banner565

banner472

banner458

banner457

Model Fabrika ve Yenilik Merkezleri, 3 ilde

AB, UNDP, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı işbirliğiyle hayata geçen Model Fabrika ve Yenilik Merkezleri 3 ilde (İzmir, Gaziantep ve Mersin) girişimcilik ve inovasyon kültürünü destekliyor, imalat sanayisinde büyük yapısal dönüşüm başlıyor.

HABER 01.03.2021, 00:01 29.03.2021, 15:37
22973
Model Fabrika ve Yenilik Merkezleri, 3 ilde

Avrupa Birliği (AB) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), İzmir, Gaziantep ve Mersin’de faaliyete geçen Uygulamalı Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezleri-Model Fabrikalar ve Yenilik Merkezleri ile ekonomide yapısal bir dönüşüme imza atıyor. AB tarafından finanse edilen, UNDP ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı işbirliğinde yürütülen Suriye Krizine Yanıt Olarak Türkiye’de Dayanıklılık Projesi (TDP) kapsamında, üç Model Fabrika ve Yenilik Merkezi İzmir, Gaziantep ve Mersin’de faaliyete geçti. Projenin yerel düzeydeki ortaklığını ise özel sektörü temsil eden ticaret ve sanayi odaları ile organize sanayi bölgeleri (OSB’ler) üstleniyor. UNDP’nin sürdürülebilir kalkınma uzmanlığını ve AB desteğini bir araya getiren proje, 2.000 yeni istihdam yaratacak, 150 yeni şirket veya ortak girişimin kurulmasını sağlayacak.
İnovasyon, dijitalleşme, girişimcilik ekosistemi ve üretimde verimliliği güçlendirmeyi hedefleyen merkezler, yerel imalat sanayisini teknoloji odaklı dönüştürerek, rekabet güçlerini artıracak ve firmaları yeni sanayi devrimine hazırlayarak sürdürülebilir büyümeyi tetikleyecek. Merkezler firmalara girişimcilik, kurumsallaşma, süreç inovasyonu, dijitalleşme ve yalın üretim konularında rehberlik edecek.
UNDP’den yapılan açıklamaya göre AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ve beraberindeki heyet, Mersin Model Fabrika ve Yenilik Merkezi’ni ziyaret ederek girişimcilik, dijitalleşme ve yalın üretim konusunda şirketlere ve girişimcilere rehberlik edecek merkezin faaliyetlerini inceledi. Ziyarete Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Uygulamaları Dairesi Başkanı Gül Taşkıran Battal, proje ortakları Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Mersin-Tarsus OSB Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Tekli, UNDP temsilcileri ve sanayiciler eşlik etti.
3 bin 800 m2’si kapalı olmak üzere 5 bin m2 toplam alan üzerinde faaliyetlere başlayan Mersin Model Fabrika ve Yenilik Merkezi verimlilik konularında Çukurova Kalkınma Ajansı, girişimcilik alanında KOSGEB ile ortak çalışacak, Merkezlerden eğitim, danışmanlık alan firma ve girişimcilere maddi destek de sağlanacak.
İzmir, Mersin ve Gaziantep’te faaliyete geçen Model Fabrikalar ve Yenilik Merkezleri, yerel işletmeler, KOBİ’ler ve girişimciler için yatırım ve girişimcilik ekosistemini geliştirecek, şirketlere dijital dönüşümlerinde rehberlik edecek, inovasyon ve yalın üretim uygulamaları yoluyla imalat sanayisinde verimlilik artışları sağlayacak. Merkezler, büyük ölçekli şirketlerden KOBİ’lere kadar tüm işletmelerin rekabet güçlerine de katkıda bulunarak, ihracat için yeni kanallar açacak, dijital dönüşüm için gerekli altyapı ve insan kaynağı yetiştirilmesine katkıda bulunacak.

Model Fabrika’nın odağında imalatçı KOBİ’lerin üretim süreçlerindeki kayıp kaçakları önlemek, dijital teknolojileri üretim sistemlerine entegre etmek, enerji verimliliği dönüşümünü gerçekleştirmek bulunuyor. Her sektöre hizmet verebilecek nitelikte, gerçek bir fabrika gibi kurgulanan Model Fabrika’da CNC torna ve freze, abkant, lazer kesme makinesi, montaj hattı ve operatörlerin bulunduğu bir üretim hattı da yer alıyor. Model Fabrika’da özellikle KOBİ’lere yönelik deneysel öğrenme teknikleri kullanılarak yalın üretim ve dijital dönüşüm yetkinliği kazandırılıyor. 2020’de faaliyete geçen Model Fabrika’da teorik ve uygulamalı eğitim alan KOBİ’ler üretkenlik, kalite, maliyet ve enerji verimliliği konularında önemli aşamalar kat etti.
Yenilik Merkezleri; İzmir, Mersin ve Gaziantep’te ekonomik aktörlerin rekabet gücünü, inovasyon yetkinliklerini artırmak suretiyle; yerel işletme ve girişimcilik ekosistemlerini destekleyerek şirketler için cazibe merkezi olmalarını sağlamayı hedefliyor. Yenilik Merkezleri, girişimciler için kapasite geliştirme hizmetleri, ihtisas programları (İnovasyon Yol Haritası, Ticarileştirme Yol Haritası, Büyüme Hızlandırıcı vs.), laboratuvar ve ofis hizmetleri, farkındalık ve ekosistem geliştirme faaliyetleri sunuyor.

Yorumlar (0)