banner565

banner472

banner458

banner457

İvme Finansman Paketi

İleri, Verimli, Milli Endüstri’ye 30 milyar TL finansman

HABER 01.06.2019, 07:58 24.06.2019, 09:11
21441
İvme Finansman Paketi

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 'İvme Finansman Paketi' kapsamında 3 kamu bankasının (Halkbank, Ziraat Bankası, VakıfBank) aracılığıyla, hammadde ve aramalı imalatı, makine imalatı ve tarım alanlarında toplamda 30 milyar liralık finansman sağlanacağını duyurdu. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, İVME (İleri, Verimli, Milli Endüstri) Finansman Paketi ile üç ana faaliyet alanına üç kamu bankasının katılımıyla yılsonuna kadar 30 milyar liralık bir finansman sağlanacağını açıkladı. Albayrak, “İVME Finansman Paketi, dört temel özelliği taşıyan sektörleri hedefleyecek. İthalat bağımlılığı yüksek, dış ticaret açığı veren, istihdama katkı oranı yüksek ve ihracat potansiyeli yüksek sektörlere bu paket kapsamında finansman sağlanacak. Bu kapsamda stratejik öncelik, orta yüksek ile yüksek teknoloji ürünleri ve sektörlerinde olacak” dedi. Finansman paketinin ürün odaklı finansman yaklaşımını benimsediğini aktaran Albayrak şu noktalara değindi: “Sadece sektör bazında değerlendirme yapılarak değil, dış ticaret açığına pozitif katkı sağlama potansiyeli olan ürünlere finansman sağlanacak. Bu sayede, ilgili ürünlerin uluslararası pazarlarda rekabet gücünün artırılması hedeflenecek ve böylece stratejik ürünlerin ihracat potansiyeli ortaya çıkarılmış olacak. Yerli üretim kabiliyetimiz güçlenecek, Türk sanayisinin teknik altyapısının daha da ileri seviyelere taşınması sağlanacak.”
Albayrak, “İlk finansman alanımız hammadde ve ara malı imalatı. Bu alanda sağlayacağımız iyileşme, cari dengeye olumlu yönde çok önemli katkılar sağlayacaktır. Bu alanda kimyasal/medikal (eczacılık) ürünler, plastik ve kauçuk ürünler; suni ve sentetik iplikler; kağıt, karton ve mukavva sektörleri olmak üzere 4 alt başlık belirlendi. Bu kapsamda; temel eczacılık ürünleri, boya maddeleri ve plastik hammaddeler vb. birçok sanayi ürünü desteklenmiş olacak” diye konuştu.
Albayrak, başta sayılan 4 ana başlığın altında, birincil formda plastik hammaddeleri, organik temel kimyasallar, suni sentetik elyaf başta olmak üzere uçucu yağlara, inorganik temel kimyasal maddelere kadar 21 alt başlıkta hammadde ve ara malı üretiminin destekleneceğini söyledi. Bu kapsamda desteklenecek ürünlerin Türkiye’nin ithalatındaki payının 28.2 milyar dolar olarak dikkati çektiğini belirten Albayrak, bu büyüklükte bir ithalatı çok aşağı çekebileceklerini kaydetti. Albayrak, ham madde ve ara malı üretiminde 2 yıla kadar anapara geri ödemesiz -azami 10 yıl olmak üzere- 150 milyon TL’ye kadar yatırım kredisi sağlanacağını ve bunun yanı sıra 1 yıla kadar anapara geri ödemesiz -azami 5 yıl olmak üzere- 30 milyon TL’ye kadar işletme kredisi verileceğini dile getirdi.
Makine imalatına destek
Albayrak, desteklenecek ikinci ana faaliyet alanının makine imalatı olacağını aktararak, “2010-2018 döneminde makine teçhizat sektöründe dış ticaret açığı ortalama 23 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. Bu alanda, ‘elektrikli makine ve aksamları’, ‘bilgisayar, elektronik, optik’, ‘motorlu taşıtların aksam ve parçaları’, ‘motor ve aksamları’, ‘genel endüstri makine ve aksamları’ ve ‘elektrikli teçhizat makinelerinden oluşan altı sektöre destek kapsamında öncelik verilecek” bilgisini verdi. Albayrak, bu başlıklar altında; musluk valf/vana, motor ve türbin, tarım ve ormancılık makineleri, elektrik motorları, jeneratörler ve transformatörler gibi 22 alt başlıkta üretimi destekleyeceklerini dile getirerek, şunları kaydetti: “Tüm bu 22 alt başlıktaki ithalatımıza baktığımızda yaklaşık 18 milyar dolarlık bir ithalat gerçekleştiriyoruz. Hammadde ve ara ürün ithalatındaki kalemlerin toplamı bu iki başlıkta toplamda 46.2 milyar doların üzerindeki cari açık etkisini kırabilmeyi amaçlıyoruz. Makine imalatı finansmanında 2 yıla kadar anapara geri ödemesiz, azami 10 yıl olmak üzere, 150 milyon TL’ye kadar yatırım kredisi sağlanacak. Bunun yanında, 1 yıla kadar anapara geri ödemesiz, azami 5 yıl olmak üzere, 30 milyon TL’ye kadar işletme kredisi verilecek.”
“Tarım, ithalatın azalması açısından büyük önem taşıyor”
Bakan Albayrak, desteklenecek üçüncü alanın da tarım sektörü olacağını belirterek, “Tarım gerek enflasyonla mücadele, gerek ihracatın artması, gerekse ithalatın azalması açısından büyük önem taşıyor” dedi. Bu alandaki başlıkları “seracılık”, “soya, mısır, ayçiçeği üretimi”, “hayvancılık-yem bitkisi üretimi” ve “Birlikte Ekipman Paketi”nden oluşan dört başlık olarak belirlediklerini aktaran Albayrak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tarım sektöründe sağlanacak kredilerin vadesi, seracılıkta işletme kredileri için 14 ay, yatırım kredileri için de 84 ay olarak belirlendi. Seracılık dışındaki tarım alanlarında da işletme kredileri için 12 ay, yatırım kredileri için de 60 aya varan vade sağlanacak. Verilecek kredi tutarları da işletme giderlerinin tamamına kadar, modern basınçlı sulama sistemi yatırımlarına yüzde 100 yatırım kredisi, seracılık ve mekanizasyon yatırımlarının yüzde 75’ine kadar yatırım kredisi olarak uygulanacak. Tarım alanında verilecek tüm bu kredilerin faiz oranları da yüzde 0 ila yüzde 14.25 arasında değişecek.”
Enflasyon veya DİBS endeksli faiz seçenekleri
Berat Albayrak, tüm bu alanlarda ortak olarak uygulanacak kredi paketlerinde 2 farklı faiz seçeneği sunulacağını belirterek, bunlardan ilkinin “Enflasyon Endeksli Kredi Seçeneği” olduğunu söyledi. Detayları ise şöyle açıkladı: “Kredi kullandırım tarihi itibarıyla yıllık TÜFE oranları baz alınarak belirlenecek, kredi vadesi süresince kredi kullandırım tarihinden itibaren yılda bir kez olmak üzere 0-2 yıl için TÜFE+2 puan, 2-10 yıl için TÜFE+3 puan olarak güncellenecek. Enflasyonda özellikle önümüzdeki aylarda sağlanacak düşüş göz önüne alındığında, paketin avantajları çok daha artacak, ortalama kredi maliyetlerinden çok çok daha uygun seviyelere gelecek.”
İkinci seçeneğin ise “Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) Endeksli Faiz Seçeneği” olduğunu aktaran Albayrak, şunları kaydetti: “Yine kredi kullandırım tarihinden itibaren yılda bir kez, 0-2 yıl için DİBS+1 puan, 2-5 yıl için DİBS+2 puan, 5-10 yıl arası içinse DİBS+3 puan olarak güncellenecek. Ayrıca paket kapsamında teminat mektubu, akreditif, garanti mektubu gibi cari komisyonlarda yüzde 20 indirim uygulanacak. Seçenekler açısından bakıldığında sektörlerimizin büyük destek ve teveccüh göstereceğini ve sektörlerimize önemli rahatlık sağlayacağına inandığımız tüm paketlerimizin ülkemize ve sektörlerimize hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum.”
Ürünler bankacılık sektörüne de faydalı
Sadece reel sektör açısından değil bankacılık sektörü açısından da çok faydalı bir finansman ürünü ortaya çıkardıklarına dikkati çeken Albayrak, şu değerlendirmelerde bulundu: “Bankalarımızın bilançosunun varlık ve yükümlülük tarafını da dengeleyecek, son dönemde artan enflasyona endeksli mevduat ürünlerindeki bilanço dengesini de oluşturacak, kredi verme, mevduat toplama açısından da çok kreatif ve sağlıklı bir ürün ortaya çıktı. Hem bankalar bilançolarını hedge edecekler hem de reel sektöre o anlamda daha öngörülebilir, istikrarlı ekonomi açısından da sağlıklı bir ürün ortaya koyacaklar.”
“Cari fazla vereceğiz”
Albayrak, 2018 yılı Mayıs ayı itibarıyla yaklaşık 58 milyar dolar ile en yüksek seviyeye ulaşan cari açığın, 2019 yılı Mart ayı itibarıyla yıllıklandırılmış olarak 13 milyar dolar seviyesine gerilediğini anımsattı. Türkiye’nin ihracatta yakaladığı ivme ile birlikte cari dengede geçen aylarda çok önemli bir tempo ortaya koyduğunun altını çizen Albayrak, şu bilgileri verdi: “Bu başarılı performansın sürmesiyle birlikte, Haziran ayından itibaren Türkiye’nin cari fazla vereceğini öngörüyoruz. Yeni Ekonomi Programın’da (YEP) 2019 yılı için biz yaklaşık 26 milyar dolarlık bir cari açık hedefi koymuştuk. Bu resim ortaya koyuyor ki dengelenme süreci… Dengelenmenin güzel tarafı burada. 2009’dakine kıyasla ihracatın artıp köpük ithalatın eridiği ve bu dengelenmenin cari fazlaya daha da pozitif etki ettiği, 18 yıllık AK Parti iktidarı yılları içerisinde ilk defa cari fazla dönemine Haziran ayı itibarıyla gelmiş olacağız. “Yılın ikinci yarısından itibaren, çok net bir şekilde bu dengelenmeyi daha da göreceğiz ve özellikle yılın ikinci yarısından sonra atacağımız adımlarla, alacağımız tedbirlerle, 2019 yılını bütçe anlamında da daha rahat yöneteceğiz.”
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın katılımıyla gerçekleştirilen Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde düzenlenen "İVME Finansman Paketi" tanıtım toplantısına Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, VakıfBank Genel Müdürü Mehmet Emin Özcan ile Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın katıldı. Ülke ekonomisinin istikrarlı büyümesi, gelişmesi ve dünya ticaretinden hak ettiği payı almasının, ülkedeki üretimin ve bu üretimin kalitesinin artırılması ile mümkün olacağını söyleyen Aydın, "Sayın Bakanımızın yönlendirmeleri çerçevesinde, üretimin ve ihracatın artırılmasına yönelik olarak, Ziraat, Halk ve VakıfBank ile bir araya gelerek, finansman paketi hazırladık. Önümüzdeki süreçte diğer katılım bankalarının ve konvansiyonel bankalarımızın da bu kapsamda, benzer çalışmalar yapacaklarını ve bizleri izleyeceklerini ümit ediyoruz" diye konuştu.
“Özel sektörün yanında olmaya devam edeceğiz”
Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan da Halkbank olarak 81. yaşlarını kutladıkları bu günde, ülke ekonomisi için vizyoner bir adım atıldığı "İVME Finansman Paketi" toplantısının bir parçası olmaktan gurur duyduklarını ifade etti. Arslan, kamu bankalarının, uluslararası gelişmeleri yakından takip eden ve piyasa ihtiyaçlarına yönelik etkin çözümler üreten ekonomi yönetiminin öncülüğünde yılın ilk çeyreğini başarılı bir şekilde geride bıraktığını aktararak, şunları kaydetti: "Yılın ilk dört ayında, özel sektörün nakit akışını düzenlemeye yönelik, önemli tedbirlerin, hızla olumlu sonuçlar vermeye başladığını hep birlikte gördük. Sanayi üretimindeki pozitif trend devam etmekte, alt sektörlerdeki gelişmeler ekonomimizin dengelenme sürecinin olumlu seyrini güçlendirmektedir. Bizler ekonomik reformların etkilerini, daha yakından hissetmeye başlayacağımız yılın ikinci yarısında da özel sektörümüzün yanında olmaya devam edeceğiz. Ülkemizin istikrarı, dengeli büyümesi ve toplumsal refahı adına üzerine düşen tüm sorumlulukları en iyi şekilde yerine getirmek için çalışacak, işletmelerimizin de ihtiyaç duydukları finansal desteği sağlayarak onlarla beraber büyüyeceğiz. Finansman paketinin de bu doğrultuda ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağına inanıyoruz. Özellikle ithalat bağımlılığı yüksek, dış ticaret açığı veren, ayrıca istihdama katkı ve ihracat potansiyeli bulunan sektörlerin, belirlenmiş olmasını çok önemli buluyoruz. Diğer taraftan bu finansman paketinin desteklediği sektörlere sağlayacağı imkanlar açısından oldukça kapsayıcı ve cazip olduğunu da ifade etmek isterim."
"Cari açığı azaltacak, istihdam artışına katkı sağlayacak"
VakıfBank Genel Müdürü Mehmet Emin Özcan ise bu protokolün sürdürülebilir büyüme açısından çok büyük önem taşıdığına inandığını belirterek, "Sürdürülebilir büyüme ancak katmadeğeri yüksek yatırımlar ile mümkün olabilir. Bu noktada kaynakların etkin ve verimli kullanılarak, doğru dağıtılması hayati önem taşıyor" dedi. Özcan, "Kamu bankaları olarak güçbirliği anlayışıyla, bugün imzaladığımız bu paket ile cari açığı azaltacak, istihdam artışını sağlayacak, katmadeğeri yüksek üretim yapan sektörlere hem yatırım hem de işletme kredisi imkanı sunulmaktadır" diye konuştu.

Yorumlar (0)
banner557