banner565

banner472

banner458

banner457

KOBİ’ler Fikirlerinizi Kazanca önüştürün

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre patent başvurularının yüzde 28, marka başvurularının yüzde 47, tasarım başvurularının yüzde 15 arttığını söyledi.

HABER 01.05.2021, 00:01 30.05.2021, 10:07
22710
KOBİ’ler Fikirlerinizi Kazanca önüştürün

2001’den beri her yıl farklı bir temayla kutlanan, bu yılki teması “Fikri Mülkiyet ve KOBİ’ler: Fikirlerinizi Kazanca Dönüştürün” olan Dünya Fikri Mülkiyet Günü dolayısıyla Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) ile Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO) işbirliğiyle “KOBİ’lerde Fikri Mülkiyet Yönetiminin Kalitesinin Artırılması” başlıklı uluslararası seminer video konferansla gerçekleştirildi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, şunları söyledi: “Bu yılın ilk çeyreğinde pandemiye rağmen başvurularda önemli bir artış yaşadık, yurt içi patent başvuruları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28, marka başvuruları yüzde 47 ve tasarım başvuruları yüzde 15 arttı. 2020’de uluslararası patent başvuru sayısı 2002’ye göre 20 kat arttı. Türkiye, uluslararası marka ve tasarım başvurularında 10. sırayı almayı başardı. 2021’in ilk çeyreğinde de pandemiye rağmen yurt içi başvurularda önemli bir artış yaşadık.”

Ay misyonu için ilk ateşleme
Cumhuriyet’in 100’üncü yılında Ay’a gönderilecek insansız araçta kullanılması planlanan milli ve özgün hibrit roket motoru, ilk ateşlemesini yaptı. Delta V Uzay Teknolojileri A.Ş.’de gerçekleştirilen testte hibrit roket motoru ilk sınavını başarıyla geçti.
Bakan Varank, 2023’te Ay misyonu hedefinin ilk ayağını başaracaklarına inandığını belirterek “Yani uzay aracımızı Ay ile buluşturacağız. Bu manada motorun ilk ateşlemesini burada yapmak bizim açımızdan mutluluk ve gurur verici” dedi.
Delta V Genel Müdürü Arif Karabeyoğlu Mayıs’ta her şey yolunda giderse yüksek irtifalara sonda fırlatmaları yapacaklarını açıkladı. Delta V tarafından geliştirilen Sonda Roket Sistemi hibrit motoru dikey ateşleme testini geçerek uzaya ulaşabilecek seviyede toplam itki elde etti. Önümüzdeki aylarda fırlatma testleriyle ‘Uçuş gösterimi’ yapılacağı öğrenildi.

Çevre ve Şehircilik’e HSYS Belgesi
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kuruluşlarda toplum sağlığını korumaya yönelik bir çerçeve olması için Türk Standardları Enstitüsü (TSE) tarafından geliştirilen TS 13811 Hijyen ve Sanitasyon Yönetim Sistemi Standardı ile belgelendirildi. Standartta yer verilen şartları sağlayan ve TSE denetçilerinin denetimlerini geçen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın TS 13811 Hijyen ve Sanitasyon Yönetim Sistemi belgesini Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a takdim etti.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TSE’nin geliştirdiği TS 13811 Hijyen ve Sanitasyon Yönetim Sistemi için; “Standart, uluslararası bir mecradan direkt adaptasyon veya çeviri yapılmadan tamamen TSE’nin tecrübesi ve öncü yaklaşımı ile hazırlandı” diye konuştu.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Bakanlığımız  TS 13811 Hijyen ve Sanitasyon Yönetim Sistemi Belgesini almaya hak kazanan ilk kamu kurumu oldu” dedi.

Yorumlar (0)
banner557