banner565

banner472

banner458

banner457

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce: “Projelerle şehri yeniden düzenleyeceğiz”

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, yaklaşık 20 aydır görevde olduklarını ve göreve gelir gelmez hemen alt ve üstyapı çalışmalarına odaklandıklarını belirterek, “Sakarya 1999 depreminde harap oldu. Projelerle şehri yeniden düzenleyeceğiz” dedi.

HABER 01.01.2021, 00:00 29.01.2021, 09:39
28723
Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce: “Projelerle şehri yeniden düzenleyeceğiz”

Yüce, verimli topraklar üzerine kurulan şehirde salep ve kenevir yetiştiriciliği alanında girişimcileri destekleyerek katmadeğeri yüksek üretimle şehrin gelir seviyesini arttırmayı hedeflediklerini söyledi.
aklaşık 20 aydır görevde bulunduklarını belirten Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, ilk aşamada şehrin eskiyen altyapı sistemlerine odaklanarak; içme suyu altyapısını, kanalizasyon sistemini ve yağmur suyu hatlarını yenilemeye başladıklarını söyledi. Yüce, “Bunların yanında çevremizi korumak ve israfı önlemek adına yeraltı hatlarımızda meydana gelen su kayıplarını önlemek üzere çalışmalarımız sürüyor. Su akışını, kalitesini ve arızaları kontrol edebileceğimiz SCADA sistemini kurduk. Aynı zamanda üst yapıyı da ihmal etmiyoruz. 20 aylık süreçte Sakarya’nın tamamında 531 km’ye tekabül eden 729 bin 268 ton asfaltlama çalışması yaptık” dedi.

Şehrin çehresi değişiyor
Sakarya’nın 1999 depreminde baştan sona harap olduğunu hatırlatan Yüce, yıllarca süren çalışmalar sonucunda artık şehrin yeniden düzenleme zamanının geldiğini açıkladı. Bunun için şehir planlamacıları, mimarlar, mühendisler, şehrin kanaat önderleriyle bir araya gelerek çalışmalara başladıklarını duyuran Yüce, yürüttükleri çalışmaları şöyle özetledi: “Şehrimizin önemli kavşaklarını yeniden ele alıyoruz. SGK Köprülü Kavşağı gibi kangren olmuş sorunların çözümü için devasa projeleri başlattık.
Şehrimizdeki tüm meydanları -ilçeler dâhil- yenilemek için kolları sıvadık. Şu an 3 farklı meydanda çalışmalar sürüyor. Hemşerilerimizin bu şehirleşme içerisinde nefes alabilecekleri parklar kuruyoruz. Millet Bahçesi ve Engelsiz Millet Bahçesini
açtık. Mevcut parklarımızı ve sosyal tesislerimizi yeniliyoruz. Her şeyi vatandaşımızın zevkine ve bütçesine göre yeniden düzenleniyoruz.”

Turizm potansiyeli yüksek
Sakarya’nın; denizi, nehirleri, gölleri, yemyeşil ormanları, çiçek ve meyve bahçeleri, engin dağlarıyla bir cenneti andırdığını paylaşan Başkan Yüce, şehrin Balkanlardan, Karadeniz’den, Türk Cumhuriyetleri’nden kısacası her kültürden insana ev sahipliği yaptığını belirtti.
Sakarya’yı ‘şehirlerin şehri’ olarak nitelendiren Yüce, doğal güzelliklerin aynı zamanda ciddi turizm potansiyeli barındırdığını paylaştı: “Sahillerimiz pırıl pırıl. Her sene Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı tarafından verilen Mavi Bayraklı Sahil unvanını, ödülünü alıyoruz. Yaylalarımız ciddi manada korunuyor. Doğal özelliklerini kaybetmemeleri için gayret ediyoruz. Göllerimizde, longozumuzda sosyal tesislerle doğal güzelliklerimizi koruyarak vatandaşımıza hizmet ediyoruz. Sakarya Nehri için çalışmalarımız sürüyor. Dünyanın her yerinden turisti çekecek yatırımlar yapıyoruz. Mesela geçtiğimiz aylarda 2020 Dağ Bisikleti Maraton Dünya Şampiyonası Sakarya’da gerçekleştirildi. Dünyanın pek çok yerinden sporcuyu, basın mensubunu ve sporseveri şehrimizde ağırladık. Yine 2021 BMX Dünya Şampiyonası da inşallah Sakarya’da gerçekleştirilecek. Ayrıca Sakarya, dünyada sadece 12 şehirde olan ‘Bisiklet Dostu Şehir’ unvanını almaya hak kazandı. Ocak 2021 itibariyle dünyada 13. Şehir olarak bu unvanı kullanmaya başlayacağız.”

Tarım bölgenin yükselen değeri
Verimli topraklar üzerine kurulan Sakarya’da geleneksel tarım anlayışı modern teknolojiyle buluşuyor. Şehirde çok sayıda tarım projesi yürütülüyor. Bunlardan biri de; Uygulamalı Tarım ve Çiftçi Eğitim Merkezi. Gençleri tarıma yönlendireceklerini kaydeden Yüce, “Çiftçilerimizi eğiterek tarımsal üretimde uluslararası standartlara ulaşacağız. Böylece katmadeğeri yüksek üretime geçeceğiz. Toplamda 480 dekar alan üzerine kurulacak merkezde Tarım Meslek Lisesi, eğitim ve toplantı salonları, tarım müzesi, seyir kulesi, açık hava tiyatrosu, labirent, deneme-demostrasyon-adaptasyon sahaları, köy meydanı, 7 farklı bölgeden örneklerle köy evleri, binicilik eğitim alanı, tıbbi ve aromatik bitki bahçesi, meyve üretim bahçeleri, bal dolum tesisi, yöresel ve geleneksel tarım ürünleri üretim merkezi bulunacak” diye konuştu. Cennet Vadisi’nde aromatik bitki üretiliyor ‘Melen Botanik Cennet Vadisi’ projesi, Melen su isale hattı üzerinde Tarım ve Orman Bakanlığı işbirliği ile inşa ediliyor. 70 km’lik uzunluğa sahip 4 bin dönüm alan üzerinde 583 bin 423 lavanta, 207 bin 205 adaçayı, 638 bin 613 biberiye, 302 bin 630 kekik, 5 bin 433 ıhlamur, 32 bin 535 akasya ve 45 bin 946 defne ile toplamda 1 milyon 815 bin 785 bitki dikimi gerçekleştirildi. Ekrem Yüce, burada üretilen ürünlerden farklı şekillerde yararlandıklarını açıklayarak şu bilgileri verdi: “Uluslararası faaliyet gösteren bir firmayla anlaştık. Firmayla ürünlerimiz için kati alım garantili bir sözleşme imzaladık. Yani burada üretilen tıbbi ve aromatik bitkiler her koşulda ek bir anlaşmaya gerek kalmadan bu firma tarafından satın alınacak. Böylece yurt dışına ihraç edilecek ve farklı sektörlerde değerlendirilecek. Bu proje aslında farklı farklı projelerin bir araya getirildiği bir çalışma.
Bunun bir de bal ayağı var. Ondan da bahsetmek isterim. ‘54 Katılımcılı Arıcılık Projesi’ yani KAP 54 ile şehrimizde arıcılıkla ilgilenen vatandaşlarımızı bir araya getirdik. Onlara arıcılık ve arı ürünleriyle ilgili temel eğitimleri verdik. Daha sonra aralarından seçtiğimiz 54 arıcıyla özel eğitimlere başladık. Arı zehri, polen, propolis, arı sütü, ana arı üretimi, suni oğul üretimi gibi konularda kendilerine seminerler verdik. Kovan, çift katlı polen tuzaklı kovan, ana arı çiftleşme kutusu, arı kolonileri, buzdolapları, temizleme üretimi, kurutma fırınları, arı zehri toplama ünitesi ve güneş enerji üretimi gibi ürünleri tedarik ettik. 3 aile ana arı üretimiyle, 6 aile arı sütü üretimiyle, 5 aile suni arı üretimiyle, 10 kişi polen
ve propolis üretimiyle, 4 kişi de arı zehri üretimiyle görevlendirildi. Bu kişilere 680 polen tuzaklı kovan, 600 ikili ana arı çiftleşme kutusu, 80 koloni, 10 derin dondurucu oto buzdolabı, 10 polen kurutma fırını, 4 arı zehri toplama ünitesi, 4 güneş enerjisi ünitesi hediye edildi ve üreticilerimiz çalışmalarına başladı.
Uzman öğreticilerimiz her aşamada üreticilerimizin yanında oldu. Üreticiler ürünlerini istedikleri gibi değerlendiriyor. İsteyenler de bize getiriyorlar. Biz de Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurduğumuz Bal 54 markasıyla bu ürünleri uygun fiyatla vatandaşlarımıza sunuyoruz. İşte bu proje kapsamında üreticilerimizin kovanları Melen Botanik Cennet Vadisi içerisine yerleştirildi. Arılar, oradaki tıbbi ve aromatik
bitkilerden aldıkları özlerle bal üretiyorlar.”

Salep ve kenevir girişimcisi yetiştirilecek
Katmadeğeri yüksek bir bitki olan ve nesli tükenen salep için Kültür Ortamında Salep Yetiştiriciliği Projesi’ni yürüten Sakarya Büyükşehir Belediyesi, böylece kadın istihdamını ve kadın girişimcileri destekliyor. ‘Seracılık Mükemmeliyet Merkezi’ projesi hakkında da bilgiler veren Yüce, “Akyazı Kuzuluk’da 43 bin m² alan üzerinde ilk etapta 25 bin m² alanda jeotermal enerji kullanılarak devasa bir sera kuruyoruz. Bu serada topraksız tarımın dünya standartlarında bir örneğini sergileyeceğiz ve yaz kış üretime devam edeceğiz” dedi.
Yine doğa ve insanlık için çok faydalı olan endüstriyel kenevir yetiştiriciliğine odaklandıklarını kaydeden Yüce, “Biliyorsunuz devlet denetimiyle halkın endüstriyel kenevir üretme izni sadece bazı şehirlerimiz için mevcut. Biz yine özel izinlerle Büyükşehir Belediyesi olarak bu işe başladık. Bu mucizevi bitkiyi şehrimize kazandırmak için 100 dekarlık alan üzerine dikim gerçekleştirdik. Kenevirler yaklaşık 4 metre boya erişti. Hasatları tamamlandı. Ürünlerin
değerlendirilmesi için Sakarya Üniversitesi ile işbirliği halindeyiz. Ürettiğimiz ürünlerin çok taliplisi var. Amerikan menşeili SHC LTD şirketi başta olmak üzere pek çok uluslararası kuruluşla görüşüyoruz. Önümüzdeki süreçte vatandaşımızın da üretime başlayabilmesi için gerekli girişimleri gerçekleştireceğiz” diye konuştu.
Ekrem Yüce, Sakarya’nın süs bitkisi üretiminde dünyanın önemli üretim merkezlerinden biri olduğunu aktardı: “Süs Bitkiciliği Festivalleri ile sektör temsilcilerini şehrimizde ağırlıyor, uluslararası pazarda söz sahibi oluyoruz. Sera A.Ş., Fidan A.Ş. gibi iştiraklerimizi kurduk. Bu firmalar sayesinde ihracat ve istihdam oranlarımızı yükselterek ekonomimize katkı sağlıyoruz.”

Sakarya BB, dijital dönüşümünü gerçekleştiriyor
Dijital dönüşüme ağırlık veren Sakarya Büyükşehir Belediyesi, 7 gün 24 saat ulaşılabilir bir kurum. Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek su abonelik işlemlerini online platforma taşıdıklarını duyuran Yüce, SCADA sistemi ile içme suları ve depoları sürekli kontrol ettiklerini söyledi. Yüce, teknolojiyi ya da dijital dönüşümü sadece online hizmetler ve erişilebilirlik olarak görmediklerini kaydetti: “Akıllı Şehir Stratejisi ve Eylem Planı oluşturduk. Bu plan ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2020-2023 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı Çalışmaları ışığında strateji ve eylem planını hazırlayan Türkiye’deki ilk belediye olduk. Yine bu proje ile Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nden olan ‘Sürdürülebilir Şehirler ve Toplumlar’ hedefini yakalamış olacağız. Akıllı Ulaşım, Akıllı Şehir Planlama, Akıllı Çevre ve Akıllı Toplum olmak üzere 4 stratejik amaç etrafında şekillenen proje ile şehre özgü tüm dinamikleri akıllı şehir teknolojileriyle birleştirerek şehrin geleceğine yönelik faaliyetlerin sürdürülmesini sağlayacağız.”
Nüfus artışından kaynaklı altyapı, üstyapı gibi şehirleşme sorunlarının zaman-finans-psikolojik kavramlar üzerinden en az risk ve maliyetle çözümlemesini yapacaklarını duyuran Yüce, “Mahalli ve müşterek ihtiyaçlar karşılanacak; eş zamanlı, yenilikçi, yenilenebilir ve sürdürülebilir yöntemlerle insan hayatı kolaylaştırılacak. Akıllı uygulamalar ile finansal, operasyonel ve çevresel riskleri en aza indireceğiz” dedi. Su, güneş ve rüzgâr gibi yenilenebilir kaynakların kullanımını yaygınlaştıracaklarını dile getiren Yüce, şehrin kendi atıklarından enerji üreterek çevreye zararı minimuma indireceklerini kaydetti.

Yorumlar (0)
banner557