banner565

banner472

banner458

banner457

Platin Bilişim bölgesel liderlik hedefliyor

Pandemi döneminde hızlanan dijital dönüşümle iş yapış modelleri büyük değişimden geçiyor. 360 derece güvenlik ve veri koruma çözümleri sunan Platin Bilişim’in 2021 yol haritasını, Platin Bilişim CEO’su Ayhan Bamyacı ile konuştuk.

HABER 01.01.2021, 00:01 29.01.2021, 09:49
28078
Platin Bilişim bölgesel liderlik hedefliyor

Platin Bilişim, hangi alanda hizmetler veriyor ve 2020 yılını nasıl değerlendirdi?
Platin Bilişim olarak 360 derece güvenlik ve veri koruma hizmetleri alanında uçtan uca çözümler sunuyoruz. 2020 yılını, insan kaynağına, yeni teknolojilere ve Güvenlik Operasyonları Merkezi’ne (Fusion SOC) yatırım yaparak geçirdik. Olumsuz pazar koşullarına rağmen uzun vadeli düşünerek pandemi döneminde kendi öz kaynaklarımızla planladığımız yatırımlarımızı hayata geçirmeyi başardık. Yeni nesil  iş modeli ve hizmetler ile çözüm ailemizi daha da zenginleştirdik. Yaptığımız yatırımlarımızın karşılığını 2021 yılında alacağımızı düşünüyoruz.

2021 yılı hedefleriniz nelerdir?
Yılın başında 65 kişi olan ekibimizi 110 kişiye çıkardık. 2021 yılına; hem nitelikli insan kaynağımız hem de güçlü altyapımız ile hazır olduğumuzu söyleyebilirim. 2021 yılında yurt dışına yönelik hizmet ihracatına, bölgesel bir oyuncu olma stratejisi ile liderlik etmeyi hedefliyoruz. Yönetilebilen servislerimiz ile 2021’de organik ve inorganik büyümeye devam edeceğiz.

Pandeminin iş yapış biçimimizi kökünden değiştiren bir etkisi oldu, özellikle siber saldırılarda ciddi sıkıntıların yaşandığını gözlemiyoruz. Veriler ne diyor?
Pandemi küresel anlamda her sektörü etkileyerek iş yapış biçimlerimizi değiştirdi ve gelecekte beklediğimiz bazı süreçlerin çok daha hızlı bir şekilde hayata geçmesini sağladı. İş hayatındaki bu evrilme, önümüzdeki günlerde sektörümüz için de yeni fırsatlar sağlayacaktır. Hem üretim hem de hizmet sektörü için dijital teknolojiler, özellikle de bilişim sektörü önümüzdeki günlerde daha da ön plana çıkacak. Ayrıca bu dönemde kurumsal hayatın evlere taşınması siber saldırılara zemin hazırladı. Bu dönemde dünya genelinde siber saldırıların maliyetinin yaklaşık 3 trilyon dolar olduğu tahmin ediliyor. Bu rakamın üçte biri hırsızlık vakaları ile kurumların uğradığı zarardır. Geri kalan 2 trilyon dolar ise siber saldırıya maruz kalan firmaların saygınlık ve itibar kaybı nedeniyle dolaylı olarak uğradığı zararı temsil ediyor. Dünyada 2 milyara yakın web sitesi bulunuyor. Bunların 500 milyonunun aktif olduğu tahmin ediliyor. Bu durumda her 10 siteden bir tanesi zararlı yazılımlar içeriyor. Her 28 saniyede bir ise saldırı gerçekleşiyor.

Siber güvenlik yatırımlarının geleceğini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Gartner raporlarına göre; dünya genelinde şirketlerin sadece yüzde 5’i tam anlamıyla korunuyor. 2022 yılı itibarıyla dünya çapında siber güvenlik harcamalarının ise 133.7 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Öte yandan 2020 yılının Ocak ve Nisan ayları arasında dünya genelinde bulut tabanlı siber saldırıların yüzde 630 oranında arttığı gözlemledi. Bulut bilişime geçişteki bu yükseliş, veri güvenliği altyapısı yatırımlarını da arttıracak. Vanson Bourne araştırmasına göre kurumların yüzde 96’sı genel bulut güvenliğiyle ilgili endişe duyuyor ve yüzde 70’i, geçtiğimiz yıl bulutla ilgili bir veri ihlali yaşadı. Tüm bu bilgiler ışığında veri güvenliğiyle ilgili pek çok riski beraberinde taşıyan bulut bilişim, 2021 yılında da güvenlik profesyonellerinin ana gündem konusu olmaya devam edecek.
5G gibi yeni teknolojilerin yükselişi ile beraber siber saldırılar da daha karmaşık bir yapıya bürünecek. Finansal kuruluşların risk seviyeleri ve regülasyonlar nedeniyle veri korumaya yönelik daha proaktif bir yaklaşım sergilemesi gerekecek. Özetle dijital dönüşüm projelerinin sayısı gelecek yıl daha da artacak. BT ve güvenlik uzmanları modern çalışma ortamlarının güvenliğini sağlamak için gerekli adımları atarken; 2021, dünyanın her yerinde kendini geleceğe hazırlamak için çaba sarf eden ve işini güvence altına almaya çalışan kuruluşların çabalarına sahne olan bir yıl olacak.

Yorumlar (0)