banner565

banner472

banner458

banner457

Mart ayı ihracatında 22.7 milyar dolar ile çifte rekor

“250 milyar dolara giden yolda ilk çeyrekte 10 milyar dolar artıdayız”

HABER 05.04.2022, 12:02 25.04.2022, 09:19
11385
Mart ayı ihracatında 22.7 milyar dolar ile çifte rekor

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), 2022 Mart ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Türk ihracatçısı yılın ilk 2 ayında olduğu gibi mart ayını da yeni rekorlarla kapattı. Açıklanan verilere göre Türkiye’nin Mart ayı ihracatı, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 19.8 artış gerçekleştirerek, 22.7 milyar dolar oldu. Bu rakamlarla beraber, Türkiye, tarihinin en yüksek ilk çeyrek performansına ve en yüksek aylık ihracat rakamına ulaştı. Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Mart ayında ihracatın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 19.8 artışla 22.7 milyar dolar olduğunu belirterek, “Bu rakam, tüm zamanların en yüksek Mart ayı ihracat rakamıdır” dedi.
Firmaların ihracata duyduğu yoğun ilgi, Mart ayında da ihracatçı firma sayısına yansımaya devam etti. Mart ayında 1.986 firma, bu ay ilk kez ihracat yaparak ihracat ailesine katıldı. Türk bayrağını 218 ülke ve bölgede dalgalandırmayı başaran ihracatçılarımız, 159 ülkeye ihracatını artırma başarısı gösterdi. İhracatçılarımızın mart ayında en çok ihracat yaptığı ilk 3 ülke; 1.9 milyar dolarla Almanya, 1.5 milyar dolarla ABD ve 1.2 milyar dolar ile İtalya oldu. Bu ay 20 sektör ihracatını artırırken en çok ihracat gerçekleştiren sektörler; 2.9 milyar dolarla kimyevi maddeler ve mamulleri, 2.7 milyar dolarla otomotiv endüstrisi ve 2.2 milyar dolarla çelik sektörü oldu.
Yılın ilk çeyreğinde ihracat ailesinin, son derece başarılı bir performans gösterdiğini ifade eden TİM Başkanı İsmail Gülle, “Mart ayı rakamlarımızda bunu yine gördük. 2022 yılı hedefimiz olan 250 milyar dolara ulaşmak için ihracatımızı geçtiğimiz yıla göre her ay 2.1 milyar dolar artırmamız gerekiyordu. Son rakamların neticesinde, 250 milyar dolara giden yolda ilk çeyrekte 10 milyar dolar artıdayız. Mevcut ivmenin yükselişle devam ediyor olması, son derece önemli. Tüm hedeflerimize büyük bir azim ve inançla yürüyoruz” dedi.
2022 yılı mart ayı ihracat rakamları, T.C. Ticaret Bakanı Mehmet Muş ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle’nin katılımıyla Ankara’da Ticaret Bakanlığı Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantı ile kamuoyuna açıklandı. Türkiye’nin mart ayı ihracatı, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 19.8 artış gerçekleştirerek, 22.7 milyar dolar oldu. Açıklanan bu verilere göre, Türkiye'nin ekonomi ve ticaret diplomasisinin saha neferleri olan Türk ihracatçısı, mart ayında tarihi bir başarı göstererek çifte rekor kırdı. İhracat ailesinin mart ayında gerçekleştirdiği 22.7 milyar dolar ihracatla beraber Cumhuriyet tarihinin en yüksek ilk çeyrek performansına ve en yüksek aylık ihracat rakamına erişilmiş oldu.
Bakan Muş: “Enerji hariç ithalat Mart’ta 22.5 milyar dolar oldu”
İhracatta 2021 yılında yakalanan ivmenin bu yıl da devam ettiğini vurgulayan Muş, “Buna göre, geride bıraktığımız mart ayında ihracatımız geçtiğimiz yılın mart ayına göre yüzde 19.8 artışla 22.7 milyar dolar olmuştur. Bu rakam, tüm zamanların en yüksek mart ayı ihracat rakamıdır. Ocak ve şubat aylarında da en yüksek aylık rakamları açıklamıştık. Bu yıl 3'te 3 yapmış olduk” dedi. Muş, Mart ayı ithalatının ise 30.9 milyar dolar olarak gerçekleştiğini aktararak, söz konusu ithalat rakamında enerji ithalatının önemli bir yer tuttuğunu söyledi. Bu gelişmelerle Mart ayında dış ticaret hacminin, geçen yıla göre yüzde 26 artışla 53.6 milyar dolara yükseldiğini aktaran Muş, şunları söyledi: “Bu noktada, enerji ithalatı konusuna ayrı bir başlık açmakta fayda görüyorum. Ocak-Mart dönemi ithalat artışımızda petrol ve doğal gaz başta olmak üzere emtia fiyatlarında küresel düzeyde yaşanan artışlar etkili olmuştur. Nitekim, küresel emtia fiyatları bu yılın ilk iki ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 41.8 artış göstermiştir. Diğer taraftan, ocak ayında 76 dolar olan brent petrol fiyatları Mart ayında yüzde 70.2 artarak 130 dolar seviyelerine kadar yükselmiştir. Benzer şekilde Avrupa doğal gaz fiyatları da bu yılın ilk iki ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 313 gibi oldukça yüksek bir oranda artış göstermiştir. Küresel piyasalarda yaşanan bu durum haliyle enerji ithalatımıza yansımaktadır. Enerji ithalatımız mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yaklaşık yüzde 156 artarak 8.4 milyar dolar, Ocak-Mart döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 188 artarak 25 milyar dolar olmuştur. Enerji hariç bakıldığında, mart ayında ithalatımız 22.5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmiştir."
“Enerji hariç ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 95'e yükseliyor”
Bakan Muş, Mart ayında ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 73.4 olurken bu orana enerji hariç bakıldığında, bir önceki yılın aynı dönemine göre 4.5 puan artışla yüzde 95'e yükseldiğinin görüldüğüne dikkati çekerek, “Bu veriler açıkça gösteriyor ki Ocak-Mart 2022 döneminde bir önceki yılın aynı döneminde göre gerçekleşen 25.7 milyar dolarlık ithalat artışının 16.3 milyar dolarlık kısmı enerji ithalatındaki artıştan, özellikle de doğal gaz ve ham petrol ithalatındaki yükselişten kaynaklanmıştır. Tüm bu verileri değerlendirdiğimizde ülkemizin geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla oldukça güçlü bir ihracat performansı ortaya koyduğunu ifade edebiliriz” diye konuştu. Bu yılın devamında da güçlü performansın süreceğine ve ihracatta yeni rekorlara ulaşacaklarına inancının tam olduğunu ifade eden “235.6 milyar dolara ulaşan son 12 aylık ihracatımızla Sayın Cumhurbaşkanımızın 2022 yılı sonu için işaret ettiği 250 milyar dolar ihracat hedefine emin adımlarla ilerliyoruz” dedi.
Bakan Muş, KDV indirimini fiyatlara yansıtmayan ve haksız fiyat artışlarıyla vatandaşları mağdur eden firmalara en ağır yaptırımları uygulayacaklarını vurguladı: “81 ilde tüm denetim elemanlarımız sahada, teftiş kurulumuz teyakkuz halinde. Kanunlara aykırı şekilde etiket oyunlarıyla başka birtakım spekülatif hareketler yapanlara kanun çerçevesinde bedeli ağır ödetilecektir.”
Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş durumunun küresel ekonomi üzerindeki çok boyutlu etkilerinin ciddi şekilde hissedilmeye başlandığını ifade eden Muş, halihazırda salgın nedeniyle aksayan tedarik zincirlerinin, birçok kritik hammadde ve emtianın küresel çapta ana üreticileri olan iki ülke arasındaki savaştan ötürü daha fazla darbe aldığını ve bu durumun ilave fiyat artışlarına neden olduğunu söyledi. Muş, OECD tarafından yayınlanan bir analizin, savaşın küresel çapta enflasyonu 2.5 puan artırabileceğini ve küresel ekonomik büyümeye yüzde 1'in üzerinde olumsuz etkisinin olabileceğini öngördüğüne dikkati çekerek, Avro Bölgesi'nin de mevcut krizden ciddi şekilde etkilendiğini kaydetti. Türkiye’nin, bölgesinde yaşanan bu önemli olaya kayıtsız kalmadığını ve ateşkesin derhal sağlanması amacıyla yürütülen diplomasinin adeta merkezi haline geldiğini vurgulayan Muş, ülkenin her iki tarafla da görüşebilen güvenilir bir arabulucu rolünü güçlü şekilde devam ettirdiğini dile getirdi. Muş, bu süreçte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde iki ülkeyle ayrı ayrı üst düzey temasların yoğunlaştırıldığına işaret etti: “Bizler de Ticaret Bakanlığı olarak, söz konusu savaşın, iki ülkeyle de yıllardır sorunsuz bir şekilde sürdürdüğümüz ticari ve iktisadi faaliyetleri olumsuz etkilememesi için büyük çaba sarf etmekteyiz. Bakanlığımız bünyesinde tesis ettiğimiz koordinasyon masaları üzerinden ilgili tüm kamu kurumlarımız ve sektör paydaşlarıyla eşgüdüm içinde ihracat, ithalat, lojistik, gümrükler ve dış ilişkiler boyutuyla çalışmalarımıza devam etmekteyiz. Bu doğrultuda, çatışma bölgelerinde mahsur kalan kara yolu ve deniz yolu taşımacılarımızla tesis edilen kişisel iletişim hattı üzerinden erişim sağlanmakta, kendilerine insani yardım dahil her türlü destek verilmektedir.”
Salgın ve savaşa karşı alınan tedbirler
Bakan Muş, diğer taraftan, savaş nedeniyle gemilerin artan navlun ve reasürans maliyetleri konusunda gerekli girişimlerde bulundukları bilgisini vererek, sektör kuruluşlarıyla sürekli irtibat halinde ve firmaların talepleri doğrultusunda, ihtiyaç duyulan ürünlerde arz güvenliğini sağlamaya yönelik tedbirler de aldıklarını anlattı. Benzer şekilde, alternatif tedarik kanalları ve yöntemlerinin tespitiyle sanayinin ihtiyaç duyduğu ürünlerin uygun maliyetlerle temini konusunda yoğun bir çalışma temposu içinde olduklarını belirten Muş, son olarak bitkisel yağlarda arz güvenliğinin sağlanması amacıyla kanola-kolza tohumu ile birlikte ayçiçeği yağına ikame olabilecek kanola yağı, aspir, mısır, soya ve palmiye yağlarında gümrük vergisi oranlarını sıfırladıklarını hatırlattı. Muş, öte yandan, Avrupa Birliği (AB) ile ticari diplomasi faaliyetlerini daha da yoğunlaştırdıklarını paylaştı: “Önce Kovid-19 salgını, şimdi de Rusya-Ukrayna Savaşı, Türkiye’nin özellikle Batılı ülkeler için güvenilir bir üretim ve tedarik merkezi olduğunu bir kez daha teyit etmiştir." Romanya ile transit geçiş kotalarının serbestleştirilmesinin hem Türkiye hem de AB tarafı için önemli bir kazanım ve tarihi bir gelişme olduğuna dikkati çeken Muş, Türkiye üzerinden transit ticaretin gerçekleştirilmesinin küresel tedarik zincirlerinin stratejik ve lojistik olarak önemli bir halkası konumunda olan ülkenin bu rolünü pekiştirdiğini bildirdi. Muş, Gümrük Birliği Anlaşması’nın güncellemesi konusunda da en kısa zamanda olumlu gelişmeler görmeyi arzu ettiklerini söyledi.
“Manipülatif fiyat artışlarına girişen art niyetli kişilerin peşini bırakmayız”
Bakan Muş, etkileri henüz tam anlamıyla geçmemiş olan salgın ve yakın coğrafyadaki savaş sebebiyle tüm ülkeler gibi Türkiye’nin de ekonomik olarak önemli bir süreçten geçtiğini anlattı. Söz konusu gelişmeler sonucu ortaya çıkan sorunlardan en önemlisinin artan maliyetler olduğuna dikkati çeken Muş, hükümet olarak bu konuda da tüketicilerin ve ticaret erbabının mağdur edilmemesi için gereken bütün tedbirleri süratle almaya devam ettiklerini bildirdi. Muş, temel ihtiyaç dahilindeki birçok üründe ve lokantalar dahil her türlü yeme içme hizmeti sunumunda KDV oranının yüzde 8’e indirildiğini anımsatarak, şu değerlendirmede bulundu: “Ticaret Bakanlığı olarak biz de Hazine gelirlerinden fedakarlık yapılarak hayata geçirilen bu KDV düzenlemelerinin amacına ulaşması için gerekli çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Düzenlemenin yürürlüğe girmesinin hemen ardından 81 ilimizdeki ticaret müdürlüklerimiz vasıtasıyla ülke genelinde denetimlerimizi sıkılaştırdık. KDV indirimini fiyatlara yansıtmayan ve haksız fiyat artışlarıyla vatandaşlarımızı mağdur eden firmalara en ağır yaptırımları uygulayacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Biz vatandaşımızın hakkını hukukunu hiç kimseye çiğnetmeyeceğiz. Dürüst çalışan tüccarımızın ve esnafımızın her zaman yanındayız ama birtakım spekülatif, manipülatif fiyat artışlarına girişen art niyetli kişilerin de peşini bırakmayız. 81 ilde tüm denetim elemanlarımız sahada, teftiş kurulumuz teyakkuz halinde. Sektör sektör inceliyoruz, bakıyoruz. Kanunlara aykırı şekilde etiket oyunlarıyla başka birtakım spekülatif hareketler yapanlara kanun çerçevesinde bedeli ağır ödetilecektir. Hükümet olarak bu dönemde önceliğimiz, Sayın Cumhurbaşkanı'mızın da ifade ettiği gibi, insanımızın işini, aşını garanti altına alacak ekonomik işleyişi hayata geçirmektir."
Muş, Türkiye önemli bir dönemden geçerken ve küresel sorunların etkilerinden vatandaşları korumaya çalışırken birilerinin kamuoyunda spekülasyonlara neden olacak şekilde, somut bilgiye dayanmayan ve gerçek rakamlarla uzaktan yakından alakası olmayan haberleri yaydığına dikkati çekti: “Halkımızın, birilerinin ifade ettiği yalan yanlış rakamlara değil, devletimizin açıkladığı resmi rakamlara itibar etmesi gerektiğini özellikle ifade etmek istiyorum. Herkesi sorumlu davranmaya, halkımızın hassasiyetleri üzerinden siyasi rant peşinde koşmayı terk etmeye ve yapıcı bir tutum benimsemeye davet ediyorum.”
“KOBİ ihracatçılarına yönelik 22 milyar lira kredi hacmi yaratılması hedefleniyor”
Bakan Muş, ihracattaki güzel gelişmelerin yanı sıra büyümeye ilişkin öncü verilerden biri olan sanayi üretim endeksinde de yıllık yüzde 7.6 artış yaşandığına dikkati çekerek, ihracatın yoğun olduğu hazır giyim ve tekstil sektörlerinde kapasite kullanım oranının yüzde 80'lerin üzerine çıktığını, ana metal, otomotiv ve kimya sektörlerinde kapasite kullanım oranlarının yüzde 80 seviyesine geldiğini bildirdi. Söz konusu sektörlerde gelecek dönemde Türkiye'den siparişlerin ve buna paralel olarak yeni yatırımlarla kapasite artışının devam etmesinin, ihracatın sürdürülebilir biçimde artışına somut katkılar sağlayacağını belirten Muş, “Öncü göstergeler ile ocak-mart döneminde ihracatımızın sergilediği performans, 2022 yılının ilk çeyreğinde de güçlü bir büyüme oranı yakalandığına işaret etmektedir. Ekonomide çarkların sağlıklı biçimde döndüğünü gözler önüne seren bu veriler, içinde bulunduğumuz dönem için oldukça önemlidir” diye konuştu.
Muş, Türkiye’nin üretimine hız kesmeden devam etmesinin ve ihracatta yakaladığı ivmenin son derece anlamlı olduğunu kaydetti: “Bu kapsamda, ihracatçılarımızın finansmandan pazara erişime kadar tüm taleplerine yönelik somut aksiyonlar almaktayız. KOBİ'lerimizin, ihracatçılarımızın teminat sorunlarını ve krediye erişim maliyetlerini azaltarak ihracatın tabana yayılmasını kolaylaştıracak İhracatı Geliştirme AŞ bu ay başında faaliyete geçmiştir. İGE bünyesinde devreye alınacak ilk destek paketi olan Özkaynak Destek Paketi ile KOBİ niteliğindeki ihracatçılara yönelik toplamda 22 milyar lira kredi hacmi yaratılması hedeflenmektedir. Bunun dışında Bakanlığımızın geleneksel olarak sunduğu desteklerin de gerek kapsamını gerekse miktarını her yıl artırmaktayız. Bu kapsamda, 2022 yılında ihracatçılarımızın faydalanması için 5,2 milyar lira kaynak ayrılmıştır. Türk Eximbank aracılığıyla da ihracatçılarımızı finansmana ulaşım konusunda desteklemeyi sürdürüyoruz. 2021 yılında ihracatçılarımıza kredi ve alacak sigortası olarak 46,1 milyar dolar tutarında destek sağlanmıştır. Söz konusu desteklerden 15 bin firmamız yararlanırken bunların yüzde 77’sini KOBİ’ler oluşturmuştur.” Mal ihracatının yanı sıra hizmet ihracatının artırılmasına yönelik olarak yeni projeler üretmeye devam ettiklerini vurgulayan Muş, şunları söyledi: “Hizmet ihracatına yönelik mevcut desteklerimizin yanı sıra yakın zamanda yürürlüğe girecek olan e-Turquality Programı ile yazılım ve bilişim sektörlerimize önemli bir itici güç sağlayacağız. Hizmet ihracatımız bu yılın Ocak ayında 2021 yılının aynı ayına göre yüzde 70.5 artışla 4.8 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2022 yılında destek sağlayacağımız yeni sektörlerimizin de katkısıyla hizmet ihracatımızda 68 milyar dolar hedefini geçmek istiyoruz. Biz bu ülkenin girişimcisine, emekçisine, iş dünyamızın dinamizmine, değişen ve zor koşullara uyum sağlama becerilerine güveniyoruz. 2021 yılında olduğu gibi, 2022 yılında da ihracatın ekonomik büyümemizin ana unsuru olmasını hedefliyoruz."

İhracatta çifte rekor kırıldı
“Mart 2022 Dış Ticaret Rakamları Basın Açıklaması” toplantısında konuşma gerçekleştiren TİM Başkanı İsmail Gülle, ihracat ailesinin yılın ilk çeyreğinde son derece başarılı bir performansa imza attığını ve açıklanan Mart ayı rakamları ile bunu yine görebildiklerini söyledi. Mart ayına ilişkin ihracat rakamlarını değerlendiren Başkan İsmail Gülle, ihracat ailesinin bu ay tarihi bir performans göstererek çifte rekora ulaştığını belirtti: “Mart ayında ihracatımız, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre, yüzde 19.8’lik artışla, 22.7 milyar dolar oldu. Bu rakamla beraber, tarihimizin en yüksek ilk çeyrek performansı ve en yüksek aylık ihracat rakamına erişmeyi başardık. Enerji hariç ihracatımızın ithalatı karşılama oranı yüzde 95’e yükseldi.”
Dünyada ihracat beklentilerinin düşmüş, belirsizliklerin ve risklerin artmışken, Türkiye’nin mart ayında diğer ülkelerden pozitif bir şekilde ayrıştığını ve cumhuriyet tarihi ihracat rekorunu kırdığını vurgulayan İsmail Gülle, “Bu büyük başarıda emeği geçen ihracat ailemizin her bir üyesini ve kıymetli Başkanlarımızı tebrik ediyorum. Geldiğimiz noktada yılın ilk çeyreğinde toplam ihracatımız 60 milyar doları aştı. Mevcut projeksiyonda bu rakamlar, hedeflerimize giden yolda son derece önemli” dedi.
Kimya sektörü her iki alanda da ilk sırada
Mart ayında 20 sektörün ihracatını artırdığını aktaran TİM Başkanı İsmail Gülle, en çok ihracat yapan sektörleri şu şekilde sıraladı: “Bu ay, 3 milyara yakın dolar ihracat gerçekleştiren kimya sektörümüz ilk sırada yer alırken, 2.7 milyar dolara ulaşan otomotiv sektörümüz ikinci, 2.3 milyar dolar ile çelik sektörümüz ise üçüncü oldu. Sektörel anlamda en dikkat çekici artışlar ise, kimya, çelik, demir ve demir dışı metaller sektörlerinde yaşandı. Her biri ihracatını geçtiğimiz yıla göre neredeyse yüzde 50 artırdı. Tam 9 sektörümüz Mart ayında ihracat rekoru kırdı” diye konuştu.

Aralarında ABD, İsrail ve Almanya’nın da bulunduğu 33 ülkeye ihracatta rekor kırıldı
İhracat ailesinin, Türk bayrağını 218 ülke ve bölgede dalgalandırmayı başardığını ve 159 ülkeye ihracatını artırdığını belirten İsmail Gülle, Türk ihracatçılarının en çok ihracat gerçekleştirdiği ilk 3 ülkeyi; 1.9 milyar dolarla Almanya, 1.6 milyar dolarla ABD ve 1.3 milyar dolarla İtalya şeklinde sıraladı. 

ABD, İsrail ve Almanya’nın da dahil olduğu tam 33 ülkeye ihracatta rekor kırdıklarını kaydeden Başkan İsmail Gülle, “Ayrıca bu ay, ihracatımız için iki önemli ülkede İspanya ve İsrail’de yoğun katılımla ticaret heyetleri gerçekleştirdik. Alıcıların, Türk firmalarımıza çok yoğun bir teveccühü oldu. Bu heyetlerde gördük ki sadece spesifik 1-2 sektörde değil, tüm sektörlerde ülkemize ciddi bir talep ve ilgi var. Mart ayında İspanya’ya ihracatımız yüzde 24 artışla 987 milyon dolar ve İsrail’e ihracatımız ise yüzde 40 artışla 738 milyon dolar oldu” dedi.
“18 Mart Çanakkale Köprüsü ile beraber lojistik yetkinliğimiz daha da artacak ve Avrupa’ya ihracatta önemli bir avantaj kazanmış olacağız”
Ülke gruplarına göre ihracata bakıldığında, Türkiye’nin en büyük ticari pazarı olan Avrupa Birliği’ne ihracatın yüzde 27 artışla 10 milyar dolara ulaştığı bilgisini veren TİM Başkanı İsmail Gülle, AB’nin ihracattaki payının ise, yüzde 44 olduğunu dile getirdi. İsmail Gülle konuşmasını şöyle sürdürdü: “AB haricindeki diğer Avrupa ülkelerini de dahil ettiğimizde, Avrupa kıtasının, mart ayı ihracatımızdaki payı, yüzde 54 oldu. Ayrıca, en büyük pazarımız olan Avrupa Birliği’ne ihracatta, 18 Mart Çanakkale Köprüsü’nün fiilen hayata geçmiş olması, ülkemizin Ege ve Akdeniz’deki ihracat hamlesinin Avrupa’ya ulaştırılması adına atılmış tarihi bir adım oldu. 18 Mart Çanakkale Köprüsü ile beraber lojistik yetkinliğimiz daha da artacak ve Avrupa’ya ihracatta önemli bir avantaj kazanmış olacağız. İhracatımızın önünü açan bu önemli eser için Saygıdeğer Cumhurbaşkanımıza ve tüm hükümetimize şükranlarımızı sunuyoruz.”
İsmail Gülle, Avrupa harici diğer ülke gruplarında ise, Yakın ve Orta Doğu ülkelerine 4 milyar dolar, Afrika kıtasının tamamına 2.3 milyar dolar, Kuzey Amerika’ya 1.8 milyar dolar ve Uzak Doğu ülkelerine 1.6 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini aktardı. 
1.986 firma ‘ihracata merhaba’ dedi
Firmaların ihracata duyduğu yoğun ilginin, 2022 yılında da ihracatçı firma sayısına yansımaya devam ettiğini ifade eden TİM Başkanı İsmail Gülle, şu bilgileri verdi: “1.986 firmamız, bu ay ilk kez ihracat yaparak ihracat ailemize katıldı. Yeni firmalarımız, mart ayında 105,7 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bu ay ihracat yapan firma sayımız ise 47.981 oldu. Miktar bazında ihracatın yüzde 6 artarak 15.7 milyon ton olarak gerçekleşti. Bununla birlikte, ihracat birim fiyatımızda da oldukça pozitif bir ivme devam ediyor. Birim ihracat değerimiz geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 13 artışla 1.45 dolara yükseldi.”
Mart ayında 61 il ihracatını artırdı
Bu ay, 61 ilin ihracatını artırdığını söyleyen İsmail Gülle, en çok ihracat gerçekleştiren ilk 3 ilin sırasıyla 9 milyar dolarla İstanbul, 1.9 milyar dolarla Kocaeli ve 1.3 milyar dolarla Bursa olduğunu kaydetti. Bu şehirlerin haricinde, ihracat artışıyla dikkat çeken diğer illeri ise; ihracatını 255 milyon dolar artıran İzmir, 241 milyon dolar artıran Ankara ve 150 milyon dolar artıran Denizli diye sıralayan İsmail Gülle, Türk lirası ile açılan beyannamelere göre, 163 ülkeye toplam 9.8 milyar TL tutarında Türk Lirası ile ihracat gerçekleştirildiğini ve Mart ayında Türk Lirası ile ihracatın yüzde 72 arttığını aktardı. 
18 il tarihlerinin en yüksek ihracatını gerçekleştirdi
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) olarak bu ay, ihracatın yükselen yıldızı Denizli’de, TİM Denizli Meclis programını gerçekleştirdiklerini belirten TİM Başkanı İsmail Gülle, “Bölgemizin ihracatçılarıyla yeni dönemde ihracatımızı daha da yükseltmek adına istişarelerde bulunduk. Güncel gelişmeleri, sorunları, talepleri sahaya inerek gözlemledik. İhracatçılarımızın özellikle mart ayı başında faaliyete başlayan İhracatı Geliştirme Anonim Şirketi’ne yoğun bir ilgisi var. İhracat ailesinin kendi öz kaynaklarıyla oluşturduğu İGE A.Ş. ihracatçımızın teminat sorununu ortadan kaldıracak. Artık hiçbir ihracatçımız kredi almak için evini, arabasını, makinesini teminat göstermek zorunda kalmayacak. Diğer yandan, Anadolu’da ihracatımız süratle artmaya devam ediyor. Mart ayında 18 ilimiz tarihlerinin en yüksek ihracatını gerçekleştirdi. Bu başarılı performans için tüm illerimizi tebrik ediyorum” diye konuştu.
“250 milyar dolara giden yolda ilk çeyrekte 10 milyar dolar artıdayız”
2022 yılı için belirledikleri hedef olan 250 milyar dolara ulaşmak için ihracatı geçen yıla göre her ay 2,1 milyar dolar artırmaları gerektiğini söyleyen TİM Başkanı İsmail Gülle, “Son rakamların neticesinde, 250 milyar dolara giden yolda ilk çeyrekte 10 milyar dolar artıdayız. Mevcut ivmenin yükselişle devam ediyor olması son derece önemli. Tüm hedeflerimize büyük bir azim ve inançla yürüyoruz” dedi.
TİM Sektörler Konseyi Üyelerine, TİM Denetim Kurulu Üyelerine, İhracatçı Birlik Başkanlarına ve Sektör Kurulu Başkanlarına plaket takdim edildi
Programın ardından düzenlenen ödül töreninde ihracatla kalkınan Türkiye ekonomisine ve sektörlerine üstün hizmetler sunan TİM Sektörler Konseyi Üyelerine, TİM Denetim Kurulu Üyelerine, İhracatçı Birlik Başkanlarına ve Sektör Kurulu Başkanlarına plaketleri T.C. Ticaret Bakanı Mehmet Muş ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle tarafından takdim edildi.
GENEL İHRACAT VERİLERİ
Mart ayında ihracatımız, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 19.8 artışla, 22.7 milyar dolar oldu.

İHRACATA YENİ BAŞLAYAN FİRMALAR
Mart ayında 1.986 firmamız, ilk kez ihracat yaparak ailemize katıldı.
Söz konusu 1.986 firmamız, 105.7 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi.
SEKTÖRLER
Mart ayında 20 sektörümüz ihracatını artırdı.

 

Mart ayı ilk 3 sektör:

Sektör

Mart 2021

Mart 2022

Değ. %

Kimyevi Maddeler ve Mamulleri

1,99 milyar $

2,98 milyar $

%49,6

Otomotiv Endüstrisi

2,89 milyar $

2,7 milyar $

-%6,7

Çelik

1,53 milyar $

2,27 milyar $

%48,8

İhracatını en fazla artıran sektörler,

Sektör

Mart 2022

Artış $

Değ. %

Kimyevi Maddeler ve Mamulleri

2,98 milyar $

989,1 milyon $

%49,6

Çelik

2,27 milyar $

745,3 milyon $

%48,8

Demir ve Demir Dışı Metaller

1,45 milyar $

468,3 milyon $

%47,8

ÜLKELER

Mart ayında ihracatçılarımız, ülkemizin bayrağını 218 ülke ve bölgede dalgalandırmayı başardı.

159 ülkeye ihracatımızı artırma başarısı gösterdik.

Mart ayında İhracatçılarımızın en çok ihracat gerçekleştirdiği ilk 3 ülke;

Ülke

Mart 2021

Mart 2022

Değ. %

Almanya

1,67 milyar $

1,90 milyar $

%13,7

ABD

1,24 milyar $

1,56 milyar $

%25,6

İtalya

977,4 milyon $

1,28 milyar $

%30,5

İhracatımızı tutar bazında en çok artırdığımız ülkeler;

Ülke

Mart 2022

Değ. %

Artış $

Hollanda

868,4 milyon $

%63,1

335,9 milyon $

Romanya

760,7 milyon $

%72,3

319,2 milyon $

ABD

1,56 milyar $

%25,6

317,9 milyon $

ÜLKE GRUPLARINA GÖRE

Mart ayında ülke gruplarına göre ihracat:

Ülke

Mart 2021

Mart 2022

Değ. %

Avrupa Birliği (AB-27)

7,86 milyar $

9,97 milyar $

%27,0

Yakın ve Orta Doğu

3,46 milyar $

3,97 milyar $

%14,9

Diğer Avrupa

2,51 milyar $

2,43 milyar $

-%3,2

Kuzey Amerika

1,33 milyar $

1,78 milyar $

%34,3

Orta Asya ve Uzak Doğu

1,38 milyar $

1,59 milyar $

%15,4

Kuzey Afrika

1,19 milyar $

1,5 milyar $

%25,9

Sahra Altı Afrika

608 milyon $

822,9 milyon $

%35,3

Güney Amerika

340,7 milyon $

308,8 milyon $

-%9,4

Orta Amerika ve Karayipler

171,9 milyon $

186,6 milyon $

%8,6

Avustralya ve Yeni Zelanda

92,9 milyon $

107,2 milyon $

%15,4

Diğer Okyanusya ve Kutup Bölgesi Ülkeleri

10,6 milyon $

20,3 milyon $

%92,2

İLLER

Mart ayında 61 ilimiz ihracatını artırdı

İlk 3 il:

İl

2020

2021

Değ.

İstanbul

7,12 milyar $

9,09 milyar $

%27,6

Kocaeli

1,43 milyar $

1,89 milyar $

%32,2

Bursa

1,39 milyar $

1,33 milyar $

-%1,9

MİKTAR BAZINDA İHRACAT

Mart ayında miktar bazında ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,9 artarak 15,7 milyon ton olarak gerçekleşti.

TL İLE İHRACAT

Türk lirası ile açılan beyannamelere göre, Mart ayında 163 ülke ve bölgeye toplam 9,84 milyar TL tutarında Türk Lirası ile ihracat gerçekleştirildi. Türk Lirası ile ihracat %71,9 arttı.

Yorumlar (0)
banner557