banner565

banner472

banner458

banner457

Proje işbirliği ve güçbirliğiyle benimsendi: Kocaeli de Model Fabrika’ya kavuşacak

Kocaeli Valisi Seddar Yavuz’un liderliğinde, Kocaeli Sanayi ve Ticaret Odaları, OSB’ler ve üniversitelerin işbirliği ve güçbirliğiyle Kocaeli’de de Model Fabrika projesi hayata geçirilecek.

HABER 01.03.2022, 00:00 28.03.2022, 10:14
23567
Proje işbirliği ve güçbirliğiyle benimsendi: Kocaeli de Model Fabrika’ya kavuşacak

Model Fabrika ile girdiler değişmeden daha fazla üretim yapmak mümkün olacak
Kocaeli iş dünyası ve işletmelerini çağ atlatacak olan Model Fabrika’nın bilgilendirme toplantısı Kocaeli Valisi Seddar Yavuz başkanlığında gerçekleştirildi. Sonrasında Kocaeli Sanayi Odası evsahipliğinde Kocaeli OSB Yönetim Kurulu Başkanları birararaya gelerek Model Fabrika konusunda yapacakları çalışmalar hakkında görüş alışverişinde bulundu.
Valilik Karamürsel Alp Toplantı Salonu’nda gerçekleşen Model Fabrika Bilgilendirme Toplantısı’na; Kocaeli Valisi Seddar Yavuz’un yanı sıra Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Muhammet Hasan Aslan, Vali Yardımcısı Abdul Rauf Ulusoy, Büyükşehir Belediyesi Kaynak Geliştirme ve İştirakler Daire Başkanı Kemal Altuner, Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi  Dekanı Prof.Dr. Nevcihan Duru, Kocaeli Üniversitesi Nuh Çimento Meslek Yüksek Okulu Müdürü  Prof.Dr. Engin Özdemir, Kocaeli Sanayi İl Müdürü İlhan Aydın, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Necmi Bulut, Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler, Körfez Ticaret 0dası Başkanı Recep Öztürk, Kocaeli Alikahya OSB Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Sönmez, Kocaeli Alikahya OSB Bölge Müdürü Nevzat Göçer, Kocaeli KOBİ OSB Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Sekban ve Organize Sanayi Bölgeleri’nin (OSB’ler) Yöneticileri, Bölge Müdürleri ve temsilcileri katıldı.
Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, toplantıda yaptığı açılış konuşmasında; “Bilim, sanayi ve teknoloji şehri olarak ülkemizin parlayan bir yıldızı olan ilimiz; uluslararası rekabette ülkemizi bir adım öne çıkaran, milletimizi gururlandıran, sizlerin fedakarca yaptığınız yatırımlar ve gayretlerin neticesinde önemli bir noktaya gelmiş bulunuyor” dedi ve emeği bulunan sanayicilere, girişimcilere iş insanlarına, emekçilere ayrı ayrı teşekkür etti.

“Türkiye’de sanayi alanları yeterli değil, almamız gereken daha çok mesafe var”:
Vali Yavuz şunları söyledi: “Nihayetinde bugün itibariyle dünya yeni bir döneme doğru evriliyor. Artık dijital çağda yaşıyoruz. Dolayısıyla bu çağ daha kolay yakalanabilir, daha kolay takip edilebilir bir süreç olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarihinde ilk defa 225 milyar dolar ihracatı gerçekleştirerek bir ilke imza attı. Bu başarıya rağmen sanayimizi yurt dışıyla kıyasladığımızda sanayi alanlarının yeterli olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Almanya’da %10, Fransa’da %6, İtalya’da %5 olarak ayrılmış olan sanayi yüzölçümü oranı Türkiye’de yaklaşık %2’ye tekabül ediyor. Demek ki almamız gereken daha çok mesafe var. Moralimizi yüksek tutmak ve geleceğe nasıl adımlar atacağımızı da çizmek açısından Valilik olarak Organize Sanayi Bölgeleri’nin (OSB’ler) genişlemesine, yeni sanayi alanlarının açılmasına son derece olumlu bakıyor ve destekliyoruz. İlimizin jeopolitik konumu, limanlara, metropollere, demiryoluna ulaşımının kolaylığı ve uluslararası rekabet de bizi öne çıkarabilecek bir coğrafyada olmamız vesilesiyle bu anlamda özellikle yüksek teknoloji yatırımlarının önünü açacak arsa temini konusuna olumlu bakıyoruz. Yatırımcılarımızın karşılaştıkları çeşitli zorlukları aşmak için Valilik olarak inisiyatif aldığımızı da siz sanayici arkadaşlarımızın bilmesini istirham ediyorum.”

Sanayinin, batının tekelinde olmadığını kaydeden Vali Yavuz; proseslerin gözden geçirilmesinin, verimliliğin artırılmasının uluslararası rekabette ki en önemli hususların başında geldiğine dikkat çekti: “Yani maliyetleri düşüreceksiniz ve rekabet edeceksiniz. Eskiden olduğu gibi tatlı karlar kalmadı. Artık dünyada herkes bir şeyler üretiyor. Yani sanayi batının tekelinde değil. Belki yüksek teknolojinin belirli ülkelerin elinde olduğunu söyleyebiliriz ama orta üretime bakarsanız herkesin artık bir şeyleri üretebildiğini görürsünüz. Burada öne çıkmanız kalite ve verimliliği artırarak mümkün olur. Bunu da Almanya’da başlayan, daha sonra farklı ülkelere yayılan iş proseslerinin tekrar gözden geçirilmesi diye tanımlayabileceğimiz, ‘Yalın Üretim’ ve ‘Dijital Dönüşüm’ tabanlı verimlilik artışı hedefleyen Model Fabrikalar ile girdiler değişmeden daha fazla üretim yapmak hedefleniyor. Şu anda Model Fabrikalar 7 ilde fiilen kuruldu. Bitmek üzere olanlar da var. İlimizde bu kapsama alınmış bulunuyor. Bu noktada oda başkanlarımızın önemli girişimleri oldu. Özü itibariyle Kocaeli gibi bir sanayi şehrinde, günün tabiriyle moda olmuş bir uygulamanın dışında kalmamız da doğru olmazdı. Bu toplantıyı yapmamızın temel sebebi nasıl bir yol haritası belirleyeceğiz, hangi bileşenlerle hareket edeceğiz konusunu istişare etmektir. İşbirliği yaptığımızda, birlikte çalıştığımızda çok kolay başaracağımız, bizim için basit bir organizasyonla hedefe ulaşacağımız bir alan olarak konuyu görüyor ve değerlendiriyorum.”
Konuşmaların ardından Kocaeli Sanayi İl Müdürü İlhan Aydın, Model Fabrika hakkında ayrıntılı bilgiler ve ildeki sanayi ve ekonomiyle ilgili verileri katılımcılarla paylaşarak, bir sunum gerçekleştirdi. Toplantı katılımcıların görüş ve önerilerinin paylaşılması ve Model Fabrika kurulumu konusunda çalışmalar yapmak üzere Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu başkanlığında bir komisyon kurulmasıyla son buldu.

Kocaeli Sanayi Odası ve Kocaeli OSB’leri Model Fabrika için harekete geçti
Valilik’te yapılan toplantıdan birkaç gün sonra; Kocaeli Sanayi Odası evsahipliğinde Kocaeli OSB Yönetim Kurulu Başkanlarının birararaya geldiği bir toplantı düzenlendi. Toplantıya şu isimler katıldı: Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Kocaeli Alikahya OSB Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Sönmez, Gebze Güzeller OSB Yönetim Kurulu Başkanı Adem Ceylan, Makine İhtisas OSB Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Silahtaroğlu, Kocaeli Gebze VI. (İMES) Makine İhtisas OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tokkan, Gebze Plastikçiler OSB Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Çetin, TOSB-Otomotiv Tedarik Sanayi İhtisas OSB Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu, Kocaeli Gebze Dilovası OSB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa R. Türker, Arslanbey OSB Yönetim Kurulu Başkanı Bahattin Ertuğ, Kandıra Gıda İhtisas OSB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Başol, Gebze Kömürcüler İhtisas OSB Yönetim Kurulu Başkanı B. İlhan Karaköse, Asım Kibar OSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Aydın, KSO Genel Sekreteri Memet Barış Turabi, KSO İş Geliştirme Sorumlusu Aynur Hacıfettahoğlu, KSO Proje Geliştirme Uzmanı Aylin Aslan.
Model Fabrika ile ilgili proje sürecinin kısıtlı olduğu ve hızlı hareket edilmesi gerektiğinin vurgulandığı toplantıda; Kocaeli Sanayi Odası koordinasyonunda kurulacak Model Fabrika ile ilgili yapılacak işbirliği için yol haritası ve iş planı değerlendirildi. Kocaeli Sanayi Odası liderliğinde Kocaeli OSB Başkanları, Model Fabrika’yı hep birlikte Kocaeli’ye kazandırmak için güçbirliği yapmayı kararlaştırdılar.

Yorumlar (0)