banner565

banner472

banner458

banner457

İş Zekası Uygulamaları, günlük hayatın bir parçası olacak

IAS Yazılım Yönetimsel Uygulamalar Birim Yöneticisi Hakan Çelebi, “İş zekası uygulamaları günlük hayatın bir parçası olacak” dedi ve İş Zekası konusunda akıllara takılan soruları yanıtladı. Çelebi, caniasERP içerisinde sunulan İş Zekası uygulaması canias IQ’nun firmalara kazandırdığı avantajları da anlattı.

HABER 01.03.2020, 07:50 26.03.2020, 14:06
15432
İş Zekası Uygulamaları, günlük hayatın bir parçası olacak

İş Zekası’nın bileşenleri nelerdir?
İş Zekası uygulamaları, veri kaynağı (veri ambarı), ETL, analitik veri modeli (OLAP), raporlama arayüzü (Dashboard ve gerekli yönetimsel arayüzler) gibi temel İş Zekası bileşenlerini barındırırlar. İş Zekası bileşenlerinden birincisi veri ambarlarıdır. Veri tabanlarını yormamak için oluşturulmuş, daha hızlı çalışan ve daha az veri saklayan yapılardır. Diğer önemli bileşen ETL (Extract-Transform-Load & Çıkart-Dönüştür-Yükle) kavramıdır. Farklı veri kaynaklarından alınan verilerin doğruluğunun korunması, veriler içerisinde bulunan fazlalıkların temizlenmesi, eksikliklerin giderilmesi, her verinin sorgulamalarda kullanılabilecek uygun veri türüne dönüştürülmesi ve veri ambarına aktarımın sağlandığı işlemlerdir. OLAP ise işletmelere ellerindeki verileri çok boyutlu, daha hızlı ve etkileşimli biçimde analizine izin veren yapılardır. Son bileşenimiz; İş Zekası sürecinin sonuçlarını görmeye başladığımız, raporların çıktı olarak son kullanıcılarla buluştuğu adım; raporlama arayüzleridir.

canias IQ ile hangi çözümleri sunuyorsunuz?
“canias IQ ile firmaların ihtiyaçlarına yanıt veriyoruz”: caniasERP’nin içerisinde, ham verileri işleyerek bilgiye dönüştüren, bu bilgiler ışığında aksiyon alınmasını sağlayan raporlar ve görsel analizler sunuyoruz. Tüm bu ERP çözümlerinin dışında; verinin hacim ve kompleksitesinin arttığı durumlarda daha iyi performanslı ve analitik sonuçlar sunabilmek için müşterilerimize sistem içerisinde çalışabilen bir İş Zekası aracı olan canias IQ uygulamasını sunuyoruz. Dünyanın önde gelen İş Zekası üreticilerinden olan Qlik firmasının Qlik Sense ürünü ile yaptığımız iş ortaklığı sonucunda caniasERP içerisinde çalışan, caniasERP ve Qlik Sense ürünlerinin tüm avantajlarını içerisinde barındıran canias IQ’yu geliştirdik. ‘İş Zekası Çözümleri ve Uygulamaları’nın sahip olması gereken başlıca özellikleri; veri kaynaklarının kullanımı, bellek içi analiz (in memor), verilere çok boyutlu bakabilme, entegrasyon, kolay raporlama (sürükle ve bırak ile kolay görselleştirme) ve mobil erişim ve hazır raporlar olarak sıralayabiliriz.

İş zekası uygulamalarında gelecek vizyonu ne olacaktır?
Yaşamın her alanında dijitalleşmeye gidiliyor, bu konunun önemi her geçen gün artıyor. Veri kümeleri de daha önce görülmemiş bir oranda genişlemeye devam ediyor. Bu genişleme çok büyük hacimde veriler üretiyor. Günümüzde büyük verileri yorumlayıp çeşitli çıkarımlar yapabilmek adına yapay zeka sistemleri kullanılmaktadır. Yapay zeka sistemleri, daha akıllı hale geldikçe ve kendi kendilerine öğrenebilme kabiliyeti kazandıkça, bu sistemler tarafından oluşturulan bankacılık, finansal hizmetler, sigorta, perakende, misafirperverlik, mühendislik, üretim ve benzeri uygulamalar piyasaya sürülmektedir. Derin öğrenme, nöral ağlar ve nesnelerin interneti kavramları gelecekte İş Zekası sistemlerinde çok sık karşılaşacağımız diğer kavramlar arasında sayılabilir.

Yorumlar (0)