banner565

banner472

banner458

banner457

İkitelli OSB’nin eğitim projeleriyle öne çıkan kooperatifi; ESKOOP Sanayi Sitesi

İSKOBİR Yönetim Kurulu Başkanı, ESKOOP Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Akgün, kentsel dönüşümün ESKOOP’un çehresini değiştireceğini belirtiyor. Yusuf Akgün yeni dönemde odaklanacakları eğitim projelerini de anlatıyor.

HABER 01.11.2019, 07:23 30.11.2019, 11:03
19734
İkitelli OSB’nin eğitim projeleriyle öne çıkan kooperatifi; ESKOOP Sanayi Sitesi

İskobir S.S. İkitelli Küçük Sanayi Siteleri Yapı Kooperatifi Birliği (İSKOBİR İkitelli Küçük Sanayi Siteleri Birliği) Yönetim Kurulu Başkanı ve S.S. Eskoop (Evren Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi) Sanayi Sitesi İşletme Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Akgün, İkitelli Organize Sanayi Bölgesi’nin, kuruluş amacını gerçekleştirmeyi başarmış Türkiye’de önemli bir örnek olduğunu söylüyor. Akgün, “Kendi öz kaynak sermayesiyle 2 milyar dolar özkaynak yatırımı yapabilen ve anakent belediyesinden 7 milyon TL, devletten 8 milyon dolar alarak ana arter yollarını da bu şekilde yapmayı başarmış, projede ilk başta öngörülen hedefe ulaşmıştır” diyor.
İkitelli OSB, ihracat şampiyonu: İkitelli OSB’de 38 sanayi sitesinin ve bölgenin kurucusu, müteşebbis heyette başkan vekilliği görevlerini yürütmüş, birliğin kurucusu ve birinci üyesi olmuş, bütün altyapısını, planlamasını, kamulaştırmasını yapmış bir insan olarak Bölge’deki kooperatiflerin hiçbirini ayırmadan konuştuğunu vurgulayan Yusuf Akgün, “İkitelli OSB olarak halen daha biz Türkiye’de ihracat şampiyonuyuz diyebilirim. Sanayi kooperatiflerinin geldiği nokta budur” diyor.

Kooperatifleşmenin önemi
ESKOOP Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Akgün’e göre; Türkiye’nin kalkınmasının yegane ve tek çözümü; tarımda, hayvancılıkta ve sanayide kooperatifleşmek. Akgün, kurulacak pazarlama kooperatifleriyle de üretilen ürünlerin markalaştırılarak, dünya piyasalarına satılabilmelerinin sağlanması hususunda maddi ve manevi yardıma, devlet desteğine ihtiyaç olduğunu kaydediyor.

Kentsel dönüşüm, ESKOOP’un çehresini değiştirecek
ESKOOP Sanayi Sitesi’nin gündeminde; yeni yapılan imar değişikliği ile sitedeki işyerlerinin yenilenmesi var. Akgün, prefabrik betonarme nitelikteki işyerlerinin monte edilebilir yapısı nedeniyle bunları sökerek birer kat daha yükselteceklerini, binaların 5 metreden 12 metre yüksekliğe ulaşacağını anlatıyor. Akgün, sokağa taşan imalatların binaların içine alınacağını, sitenin sokaklarının daha temiz ve düzenli bir görünüme kavuşacağını aktarıyor: “Yüzde 100 büyümüş olacağız. Kooperatif olarak istihdam rakamlarımız yüzde 30 artar. Yapılış şekli itibariyle binalarımızın kalitesi, yeni yaptırdığımız beton ölçme değerlendirme analizine göre köprülerin dayanıklılığıyla eşdeğer. Beton standardımızın, mukavemetimizin ortalaması; yüzde 43.7 çıkmıştır. Biz, ‘depremde binalardan dışarı kimse çıkmasın’ diyoruz.”

ESKOOP’ta hizmet kalitesi
Akgün, ESKOOP’un disiplinli ve istikrarlı bir yönetimi bulunduğunu belirtiyor:“Üyelerinin bütün sorunlarını kooperatif merkezi içerisinde çözüme kavuşturan bir yapıya sahibiz. Şeffaf, kapısı açık ve ISO 9001:2008 standartlarına uygun bir yönetim modeli ile hizmet veriyoruz.”

Yeditepe Üniversitesi Meslek Yüksekokulu, İkitelli OSB’de açılacak
Üniversite-sanayi işbirliğine büyük önem verdiğini vurgulayan Akgün, şunları dile getiriyor: “Uzun yıllardır bu benim idealimdir. Yeditepe Üniversitesi’nde olmamızın faydası var ancak bunun nihai kararını Bedrettin Dalan verdi. Türkiye’de ilk defa bir üniversite, OSB’de meslek yüksekokulu açıyor, o da ESKOOP Sanayi Sitesi’ne nasip oldu. Meslek yüksekokulumuz 14 bin m2 alan üzerine kuruldu. Bu yıl 170 öğrenci ile başladık.
İlk öğrencilerimiz, şu anda üniversitemizin Kayışdağı kampüsünde Almanca hazırlık eğitimi alıyor, seneye okulumuzda eğitime başlayacaklar. Bir Alman Eğitim Birliği ile de denklik anlaşması yaptık. Öğrenci değişim sistemiyle öğrencilerimiz Almanya’ya gidecek, oradaki öğrenci ve öğretmenler de buraya gelecek.  Öğrencilerimizin aldıkları diplomalar, Almanya’daki ilgili mesleklerdeki fabrikalarda işe girebilme olanağı sağlayacak. Elektrik-elektronik, mekatronik, bilgisayar sistem mühendisliği, otomotiv yan sanayi olmak üzere 4 branşta eğitim veriyoruz. İhtiyaca göre seneye branşlarımızı artırmayı da planlıyoruz. Meslek yüksekokul öğretmenlerini Almanya’dan emekli olmuş Türk hocalardan oluşturduk.”

Kolej niteliğinde Anadolu meslek lisesi
ESKOOP’un bir diğer önemli projesi de kolej niteliğinde bir Anadolu meslek lisesini hayata geçirmek.  ESKOOP içerisinde 35 bin m2 alanda kurulacak lisede de yüksekokulun tüm branşları mutlaka olacak, yanı sıra farklı branşlar da olacak. Akgün, henüz finansman bulamadıkları için projenin başlangıç aşamasında olduklarını belirtiyor. Birkaç banka ile görüştüğünü, kredi temin edilebilmesi halinde inşaat çalışmalarına başlayacaklarını söyleyen Akgün, meslek lisesinde de yüksekokul gibi öğrencilere iş garantisi sunacaklarını duyuruyor.

Sürekli Eğitim Merkezi
Yusuf Akgün, bir diğer projelerinin de sürekli eğitim merkezi olduğunu açıklıyor. 5 bin m2 alanda kurulacak sürekli eğitim merkezinin bu yıl içinde hayata geçirilmesi planlanıyor. Akgün, “Binamız ve projemiz hazır, Avrupa Birliği fonlarını takip ediyoruz” diyor.

ESKOOP’ta kültür merkezi var
Akgün, ESKOOP’taki 330 kişi kapasiteli kültür merkezindeki çok amaçlı salonda her türlü kültürel faaliyetin yanı sıra ekonomik, bilimsel toplantılar yaparak üyelerinin istifadesine sunduklarını aktarıyor.

ESKOOP Sanayi Sitesi’nin cazibesi
Yusuf Akgün, ESKOOP Sanayi Sitesi’nin cazibe merkezi olmasının nedenlerinden de söz ediyor: “Bizim en önemli cazibemiz, yeşil bir Sanayi Sitesi olmamız. 20 bine yakın ağacımız mevcut. Biz kendi üyelerimize elektiği ve suyu tek sayaçtan alıp içeride dağıtımını karsız bir şekilde yapıyoruz. Örnek bir altyapımız var. Galeri sistemi altyapımız 6 km uzunluğunda. Ana hat 2x3 metre, ara hatlar 2x2 metre. Bütün altyapı bu hatların içinden geçiyor. Herhangi bir arıza halinde bizim yollarımız hiçbir şekilde kazılmaz.”

Yorumlar (0)