banner565

banner472

banner458

banner457

Pandemi ekonomiyi şekillendiriyor

İklim değişikliğine uyum konusu iş hayatının ana gündem maddelerinden birini oluştururken şirketler artık Pandemi sonrasına odaklanıyor. Pandeminin Ekonomi Günlüğü’nde, ekonomiyi şekillendiren bugünü ve gelecek öngörülerini ele alan araştırmalara yer veriyoruz.

HABER 01.09.2021, 00:01 27.09.2021, 10:45
28340
Pandemi ekonomiyi şekillendiriyor

İklim değişikliğine uyumda 15 eylem önerisi
McKinsey & Company, C40 Kentleri İklim Liderliği ağıyla birlikte, şehirlerin iklim değişimine uyum sürecini ele aldığı raporda; farklı özelliklere sahip şehirlerde uygulanabilecek 15 yüksek potansiyelli eylem önerisinin yerel yönetimlerde liderlerin stratejilerine destek olması bekleniyor. Başarılı bir uygulama için, sürecin 4 adıma bölünerek yönetilmesini öneren McKinsey & Company Türkiye Ülke Direktörü Can Kendi; ‘yönetişim’, ‘stratejik planlama’, ‘izleme-raporlama’, ‘kapasite geliştirme-paydaş yönetimi’ ve ‘finansman’ unsurlarına mutlaka dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

McKinsey & Company Türkiye Ülke Direktörü Can Kendi “Şehirler, iklim değişikliğiyle bağlantılı olarak artan risklerin ön saflarında yer alıyor. Dünya nüfusunun yarısından fazlası şehirlerde yaşıyor. 2050 yılına kadar bu oranın yüzde 68’e çıkması bekleniyor. 2050 yılına kadar, 800 milyondan fazla kent sakini deniz seviyesinin yükselmesinden ve kıyılardaki selden etkilenebilir. Ayrıca 650 milyon kişi su kıtlığı ile karşı karşıya kalabilir” açıklamasını yaptı.

İşletme sermayesi ihtiyacı yarım trilyon euro artabilir
Euler Hermes’in, şirketlerin 2021’deki İşletme Sermayesi Gereksinimleri’nin (İSG) küresel olarak ve sektörler arası değişimini incelediği rapora göre önümüzdeki dönemde büyük şirketlerin İSG’leri, yaklaşık yarım trilyon euroluk rekor bir artışla, toplam 8.4 trilyon euroya ulaşabilir.
Raporda, 2020 yılında İSG’nin Kuzey Amerika’da 5 gün ve Batı Avrupa’da 1 günlük ciroya eş değer olarak artarken, Latin Amerika’da 3 gün, Doğu Avrupa’da 2 gün ve Asya Pasifik’te 1 günlük ciroya eşdeğer olarak düştüğü belirtiliyor. Bu ayrışmanın önemli bir kısmı ise stok yönetimi ve devlet destekleriyle açıklanıyor. Türkiye özelinde ise 2020’de İSG’de 3 günlük bir artış gözlemlenirken ortalama alacak tahsil ile borç ödeme sürelerindeki 6 günlük artışın birbirini dengelediği görülüyor. Ancak ortalama stok devir süresindeki 3 günlük artışın İSG artışında etkili olduğu belirtiliyor.

CEO’lar gelecek yıl güçlü büyüme bekliyor
Deloitte’un Fortune listelerindeki şirketlerin CEO’ları ile yaptığı araştırmaya göre iş liderlerinin yüzde 77’si önümüzdeki bir yıl içinde şirketlerinin büyüyeceğini öngörüyor. Özellikle endüstriyel ürünler sektöründeki şirketlerin tamamı büyüme bekliyor.
Güçlü büyüme beklentisinde endüstriyel ürünler sektörünü, teknoloji (yüzde 90), profesyonel hizmetler (yüzde 83) ve sağlık (yüzde 78) şirketleri takip ediyor.
Harcama kalemleri konusunda üst yöneticilerin yüzde 82’si teknoloji modernizasyonuna öncelik vereceklerini ifade ederken yüzde 67’si yapay zekaya ve yüzde 58’i de sürdürülebilirlik çözümlerine yatırım yapacaklarını vurguluyor.
Deloitte Türkiye CEO’su Başak Vardar, Pandemi’nin başlangıcından itibaren temkinli adımlar atan CEO’ların artık harekete geçerek kayıp zamanı telafi edecekleri sinyali verdiğini vurgulayarak, küresel iş liderlerinin büyüme hedeflerine yürürken teknolojik yatırım, dijital dönüşüm ve yetenek yönetimine daha çok odaklandığını ifade ediyor.

Çocukları için tasarruf yapanların oranı artıyor
ING Türkiye tarafından gerçekleştirilen Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması’nın 2021 yılı ikinci çeyrek sonuçlarına göre, tasarruf sahipliği oranı yüzde 18.3 olarak gerçekleşti. Yakın gelecekte tasarruf yapmayı planlayanların oranı yüzde 39.6 ile son 5 yılın en yüksek seviyesine çıktı.

Tasarrufu olanların arasında ‘çocukları için’ tasarruf edenlerin oranı ise 5 puanlık bir artış ile yüzde 25 oldu.
ING Türkiye Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Ozan Kırmızı, “Yakın gelecekte tasarruf etmeyi planlayanların son 5 yılın en yüksek seviyesine çıkması tasarruf alanında farkındalığın yükseldiğine işaret ediyor” dedi.

Yorumlar (0)