banner565

banner472

banner458

banner457

Munzur Su Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Doğan: “Munzur Türkiye’nin dünya çapında su markasıdır”

Tunceli iş insanları ve bölge halkının biraraya gelerek temellerini attığı Munzur Su, Türkiye’nin uluslararası su markası olmayı hedefliyor. Munzur Su Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Doğan, “Türkiye su pazarı ağırlıklı yabancıların elinde. Oysa Munzur Su, yerli bir üretim. 8.45 PH değeri ve zengin mineral içeriğiyle ülkemizin en kaliteli suyudur. 250 iş insanı ve bölge insanının katılımıyla oluşan bu değerimizi korumaya çalışıyoruz” dedi.

HABER 01.11.2021, 00:01 29.11.2021, 10:55
24816
Munzur Su Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Doğan: “Munzur Türkiye’nin dünya çapında su markasıdır”

Tuncelili iş insanları ve bölge halkının biraraya gelerek kurduğu Munzur Su A.Ş., Tunceli’nin en önemli markası ve en büyük sanayi kuruluşu. Gerek su kalitesi gerek efsanevi geçmişiyle Tunceli’nin vazgeçilmez markası olan Munzur Su’yu Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Doğan ile konuştuk.
Munzur Su’yun Türkiye’nin markası olarak görülmesi gerektiğini belirten Doğan, “250 girişimcinin biraraya gelerek kurduğu Munzur Su, Türkiye’nin sudaki uluslararası markası haline geldi. Endüstriyel, kimyasal veya biyolojik kirlenmenin dışında, tamamen doğal kaynaklardan işleme tabi olmadan sadece filtreden geçerek elde ediliyor. Doğrudan kaynağından şişelenen Munzur Su ender bulunan sulardandır. Bu değerimizi korumak için elimizden geleni yapıyoruz. Yurtiçi ve yurtdışından talebin yüksek olması nedeniyle hem kapasite artışı hem de büyüme ve lojistik çözümlere imza atmaya hazırlanıyoruz” dedi.
Ülkemizdeki yerli ve milli üretimi destekleme stratejisine Munzur Su’yun iyi bir örnek olduğunu kaydeden Cemal Doğan, yabancı yatırımcılardan dolaylı talep geldiğini ancak bugüne kadar hiç sıcak bakmadıklarını söyledi. Geleceğin gıda ve su savaşlarına gebe olacağını vurgulayan Doğan, şunları soyledi:“Dünyada iklimler değişiyor. Su en önemli hazine olarak gelecekte karşımıza çıkacak. Ülke olarak su zengini değiliz. Mevcut değerlerimizi korumamız gerekiyor. Biz suyumuzun Türkiye’nin petrolü gibi görülmesi gerektiğini düşünüyoruz.”

Cemal Doğan, Munzur Su A.Ş.’nin kuruluş öyküsünü ise şöyle anlattı: “2000’de 14 girişimci ve Onursal Kurucu Başkanımız Haydar Kaya’nın öncülüğünde markamızın temelleri atıldı. Bölgeye katkı sağlamak adına da bölgemizdeki girişimcilerin katılımı sağlandı. Munzur Su’yun sahipleri arasında esnaf, şoför, işçi veya yurtdışında yaşayan Tuncelili insanlar da bulunuyor. Hem teknik altyapısı hem de marka gücüyle bugün 200 milyon TL değere ulaşmış bir markayız.” Munzur Su, 3000 rakımlı Mercan Dağları’nın eteklerinde Munzur Baba efsanesi ile 40 gözelerden oluşan kutsal bir su olarak biliniyor. Munzur Su bu gözelerden doğrudan kaynağından doğal olarak elde ediliyor. Günlük 550 ile 600 ton su şişelenerek tüketiciye ulaşıyor. Munzur Su’yun en önemli artısı kalitesi. PH değeri 8.45, kalsiyum ve magnezyumu yüksek oranda (sodyum oranı yok denecek kadar düşük) olması gibi içinde zengin mineralleriyle biliniyor. Munzur Su, bayı ağı aracılığıyla doğrudan ev ve işyerlerine ulaştırılıyor.
Cemal Doğan, hedeflerini ise şöyle açıkladı: “Kaynak sorunumuz yok ancak şişeleme kapasitesini ve lojistik altyapısını artırmamız gerekiyor. 2020–2021 de, 30 milyon TL’lik yatırım gerçekleştirdik. 2022’de 40 milyon TL’lik yatırımla kapasitemizi iki katına çıkaracağız. Aynı zamanda Munzur Su’yu cam şişede de müşteriye sunacağız. Şu anda direkt olarak 90 kişi istihdam ediliyor, bir o kadar da nakliyecimiz var. Bu sayının 250’ye çıkacağını öngörüyoruz. Palet ve ambalaj ihtiyacının da bölgeden temin edilmesi için çalışmalar yürütüyoruz.”

Üretim yüzde 30 ihraç edilecek
Üretimin yüzde 2’lik bir oranı Almanya, Hollanda, İsviçre, İngiltere gibi ülkelere ihraç ediliyor. Doğan, yeni yatırımla üretimin yüzde 30’unu ihraç edeceklerini aktardı. Doğan, “Su dolum faaliyetlerimiz dışında Munzur Buz ve Doğal Maden Suyu alanında yeni yatırımlar yaparak büyümeyi hedefliyoruz.  Ayrıca Munzur’un 250 girişimcisi kuruluşundan bu yana 1 lira dahi gelir almadı. Gönüllülük esasıyla yönetimi sürdürüyoruz. Munzur Su markasıyla elde edilen tüm gelir yatırıma dönüştü. 2022’de ortaklarımızın alacağı kararla kar payı vermeyi düşünüyoruz” diye konuştu.
Doğan, valilik ve belediye işbirliğinde çevreyi yeşillendirme, Munzur Gözeleri ve vadisinde temizlik çalışmasının yanı sıra her yıl belli bir bütçe ayırarak başarılı öğrencilere burs verdiklerini aktardı.

Yorumlar (2)
Serhan alver 2 yıl önce
İadeli damacana yapmayı düşünüyormusunuz
Erkan GÜNGÖR 7 ay önce
Slm Mersin’de yaşamaktayım Munzur suyun bayiliğini almak istiyorum nasıl bir bayilik alabilirim.