banner565

banner472

banner458

banner457

Kocaeli Alikahya OSB, teknoloji üssü OSB olma yolunda; İzmit Teknokent Projesi’ne ilk adım

Kocaeli Alikahya OSB, Kocaeli ve Türkiye için stratejik bir projenin ilk adımını attı ve İzmit Teknokent Projesi’ne start verdi. Kocaeli Alikahya OSB Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Sönmez, “Çok değerli paydaşlarımızla birlikte ülkemizin sürdürülebilir kalkınması ve büyümesinde yatırım, üretim, istihdam ve ihracat için işbirliği ile adil, yüksek katmadeğerli, yeşil, dijital ve akıllı ekosistemi kuracağız.”

HABER 01.07.2022, 00:00 27.07.2022, 09:33
21751
Kocaeli Alikahya OSB, teknoloji üssü OSB olma yolunda; İzmit Teknokent Projesi’ne ilk adım

Kocaeli Alikahya Organize Sanayi Bölgesi (Kocaeli Alikahya OSB), yeşil, sürdürülebilir ve teknoloji üssü OSB (Organize Sanayi Bölgesi) olma hedefine emin adımlarla ilerliyor. Kocaeli Alikahya OSB’nin Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) desteğiyle kuracağı İzmit Teknokent projesi start aldı.
İzmit Teknokent Fizibilite Raporu TR42/21/FZD/0005 Açılış Toplantısı, Kocaeli Alikahya OSB’de, Kocaeli Alikahya OSB Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Sönmez, MARKA Genel Sekreteri Doç.Dr. Mustafa Çöpoğlu, İzmit Teknokent Proje Koordinatörü Nezih Kuleyin, Kocaeli Alikahya OSB Bölge Müdürü Nevzat Göçer; Kocaeli Alikahya OSB İmar Müdürü İnşaat Y. Mühendisi Cebrail Çinçin,  İzmit Teknokent Proje Asistanı Bilgesu Başak Yeşiltepe, MARKA Kocaeli Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Muhammet Bayrak, MARKA İzleme Değerlendirme Birim Başkanı Ömer Kaya’nın katılımıyla gerçekleştirildi.

Adil, yüksek katmadeğerli, yeşil, dijital ve akıllı ekosistem kurulacak
Kocaeli Alikahya OSB Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Sönmez, açılış konuşmasında “Bugün burada bölgemiz; ilimiz ve ülkemiz için stratejik olan bir projenin ilk adımını atacağız” dedi ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı MARKA’nın desteğiyle gerçekleştirdikleri İzmit Teknokent Fizibilite Çalışması projesine desteğini ve ilgisini esirgemeyen MARKA Genel Sekreteri Doç.Dr. Mustafa Çöpoğlu’na, tüm ajans ile OSB çalışanlarına ve projede emeği geçenlere teşekkür etti.
Kocaeli Alikahya OSB’nin tanıtıldığı video sunumu yapıldı; bölgenin karayolu, demiryolu, denizyolu, havayolu ulaşımı ve lojistik avantajları anlatıldı: “OSB, Kuzey Marmara Otoyolu ve gişelerine bitişik, TEM Otoyolu’na 2 km, D-100 Karayolu’na 5 km, Köseköy Demiryolu Lojistik Merkezi’ne 8 km, İzmit merkezine 8 km, İzmit Cengiz Topel Havalimanı’na 10 km, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’na 75 km, Kocaeli Serbest Bölgesi’ne 20 km, Autoport Limanı’na 20 km, Derince Limanı’na 21 km, Dilovası Limanı’na 50 km mesafededir. Batısında Kocaeli Stadyumu ve İZAYDAŞ bulunan OSB’miz, kuzey ve kuzeydoğu ve doğusunda Kuzey Marmara Otoyolu İzmit OSB’ler çıkışıyla çevrilidir.”
Tanıtım videosu sonrası konuşmasına devam eden Sönmez, ülkemizin tedarik zinciri merkezi olmasında bir üs işlevi görebileceklerini belirterek, şu açıklamayı yaptı: “Bunun için ilimiz Kocaeli’de ve merkez ilçemiz İzmit’te ihtiyaç duyulan tüm potansiyel bulunuyor. Komşumuz Asım Kibar OSB ile 2 OSB burada, komşu ilçemizde de Arslanbey OSB bulunuyor. Ayrıca birçok büyük sanayi işletmemiz, Kocaeli Sanayi Odamız, Kocaeli Ticaret Odamız, Kocaeli Üniversitemiz, Gebze Teknik Üniversitemiz, Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitemiz var. Başta Kocaeli Valimiz Sayın Seddar Yavuz olmak üzere bu konuya duyarlı merkezi ve yerel yöneticilerimizin duyarlılıklarına teşekkür ediyorum. Ayrıca bölgemizde çok değerli olan genç, dinamik, eğitimli ve nitelikli bir işgücü bulunuyor. İşte bugün burada sahip olduğumuz bu güçle daha fazla katmadeğer üretmenin ve rekabetçi yerli üretimin gelişmesinin temelini atacağız.”
“Teknoparklar, yüksek katmadeğer üretmenin atölyeleridir”: Yalçın Sönmez, şu değerlendirmeyi yaptı: “Pandemi, iklim değişikliği, Ukrayna-Rusya Savaşı ve ekonomik krizlerin etkisiyle belirsizliklerin hakim olduğu çok zorlu ve sıkıntılı bir türbülanstan geçiyoruz. Bu süreçte bir de iş ve insan ilişkilerimizle yaşam biçimimizi değiştirip dönüştüren dijitalleşmenin ve Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın uyum sağlamak zorunda olduğumuz yeni standart ve kurallarıyla karşı karşıyayız. Zorluklara ve tehditlere rağmen sürdürülebilir kalkınmanın ekosistemini geliştirip, güçlendirirsek, krizleri fırsata çevirebiliriz. İşte bu ekosistemin ana çekirdeğini oluşturacak bir proje için bugün birlikteyiz. İnovasyonun, Ar-Ge’nin ve girişimciliğin merkezi olan Teknokentler, bu vizyonun lokomotifidir. Teknokentler, ülkemizin Avrasya’nın orta üst ve ileri teknoloji üretim merkezi olma hedefinin, üniversite-sanayi işbirliğinin ve yüksek katmadeğer üretmenin atölyeleridir. Çok değerli paydaşlarımızla birlikte ülkemizin sürdürülebilir kalkınması ve büyümesinde yatırım, üretim, istihdam ve ihracat için işbirliği ile adil, yüksek katmadeğerli, yeşil, dijital ve akıllı ekosistemi kuracağız.”

“Hedef; orta-üst teknolojili ürünler üreten bir OSB”
MARKA Genel Sekreteri Doç.Dr. Mustafa Çöpoğlu, “Kocaeli Alikahya OSB’nin kuruluş aşamasında böyle bir projeyle ortaya çıkması bizi çok mutlu etti. Fizibilite süreci çok güzel ilerliyor” dedi. Karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu açısından lojistik, ulaşım avantajları, endüstri, sanayi kültürüne alışkın nitelikli işgücüyle Bölge’nin önemli avantajları olduğunu belirten Çöpoğlu, baştan OSB içinde teknokent vizyonunu ortaya koyan Kocaeli Alikahya OSB’nin yüzde 100 doluluğa ulaştığında çok özel bir OSB haline geleceğine inandığını söyledi. İzmit Teknokent’in ve Kocaeli Alikahya OSB’nin bölgeye ve ülkeye çok önemli katkılar sunacağını kaydeden Çöpoğlu, “Artık bizim orta-üst segment ürünler üretmemiz lazım. Kocaeli gerçekten sanayinin başkenti. Kocaeli Alikahya OSB’nin orta-üst teknolojili ürünler üreten bir OSB olmasını diliyorum” dedi.
Türkiye için yüksek teknolojili ürünler üretmenin önemini vurgulayan Çöpoğlu, Pandemi’nin imalat sanayinin önemini gösterdiğini anımsattı. “Savaşta ve barışta üretim devam etmeli” diyen Çöpoğlu, son dönemde Türkiye’nin savunma ve imalat sanayisine yaptığı yatırımların önemini aktardı. Hem ülke hem firmaların teknoparklar ve Ar-Ge merkezlerine yatırım yapmalarının önemine de değinen Çöpoğlu, OSB’lerde kurulacak teknoparklar, kuluçka merkezleri ve buralarda yer alacak start-upların OSB’leri güçlendireceğini, start-upların da burada bulacakları melek yatırımcılarla güçlenerek büyüyeceklerini anlattı. Ar-Ge, inovasyon ve yüksek teknolojide sınırların aşılması gerektiğini söyleyen Çöpoğlu, artık bizim firmalarımızın büyüyerek, yurtdışında, komşu ülkelerde de üretim yapar hale gelmesinin önemini vurguladı. Çöpoğlu, İzmit Teknokent ile isabetli bir projeye destek verdiklerini düşündüklerini dile getirdi.

İzmit Teknokent ileri teknoloji ürünlerle ekonomiye katmadeğer sağlayacak
İzmit Teknokent Proje Koordinatörü Nezih Kuleyin, “KOBİ’lerin gelişimi için geçmişten bugüne oluşturduğu bilgi birikimiyle üniversitelerin, ulusal ve uluslararası Ar-Ge kuruluşlarının yenilikçi düşüncelerini buluşturarak ülkemizin uluslararası rekabette öncü bir rol almasını sağlayacak bir altyapı oluşturmak” misyonuna sahip İzmit Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nin vizyonunu şöyle açıkladı: “İleri teknoloji üreten ve yeşil ekonominin gereklerini yerine getiren rekabetçi, girişimci ve şirketleri ile birlikte katmadeğerli ürünler geliştirip, uluslararası iş ağları ile bütünleşerek iç ve dış pazarda kayda değer bir pazar payına sahip olmak.”
Kuleyin, İzmit Teknokent’in hedeflerini şöyle sıraladı:  “Ar-Ge ihtiyacı olan sanayi kuruluşları için uygun bir Ar-Ge merkezi olmak, geliştirdiği Ar-Ge ürünleri ile üretilen ürünlerde yerli üretim payını arttırmak. ‘Uzay ve Havacılık Sanayi, Bioteknoloji ve Bilişim’ alanları başta olmak üzere tüm ileri teknoloji üretimi yapmak isteyen kurum ve kuruluşlara uygun bir TGB olmak. Şirketlere ve kuluçka firmalarına sürekli olarak büyüyebilecekleri bir altyapı olanakları bütünü sunmak. Özellikle Kocaeli’de bulunan üniversiteler ile ayrıca ilişkide olunan üniversitelerle ileri teknoloji projeleri geliştirmek. Uluslararası kuruluşlarla ilişkileri geliştirerek rekabetçiliği arttırmak.
Türkiye’de yeşil büyüme için gereken teknik altyapıları geliştiren bir merkez olmayı başarmak. Avrupa Yeşil Mutabakatı’na uyum sağlama sürecinde geliştireceği uygulamalarla bölgedeki firmalar için çözüm merkezi konumuna gelmek. Uygulayacağı iş süreçleri ve hizmet kalitesiyle teknokentler sıralamasında ön sıralarda olmak. Yenilikçi (inovatif) düşüncelerin teknokentte uygulamaya dönüşmesi için gereken ortamı sağlamak. Teknokentte yer alacak şirketlerin uluslararası pazarlarda yeni iş olanakları bulmalarını ve yeni fırsatlar yaratmalarını sağlamak. Sivil toplum kuruluşları ile Teknopark şirketleri arasında köprü olma görevini yerine getirerek şirketlerin yatırım vizyonunu geliştirmek. Kamusal alanda etkin bir çalışma göstererek kamu projelerinde teknokent şirketlerinin etkin bir biçimde yer almasını sağlamak.
Kurmayı planladığı Teknoloji Transfer Ofisi ile teknokentte üretilen ileri teknolojinin yaygınlaşmasını sağlamak. Kocaeli Alikahya OSB’de yer alan firmaların yeni ürün geliştirmek amacıyla prototip üretimi ihtiyaçlarına cevap vermek. Kocaeli Alikahya OSB ekosistemi içerisinde yer alan ve yatırım potansiyeli olan kişi ve kuruluşlarla birlikte bir Melek Yatırımcı Ağı oluşturarak İzmit Teknokent’te oluşan yeni girişimlere destek olmak. Daha önce OSB’ler içerisinde kurulmuş Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’nin deneyimlerini Kocaeli’ye taşımak.”
Kuleyin, Kocaeli ve Kocaeli Alikahya OSB’de yer alan firmaların Ar-Ge ihtiyaçlarının her geçen gün arttığını, Kuzey Marmara Otoyolu ile birlikte İstanbul’a erişimi yaklaşık 40 dakikaya kadar düşen Kocaeli’ye ulaşımın İstanbul içindeki bazı semtler arasındaki ulaşımdan bile daha kolay hale geldiğini, bunun da İstanbul’daki teknokentlerde yer bulmakta zorlanan birçok firma için yeni bir çözüm olanağı sunduğunu anlattı. Kuleyin, Kocaeli Alikahya OSB Yönetimi’nin kurulacak İzmit Teknokent’ten arazi bedeli talep etmediğinden, yatırım için oldukça büyük bir avantaj sağladığını ifade etti: “Burada çok etkili bir bilgi birikimi, tecrübe ve ilişki ağına sahibiz. Kocaeli Alikahya OSB Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Sönmez’in Sahibi ve Editörü olduğu KobiEfor Dergisi gerek bilişim endüstrisi gerekse ileri teknoloji üreten sanayi kuruluşları arasında köprü görevi görmektedir; bu durumun yüksek nitelikte bir sinerji yaratacağı düşünülmektedir. Yalçın Sönmez çok sayıda üniversite ve kamu kuruluşunun Mütevelli Heyet Üyesi olduğu, KOSGEB ve KGF’nin kuruluşunda yer almış, ‘Girişim’ sözcüğünün marka patent haklarına sahip, KOBİ’lerin gelişimi için çok sayıda projeyi hayata geçirmiş sivil toplum kuruluşu TOSYÖV’ün de iki dönem başkanlığını yapmıştır. Ayrıca 6. Çerçeve Programı’nın ülke çapında tanıtım çalışmaları Yalçın Sönmez’in yönetiminde OSB’ler, üniversiteler, Sanayi ve Ticaret Odaları ile birlikte 13 ilde geniş katılımlı olarak gerçekleştirilmiştir.”
“Yeşil ve akıllı bir bina olacak”: Kuleyin, şu bilgileri paylaştı: “Teknokent binası 15.000 m2 ile 18.000 m2 kapalı alana sahip tek bir proje olarak düşünülmektedir. Çalışanlar için gerekli olan yeşil alan, ayrılan alan içerisinde mevcuttur. Yeşil ve akıllı olması öngörülen bina, tek başına güneş enerjisiyle kendisine yetecek bir teknolojiyle kurgulanarak yapılacaktır. Binanın ormanlık alanla bütünleşik olması Teknoloji Geliştirme Bölgeleri için olması arzulanan rekreasyon alanı ihtiyacına da yanıt verecektir.”

Yorumlar (0)