banner565

banner472

banner458

banner457

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Parlamenterler Asamblesi (KEİPA)

KEİPA’nin çalışmalarında sivil toplum adına 2006 yılından beri yer alan Marmara Grubu Vakfı’nın Genel Başkanı Dr. Akkan Suver ile Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Parlamenterler Asamblesi’ni konuştuk.

HABER 01.06.2021, 00:01 21.06.2021, 10:12
16943
Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Parlamenterler Asamblesi (KEİPA)

Marmara Grubu Vakfı, sivil toplum kimliğiyle “misafir” statüsünde 2006 yılından beri Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Parlamenterler Asamblesi’nde yer alıyor. KEİPA ile Marmara Grubu Vakfı’nın ilişkileri üzerine Marmara Grubu Vakfı Genel Başkanı Dr. Akkan Suver’le bir söyleşi yaptık.

KobiEfor: KEİPA’nın tarihçesi hakkında bize bilgi verir misiniz?
Dr. Akkan Suver: Karadeniz’de istikrar, refah ve barış alanlarında müşterek kültürel ve tarihi miras gibi ortak paydaların avantajlarından faydalanarak ikili ve çok taraflı ilişkiler kurma arzusuyla 25 Haziran 1992’de, Arnavutluk, Azerbaycan, Bulgaristan, Gürcistan, Yunanistan, Moldova, Romanya, Rusya Federasyonu, Türkiye, Ukrayna ve Ermenistan’ın katılımıyla Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı kurulmuştur. Daha sonra Sırbistan da bu kuruluşa katılmıştır. 26 Şubat 1993’te ise İstanbul’da, parlamentolarının başkanları Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi’nin (KEİPA) Kuruluş Deklarasyonu’nu kabul etmiştir. Parlamenter Asamble, oniki KEİ üye devletini temsilen 77 milletvekilinden oluşmaktadır.

KobiEfor: Marmara Grubu Vakfı’nın ilişkisi nasıl oluştu?
Dr. Akkan Suver: Bildiğiniz üzere Marmara Grubu Vakfı uluslararası alanda çalışmaları olan bir sivil toplum örgütüdür. O yıllarda Avrasya Ekonomi Zirveleri’ne KEİPA da katılmaktaydı. O tarihlerde KEİPA’nın Genel Sekreteri de Rusya Federasyonu’ndandı. Sayın Alexei Kudriyatsev, Vakfımızı ziyaret etti ve bizim de bu kuruluşta yer almamızı arzu ettiklerini söyledi. Malumunuz olduğu üzere burası sadece ülkelerin görevde olan parlamenterlerinin katıldığı yüksek seviyede bir kuruluştur. Biz de arkadaşlarımızla konuyu müzakere ettikten sonra bunun gerek bizim için gerekse de Türk sivil toplumu için bir şeref olacağını belirterek, kabul beyanımızı Sayın Kudriyatsev’e bildirdik. O dönemde TBMM Başkanımız Sayın Bülent Arınç’tı. Onu da haberdar ettik. Ve O’nun da katılımıyla düzenlenen bir törenle KEİPA Ailesi’ne katıldık. O günden bugüne Ben ve arkadaşlarım Şamil Ayrım, Ogan Soysal, Necdet Timur, Engin Köklüçınar, Cafer Okray, Fatih Saraçoğlu, Müjgan Suver, Gülhan Ayrım, Nezihe Timur ve Aslı Yanardağ ile değişik ülkelerde tertiplenen toplantılarda yer aldık, sunumlarımızla sivil toplum kimliğimizle katkı da bulunmaya gayret ettik.

KobiEfor: KEİPA’nın Türkiye üyeleri kimlerdir?
Dr. Akkan Suver: Bugün; bizim parlamentomuzdan Cemal Öztürk, Tülay Kaynarca, Metin Gündoğdu, Ahmet Demircan, Uğur Bayraktutan, Kemal Zeybek, Meral Beştaş, Ahmet Özyürek ve Ayhan Altıntaş milletvekillerimiz, KEİPA’da ülkemizi temsil etmektedirler. Tabii altı aylık süreler içinde, sıra geldiğinde TBMM Başkanımız da kuruluşun başkanlığını yapacaktır.

KobiEfor: KEİPA’nın yönetimi nasıl oluşmaktadır?
Dr. Akkan Suver: KEİPA’nın yönetimi altı aylık dönemler halinde üye ülkelerin Parlamento Başkanları’ndan oluşmaktadır. Halihazırda Başkan Moldova Cumhuriyeti Parlamento Başkanı Sayın Zinaida Greceanii’dir. Faaliyetleri ise Genel Sekreter yürütür. KEİPA’nın Genel Sekreteri ise ünlü ilim adamı Sayın Prof.Dr. Asaf Hajiyev’dir.

KobiEfor: Marmara Grubu Vakfı olarak, KEİPA’nın çalışmalarında nasıl yer almaktasınız?
Dr. Akkan Suver: Marmara Grubu Vakfı olarak sivil toplum kimliğimizle KEİPA’nın toplantılarında yer almaktayız. Kültürel, ekonomik ve sosyal konularda söz alarak, Karadeniz konusunda, Avrasya ilişkilerinde, özellikle de Kuşak ve Yol Girişimleri’nin bölgeye getireceği ayrıcalıklar konularında tebliğler sunmaktayız. İnancıma göre, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Parlamenterler Asamblesi geniş vizyonu ile Karadeniz’de önemli bir barış ve istikrar platformu olarak çalışmalarını sürdürerek bölgenin siyasetinde ve ekonomik gelişiminde bir denge oluşturmaktadır.

Gene Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Avrupa Parlamentosu ile işbirliğini güçlendirme yolunda önemli faaliyetlerde bulunmaktadır. Bütün bu faaliyetler Karadeniz, Balkanlar ve Kafkasya coğrafyasında barış ve istikrar adına önemli çalışmalardır. Marmara Grubu Vakfı olarak bizler, KEİPA’nın toplantılarından yüksek seviyede yararlanmaktayız. Düşünce dünyamıza ışık tutan ve bölgenin istikrarının oluşumunu şekillendiren çalışmalarından istifade ettiğimiz de ayrı bir gerçektir. Biz KEİPA camiasını siyasetin ve ekonominin yüksek bir okulu olarak değerlendirmekteyiz. Ve bu camiada siyaset ile sivil toplumun yanyana gelerek fırsatlar oluşturduğuna da ayrıca inanıyoruz.

KobiEfor: KEİPA uluslararası ekonominin neresindedir?
Dr. Akkan Suver: KEİPA ekonomi, ticaret, teknoloji ve çevre alanlarında oluşturduğu komisyonlar ile Karadeniz’de, Balkanlar’da ve Kafkasya’da yol haritaları çizerek, iş dünyasına özendirici yasal bir dayanak oluşturmaktadır. Özellikle Karadeniz çevresinde küçük ve orta ölçekli işletmelerde işbirliği ve bunun yasal çerçevesinin teşvik edilmesi konusundaki çalışmaları da önemlidir. Gene KEİPA bölgede işbirliği için uygun ortam oluşturulması ve taraflar arasında mal ve hizmet ticaretinin arttırılmasını öngörmektedir. Katılımcı ülkeler arasında bir serbest ticaret bölgesi de amaçlanmaktadır. Bu alanda; özel sektörü ve girişimciliği geliştirmek ve mali sektördeki reformların uygulanmasını daha da ileriye götürmek amacıyla üye ülkelerin katılımıyla Karadeniz Ticaret ve Kalkınma Bankası da oluşturulmuştur.

Karadeniz Ticaret ve Kalkınma Bankası, üye ülkelerdeki ekonomik ve sosyal yapı projeleriyle ilgili yatırımları hem kamu hem de özel sektörde garantiler, iştirakler ve diğer mali düzenlemeler yoluyla teşvik etmektedir. Dolayısıyla KEİPA yalnız siyaset alanında değil, ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda da hizmetler ortaya koyan bir parlamentolar birliği olarak bölgenin barış ve istikrarına hizmet etmektedir.

Yorumlar (0)
banner557