banner565

banner472

banner458

banner457

Kamu dijital dönüşümünü sürdürüyor

‘Kamu Bilgi ve İletişim Teknolojileri Konferansı’ sektör temsilcilerinin katılımıyla Bilişim Vadisi’nde yapıldı. Teknik konuların ağırlık kazandığı zirvede kamunun dijital dönüşümde geldiği aşama katılımcılara aktarıldı.

HABER 01.11.2019, 07:46 30.11.2019, 10:54
12819
Kamu dijital dönüşümünü sürdürüyor

Kamu Bilgi ve İletişim Teknolojileri Konferansı” Bilişim Vadisi'nde gerçekleştirildi. Toplantıya katılan İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, “Endüstride Teknolojik İş Birliği: İnovasyonda Politikalar ve Uygulamalar” konulu bir sunum yaptı. Avdagiç, “İnovasyon ancak sistematik ve istikrarlı Ar-Ge teknolojileriyle mümkün olabilir. O nedenle ulusal Ar-Ge ve inovasyon süreçleri sürekli önemli gündem olmalı. Küresel düzeyde rekabetçiliğe dayalı Ar-Ge inovasyon süreçlerini ortaya koymamız gerekiyor” dedi.

Dijital dönüşüm için firma iyi anlaşılmalı
Konferansta “Başarılı Bir Dijital Dönüşümün Anahtarı” konulu panel gerçekleştirildi. Panele TOSYÖV Yönetim Kurulu Başkanı Ş. Nezih Kuleyin başkanlık yaptı.
Logo Yazılım Dijital Dönüşüm Genel Müdürü Süheyla Özgül, “Logo Yazılım olarak yerli ve milli firmayız. Küçük ve orta ve büyük ölçekli şirketlerde dijital dönüşüm farklı sonuçlar doğurabiliyor. Logo olarak her ölçekteki yapıya uygun dijital çözüm sağlıyoruz” dedi. Logo’nun gelirinin yüzde 30’unu Ar-Ge’ye harcadığını kaydeden Özgül, şu bilgileri verdi: “Teknolojide dijital dönüşüm diye bakmamak lazım, aslında süreçlere ve çalışanların katkısına dikkat etmeliyiz. Logo’nun tüm sektörlerde müşterisi bulunuyor. Müşterilerimize nasıl faydalı oluruz düşüncesiyle yola çıkıp ‘Dijital Olgunluk Testi’ (DOST) raporu hizmetine başladık. Bu raporda firmaların mevcut durumunu ve yol haritasını gözler önüne seriyoruz.”
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Ömer Sinan Bayçelebi ise hiçbir kurumun dijital dönüşümde geri kalma lüksünün bulunmadığını aktardı. Bayçelebi, kurum olarak yürüttükleri çalışmaları şöyle anlattı: “Ülkemizin en köklü kurumlarından biriyiz. Yılda 20 milyon insan geliyor, 8.5 milyon işlem yapılıyor ve kurum olarak yıllık 500 milyar TL üzerinde bir para sirkülasyonu yaşıyoruz. 1000 işlemimiz var. Şu anda tüm işlemleri dijitalde yapma gücüne ulaştık. Türkiye’deki tüm kurumlarımızı tek bir tapu kadastro müdürlüğüne dönüştürme çalışmalarımız var.” Web Tapu hizmetini başlattıklarını duyuran Bayçelebi, “Vatandaşlarımız tapu müdürlüğüne gelmeden web üzerinden başvurabilir. Yazılım bitti” dedi.
STM Siber Güvenlik ve Büyük Veri Direktörü Dr. Emin İslam Tatlı, dijital dönüşümün aynı zamanda siber güvenliği gündeme getirdiğini belirtti: “Dijital dönüşüm olmalı ama siber güvenlik gelişimi o kadar hızlı gelişmiyor. Sadece siber teknolojiye yatırım yaparak siber güvenlik sağlanamaz. İnsana yatırım yapmalı. Tüm kurumlarımıza da yerli siber güvenlik ağı oluşturulmalı.”
Büyük veri kavramına ilişkin de bilgi veren Tatlı, “STM’de büyük veri konusunda projeler yapıyoruz. Birçok kurumda veriye dokunma şansımız oldu. Büyük veri mühendisliği için büyük verinin kaydedildiği nokta önemli. Büyük veriyi bildiğimiz klasik ürünlerle kaydetmek imkansız. Büyük veri mühendisleri devreye girerek özel tasarım yapmalı. STM olarak bu alanda çalışmalar yürütüyoruz” diye konuştu. 

Yorumlar (0)