ Kredileri pazar payımızla sektördeki lider konumumuzu koruduk. Üreten Türkiye’nin güçlü bankası olarak KOBİ Bankacılığı alanında 83 yıldır ülkemizin ekonomik kalkınmasına katkımızı etkin şekilde ortaya koymaktayız.”

Halkbank dijital bankacılığa öncelik veriyor
Başarılı finansal sonuçların oluşmasında dijital dönüşüme zamanında yapılan yatırımların payı olduğuna dikkat çeken Arslan, dijitalleşme sürecinde yürüttükleri çalışmaları  ise şöyle açıkladı: “Pandemi döneminde dijital ve mobil bankacılık kullanımı katlanarak artmıştır. 2021 Haziran sonu itibarıyla mobil şube, internet bankacılığı, SMS, ATM ve Halkbank Dialog dijital kanallarımızdaki üye sayımızı artırdık. Banka organizasyon yapısında da Dijital Dönüşüm ve Dijital Bankacılık hizmetlerini öne çıkaracak şekilde değişiklik gerçekleştirdik. Bunun yanı sıra geleneksel bankacılık hizmet kalitemizi de koruduk ve son 1 yılda 9 yeni şube açarak hizmet ağımızı genişlettik ve şube sayımızı 1.015’e yükselttik.”

“Üreten Kadının Bankası”
Toplumun farklı kesimlerinin ihtiyaçlarına odaklanan Halkbank’ın önemli bir önceliğini de kadın girişimciler oluşturuyor. Özellikle kadın girişimcilere sağladıkları avantajlı finansal desteklerle bankacılık sektöründe pozitif şekilde ayrışan Halkbank, Kadın Girişimci Kredi Paketi’ni ülke çapında duyurmaya devam etti. Osman Arslan, yürüttükleri çalışmaları ise şöyle anlattı: “Kadın Girişimci Kredi Paketimizi, yurt çapında düzenlediğimiz Üreten Kadınlar Toplantılarımızla duyurmaya devam ettik ve bu desteğimizden faydalanarak, olağanüstü işlere imza atan kadın girişimcilerimizin başarı hikayelerine şahit olduk. Bursa’dan Gaziantep’e, Antalya’dan Samsun’a dek kadınlarımız, sağladığımız finansal desteği yatırıma, istihdama ve ihracata dönüştürmektedir. Ortaya çıkan ilham verici örnekler kadınlarımıza yönelik yeni destekler üretme konusunda bizleri teşvik etmektedir. Ayrıca Kadın Kooperatifleri Destek Paketimizi hayata geçirerek, kooperatif çatısı altında faaliyet gösteren kadınlarımızın önündeki finansal engelleri aşmaya yöneldik. ‘Üreten Kadının Bankası’ anlayışıyla kadın girişimcileri destekleyecek yeni ürün ve hizmetleri geliştirmeye devam edeceğiz.”

Halkbank, Doğu Anadolu Bölgesi’nin kadınlarının yanında
Halkbank Üreten Kadınlar Toplantıları’nın 7’ncisi Malatya’da gerçekleştirildi. Toplantıya katılan Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, ülke ekonomisine büyük katkı sağlayan şehirlerin başında gelen Malatya’nın Doğu Anadolu Bölgesi’nde sanayisi gelişmiş illerden olduğunu ve dünyaca ünlü kuru kayısısını yılın ilk yarısında 115 ülkeye ihraç ettiğini belirtti. Halkbank olarak bu yıl kadınların çalışma hayatına dahil olması ya da sahip oldukları işletmeleri daha ileriye taşımaları için seferber olduklarını söyleyen Arslan, görüşlerini şöyle açıkladı: “Toplumun yarısını oluşturan kadınların üretkenliklerini desteklemeyi, misyonumuzun bir parçası olarak görüyoruz. Ayrıca ekonomik hayata daha fazla dahil oldukça kadınlarımızın ülke kalkınmasına katkılar sağlayacağına ve sosyal yapımızı daha da güçlendireceğine inanıyoruz. Bu düşüncelerle kadın girişimcilerimize özel kurguladığımız Kadın Girişimci Destek Paketimize yönelik ilginin yurt çapında büyüyerek devam ettiğini sizlerle paylaşmaktan mutluluk duymaktayım. Mart ayında devreye aldığımız paketimizden bugüne kadar yaklaşık 44 bin girişimci kadınımız faydalanmış ve 4 milyar lirayı aşan kredi hacmi gerçekleşmiştir.”

Destek Paketi’nin sağladığı ivmeyle kadınların harika başarı öykülerine imza attığını söyleyen Arslan, şu bilgileri verdi: “Örneğin; Malatya’da bir girişimcimiz, bankamızdan kullanmış olduğu krediyle gastronomi sektörüne yatırım yaparak, 350 kişilik kapasiteye sahip bir restoranı hizmete açmıştır. Elazığ ilinden bir iç mimar girişimcimiz ise dekorasyon sektöründe faaliyet gösterirken, kadın girişimci kredimizle CNC tezgahı alarak imalata başlamıştır. Desteğimizin yatırıma, üretime ve istihdama dönüştüğüne tanık olmaktan çok mutluyuz.”

Doğu Anadolu Bölgesi’nde Kadın Girişimci Kredi Paketi’ne yoğun ilgi gösterildiğini ifade eden Arslan, “Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki 14 ilimizden 1.500’ü aşkın kadın girişimcimiz desteğimizden faydalanmış, bölge özelinde 139 milyon TL’lik kredi hacmine ulaşılmıştır” dedi. Kadın girişimci destekleri ve cinsiyet eşitliği konusundaki çalışmalarıyla uluslararası arenada iki altın ödüle birden layık görüldüklerini açıklayan Arslan, “Tüm dünyadan finans ve bankacılık sektöründen kurumların yarıştığı International Business Awards ödül programı çerçevesinde toplam 20 ödül alan Bankamız, iki altın ödülü kadınlarla ilgili çalışmalar kapsamında aldı. Bu ödüllerle Türkiye’nin kadın destekleri konusunda uluslararası alanda anılmasından gurur duyuyoruz” diye konuştu.

‘İlham Verenler Kadınlar’ hikayelerini paylaştı
Zeynep Türkoğlu’nun moderatörlüğünde düzenlenen ‘İlham Veren Kadınlar’ paneline konuşmacı olarak Seza Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Yasemin Açık, Madame Mai Çikolata Kurucusu Şeyda Sönmez Ebren, Kars Kaz Evi Kurucusu Nuran Özyılmaz ve Sereteks Yapı Kimyasalları Kurucusu Makine Mühendisi Nesrin Eken katıldı.

Seza Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Yasemin Açık, Elazığ’da 5 çocuklu bir ailenin tek kız çocuğu olarak dünyaya geldiğini belirterek, doğup büyüdüğü yıllarda ailelerin kızlarını okula göndermediğini, buna rağmen Hacettepe Üniversitesi’nde lisansını tamamladığını açıkladı. Akademisyen olarak kalmak istemediği için 2011 yılında yatırım fikrinin oluştuğunu ve 2014’e kadar fizibilite çalışması yaparak bölgeler arası gelişmişlik farkının azaltılmasına katkı sağlayacak bir girişimi hayata geçirdiğini paylaştı. Elazığ ve Malatya arasında çimento fabrikasını kurduğunu ve demiryolu aracılığıyla çimentoyu tüm dünyaya satabildiğini söyleyen Açık, “Endüstri 4.0’a uygun bir fabrika hayata geçirdik. Sıfır atık prensibiyle çalışıyor ve baca gazını geri dönüşümde kullanıyoruz. Günde 7.500 ile 10 bin ton çimento üretiyoruz” dedi.

Madame Mai Çikolata Kurucusu Şeyda Sönmez Ebren, Doğu Anadolu’nun ilk çikolata üreticisi olduğunu belirterek, “Dolar çok yükseldi, tedarikçim ile fiyat sorunu yaşamaya başladım. Bu çıkmaz beni kendi çikolatamı üretmeye yönlendirdi. Detayları çok olan bir alana girmiş oldum. Bugün 60 çeşit çikolata üretiyorum ve çikolata yeme kültürünü öğretiyorum” diye konuştu.

Kars Kaz Evi Kurucusu Nuran Özyılmaz ise girişimcilik hikayesini şöyle anlattı: “Kars’ta doğup büyüdüm, ticaret lisesi sonrasında evlendim. 4 çocuk büyüttüm ve hiç maaşım olmadı. Daha sonra bölgenin ihtiyaçlarına göre girişimlere başladım. İlk olarak örgü yaptım sonra makinesini aldım. Bu alandaki talep düşmeye başlayınca da Kars’ta yöresel bir restoran olmadığını gördüm. Kars ve Ardahan’da kaz var ama satılmayan bir ürün. Yani ticarete başlamak kolay ama sürdürmek zor. Bu nedenle Kaz Yetiştiriciliği Derneği’ni kurdum. Birleşmiş Milletler’den (BM) fon aldım. Bölge halkına kazın ekonomik bir değer olduğunu göstermiş oldum. BM’nin bir programıyla İspanya’ya giderek turizm konularına dikkat ettim ve Kars’ta buna benzer örnekler yarattım.”

Sereteks Yapı Kimyasalları Kurucusu Makine Mühendisi Nesrin Eken ise makine mühendisliği okuduğunu ve ilk iş olarak da çimento fabrikalarına hizmet veren bir şirkette işe başladığını kaydetti. Daha sonra Malatya’ya dönerek Halkbank’ta çalışırken miras yoluyla çimento bayiliği kaldığını açıklayan Eken, girişim öyküsünü paylaştı: “Ekonomik gücük çok yoktu ama güvene dayalı kredi oluşturdum. Çimento esaslı bir üretim yapmak için yapı kimyasalları alanına giriş yaptım. 3-4 çeşit ile başladığımız üretimimiz bugün 300’e ulaştı. Tüm kadınlarımıza cesaretli olmalarını ve işlerine sahip çıkmasını tavsiye ediyorum. Kadın ve erkek değil, insan olduğumuzu unutmayalım.”

“Gelecek için sıfır atık”
Nilüfer Batur’un moderatörlüğünde düzenlenen ‘Gelecek İçin Sıfır Atık’ panelinde ise konuşmacı olarak Malatya Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Fahri Başkanı Hafize Gürkan, Çini ve Cam Sanatçısı Adalet Yılmaz Aslan, Sıfır Atık Kampanyası İl Yöneticisi Zehra Mine Öner ve İmmunflex Kurucusu Tijen Ziyal yer aldı.

Hibrit tohumların insanlarda hastalıkları arttırdığını savunan Malatya Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Fahri Başkanı Hafize Gürkan, yürüttükleri çalışmaları şöyle anlattı: “Eşimin Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı olmasıyla bu alandaki çalışmalara hız verdik. Şehrin ilçelerine ata tohum ektirdik. Ata tohumun yaygınlaştırılması için kooperatif sayısını artırdık. Ata buğday üzerine markalaştık. Buğdayın 6 çeşidini yaygınlaştırdık. Türkiye’nin birçok iline kargo ile buğday yolluyoruz. Kurulan kooperatiflerimizde ürettiğimiz buğdaylardan yöresel yemek yapıyor ve bölgedeki otellere satıyoruz. Bölgenin gelir seviyesini artırıyoruz.”
Çini ve Cam Sanatçısı Adalet Yılmaz Aslan, cam atıklarından boncuk ürettiklerini belirterek bu yöntemle doğadaki atığa engel olduklarını, atığı sanata dönüştürdüklerini kaydetti.
Sıfır Atık Kampanyası İl Yöneticisi Zehra Mine Öner, Ardahan’da sıfır atık çalışmalarını anlatarak şehrin atıklarından sanatsal objeler oluşturduklarını anlattı.

İmmunflex Kurucusu Tijen Ziyal ise beyaz dutla ilgili yürüttükleri çalışmaları anlattı: “Dut çok faydalı meyvedir. Bunu uzun süre saklamanın yollarını aramaya başlayınca farklı bilimlerden yardım aldık. 7 yıl boyunca araştırma için üniversiteler ile çalıştık. Geldiğimiz aşamada sadece insan vücudu değil, doğa için de önemli bir meyve olduğunu öğrendik. Örneğin; kuraklık ile savaşta dut ağacından yararlanılmalı. Ar-Ge ile yüksek katmadeğerli ürünler üretebiliyoruz. 7 yılda ancak yaprak ve meyvesine geldik. Daha gövde ve köküne ilişkin ise araştırmalarımız devam ediyor.”

Yorumlar (0)
banner557