banner565

banner472

banner458

banner457

KOBİ’ler MÜRGEMER ile ürün geliştiriyor

Marmara Üniversitesi Ürün Geliştirme Merkezi (MÜRGEMER) KOBİ’lerin ‘ürün geliştirme’ süreçlerine katkı sağlayacak nitelikte ücretsiz eğitim, seminer ve teknik destek sağlıyor. Hedef: KOBİ’lerin ürün geliştirme metodolojisini öğrenmesi ve katmadeğerli üretime yoğunlaşması.

HABER 01.10.2019, 07:36 26.03.2021, 16:16
14186
KOBİ’ler MÜRGEMER ile ürün geliştiriyor

Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi öncülüğünde İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) Yenilikçi ve Yaratıcı İstanbul Mali Destek Programı tarafından desteklenen Marmara Üniversitesi İnovasyon ve Teknoloji Transfer Uygulama ve Araştırma Merkezi (MİTTO) desteğiyle, Teknopark İstanbul ortaklığında, SAHA İstanbul iştirakiyle geçen yıl kurulan Marmara Üniversitesi Ürün Geliştirme Merkezi (MÜRGEMER), endüstriyel üretim yapan KOBİ’lerin ürün geliştirme performansını artırmayı hedefliyor. MÜRGEMER, KOBİ’lere eğitim, danışmanlık ve hizmet sağlıyor.
MÜRGEMER Proje Yöneticisi Dr. Selim Hartomacıoğlu, “Firmalara ürün geliştirme alanında destek veriyoruz. İlk aşamada insan kaynağının gelişimine ağırlık verdik. Bugüne kadar 9 farklı başlıkta toplam 1147 saat eğitim verildi. 565 katılımcıya ‘Ürün Geliştirme Uzmanlığı’ alanında eğitim verildi. 275 kişi ise ürün geliştirme farkındalık seminerine katıldı. 130 firma eğitimlerimizden faydalandı” diyor.

MÜRGEMER’den ücretsiz altyapı hizmeti
KOBİ’lerde ürün geliştirme tarafının gerek insan kaynağı gerek altyapı eksikliği nedeniyle istenilen oranda gelişmediğinin altını çizen Hartomacıoğlu, “Uluslararası inovasyon endekslerinde ülke olarak sıralamamız düşük. TÜİK verileri de bu yönde bir veri sunuyor. Bunun temel nedeni işletmelerimizin inovasyonu bir metodoloji ile yürütmek yerine deneme-yanılma yöntemini tercih etmesinden kaynaklanıyor” bilgisini veriyor.
Toplam bütçesi 2 milyon TL olan MÜRGEMER’in yüzde 75’ini İSTKA, yüzde 25’ini ise Marmara Üniversitesi karşılıyor. Altyapı yatırımında özellikle simülasyon yazılımına ağırlık veriliyor. 2 tanesi yüksek kapasiteli toplam 23 adet iş istasyonu (PC), 2 adet 3D yazıcı yatırımı gerçekleştirildi. Hartomacıoğlu, yürüttükleri çalışmaları şöyle aktarıyor: “Kurum olarak üretim yapmıyor ama üretim aşamasına gelmiş proje tasarımı yapıyoruz. Eş zamanlı mühendislik yaklaşımı ile üretim yapmak isteyen KOBİ’lere destek olabiliyoruz. Yüzde 100 çıktı olabilecek ürün geliştirirken; prototip üretim için firmayla işbirliği yapıyoruz. Hizmetlerimiz yüzde 100 ücretsiz. Projemizin tamamlanma yılı olan Mart 2020’den sonra ise KOBİ’lere uygun maliyetle ürün geliştirme hizmeti vermeye devam edeceğiz.”

Teknik destekte 50 firmaya ulaşılacak
Sürdürülebilir ekonomik büyümenin temel kaynağı olarak KOBİ’leri gördüklerine değinen Hartomacıoğlu, altyapı eksikliğinden kaynaklı sıkıntılarda KOBİ’leri, üniversitelerin altyapı imkanını kullanmaya davet ediyor. Dr. Selim Hartomacıoğlu, MÜRGEMER’in faaliyet alanını genişleterek daha fazla KOBİ’ye destek olacaklarını duyuruyor.
İlk hedeflerinin eğitim saatini 2200’e çıkarmak olduğunu belirterek, şu bilgileri veriyor: “Teknopark İstanbul’da, İstanbul Anadolu Yakası OSB’de ve Marmara Üniversitesi’nde ‘Ürün Geliştirme’ eğitimi verdik. Önümüzdeki dönem İklimlendirme Soğutma Klima İmalatçıları Derneği (İSKİD) işbirliğiyle 4. eğitimi vereceğiz. Üniversitenin mühendislik eğitimi alan öğrencilerinin ağırlıklı ilgi gösterdiği sertifikalı ‘Ürün Geliştirme Yöntem ve Yaklaşımları’ eğitimini verdik. Pendik Belediyesi ve İŞKUR işbirliğinde 19 günlük 60 saatlik ‘Endüstriyel Ürün Tasarım Eğitimi’ veriyoruz. Talep oldukça bu eğitimimiz devam edecek. MÜMESİS, Teknopark İstanbul TTO ve MÜRGEMER olarak ‘İleri Simülasyon Eğitimi’ne başlayacağız. Eğitim desteklerimizi bu dönem tamamlıyor, teknik desteklere ağırlık veriyoruz. KOSGEB’in bilgilendirmesiyle 50 firmaya destek için yola çıktık 18 firmaya fiili olarak teknik destek sağladık. Söz konusu 5 firma ile de ürün geliştireceğiz.”

Yorumlar (0)