banner565

banner472

banner458

banner457

IDEF 21’in açılışını Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptı: “Bölge ve dünya barışına katkımızın artacağına inanıyoruz”

Türkiye ve dünyadaki savunma sanayisinin buluşma platformu IDEF’21 15’inci Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nın açılışını yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “NATO’nun önde gelen bir üyesi olarak milli savunma sanayimizi geliştirdikçe bölge ve dünya barışına vereceğimiz katkının da artacağına inanıyoruz” dedi.

HABER 01.09.2021, 00:00 27.09.2021, 10:39
28826
IDEF 21’in açılışını Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptı: “Bölge ve dünya barışına katkımızın artacağına inanıyoruz”

Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde, 17-20 Ağustos 2021 tarihleri arasında Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Millî Savunma Bakanlığı ev sahipliğinde, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı yönetim ve sorumluluğunda, Tüyap Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. tarafından organize edilen IDEF’21, 15’inci Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nın açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof.Dr. İsmail Demir, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı Genel Müdür Vekili Sadık Piyade yaptı.

“Türkiye, 19 yılda savunma sanayide devrim geçirdi”
Kendi alanında önemli bir dünya markası olan IDEF’21’in gerek açılışa iştirak eden gerekse de katılımcı firmalar bakımından bugüne kadarki en zengin görünüme sahip olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Dünyanın en büyük savunma paktı NATO’nun önde gelen bir üyesi olarak milli savunma sanayimizi geliştirdikçe bölge ve dünya barışına vereceğimiz katkının da artacağına inanıyoruz. Fuarımızda milli imkânlarla geliştirdiğimiz pek çok ürünün yer alması bu konuda kat ettiğimiz mesafenin ispatıdır” dedi.

“Yerli ve milli firmalarımız dünya devleriyle yarışıyor”
Türk savunma sanayinin temsilcisi olan yerli ve milli firmaların bugün dünya devleriyle yarışır hale geldiğine işaret eden Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Yurt içi ve sınır ötesinde başarıyla icra edilen harekâtlarda Doğu Akdeniz’de ve Ege’de hak, alaka ve menfaatlerimizin kararlılıkla korunmasında ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin birçok coğrafyada üstlendiği görevleri başarıyla yerine getirmesinde yerli ve milli imkânlarla üretilen silah sistemlerimizin katkısı açıkça görülmektedir. Başta yerli ve milli İHA ve SİHA’lar olmak üzere Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından kullanılan ve sahada yeteneklerini ispatlamış silah sistemlerimizi uluslararası standartlarda tasarlayan, üreten ve ihraç eden yerli ve milli firmalarımız dünya devleriyle yarışır hale gelmiştir” diye konuştu.

“Türk savunma sektörü, küresel bir oyuncuya dönüşecek”
Savunma Sanayii Başkanı Prof.Dr. İsmail Demir, “Savunma sanayimiz, özgün ürünleri, ihracatı, ana ve alt yüklenicileri, KOBİ’leri, araştırma kuruluşları ve üniversiteleri ile ülkemizin en önemli sektörlerinden biri haline gelmiştir. Savunma Sanayi Başkanlığı olarak bugün geldiğimiz noktada proje hacmi 60 milyar doları bulan yaklaşık 750 proje üzerinde çalışmaktayız” açıklamasını yaptı.

“Dünyanın en büyük 3 savunma sanayi platformu arasında”
Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı Genel Müdür Vekili Sadık Piyade, pandemi koşullarına rağmen IDEF’21’in katılımcı sayısı ve planlanan ikili ilişkiler bakımından dünyanın en büyük 3 savunma sanayi platformu arasında yer almasının haklı gururunu yaşadıklarını vurguladı.

Ülkelerarası yeni işbirlikleri
IDEF’21’de geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi T.C. Millî Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve bağlı kuruluşları, Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından, mütekabiliyet esasına dayalı olarak yapılan yurt dışı heyet davetleri, bu sene büyük bir kabul gördü. 83 ülke, 169 heyet 613 heyet üyesinin davetli olduğu fuar, sadece Türk ve dünya firmalarını buluşturmakla kalmadı, ülkelerarası yeni işbirlikleri için de verimli bir platform oluşturdu.

Türkiye’nin sanayi tecrübesi Ukrayna’ya taşınıyor
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez,  IDEF’21 kapsamında Ukrayna Başbakan Yardımcısı Oleg Urusyki ile görüştü. TÜBİTAK Başkanı Prof.Dr. Hasan Mandal, TÜBİTAK Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar’ın da katıldığı görüşmede, iki ülke arasında başta savunma sanayi olmak üzere sanayi ve teknoloji alanındaki işbirlikleri değerlendirildi, geniş bir alanda sürdürülen çalışmaların daha da ileriye taşınmasının her iki ülkenin de faydasına olacağının altı çizildi.

Dönmez, görüşmede TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi ile Ukraynalı muadil kurumu arasında ortak bir komite kurulabileceğini kaydederek, “Savunma sanayi alanındaki işbirliği iki ülke arasındaki stratejik ortaklığın inşası için kritik öneme sahip. Ukrayna’nın özellikle motor üretiminde sahip olduğu bilgi ve tecrübeyi, ortak üretimle iki ülkenin başarısı için kullanılabiliriz. Ülkemizin özellikle sanayi bölgelerindeki tecrübelerini Ukrayna’ya aktarabiliriz. Havacılık ve savunma sanayi alanında ortak bir sanayi bölgesi kurulması halinde Türkiye Uzay Ajansı ve TÜBİTAK UZAY’ın, Ukrayna Yuzhnoye Devlet Tasarım Ofisi ve diğer muadil kuruluşları ile uydu sistemleri geliştirme konularında birlikte çalışabilirler” dedi.
Başbakan Yardımcısı Urusyki, Ukrayna’nın Türkiye’den öğrenebileceği çok şey olduğunu belirterek, 5. Nesil muharip uçak üretiminde işbirliğine gidilebileceğini, silah ve teçhizatta ortak üretim gerçekleştirilebileceğinin altını çizdi. TÜBİTAK’ın da tecrübelerinden faydalanmak istediklerini kaydeden Urusyki, “Ukrayna 2021-2025 Uzay Programı’nı tamamlamak üzere. Bu program kapsamında Türkiye ile bir ortak fırlatma sistemi üretilebiliriz” diye konuştu.

Çağatay İHA’ya IDEF’te büyük ilgi
Türkiye’nin yenilikçi İHA üreticisi UAVERA, IDEF’21’de kendi alanındaki yeteneklerini sergiledi. IDEF’21’de sergilenen Çağatay İHA, HAVELSAN ve UAVERA ekiplerinin birlikte yürüttükleri bir proje ile HAVELSAN’ın sistemlerine entegre edildi. Böylece Çağatay İHA uçuş anında HARBİYE sisteminin kullanıcıları tarafından sahadaki bir unsur olarak takip, komuta ve kontrol edilebilecek ve saha ekiplerine bulut altı keşif, gözetleme hava desteği sağlanabilecek. Çağatay İHA’da UAVERA tarafından yerli ve milli imkânlarla geliştirilen teknolojiler kullanılıyor. Bu sayede ürünün maliyeti, özellikle ithal rakiplerinden daha düşük olurken diğer taraftan sistem, çok değişik sivil ve askeri uygulamaların ihtiyaç duyduğu farklı tip görevlere uygun olarak yapılandırılabiliyor.

Miilux OY’a yerli üretim ödülü
Miilux OY, ASELSAN tarafından ‘Millileştirme Projesi” kapsamında yaptığı katkılar nedeniyle IDEF’21’de ödüle layık görüldü. Yıllık 38 bin ton kapasite ile zırh çeliği ve aşınmaya dirençli çelik üretimi gerçekleştiren Miilux OY, Türkiye’nin yurt dışına bağımlılığını azaltmayı hedefliyor. ASELSAN’ın onaylı yerli zırh çeliği tedarikçisi olan Miilux OY, Savunma Sanayi Başkanlığı’nın yerlileştirme çalışmaları kapsamında büyük savunma sanayi kuruluşları ile de çalışmalarına devam ediyor.

ASELSAN’a dört ödül birden
İleri teknolojisi, geniş ürün yelpazesiyle yenilenebilir enerjiden haberleşmeye kadar sunduğu çözümleriyle ASELSAN, bu yıl da IDEF’21’in en çok dikkat çeken standı oldu.
Deniz Sistemleri, Hava Sistemleri, Hava Savunma Sistemleri, Sınır-Sahil Güvenlik Sistemleri, Haberleşme Sistemleri, Elektronik Harp Sistemleri, Elektro-Optik Sistemler ve Silah Sistemleri bölümlerinde 250’den fazla ürün ve sistem tanıtılan ASELSAN standında; ilk kez sergilenen sistemler arasında Yeni Nesil İhlal Tespit Sistemi MİDAS-3, Türk Silahlı Kuvvetleri’nden gelen geri dönüşlerle mükemmelleştirilmiş bir laser hedef işaretleme cihazı olan ENGEREK-2, İnsansız Hava Araçları için geliştirilmiş CATS Elektro-Optik Sistemi’nin geliştirilmiş versiyonu ASELFLIR-500, yeni geliştirilmiş insansız kara, hava ve deniz araçları da yer aldı.

Yerli ve milli uçaksavar IDEF’21’e damga vurdu
CANiK markasıyla hafif silah üreticilerinden olan Samsun Yurt Savunma (SYS) olarak IDEF’21’de ilk kez sergiledikleri yerli ve milli uçaksavarın yoğun bir ilgiyle karşılaştığını vurgulayan SYS Genel Müdürü C. Utku Aral, “Bu seneki fuarı, ikili görüşmeler açısından hayli hareketli geçirdik. Yurt dışından gelen 30’u aşkın heyetle, başta Türkiye’nin en büyük kara araçları firmaları olmak üzere çok büyük firmalarla kritik görüşmeler yaptık” dedi.

Aral, “Fuarda 600 ve 850 atım hızına haiz versiyonlarını sergiledik. Bir sonraki fuarda 1100 atım versiyonunu sergileyeceğiz. Uçaksavarın paraşütle atlayıp görev icra edecek kadar ağırlıkları düşürülmüş ve aksesuarlarla desteklenmiş yeni versiyonları üzerine çalışacağız” diye konuştu. Ar-Ge çalışmalarını soluksuz sürdürmeye devam edeceklerini kaydeden Aral, ihracat faaliyetlerine hız kazandıracaklarını belirtti.

SANLAB’a ‘Millileştirme Teşekkür Belgesi’
ASELSAN tarafından ‘Millileştirme Teşekkür Belgesi’ne layık görülen simülatör ve robotik teknoloji şirketi SANLAB, 6 Eksenli Hareket Platformu ile uluslararası alanda yeni ve yerli teknolojilerin gelişiminde örnek teşkil ediyor. SANLAB Kurucu Ortağı Salih Kükrek, “Robotik ve simülasyon alanında yerli teknolojilere olan ön yargıları kırmaya ve milli teknolojiler konusunda öncü olmaya devam edeceğiz” dedi.

Teknopark İstanbul kritik anlaşmalara imza attı
Teknopark İstanbul, IDEF’21’de; Savunma Sanayii Başkanlığı ve savunma sanayinde faaliyet gösteren 5 vakıf şirketi ve 1 özel şirketle kritik anlaşmalara imza attı. Savunma Sanayii Başkanlığı ve Teknopark İstanbul arasında düzenlenen ‘Siber Güvenlik Hızlandırma ve Kuluçka Programı’ ve Teknopark İstanbul; ASELSAN, TUSAŞ, ROKETSAN, HAVELSAN, TEI ve BMC ile gerçekleşecek girişimcilik faaliyetleri özelinde ‘Stratejik Çözüm Ortaklığı’ işbirliği protokolü imzalandı.

‘Çakıl Milli İşlemci Projesi tanıtıldı
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, IDEF’21’de sergilenen yerli ve milli işletim sistemi ‘Çakıl Milli İşlemci Projesi’ni tanıttı. Bakan Varank, “Bundan sonra savunma sanayi alanında bu tip ürünlerde dışa bağımlılığımızı çok daha azaltmış olacağız” dedi.
Çakıl Milli İşlemci Projesi’ni TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) ve ASELSAN’ın beraber gerçekleştirdiğini aktaran Varank, “Türkiye’nin ilk yerli ve mili olarak tasarlanmış işlemcisini elimizde tutuyoruz. Aslında burada uygulamada da bu işlemcinin kullanıldığını bir simülatörde test etmiş olduk” açıklamasını yaptı.

Çakıl’ın ilk üretimde çalıştığını kaydeden Varank, “Tabii bu bizim bir gurur projemiz. Bundan sonra savunma sanayi alanında bu tip ürünlerde dışa bağımlılığımızı çok daha azaltmış olacağız” diye konuştu.

Yorumlar (0)