banner565

banner472

banner458

banner457

Makine sektörünün üretim ve ihracat üssü; İMES OSB

Türkiye’nin ilk makine ihtisas Organize Sanayi Bölgesi olan Kocaeli-Gebze VI. (İMES) Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (İMES OSB), ürettiği 2 milyar dolarlık katmadeğer, 700 milyon dolar ihracat ve savunma sanayisine yönelik üretim yapan 34 firmasıyla makine sektörünün cazibe merkezlerinden biri haline geldi. İMES OSB Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Küçükay, güçlü sanayi altyapısının yanı sıra İMES OSB’nin imza attığı projelerle Türkiye sanayi ekosisteminin güçlenmesi için çalıştığını söylüyor.

OSB 01.08.2020, 00:00 28.08.2020, 10:00
20573
Makine sektörünün üretim ve ihracat üssü; İMES OSB

Kocaeli-Gebze VI. (İMES) Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (İMES OSB) güçlü sanayi altyapısının yanı sıra geliştirdiği projelerle Türkiye’nin sanayi ekosisteminin güçlenmesi için çalışıyor. Kocaeli Dilovası ilçesinde, 301 hektar üzerine kurulu İMES OSB’de, 228 firma faaliyet gösteriyor, 8 bin 350 kişi istihdam ediliyor, 28 işletme proje aşamasında. 34 işletmeyle savunma sanayisinde ciddi bir kümelenmeyi de barındıran İMES OSB; yabancı sermayeli yatırımcının da gözbebeği. Bölge’de 32 yabancı sermayeli işletme bulunuyor.
700 milyon dolar ihracata ve 2 milyar dolar üretilen katmadeğere imza atan, otomotiv sektöründen savunma sanayisine kadar birçok alanda “yerli ve milli üretim” yapan ihracat üssü İMES OSB, koronavirüs salgını nedeniyle azalan üretim kapasitesini yeniden tam kapasiteye çıkardı.
İMES OSB Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Küçükay, Pandemi döneminde yüzde 25’e yakın bir üretim kaybı yaşandığını belirterek, şunları söylüyor: “Biz üretim kapasitesini elektrik saatlerindeki anlık okuma sisteminden hesaplıyoruz. Mart ayının 15’inden itibaren elektrik tüketimlerinde yüzde 25’e kadar bir düşme yaşandı ve ondan sonraki süreçte yatay bir seyir izledi. Haziran ayının ortalarından itibaren de yeniden yükselmeye başladı şu anda salgından önceki rakamlara ulaştı.”

İMES OSB’nin ihracat hedefi: 750 milyon dolar
İhracat arttı: İrfan Küçakay, Türkiye ekonomisine önemli derecede katkı sağlayan İMES OSB’de ihracat rakamlarının da koronavirüs salgını öncesindeki seviyeye ulaştığını, hatta geçen yıla göre artış gösterdiğini açıklıyor: “Gayet güzel çalışır vaziyetteyiz. İhracatlar da Mart başı döneminden daha iyi durumda, çünkü Türkiye’nin artık güvenilir bir tedarik zincirine sahip olduğu Avrupa tarafından görüldü. Salgın döneminde Avrupa’nın Türkiye’de üretilen ürünlere karşı güveni arttı. Uzak Doğu’dan bilhassa Çin’den gelen mallar hem uzaklık dolayısıyla hem de maliyet nedeniyle Avrupa için çok uygun değil. Türkiye’nin çok önemli bir tedarik merkezi olduğu Avrupa tarafından görüldüğü için ihracat rakamları da yükselmeye başladı. Haziran ayı ihracat rakamları geçen yılın aynı dönemindeki ihracat rakamlarına göre yüzde 15.9 daha fazla. Salgın dönemindeki aylara göre yüzde 35-40 daha fazla ama ekonominin hareketli olduğu geçen seneye göre rakamlar arttı. Türkiye’de artık ekonomi yavaş yavaş toparlanıyor. Geçen yılki envanter rakamlarımızda ihracatımız 680 milyon dolardı. Şimdi bu rakam biraz daha yükseldi. Sene başında ihracatımız arttı ancak daha sonra salgın nedeniyle düştü, şimdi yavaş yavaş sene başındaki rakamlara doğru çıkıyoruz. Geçen senenin sonunda ölçtüğümüz rakam 700 milyon dolar. Yıl sonuna doğru 750 milyon dolara yakın bir ihracat rakamı yakalamayı hedefliyoruz.”

İMES OSB’den dünya markaları çıkacak
İMES OSB, tasarım ve yazılım üretme yeteneğine sahip: İrfan Küçükay, İMES OSB’nin güçlü sanayi üretim altyapısının yanı sıra katmadeğerli ve inovatif üretim konusunda da iddiasına değiniyor: “Burası makine ihtisas OSB olduğu için katmadeğeri yüksek ürünler üretiyoruz. Buranın ihracat birim kilogram ortalama fiyatı 7 dolar, Türkiye ortalaması ise 1.4 dolar. O yüzden biz yönetim olarak hedeflerimizden birisini dünya markaları yaratmak üzerine koyduk. Firmalarımızdan birçoğu ürünü kendi tasarlayıp üretebiliyor, bu nedenle dünya markası olabilecek birçok firmamız var. Türkiye’de artık sanayide tasarım, yazılım üretme yeteneğine sahibiz. Önemli olan bu potansiyeli git gide yükseltmek. Hedefimiz de bu.”

İMES OSB Uygulamalı İleri Mühendislik ve Mükemmeliyet Merkezi
İMES OSB, imza attığı projelerle de farklılaşıyor. İrfan Küçükay, İMES OSB’nin vizyon projesi; İMES OSB Uygulamalı İleri Mühendislik ve Mükemmeliyet Merkezi’ni anlatıyor: “2017 yılında başladığımız projemizin temel atma törenini gerçekleştirdik. Bizler sanayiciler olarak nitelikli insan kaynağının ihtiyacını her dönem hissettik. İMES OSB Uygulamalı İleri Mühendislik ve Mükemmeliyet Merkezi, 2017 yılında KOBİ’lerimizle yaptığımız görüşmeler sonucunda ortak ihtiyaca yönelik olarak ortaya çıkan bir projedir. Görüşmelerden elde ettiğimiz sonuçlarla araştırma envanter çalışması yaparak, mükemmeliyet merkezimizin işletmelerin tam ihtiyaçlarını sağlaması adına planlanmıştır. Projemiz kapsamında en temel amaçlarımız şöyledir: OSB’lerde ihtiyaç duyulan nitelikli insan kaynağı yetiştirilmesi, işletmelerde çalışan personeller için nitelik kazandıracak eğitim programlarının düzenlenmesi, KOBİ’lerin kullanımına yönelik olarak ortak makine parkuru alanı oluşturulması, Ar-Ge ve tasarım alanında işletmelerin ihtiyaçlarına yönelik destek ortamı oluşturulması, personel belgelendirme alanında destek yapısı sağlanması, test/analiz ve kalite süreçlerinde hızlı hizmet altyapısının oluşturulmasıdır.”
Üniversite-sanayi işbirliği çerçevesinde Ar-Ge ve tasarım, belgelendirme, test ve danışmanlık hizmetleri sunulacak Merkez’de, sanayinin ihtiyacı olan nitelikli insan kaynağı yetiştirmek amacıyla verilmesi planlanan eğitimler şöyle: “CNC Freze ve Torna Operatörlüğü. CNC Tel Erezyon Operatörlüğü. Lazer Kaynak Makine Operatörlüğü. Kalite Teknikerlik Eğitimi. Kalite Mühendisi ve Kalibrasyon Eğitim Programları. Bilgisayar Destekli Tasarım (CAD) Eğitimi. Bilgisayar Destekli Üretim (CAM) Eğitimleri. Plastik Şekil Verme Akış Analiz Program.”

“Amaç, dijital Organize Sanayi Bölgesi”
Yeni sanayi devrimini anlatan “Sanayi 4.0” kavramı gündeme geldiğinden beri dijitalleşmeye büyük önem veren İMES OSB, 2020’de dijitalleşme çalışmalarına hız verdi.  İrfan Küçükay, İMES OSB olarak, başta Sanayi Devrimi 4.0 odağında dijital dönüşüm ve ihracat potansiyellerini geliştirecekleri tüm proje çalışmalarını hızlandırdıklarını açıklıyor: “Ülkemizin kalkınması adına KOBİ’lerin güçlenmesi gerektiğine her zaman inanmaktayız. Normalleşme süreçlerinde dijital teknolojilerin üretim altyapısına entegresi için İMES OSB olarak tüm imkanlarımızı seferber etmeye hazırız. Dijitalleşme, imalat sanayisi için vazgeçilmez bir ihtiyaç haline geldi. Bölge olarak işletmelerimizin rekabet edebilir seviyeye gelmesi adına dijital teknolojik çözümleri kullanmasını teşvik ediyoruz. Dijital dönüşümle ilk olarak farkındalık çalışmalarını artıracağız. Covid-19 süreci öncesinde ‘Dijital Dönüşüm Sürecinde İşletmelerin Hazıroluş Seviyelerinin Belirlenmesi’ adında bir proje başlattık. Projeyle İMES OSB’de bulunan işletmelerimizin ‘Sanayi Devrimi 4.0’ konusunda olgunluk seviyelerinin ölçülmesini hedefledik. Planlaması Ocak ayında yapılan projemize Pandemi sürecinden dolayı Haziran’da başladık. Envanter araştırması kapsamında, metal sanayi, otomotiv ve makine sektörü olmak üzere 3 ana sektörden toplamda 45 firma belirlendi. Böylece Pandemi’nin etkilerinin de dijital dönüşüme katkısı ayrıca tespit edilmiş olacak. Elde edeceğimiz verilerle işletmelerin dijital dönüşümü alanında stratejik bir yol haritası hazırlayacağız.”
“Altyapı hizmetleriyle de üretimin gücüne güç katıyor”: İrfan Küçükay, projeleriyle öne çıkan İMES OSB’nin altyapı hizmetleriyle de bölge işletmelerinin ihtiyaçlarını yüksek standartlarda hizmet kalitesiyle karşıladığına da değiniyor: “İşletmelerimizin üretim altyapılarının sorunsuz şekilde ilerlemesi için 7/24 teknik destek sağlıyoruz. Enerji üzerine teknik birimlerimiz her an her dakika sahada sanayicilerimizin üretimlerinin durmaması adına destek sağlıyor. Galeri sistemimizle yeraltından enerji hatlarını işletmelerimizin kullanımına sunmaktayız. Aynı zamanda ATV standartlarında arıtma tesislerimiz, işletmelerimize kesintisiz hizmet sunmaya devam ediyor.”

Rakamlarla İMES OSB
•  Alan: 301 hektar
•  İstihdam: 8350 kişi
•  İstihdam hedefi: 15.000 kişi
•  Faal işletme sayısı: 228 adet
•  Proje aşamasında işletme sayısı: 28 adet
•  Üretilen katmadeğer: 2 milyar dolar
•  İhracat: 700 milyon dolar
•  Savunma sanayisine üretim yapan firma sayısı: 34 adet
•  Yabancı sermayeli işletme sayısı: 32 adet

Proje Künyesi
•  Proje adı: İMES OSB Uygulamalı İleri Mühendislik ve Mükemmeliyet Merkezi
•  Proje süresi: 18 ay
•  Destek veren kurum: Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) Güdümlü Proje
•  Bütçe: 16 milyon TL (Makine ve Teçhizat: 10 milyon TL. İnşaat: 6 milyon TL)
•  Başlama tarihi: Mart 2020
•  İştirakçiler: Kocaeli Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, Dilovası Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Ç. İ. B Ali Nuri Çolakoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi)
•  Hedef kitle: 3000 işletme
•  Yıllık öğrenci kapasitesi: 2500 kişi

Yorumlar (0)