banner565

banner472

banner458

banner457

OSBÜK Marmara Bölge Toplantısı’ndan çıkan sinerji; Kardeş OSB’ler

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Marmara Bölge Toplantısı’nda Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın refaketinde, 10 OSB tarafından Kardeş OSB protokolleri imzalandı.

HABER 01.12.2019, 07:58 26.12.2019, 15:31
11785
OSBÜK Marmara Bölge Toplantısı’ndan çıkan sinerji; Kardeş OSB’ler

Organize Sanayi Bölgeleri (OSB’ler), ortak proje geliştirecek, tecrübelerini birbirleriyle paylaşacak. 10 OSB’nin sinerji oluşturmalarına yönelik olarak hazırlanan kardeşlik protokolü, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın refakatinde imzalandı.
Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Marmara Bölge Toplantısı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Elitaş, Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli milletvekilleri, OSBÜK Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükcü, Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Ramazan Yıldırım, bölgedeki OSB’lerin başkan ve temsilcilerinin katılımıyla Çorlu’da düzenlendi. Toplantıya Balıkesir, Bursa, Bilecik, Çanakkale, Edirne, İstanbul, Kırklareli, Kocaeli, Sakarya, Yalova ve Tekirdağ olmak üzere 11 şehirdeki 91 OSB katıldı. OSB’lerin sorunlarının istişare edildiği toplantı sonunda 10 OSB tarafından Kardeş OSB Protokolü imzalandı.
Türkiye’de ilk defa böyle bir girişim başlatıldığını belirten Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, “Geniş bir uygulama alanı bulacağına ve verimli işbirliklerine kapı aralayacağına yürekten inanıyorum. Atalarımızın dediği gibi birlikten kuvvet doğar” dedi. Bakan Varank, OSBÜK’ün OSB’lerin yaşadığı sorunları çözmek ve sanayicilerin önündeki engelleri kaldırmak adına Bakanlığın önemli bir paydaşı olduğunu ve bölgelerde düzenlenen istişare toplantılarının sanayiciler arasındaki işbirliğini geliştirmek için faydalı olduğunu ifade etti.
Bakan Varank, Türkiye’yi kritik teknolojilerde ve yüksek katmadeğerli ürünlerde vazgeçilmez bir küresel oyuncu yapmanın derdinde olduklarını vurgulayarak, bunun için 2023 Sanayi ve Teknoloji Strateji’sini açıkladıklarını ve atacakları somut adımlarla hedeflere bir bir ulaşacaklarını ifade etti: “Sürecin başarısında, sizlerin desteği ve işbirliği bizim için çok önemli. Yatırıma, üretime ve istihdama çok daha güçlü bir şekilde sarılmanız gerekiyor. Ekonomik bağımsızlığımızın yolu da aslında buradan geçiyor. Sizleri katmadeğerli üretime teşvik etmek için daha önce uygulanmamış politikalar geliştiriyoruz. Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı bunlardan bir tanesi. Programla birlikte; katmadeğerli ürünlerin, yerli imkân ve kabiliyetlerle üretilmesini amaçlıyoruz. Odak sektörlerdeki orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürün gruplarıyla alakalı kapsamlı bir çalışma yaptık. Ürünlerin; ithalat düzeylerini, cari açık etkilerini, dünya piyasalarındaki payını, mevcut altyapımızın kabiliyetlerini ve rekabet üstünlüklerimizi detaylı şekilde çalıştık. Yerli üretim için öncelikli ürün listeleri oluşturduk. İlk aşamada makine sektöründe çağrıya çıktık. Teknoloji düzeyi yüksek ve ithalatta büyük yer tutan ürünleri yerli üretmeyi başaracağız. Bu programa tek pencereden başvuru yapabiliyorsunuz.”
Proje bazlı teşvik: Bakan Varank şunları açıkladı: “Program kapsamındaki yatırımlarınız 10 milyon liranın altında bir bütçeye ihtiyaç duyuyorsa, KOSGEB Teknoyatırım Programına başvurabilirsiniz. Bütçeniz 10 milyon liranın üzerindeyse stratejik teşviklerden; 50 milyon liranın üzerindeyse de proje bazlı teşviklerden yararlanabileceksiniz. Destek kararı verdiğimiz projelerin, tüm yatırım süreçlerini Bakanlığımızdaki program ofisimiz takip edecek. Makine sektörü çağrımız 6 Aralık’a kadar açık. Sizlerin talepleri doğrultusunda 15 gün uzatmıştık. Endişe etmeyin, sonraki aşamada diğer öncelikli sektörler ve ürün grupları için de çağrılara çıkacağız. Gelin sizler de bu programın bir parçası olun ve başvurunuzu yapın.”
KOBİ’lere finansman desteği: Bugüne kadar Marmara Bölgesi’nde 335 milyar liralık sabit yatırımı teşvik edip, 400 binin üzerinde vatandaşın istihdam edilmesini sağladıklarını aktaran Bakan Varank, şunları dile getirdi: “Girişimcilik, Ar-Ge ve finansman gibi alanlarda 150 bin KOBİ, KOSGEB’ten faydalanıyor. Hazır KOSGEB demişken başvurusu açık olan KOBİ Finansman Destek Programı’na değinmek istiyorum. KOBİ’lerimizin yararlanabilmesi için bankalarla oldukça düşük faizli kredi anlaşması yaptık. 18 aya kadar işletme kredilerine, 36 aya kadar da yatırım kredilerine KOSGEB finansman desteği sağlıyor. Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı’ndan yararlanan işletmelerin bankalardan aldıkları kredinin 12 puanlık faizini KOSGEB karşılıyor. Yatırım kredilerinde, eğer yerli makine teçhizat alırsanız ilave 2 puan daha veriyoruz.”
Yatırım Programı müjdesi: Bakan Varank, bir müjde de verdi: “Balıkesir Ayvalık Gıda ve Gıda İşleme İhtisas, Büyükkarıştıran ve Evrensekiz OSB’lerini ‘Yeni Proje’ olarak Strateji ve Bütçe Başkanlığı’na teklif ettik. İnşallah onları da yatırım programına aldıracağız. Ar-Ge istatistikleri açıklandı. İlk defa, Ar-Ge harcamalarının milli gelirimizdeki payı yüzde 1’i aştı. Toplam Ar-Ge harcamalarımız, 2017’ye göre yüzde 29 artarken en fazla harcamayı da özel sektörümüz yaptı.”
“Pozitif gündeme odaklandık”: Bakan Varank, “Makroekonomik verilerimiz ve ekonomiye olan güven pozitif yönde seyrediyor. Bankalar reel sektöre kredi verme konusunda daha hazır. Hükümet olarak tamamen pozitif gündeme odaklanmış durumdayız. Ülkemiz bir yandan bölgesindeki tehditleri bertaraf ediyor, diğer yandan da ekonomide yeni baharlar yaşayacağı bir sürecin içine giriyor. Gerek Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesiyle olsun gerekse KOSGEB ve TÜBİTAK desteklerimizle olsun her zaman yanınızdayız. Yatırım yapmak isteyen, üretim yapmak isteyen herkesi destekliyoruz” diye konuştu.

“Marmara Türk sanayisinin kalbi”
Toplantının açılışında konuşan OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, Marmara Bölgesi’nin Türk sanayisindeki önemini vurguladı: “Marmara Türk sanayisinin kalbi. Bunun için OSBÜK olarak, son 3 yılda Marmara’da üçüncü bölge toplantımızı yapıyoruz.”  OSBÜK’ün tüm OSB’leri kucaklayan, kapsayıcı bir kurum haline geldiğini belirten Kütükcü, OSBÜK’ün kurumsal yapısı ile ilgili attıkları bazı adımlarla ilgili bilgiler verdi. Kütükcü, OSBÜK’ün çalışmalarına katkıda bulunacak bir Yüksek Koordinasyon Kurulu oluşturduklarını, bu kurulda ve Yönetim Kurulu’nda Marmara Bölgesi OSB’lerinin temsilinin arttığını söyledi: “Çünkü bu bölge, sanayicilik ve üretim kültürü, lojistik avantajları, inovatif liderliği ile Türkiye’nin küresel rekabet zincirindeki en güçlü halkası. Ülkemizin ilk 10 aydaki 137 milyar dolarlık ihracatının yüzde 65’ini Marmara gerçekleştirdi. Yine bu bölgedeki OSB’lerimizde 6 bine yakın fabrika üretim yapıyor. Ülkemizdeki tüm OSB’lerde istihdam edilen yaklaşık 1 milyon 931 bin kişinin yüzde 43’ü Marmara ’dan. Bu da rakamsal olarak 828 bin 841’e denk geliyor.”
Kütükcü, Bölgedeki OSB’lerin yaşadığı iki sorunu da dile getirdi: “Islah OSB’den dönüşen OSB’lerimiz var. Bu bölgelerimiz elektrik dağıtım lisansı alarak, sanayicilerine daha ucuz elektrik hizmeti sunmak istiyorlar. Bu noktada tüm paydaşların yer aldığı bir komisyon kurularak, konunun yeniden değerlendirilmesini talep ediyor, Bakanlığımızın desteklerini bekliyoruz. Yine, derin deşarj ve arıtma tesislerinde bakanlık kredisi kullanan bazı OSB’lerimizin, kredi geri ödemelerinin ertelenmesi ve 10 yıl olan geri ödeme vadelerinin uzatılması yönünde talepleri var.”

Yorumlar (0)