banner565

banner472

banner458

banner457

“KOBİ’lere Girişimcilere Sağlanan Destekler ve Finans Olanakları” toplantısında Trabzonlu sanayiciler vurguladı:  “Finans sektörü KOBİ’lere danışmanlık yapmalı”

TOSYÖV, KOSGEB, KGF, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde, Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu’nun da katılımıyla; “KOBİ’lere Girişimcilere Sağlanan Destekler ve Finans Olanakları” toplantısı düzenlendi.

HABER 01.11.2019, 07:15 26.03.2021, 16:13
12049
“KOBİ’lere Girişimcilere Sağlanan Destekler ve Finans Olanakları” toplantısında Trabzonlu sanayiciler vurguladı:  “Finans sektörü KOBİ’lere danışmanlık yapmalı”

Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV), KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme Dairesi Başkanlığı)  ve Kredi Garanti Fonu (KGF A.Ş.) işbirliğinde, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) evsahipliğinde düzenlenen, “KOBİ’lere Girişimcilere Sağlanan Destekler ve Finans Olanakları” konulu toplantı, Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu’nun da katılımıyla TTSO Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.
Toplantının açılış konuşmalarını Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, TOSYÖV Yönetim Kurulu Başkanı Ş. Nezih Kuleyin, KGF A.Ş. Genel Müdürü İsmet Gergerli, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu ve DenizBank KOBİ Bankacılığı Grubu Genel Müdür Yardımcısı Murat Kulaksız yaptı.
“Şehrimiz daha iyi yerlere gelecek”:  Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, devletin ve hükümetin, KOBİ’lere sağladığı imkânların paylaşılacağı panelin ardından, girişimcilerin edindikleri doğru bilgilendirmeler ışığında geleceğe daha emin adımlarla yürüyeceklerine inandığını söyledi. Ustaoğlu, Trabzon’daki görevinde bir yıllık süreyi tamamlamak üzere olduğuna değindi: “Bir yıllık görev süremde en fazla ziyaret ettiğim, Trabzonlu girişimcilerimizle en fazla buluşma fırsatı bulduğumuz mekânların başında TTSO gelmektedir. Trabzon her zaman söylediğimiz gibi bir tarih, kültür ve medeniyet şehri olduğu gibi, kadim geçmişinden bildiğimiz üzere İpekyolu güzergâhında bulunan bir liman ve ticaret şehridir. Böyle bir şehrin daha ileriye götürülmesi, fırsatların daha iyi değerlendirilmesi adına, bu ve benzeri programlara daha çok ilgi gösterilmesini ümit ediyoruz.”
Vali Ustaoğlu, ülkemizin kritik bir süreçten geçtiğine de işaret etti: “Bu süreçte, Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, ülkemiz için, çocuklarımız için, geleceğimiz için daha iyi şartlara kavuşmuş bir ülke bırakma adına, elimizde bir fırsat var. Bu fırsatı hükümetimiz, devletimizin tüm imkânlarını seferber ederek, farklı enstrümanlarla ve çeşitli sektörlerde girişimcilere destek şeklinde sunmaktadır. Girişimcilerimize düşen ise bu fırsatları da bu ve benzeri bilgi paylaşım ortamlarını da iyi değerlendirmektir.” Ustaoğlu konuşmasını, “Trabzonumuz’un geçmişine, tarihine, girişimci ruhuna yakışacak şekilde, bu şehirde çok daha iyi yatırımların yapılacağına, şehrimizin daha iyi yerlere geleceğine yürekten inanıyorum” sözleriyle tamamladı.
“Rekabetçi yerli üretime geçmeliyiz”: TOSYÖV Yönetim Kurulu Başkanı Ş. Nezih Kuleyin, Trabzon’un sanatçıları ve girişimcileriyle ünlü bir kent olduğunu vurgulayarak, “Trabzon halkında cesaretten kaynaklanan girişimcilik kapasitesi var. KOBİ’leri geliştirebilirsek toplumun tamamını geliştirebiliriz. İşbirliği kavramını yerleştirmemiz gerek. Finansa erişim kolaylaştırılıyor. Dünyada çeşitli kalkınma modelleri uygulanıyor. Bana göre biz farklı bir kalkınma modeli benimsemeliyiz. Rekabetçi yerli üretime geçmeliyiz. Devletin 139 kalem desteği var. Bunların doğru bilinip doğru kullanılması gerek. Eğitimin iyi olması, etik değerlere sahip olmak da lazım” diye konuştu.
“İhracat, yatırım ve istihdamda Trabzon’da kapasite olduğuna inanıyoruz”: KGF A.Ş. Genel Müdürü İsmet Gergerli, dünyada değişimin ivmesinin çok kuvvetli olduğunu söyledi: “KGF 2015 yılına kadar 24 bin işletmeye toplam 1.8 milyar liralık kredi kefaleti sağlamıştı. Sistemi yeniledik. Dünyanın en büyük Kredi Garanti Fonu haline geldik. Son 3 yılda 785 bin işletmeye 400 milyar liraya yakın kefalet destekli kredi kullandırıldı. Geciken alacaklar ise sadece yüzde 1.88 oranında oldu. TOBB Nefes Kredisi’nde de 27 bin krediden sadece 241’i geciken alacak listesine girdi. Bu durum iş dünyamızın taahhütlerine ne kadar sadık, fırsatları doğru kullanan işletmeler olduğunu gösteriyor. Türkler dünyanın her yerinde girişimcilikleriyle ön plana çıkıyor. Trabzon’da da 3 milyar liraya yakın krediye aracılık ettik. KGF olarak ihracat, yatırım ve istihdamda Trabzon’da kapasite olduğuna inanıyoruz.”
“Finans sektörü KOBİ’lere danışmanlık da yapmalı”: Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, konuşmasına; “Finans sektörü KOBİ’lere danışmanlık da yapmalı” diyerek başladı. Hacısalihoğlu, KOBİ’lerin piyasanın sıkışıklığına ve piyasa şartlarına göre kendilerini yenileyen bir kesim olduğunu belirterek, “KOBİ’lerimiz ülkemizin kalkınmasında, istihdam ve ihracatta önemli yer tutuyor. KOBİ’lerin ayakta kalması konusunda girişimcilerimiz, sanayicilerimiz gerekli risklere giriyor. Öyle bir risk oluyor ki zaman zaman elinde avucunda ne varsa gidiyor. Burada önemli ayrıntı finans sektörü. Finans sektörü olmadan hiçbir üretimin ayakta durması söz konusu değil. Önemli olan finans sektörünün KOBİ’lere gerekli desteği vermesidir. Sadece kredi vermekle bu iş olmuyor, aynı zamanda danışmanlık da yapılması gerekiyor. Bütün dünyada ekonomi dalgalanmalar gösteriyor. Bu dalgalanmalardan ne kadar az etkilenebilirsek ülkemize o kadar katkı sağlarız” diye konuştu.
Hacısalihoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Şunu da yatırımcıların, girişimcilerin bilmesi gerekiyor; devletten alınan parayla işlerin yürüyeceğini düşünen varsa yanılıyorlar. Bu sadece katalizör görevi gören bir paradır. ‘Devletten alacağımız desteklere güvenerek biz işyeri açıyoruz’ diye kimse yola çıkmasın. Kendi işini geliştirme adına devletin verdiği desteklerden anlamlı şekilde kullanmaya gayret etsin. Üretim sektörünün genişlemesi için bir taraftan devletin bir taraftan finans sektörünün elinden geleni yapmaya çalıştığını biliyoruz. KGF de bugüne kadar çok büyük destekler verdi ve hala daha devam ediyor.”
“KOBİ’ler büyürse Türkiye büyür”: DenizBank KOBİ Bankacılığı Grubu Genel Müdür Yardımcısı Murat Kulaksız da finans kurumlarının KOBİ’lere danışmanlık vermesinin, yani finansal okuryazarlığı artırmasının önemli olduğunu dile getirdi. Kulaksız, “KOBİ’lerin en büyük derdi uygun maliyetli finansa ulaşamamak. Bazı kredi başvuruları da bilançolarındaki eksiklik nedeniyle geri dönüyor. İyi bir muhasebeciyle bu destekler mutlaka takip edilmeli, bilanço tarafına da mutlaka önem verilmelidir. KOBİ’ler büyürse Türkiye büyür” dedi.

KOBİ ve Girişimcilere Destek Sağlayan Kuruluşlar Paneli
Açılış konuşmalarının ardından T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Devlet Yardımları eski Daire Başkanı Dr. Cevdet Baykal’ın moderatörlüğünü yaptığı “KOBİ ve Girişimcilere Destek Sağlayan Kuruluşlar” konulu panel düzenlendi.
Panelde TİM Strateji, İnovasyon ve Girişimcilik Şubesi Müdürü Dr. Kübra Ulutaş, KGF A.Ş. Karadeniz Bölge Temsilcisi Murat Gökçe, LOGO Yazılım Satış Müdürü Özlem Ersöz, DenizBank Karadeniz Bölge Müdürü Seyfi Doğan Atakent, TEYBED-MAKİTEG Bilimsel Programlar Başuzmanı Oğuz Özbay ile KOSGEB Trabzon Müdürü Mustafa Kurt, katılımcılara kurumlarının sağladığı destekler ve diğer konularla ilgili bilgiler verdi, soruları yanıtladı.
Toplantı sonunda TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, açılış bölümünde söz alan konuşmacılara ve panelistlere günün anısına plaket takdim etti.
Sonrasında ise TOSYÖV Yönetim Kurulu Başkanı Ş. Nezih Kuleyin, KGF A.Ş. Genel Müdürü İsmet Gergerli ve DenizBank Genel Müdür Yardımcısı Murat Kulaksız, TTSO Özel İpekyolu Müzesi’ni de gezerek müze şeref defterini imzaladı.

Yorumlar (0)
banner557