banner565

banner472

banner458

banner457

Haziran ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 47 arttı; İhracatta dört dörtlük rekor

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Haziran ayı ihracatının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 47 artışla 19.8 milyar dolara, 6 aylık ihracatın da geçen yıla oranla yüzde 40 artışla 105 milyar dolara yükseldiğini belirtti.

HABER 01.08.2021, 00:00 30.08.2021, 22:54
23242
Haziran ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 47 arttı; İhracatta dört dörtlük rekor

Türk bayrağını 226 ülke ve bölgede dalgalandıran ihracatçı, Haziran’da, ikinci çeyrekte, yılın ilk yarısında ve son 12 ayda Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat rakamlarına imza atarak tarih yazdı. Haziran’da Türkiye’nin ihracatı, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre, yüzde 47 artışla, 19 milyar 773 milyon dolara ulaştı. İhracat ailesi, geçtiğimiz yılın aynı dönemlerine göre 2021 yılı ikinci çeyreğinde yüzde 70 artışla, 55 milyar 38 milyon dolar; yılın ilk yarısında yüzde 40 artışla, 104 milyar 982 milyon dolar; son 12 ayda 199 milyar 567 milyon dolar ihracat gerçekleştirerek tarihi rekorlar kırdı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile Bakanlık Konferans Salonu’nda düzenlediği basın toplantısında, Haziran ayı dış ticaret rakamlarını açıklayan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, “Haziran ayı ihracatımız geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 47 artışla 19.8 milyar dolara yükselmiştir. Bu sayede ilk altı ayda ihracatımızı, geçtiğimiz yıla oranla yüzde 40 artışla 105 milyar dolar seviyesine taşımış durumdayız. Söz konusu değerler hem aylık hem çeyreklik hem de altı aylık bazda Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat tutarlarıdır” dedi. Muş, son 12 aylık ihracat değerinin 199 milyar 567 milyon dolar ile bugüne kadar gerçekleşen ‘en yüksek 12 aylık ihracat’ olduğunu belirtti: “Normalleşme adımlarıyla Orta Vadeli Program’da yer alan 2022 hedefi olan 198 milyarı da aşıp ihracatımızı 200 milyar doların çok daha ötesine taşıyacağımıza inanıyoruz.”

İthalatın yılın ilk yarısında geçen yıla göre yüzde 27.5 artarak 126.1 milyar dolar olarak gerçekleştiğini bildiren Muş, bu dönemde gerçekleşen 231.1 milyar dolar değerindeki dış ticaret hacmiyle en yüksek 6 aylık dış ticaret hacmi rakamına da ulaşıldığını aktardı: İhracatın ithalatı karşılama oranının, Haziran’da  geçtiğimiz yıla göre 4.8 puan artışla yüzde 87.3’e yükseldiğini, Ocak-Haziran’da ise ihracatın ithalatı karşılama oranının, geçtiğimiz yıla göre 7.3 puan artışla yüzde 83.2’ye yükseldiğini paylaşan Muş, dış ticaret açığımızın 2021’in ilk yarısında geçtiğimiz yıla göre yüzde 11.4 azalarak 21.2 milyar dolara gerilediğini ifade etti

Muş, ihracat tutarı kadar, ihracata yönelen firma sayısındaki artışın da ihracatın tabana yayılması açısından sevindirici olduğunu, bu yılın ilk yarısında ihracat yapan firma sayısının yüzde 12 artışla 76 bin 189 olduğunu söyledi. Salgın süreciyle, Avrupa da dahil olmak üzere gelişmiş ekonomilerin, üretim yerlerini coğrafi olarak daha yakın bölgelere kaydırarak tedarik ağlarını çeşitlendirme arayışı içine girdiklerini dile getiren Muş, mutant virüsün de etkisiyle Çin-Avrupa rotasında konteyner fiyatlarının dört katına çıktığını, bölgedeki birçok tedarikçinin Türkiye’ye yöneldiğini kaydetti.

“200 milyar dolar sınırına dayandık”
TİM Başkanı İsmail Gülle, Haziran’da 9 sektörün, tarihinin en yüksek aylık ihracatını yaptığını söyledi: “175 ülkeye ihracat artarken, aralarında ABD, İtalya, Meksika ve Kanada’nın da bulunduğu, 19 ülkede, aylık ihracat rekoru kırıldı. 70 il; ihracatını artırırken, İstanbul, İzmir, Gaziantep, Denizli, Adana’nın da aralarında olduğu 13 il tarihlerinin en yüksek aylık ihracatını gerçekleştirdi. 181 ülkeye toplam yüzde 53 artışla 6.17 milyar TL tutarında Türk Lirası ile ihracat yapıldı. 1684 firma, ilk kez ihracat yaparken, yılbaşından bu yana ilk defa ihracata katılan firma sayısı ise 9 bin 327’ye ulaştı. Bu firmalar toplamda 422 milyon dolarlık ihracat yaptı. Haziran ayı, birim ihracat değeri için de önemli bir eşik olarak tarihe geçerek, 1.1 dolar seviyesinden 1.3 dolara ulaştı. Yılın ilk yarısının, lider sektörü ise 14.4 milyar dolarlık ihracatla otomotiv oldu.”

İsmail Gülle, “Haziran rakamı, ihracatımızda bir dönüm noktası olma niteliğindedir. İhracatımız, aylık, çeyreklik, 6 aylık ve yıllık ihracat rekorlarını kırarak son 12 ayda 200 milyar dolar sınırına dayandı. İnşallah önümüzdeki ay, bu sınırı da aşacağız ve  2021 yıllık ihracat hedefinin de üzerine çıkarak  ‘Dış Ticaret Fazlası Veren Türkiye’ hedefimize bir adım daha yaklaşacağız. Yıl sonunda ülkemiz, büyüme oranıyla, üretim, istihdam ve ihracatta yeni bir döneme başlayan; küresel tedarik zincirlerindeki dönüşümü iyi okuyarak, karşısına çıkan tüm fırsatları değerlendirmiş bir ülke olacaktır” dedi.

Türkiye, pandemiye rağmen 2020’yi büyümeyle kapattı
Ticaret Bakanı Mehmet Muş, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Meclisi’nin Temmuz ayı toplantısındaki konuşmasında, Türkiye’de ticaret, finans, turizm ve yatırımın kalbinin İstanbul’da attığını, 2020’de İstanbul’un yüzde 49 pay ile 83 milyar dolar değerinde ihracat, yüzde 58 pay ile 127 milyar dolar değerinde ithalat yaptığını söyledi.

Bakan Muş, Türkiye’nin 2020’de pandemiye rağmen yüzde 1.8 büyüdüğünü, 2021 ilk çeyreğinde net ihracat ve yatırımların katkısı ile yüzde 7 büyüyerek, G-20 içinde Çin’den sonra en hızlı büyüme performansını sergilediğini belirterek, ikinci çeyrekte de yüzde 20’ye yakın bir büyümeye ulaşacağımızı öngördüklerini paylaştı. AB üyeliğinin Türkiye için stratejik bir hedef olmayı sürdürdüğünü kaydeden Muş, Türkiye’nin sanayisini AB Yeşil Mutabakatı’na yönelik politikalarla bütünleştirmesinin kaçınılmaz bir gereklilik olarak öne çıktığını vurguladı: “İhracatımızın menzili 2 bin km. Vietnam’ın 8 bin km. Yeni dönemde de stratejimizi belirleyeceğiz ve biz bu 2 bin kilometrenin dışına çıkmak durumundayız ki ihracatımızı arzu ettiğimiz seviyenin üzerine çıkarabilelim.”

“Pandemi sonrası için topyekun bir planlamaya ihtiyaç var”: İTO Başkanı Şekib Avdagiç, “16 aylık Covid-19 süreci, gelecek 10 yılımızı değiştirecek. Keskin bir ekonomik toparlanmanın yaşanacağı pandemi sonrası döneme hazırlık için topyekun bir planlamaya ihtiyaç var” dedi. AB Yeşil Mutabakatı konusunda Türkiye’nin de bir an önce gerekli hazırlıkları tamamlayarak yol haritasını açıklamasını ve karbon nötr hedefini ortaya koymasını beklediklerini söyleyen Avdagiç, pandemide yara alan sektörlerini destekleyen ülkelerin iyi bir çıkış yapacağına dikkat çekti: “O yüzden yatırımlara yönelik kredi maliyetlerinin bir bölümünün şartlı olarak kamu tarafından üstlenilmesi yararlı olur.”

İTO çatısı altında 628 bin işletme bulunduğunu belirten Avdagiç, Bakan Muş’a sektörel önerilerin ve sorunların tamamıyla ilgili bir rapor da verdi. İstanbul başta olmak üzere Marmara Bölgesi’ndeki sanayi alanlarının ıslahı ve geliştirilmesinin büyük önem arz ettiğini belirten Avdagiç, “Tüm sektörler için genel önemi haiz Lojistik Köy projeleri, Yeni Nesil OSB’ler ile birlikte planlanarak intermodal taşımacılık ihtiyacını karşılayacak şekilde hayata geçirilmeli. OSB’lerle limanların, hızlı tren başta olmak üzere demiryolu ve otoyol projeleri ile entegrasyonu sağlanmalı. Firmalar tarafından tercih edilebilir bir alanda, lojistik ihtiyaçları karşılayacak şekilde teknolojik ve ekonomik gelişmelere uygun modern bir şekilde yapılandırılmalı” dedi.

Yeşil Mutabakat Eylem Planı, Resmi Gazete’de yayımlandı
Yeşil yatırımların ülkemize çekilmesi ve ilgili tüm politika alanlarında yeşil dönüşümün desteklenmesini hedefleyen bir yol haritası niteliğindeki ‘Yeşil Mutabakat Eylem Planı’na ilişkin Cumhurbaşkanlığı Genelgesi, Resmi Gazete’de yayımlandı. Bu çerçevede, ‘Eylem Planı’ kapsamında yer alan hedef ve faaliyetlerin Avrupa Yeşil Mutabakatı Çalışma Grubu kapsamında kamu, özel sektör ve ilgili tüm paydaşlarla etkin bir şekilde yürütülmesi hedefleniyor.

9 ana başlık altında toplam 32 hedef ve 81 eylem: Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Bakanlığımız liderliğinde kamu kurum ve kuruluşları ve özel sektör işbirliği içerisinde hazırlanan Eylem Planı 9 ana başlık altında toplam 32 hedef ve 81 eylemi içermektedir. Eylem Planı, ülkemizin küresel tedarik zincirlerine sağladığı entegrasyonun güçlendirilmesi ve yeşil yatırımların ülkemize çekilmesi bakımından da büyük önem arz etmektedir” denildi.

Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü kuruldu
Ticaret Bakanlığı bünyesinde, hizmet ihracatını daha da artırmak ve uluslararası hizmet ticareti konularının bütüncül bir yaklaşımla ele alınması amacıyla Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü kuruldu. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Genel müdürlük, aynı zamanda yurt dışında kurulacak lojistik merkezleri ile yurt dışındaki yatırımların izlenmesi ve yönlendirilmesi konularında da çalışmalar yürütecek. Genel müdürlük, hizmet sektörlerinin dış ticaret yaklaşımıyla ele alınması, desteklenmesi ve küresel çapta söz sahibi olan markaların oluşturulması amacıyla devlet yardımı programlarını hazırlayacak ve uygulayacak.

Yorumlar (0)