banner565

banner472

banner458

banner457

İGDAŞ’ın hatlarını robot gözler izleyecek

İGDAŞ, TÜBİTAK işbirliği ile geliştirdiği Boru İçi Denetleme Robotu’nu tanıttı. Binlerce kilometrelik çelik hattı kesintisiz olarak tarayacak robot, yıl sonuna kadar kullanıma hazır hale gelecek. Milyonlarca dolar tasarruf sağlayan bu proje ile İstanbul deprem riskine karşı da çok önemli bir adım atmış olacak. Türkiye, İGDAŞ’ın bu yatırımı ile ABD’den sonra kendi sınıfında denetleme robotuna sahip ikinci ülke olacak.

HABER 01.11.2021, 00:01 29.11.2021, 10:41
21556
İGDAŞ’ın hatlarını robot gözler izleyecek

16 milyon İstanbulluya kesintisiz ve güvenilir doğal gaz arzı sağlayan İGDAŞ, çelik hatlarında oluşan ve oluşması muhtemel bozulmaları tespit etmek için denetleme robotunu yerli olanaklarla geliştirerek bu alanda bir ilke imza attı. Doğal gaz hatlarında denetleme yapan robotların yüksek maliyeti karşısında kendi alternatifini geliştiren İGDAŞ, TÜBİTAK RUTE ile birlikte Türkiye’nin ilk denetleme robotunu üretti. Böylece Türkiye, ABD’den sonra bu teknolojiyi üreten ikinci ülke oldu. 2 bin kilometrenin üstünde çelik hattı bulunan İGDAŞ, bu çelik hatların içinde 24 saat gezecek robot ile bozulmaları önceden tespit edebilecek, çevresel etkilere bağlı geometrik farklılıkları görebilecek ve çıkardığı üç boyutlu haritalarla çelik hatlarının güvenliğini ve sağlığını an be an tespit edebilecek. Özellikle olası İstanbul depremi öncesinde risklerin analiz edilmesi ve sonrası için de çelik hatlarda olası hasarların tespitinde büyük fayda sağlayacak.

İstanbul’un altı İGDAŞ’ın çelik ağlarıyla örülü
İGDAŞ’ın İstanbul’da halihazırda 2 bin kilometrenin üzerinde çelik hattı var. 12” ve 16” çapındaki çelik ana hat uzunluğu ise 545 kilometre. Bu çelik hatların düzenli aralıklarla taranması güvenlik ve sürdürülebilirlik açısından büyük önem arz ediyor. İGDAŞ’ın verdiği bilgiye göre söz konusu hatların denetlenmesi için kilometre başına maliyet 10 ila 15 bin dolar arasında. Bu da örneğin sadece 545 km ana çelik hattın bir kez denetlenmesi halinde 6 ila 8 milyon Amerikan Doları arasında maliyet anlamına geliyor. İGDAŞ bu robot sayesinde sadece tasarruf etmekle kalmıyor aynı zamanda 365 gün 24 saat denetleme imkânına kavuşuyor. Bunun da İGDAŞ’ın bakım onarım maliyetlerini de önemli derece düşürmesi bekleniyor.

Yerli imkanlarla üretildi
ABD, dünyada kendi denetleme robotunu üretebilen tek ülkedir ve bu robotları ülke dışında yalnızca hizmet sunumu yoluyla kullandırıyor. Hiçbir ülke için satın alma opsiyonu yok. Bu durum karşısında harekete geçen İGDAŞ kendi denetleme robotunu üreterek bir ilke de imza atmış oluyor. Böylelikle dünyada bu robotu kendi olanakları ile üretebilen ikinci ülke Türkiye olacak.
Denetleme robotunun tanıtım töreninde konuşan İGDAŞ Genel Müdürü Dr. Mithat Bülent Özmen de bu noktanın altını çizerek duydukları gurur ve mutluluğu ifade etti. Kamunun kaynaklarının akıl ve bilimsel bilgi ile yönetilmesi gerektiğini belirten Özmen, “Kaynaklarımızın sınırlı olduğunu bilerek hareket etmeli ve her alanda teknolojiyi kendimiz üretmek için çalışmalıyız” dedi.

Sorunlar ortaya çıkmadan çözülecek
16 milyonluk bir dünya şehrine “Sorun ortaya bir çıksın, nasılsa çözeriz” anlayışı ile hizmet etmenin mümkün olmadığını belirten Özmen, “Elden gelenin yeteceği bir iş değil bizim işimiz. Elden gelenden fazlasının yollarını arayıp bulmalıyız. İşte Boru İçi Denetleme Robotu Projesi de böyle bir çabanın sonucu” diye konuştu.  Bu projenin bir ufuk projesi olduğunu belirten Özmen, şunları söyledi: “Robotik denetleme sayesinde hizmet kalitemizi ve maliyetimizi optimum bir noktaya taşıyacağız. Bu sistem sayesinde tedbirleri önceden ve görerek alacağız. Uzun vadeli ve düşük maliyetli planlamalar yapabileceğiz, böylelikle şehrimizin ve kurumumuzun önünde yeni bir ufuk açacağız.” Robot yatırımı konusunda gururlu olduklarını belirten Özmen, İGDAŞ’ın geleceğe yönelik vizyonunu ise şöyle aktardı: “Uzun vadeli planlama işte böyle bir şey; kaynakların ekonomik kullanılması; depreme hazırlanmak; vatandaşa hizmet verirken onun konforunu sağlamayı düşünmek böyle bir şey; kent yaşamında teknolojinin kullanılması böyle bir şey; işte böyle yatırımlarımız devam edecek.”

ROBOTİK SİSTEMİN ÖZELLİKLERİ
Sistem, taşınabilir uzaktan kontrol birimi ile kumanda edilebiliyor.
Kamera modülleri sayesinde boru hattı içerisinden anlık görüntü alınabiliyor.
Robot, boru içinde gaz akışı devam ederken, hat içerisinde, çift yönlü hareket edebiliyor.
Sensörleri vasıtasıyla, çelik hat üzerindeki geometrik bozulma ve metal kayıplarının tespiti yapılabiliyor.
Tespit edilen tüm kusurlar konum, derinlik, uzunluk, genişlik ve hasar türü bilgileri ile detaylı olarak raporlanabiliyor.
Robotun aralıklarla yaydığı düşük frekans radyo dalgaları sayesinde, kullanılacak el cihazları ile toprak üstünden robotun nerede olduğu tespit edilebiliyor.

Yorumlar (0)