banner565

banner472

banner458

banner457

Halkbank’tan 105 bin kadına 10.7 milyar TL finansal destek 

Üreten kadınlara sunduğu imkânları yeni atılımlarla büyüten Halkbank, gerçekleştirdiği Üreten Kadınlar Yarışması’yla Türkiye’nin başarılı kadın girişimcilerini maddi desteklerin yanı sıra eğitim, tanıtım ve yaşam boyu bankacılık hizmet paketleriyle ödüllendirdi.

HABER 01.04.2022, 00:00 25.04.2022, 09:30
20952
Halkbank’tan 105 bin kadına 10.7 milyar TL finansal destek 

Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Nureddin Nebati’nin de katıldığı yarışmanın ödül töreninde konuşan Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, bir yılını tamamlayan Üreten Kadınlar projesiyle 100 bin kadın girişimci hedefini aşarak 105 bin kadına 10.7 milyar TL’ye ulaşan finansal destek sağladıklarını açıkladı.
Kadın girişimcileri teşvik etme hedefiyle yola çıkan Halkbank, düzenlediği Üreten Kadınlar Yarışması Ödül Töreni’nde başarılı girişimcileri ödüllendirdi. Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Nureddin Nebati’nin de katıldığı ödül töreni, ünlü Sunucu Ebru Akel’in sunumuyla bir otelde gerçekleştirildi. Toplantıya Kocaeli Alikahya Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı ve KobiEfor Dergisi Sahibi Yalçın Sönmez ve Kocaeli Alikahya OSB Müteşebbis Heyet Başkan Vekili Sultan Hamit Velioğlu da katıldı.

“Kadınlarımızın cesareti, dirayeti ve gayreti her döneme damgasını vurmuştur”: Bakan Nebati, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında yaptığı değerlendirmede; kadının tarihte adı dahi geçmiyorken Türk kültüründe, kadınların törenlerde ve kabullerde, siyasetten idari kararlara kadar birçok konuda söz sahibi olduğunu, birçok Batı ülkesindeki kadınların, dönemin zorluklarına yakinen şahit olmak zorunda kaldıkları dönemlerde, Türk kadınlarının medeniyetlerin kurulma safhasına dahil olduğunu, demokrasi mücadelesinde baş aktör konumunda yer aldığını anımsattı: “Yakın geçmişe baktığımızda ise pek çok gelişmiş ülkenin aksine kadın hakları konusunda Cumhuriyetimiz döneminde, muasır ve reformist adımlar atılmış ve bu sayede Nisan 1930’da belediyelerde, Ekim 1933’te köy ihtiyar heyeti ve muhtarlık seçimlerinde, 5 Aralık 1934’te ise Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınmıştır. Dünyanın karanlığa gömüldüğü çağlarda, kadınlarımızın cesareti, dirayeti ve gayreti her döneme damgasını vurmuştur. Erzurumlu Fatma, Halide Edip Adıvar, Nene Hatun, Halime Çavuş, Gördesli Makbule, Ayşe Çavuş, Nazife Kadın gibi nice İstiklal Harbi kahramanı kadınımız vatanı uğuruna gözünü kırpmadan canlarını feda etmiştir. Türk kadını, dün olduğu gibi bugün de gözünü kırpmadan mücadelenin daima ön safhasında yer almıştır, en son 15 Temmuz’da olduğu gibi.”

Dünya’nın en büyük 10 ekonomisinde yer alma ideallerinde kadınların önemli bir role sahip olduğu bilinciyle hareket etmeye dikkat ettiklerini belirten Nebati, hükümetleri döneminde kadınların sosyal ve ekonomik hayata katılımlarını daha ileriye taşımak amacıyla birçok adım attıklarını, kadınların işgücüne katılım oranının yüzde 34 seviyelerine geldiğini, bu oranı daha da yükselterek, kadınların kalkınma hamlemizdeki payını daha da yukarıya taşımayı hedeflediklerini paylaştı. Nebati, kadın işveren, esnaf ve sanatkar sayısının artması için kadınlara destek olmaya devam ettiklerini, kamu bankalarının kredi programları, KOSGEB, TÜBİTAK gibi kurumların destek programlarıyla kadınların her daim destekçisi olduklarını ve son 7 yılda kadın işveren sayısının ikiye katlandığını aktardı. 2021 sonu itibariyle kadınların işverenler içindeki payının yüzde 15’lere geldiğini, mesleki eğitim kursları ve işbaşı eğitim programlarına 2021’de 462 bin kişi katılım sağlarken, bunun yüzde 56’sını kadınların oluşturduğunu kaydeden Nebati, bu programlardaki kadın katılımcı sayısını çok daha yukarılara çıkarmayı hedeflediklerini, 2018 genel seçimlerinde kadın milletvekili sayısının 104’e ulaştığını bildirdi. Kadınların pek çok alanda halen erkeklerin gerisinde ve pek çok sektörde erkeklere kıyasla daha az gelir elde ettiğine ve işsizlikten en fazla etkilenen kesimlerin de başında geldiğine dikkat çeken Nebati, 2021 Aralık itibarıyla kadınlarda işsizlik oranının yüzde 13.7 olduğunu ifade etti.

“Stoklarımızda hiçbirşey yapmasak Temmuz ayına kadar yetecek kadar Ayçiçek yağımız var”: Bakan Nebati, zor bir dönemden geçildiğini, Rusya Ukrayna gerginliğinin bütün dünyayı etkilediğini ve küresel bir zorluk yaşandığını vurgulayarak, Türkiye’nin bir savaş ülkesi değil, bir tarım ülkesi olduğunu söyledi: “Hiç kimsenin Türkiye’nin üzerinde oyun oynamasına izin vermeyiz. Bugün stoklarımızdaki ayçiçek yağı, bir şey yapmasak Temmuz ayına kadar sürecek nitelikte, sayıda ayçiçek yağımız var.  Ülkede sanki bir yokluk, yoksulluk varmış gibi operasyon çekenlere karşı Bakanlık olarak net bir şekilde operasyon çekeceğimizi de herkes bilsin.” Salgının küresel ekonomiye etkilerine de değinen Nebati, 2021’de yüzde 11 ile G20 ülkeleri arasında en yüksek oranda büyüyen ülke olduğumuzu, önceki yıla göre 3 milyon 200 bin yeni iş imkanı oluşturduğumuzu söyledi. Enflasyonun dünya çapında yükselişinin Türkiye’ye de yansımasının kaçınılmaz olduğunu ve döviz kurlarındaki dalgalanmanın da etkisiyle enflasyon oranlarında artış meydana geldiğini belirten Nebati, fiyat istikrarının kalıcı olarak tesis edilmesine ve sürdürülmesine yönelik kurdukları Fiyat İstikrarı Komitesi’ni aktif bir biçimde kullandıklarını paylaştı. Nebati, tüketicinin uygun fiyatlara ulaşımını desteklemek için ürün bazında fiyat kıyaslaması yapabilen, ürünlerin geçmiş dönem fiyatlarının da takip edilebildiği ve satıcı firmaların değerlendirmelerinin de incelenebileceği ‘Birlikten Berekete’ programının hayata geçirileceğini de sözlerine ekledi.

“Bir yılda 105 bin kadına ve 10.7 milyar TL kredi hacmine ulaştık”
Törende kazanan girişimcilere ödüllerini veren Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, “Tam bir yıldır ilmek ilmek dokuduğumuz ve çok başarılı sonuçlara ulaşan Üreten Kadınlar projemizi, yeni ufuklara taşıyor olmanın heyecanını yaşıyoruz” dedi. Arslan geçen yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde avantajlı koşullarla Kadın Girişimci Kredi Destek Paketi’ni hayata geçirdiklerini, kurguladıkları finansal imkânları, 7 bölgede düzenledikleri  Üreten Kadınlar Toplantıları’yla anlattıklarını, sürece, kadın kooperatiflerini dahil ettiklerini söyledi: “Ve tüm bu çalışmalarda bir yıl içinde 100 bin kadına ve 10 milyar TL’lik finansman desteğine ulaşmayı hedefledik. Büyük bir mutlulukla bu hedefimizi aştığımızı paylaşmak istiyorum. Bir yılda 105 bin kadına ve 10.7 milyar TL’lik kredi hacmine eriştik. Sağladığımız desteklerin yatırıma ve üretime dönüştüğüne, istihdam oluşturduğuna ve ihracat yapmaya cesaretlendirdiğine tanıklık ediyoruz.”

Halkbank Üreten Kadınlar Yarışması’na 2 bin 500’e yakın başvuru: Osman Arslan, adım adım geliştirilen desteklere Halkbank Üreten Kadınlar Yarışması’yla yeni bir boyut kazandırdıklarını söyledi: “İlkini gerçekleştirdiğimiz yarışmamızla kadın girişimci ekosistemine katkılarımızı genişletiyoruz. Maddi ödüllerimizin yanı sıra katılımcılarımızı; pazarlama ve iletişim desteği, tanıtım fırsatları, Yaşam Boyu Bankacılık Hizmet Paketi ve Üreten Kadınlar Akademisi’nden özel eğitimlerle ödüllendireceğiz. Ayrıca çevresel farkındalığı yükselten Eskişehirli girişimcimiz Gamze Kara Mağden’e Sıfır Atık Kategorisi Özel Ödülü verirken, Sosyolog Prof.Dr. Ümit Meriç ve Yazar Alev Alatlı ile de Fatma Aliye Topuz Özel Ödüllerimizi paylaştık.” Ödüllerin yanı sıra yarışmanın en büyük katkısının girişimcilere kazandıracağı itibar olacağını vurgulayan  Arslan, yarışmaya 5 hafta gibi kısa bir sürede tüm bölgelerden birbirinden nitelikli tam 2.494 başvuru yapıldığını bunun Türkiye’nin ekonomik canlılığını ve kadınlarımızın iş yapma hevesini gösterdiğini kaydetti. Arslan, bu süreçte, 81 ildeki tüm şubelerinde yaklaşık 7 bin kadın girişimciyle şube buluşmaları gerçekleştirdiklerini, projeyi anlattıklarını ve sürdürülebilirlik anlayışlarının uzantısı doğrultusunda, yarışmaya başvuran her kadın girişimci adına da bir fidan bağışı yaptıklarını söyledi.

Kategoriler ve ödüller
A) Halkbank Üreten Kadınlar Kategorisi
• Mikro Üretici Kadın Girişimci Kategorisi
• 1.’lik Ödülü: 200.000 TL / Başak Demir / Helimore Havacılık / Samsun
• 2.’lik Ödülü: 150.000 TL / Emine Yılmaz / Hyggefoods Gıda / İstanbul
• 3.’lük Ödülü: 100.000TL / Hülya Dağöttüren / Umayana Ar-Ge ve İlaç / İstanbul

• KOBİ Üretici Kadın Girişimci Kategorisi
• 1.’lik Ödülü: 250.000 TL / Nurşen Sanver / Sanver Mühendislik / Bursa
• 2.’lik Ödülü: 200.000 TL / İsmihan Kobaner / Osmak Rulo Makine / Osmaniye
• 3.’lük Ödülü: 150.000TL / Sibel Cimbar / Neon Havacılık Teknolojileri / Ankara

B) Kadın Kooperatifi Kategorisi
• 1.lik Ödülü: 200.000TL / Artuklu İlçesi Topraktan Tabağa Kadın Kooperatifi / Pelin Dökmen / Mardin
• 2.’lik Ödülü 150.000 TL / Çobanlar Kadın Kültür Evi Üretim İşletme Kooperatifi / İlknur Yüksel Dönmez / Afyonkarahisar
3.’lük Ödülü 100.000 TL / Göbeklitepe Kadın Girişimi Üretim ve İşleme Kooperatifi / Emine Çakmak / Şanlıurfa

C) Sıfır Atık Kategorisi Özel Ödülü: Gamze Kara Mağden / Bugamed Biyoteknoloji / Eskişehir

D) Fatma Aliye Topuz Özel Ödülleri:  Sosyolog Prof.Dr. Ümit Meriç ve Yazar Alev Alatlı.

Üreten Kadınlar Akademisi eğitime başladı: Yaptıkları çalışmalarda kadın girişimcilerin finans, zaman yönetimi, satış teknikleri ve pazarlama alanlarında eğitime ihtiyaç duyduklarını aktaran Arslan, online ulaşılabilen ‘Üreten Kadınlar Akademisi’ni hayata geçirdiklerini, 100’den fazla videoyla; nakit akış yönetiminden satış-pazarlama tekniklerine, marka yönetiminden dijitalleşme ve e-ticaret uygulamalarına dek girişimcilerin ihtiyaç duyabileceği tüm konulara yer verildiğini anlattı.
Paraf’tan üreten kadınlara özel kredi kartı: Arslan Halkbank olarak girişim yolculuklarında üreten kadınlara sağladıkları avantajlı ürünler arasına Paraf Üreten Kadın Kredi Kartı’nı da eklediklerini duyurdu: “Bugün olduğu gibi gelecekte de kadın girişimcilerimizi, elimizden gelen her alanda desteklemeye devam edeceğiz. BEE’O Kurucusu Dr. Aslı Elif Tanuğur Samancı, Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, Big Chef’s Kurucusu Gamze Cizreli, Koton Yönetim Kurulu Üyesi Gülden Yılmaz, Seza Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Yasemin Açık ve Gürmen Grup Yönetim Kurulu Üyesi Yasemin Gür Solmaz’a jüri üyesi olarak yarışmamıza gösterdikleri ilgi ve hassasiyet için çok teşekkür ediyorum.”
Tören alanında, kız çocuklarının fikirleri doğrultusunda çeşitli sanatçılar tarafından geri dönüştürülebilir malzemelerden oluşturulan eserlerin yer aldığı sıfır atık odaklı Düşün Dönüştür Sürdür Sergisi ve öncü kadınların yaşam öykülerini aktaran Cumhuriyete İlham Veren Kadınlar Sergisi yapıldı. Ayrıca kadın kooperatifleri, kurdukları stantlarda ürün ve hizmetlerini sergiledi.

Yorumlar (0)
banner557