banner565

banner472

banner458

banner457

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank: “100 bin gencimizi istihdama dahil etmeyi planlıyoruz”

Kalkınma Ajansları Değerlendirme Toplantısı’nda konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, genç istihdamı konusunda 2022 ve 2023’ü ajanslar için odak alan olarak belirlediklerini söyledi: “Bu dönemde sadece ajanslarımız eliyle 100 bin gencimizi istihdama dahil etmeyi planlıyoruz.”Kalkınma Ajansları ile TÜBİTAK SAGE arasında ‘Kalkınma Ajansları Personel Performans Değerlendirme Sistemi’ kurulmasına ilişkin işbirliği protokolü imzalandı.

HABER 01.03.2022, 00:01 28.03.2022, 10:22
22759
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank: “100 bin gencimizi istihdama dahil etmeyi planlıyoruz”

Kalkınma Ajansları Değerlendirme Toplantısı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun katılımıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Millet Kütüphanesi’nde gerçekleşti.
İşbirliği protokolü imzalandı: Açılış konuşmalarının ardından, Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü ile TÜBİTAK SAGE arasında ‘Kalkınma Ajansları Personel Performans Değerlendirme Sistemi’ kurulmasına ilişkin işbirliği protokolü, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Barış Yeniçeri ile TÜBİTAK SAGE Enstitü Müdürü Gürcan Okumuş tarafından imzalandı. Program, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Cevdet Yılmaz, İçişleri Bakan Yardımcısı Muhterem İnce, Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Fatma Şahin, TOBB Başkan Yardımcısı Selçuk Öztürk ve Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu Üyesi Hakan Yurdakul’un katılımıyla gerçekleştirilen ‘Türkiye’nin Kalkınma Ajansları Deneyimi ve Yeni Ekonomi Modeli Çerçevesinde Gelecek Vizyonu’ paneliyle devam etti.
Bakan Varank, bugüne kadar ajansların, kamu, sivil toplum ve özel sektörden gelen 24 binden fazla kalkınma odaklı projeye 15 milyar liranın üzerinde destek sağladığını söyledi. Genç istihdamı konusunda 2022 ve 2023 yıllarını ajanslar için odak alan olarak belirlediklerine de dikkati çeken Varank, “Bu dönemde sadece ajanslarımız eliyle 100 bin gencimizi istihdama dahil etmeyi planlıyoruz” dedi.
Bakan Varank, bölgesel kalkınma yaklaşımını temel politika alanlarından biri olarak belirlediklerini aktararak, şunları ifade etti: “Ulusal kalkınma sürecimizin ayrılmaz parçası olan bu bölgesel kalkınma anlayışını uygularken iki önceliğimiz bulunuyor. Bir yandan tüm illerimizin, ilçelerimizin, bölgelerimizin rekabet güçlerini geliştirerek ulusal ekonomiye katkılarını artırmak istiyoruz. Diğer yandan da bölgeler arasındaki gelişmişlik farklarını azaltarak topyekün kalkınmış bir Türkiye inşa etmeyi amaçlıyoruz. Bu işin ana aktörü, bizden çok siz değerli yerel paydaşlarımızın hizmetinde olan Kalkınma Ajanslarıdır.”
Toplantıda önümüzdeki dönemde ajansların vizyonunun ne olması gerektiğini tartışacaklarını bildiren Varank, “Ülke olarak yatırım, üretim, ihracat ve istihdamı odağına alan yeni bir ekonomik atılım içerisindeyiz. Bölgelerinin öncü kurumları olan ajanslara da bu süreçte önemli vazifeler düştüğü aşikâr” dedi.

100 projeye yaklaşık 632 milyon lira destek: Bakan Varank, şu bilgileri verdi: “Tüm devlet desteklerini www.yatirimadestek.gov.tr platformu çatısı altında birleştirip yatırımcının hizmetine sunarak bu alanda bir ilki gerçekleştirdiler. İllerin ekonomik kalkınmasına ivme kazandıracak yatırım fırsatlarına yönelik Ön Fizibilite Raporları hazırlayıp bu platform aracılığıyla yatırımcıların kullanımına açtılar. Son üç yılda farklı Bakanlıklarla yürüttüğümüz önemli proje ve faaliyetleri kalkınma ajanslarımız eliyle hayata geçirdik. Gençlik ve Spor Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere pek çok Bakanlığımızla etkili çalışmalara imza attık. Gençlik ve Spor Bakanlığı’mızın desteği ile gençlerin kişisel ve sosyal gelişimine katkı sağlamak, gençleri istihdam imkanına kavuşturmak amacıyla Çalışan ve Üreten Gençler Programı’nı devreye aldık. 2021’de ilk defa başlattığımız bu program ile farklı il ve ilçelerdeki 100 projeye yaklaşık 632 milyon lira destek sağlayacağız.”
Varank, belediyeler, kaymakamlıklar, il özel idareleri paydaşlığında emek yoğun sektörlere dönük 175 fabrika binası ve spor alanını özel sektöre tahsis ederek yaklaşık 65 bin genci istihdam edeceklerinin altını çizdi.
100 bin TL faizsiz destek: Cumhurbaşkanı’nın duyurduğu KOSGEB’in Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı’nın genç, yeni mezun ve kadın istihdamını önceliklendiren ikinci fazı ile ilgili;  “Son 12 aydaki çalışan sayısını koruyup meslek lisesi veya üniversite mezunu gençleri en az 12 ay boyunca istihdam etme taahhüdünde bulunan işletmelere 100 bin lira faizsiz destek veriyoruz” hatırlatmasını yapan Varank, bugüne kadar 53 bin yeni istihdam için taahhüt aldıklarını kaydetti: “Firmalara ödemelerini yapmaya başladık. Cumhurbaşkanımız hedefi 75 bin yeni istihdam olarak koydu. Henüz başvuru yapmamış uygun işletmelere buradan tekrar sesleniyorum. Başvurular, 31 Mart’a kadar sürecek. Gelin siz de başvurunuzu yapın ve bu cazip destekten faydalanın.”
“Güçlü dönemdeyiz”: İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, üretim alanında yapılanlara değinerek, Orta Anadolu’nun üretim merkezi olacağını söyledi: “Hiç merak etmeyin, tarihimizde olmadığımız kadar güçlü bir dönemdeyiz. Altyapımızın en güçlü olduğu dönemdeyiz. Batı’nın ‘biz ne yapacağız’ diye kendi kafası karıncalanırken hedefi ve istikameti belli olan bir dönemdeyiz.”
Milli politikaya destek: Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Türkiye’nin mücadelesinin kalkınma mücadelesi ve bu kalkınma için gereken üretimi,  yatırımı ortaya koymanın ayrım gözetmeksizin herkesin vazifesi olduğuna dikkati çekti: “Kurum ve kuruluşlarla önemli işbirliklerine imza attık. Bakanlık olarak Türkiye’nin mücadelesinde kendimizi sorumlu ve bu konunun mesullerinden görüyoruz. Milli politikaya destek vermek için tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz. Kalkınma Ajanslarımızın herkese dokunmak ve kılavuzluk etme noktasındaki çabalarını da taktirle karşılıyoruz.”
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Barış Yeniçeri de kalkınmanın çok boyutlu ve çok sektörlü bir kavram olduğunu belirterek, her bölgeye ve sektöre özel stratejiler geliştirdiklerini, bu çalışmalarla tüm bölgelerin potansiyelinin hayata geçtiğini anlattı.

Türkiye’nin milli teknoloji ve kalkınma yol haritası
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye’nin Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuyla küresel piyasalarda rekabet gücünü artırdığına dikkat çekerek, “Kritik teknolojileri yerli ve milli olarak geliştirmek, yüksek teknoloji alanlarında rekabetçi ürün ve hizmetler sunmak, özgün ve yenilikçi üretimle küresel değer zincirlerindeki payımızı artırmak en önemli hedeflerimiz” dedi.
Büyük ve güçlü Türkiye’nin yolunun ekonomik ve teknolojik bağımsızlıktan geçtiğine ve hayata geçirdikleri Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı ile ithal edilen 919 kritik ürünün Türkiye’de üretileceğini belirten Varank, bu programla hedefin 50 milyar dolarlık ithalatın önüne geçmek olduğunu vurguladı. Varank, Türkiye’nin uluslararası alanda öncü olabilecek iş modelleri, ürünler ve hizmetler çıkarabilmesinin, güçlü bir girişimcilik ekosistemine sahip olmasına bağlı olduğunu, son 15 yıldaki yatırımlarla ülkenin girişimci dostu bir ekosisteme sahip olmasını sağladıklarını kaydetti.
Milli Uzay Programı’nda belirlenen iddialı ancak kritik hedeflere işaret eden Varank, şunları kaydetti: “2030’a kadar 10 hedefin 10’unu da gerçekleştirme konusunda kararlıyız. İlk aşamada uzaya bir Türk insanının gönderilmesiyle Ay Araştırma Programı Projesi’nin Ay’a sert iniş safhasının gerçekleşmesi, ülkemiz için uzay alanında bir kırılma noktası olacaktır.”
Varank, Türkiye’yi sanayi, teknoloji ve savunma alanında dünyada global bir üs haline getirmeyi amaçladıklarını vurgulayarak, 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi’nin ‘Milli Teknoloji Güçlü Sanayi’ hedefini gerçekleştirmede yol haritası olacağına işaret etti.
“2022’de ramjet motoru prototipini ortaya çıkaracağız”: Türkiye’nin ilk milli Hava-Hava Füzeleri olan Gökdoğan ve Bozdağan’ın başarılı Ar-Ge süreçleri sonrasında uçaktan atış testleri gerçekleştiğini hatırlatan Varank, “Sıvı yakıtlı RAMJET projesinde son aşamalara ulaştık. 2022’de süpersonik hızlarda çalışan bir Ramjet Motoru prototipini ortaya çıkaracağız” dedi.
2023’te imalat sanayi ihracat hedefi 210 milyar dolar: Varank, 2022’nin ihracatta Türkiye’nin yılı olacağını öngördüklerini belirterek, 2022 ihracat hedefini 250 milyar dolar olarak revize ettiklerini, 2023’te imalat sanayi ihracatının yüzde 34 artışla 210 milyar dolara çıkarılmasını hedeflediklerini bildirdi. İhracattaki orta yüksek ve yüksek teknoloji ürünlerin payının önemine işaret eden Varank, “Bu husustaki hedefimiz 2023’e kadar imalat sanayi ihracatında orta yüksek teknoloji ürünlerinin payını yüzde 44.2’ye, yüksek teknoloji ürünlerin payını yüzde 5.8’e çıkarmak olacak” diye konuştu.
OSB’lerde doluluk yüzde 83’ü buldu: Varank, OSB’lerin nicelik ve nitelik gelişimini sağlamak amacıyla yapılan çalışmalara değinerek, OSB’lerin sayısının 332’ye ulaştığını, altyapı inşaatlarını tamamlayarak üretime geçen OSB’lerde doluluk oranının yüzde 83’leri bulduğunu, buralarda yaklaşık 2.2 milyon kişinin istihdam edildiğini ve boş parsellerin tamamında fabrika inşaatlarının tamamlanmasıyla bu sayının 2.5 milyona ulaşacağını söyledi.

Startup’lar 1.5 milyar dolar yatırım aldı
Bakan Varank, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Türkiye’de startup’ların aldığı yatırımlar 2021 yıl sonu itibariyle 1.5 milyar dolara ulaştı” dedi. Varank’ın paylaşımında yer alan infografiğe göre, gücünü ileri teknoloji ve inovasyondan alan startup ekosistemi, devlet destekli yatırım fonlarıyla büyümeye devam ediyor.

Ankara TEKMER açıldı, 100 milyon liralık yatırım fonu oluşturuldu
KOSGEB’in destekleriyle hayata geçirilen Ankara Teknoloji Geliştirme Merkezi’nin (TEKMER) açılışını yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, daha işin başında 100 milyon liralık bir yatırım fonu oluşturulduğunu belirterek, “Burada faaliyet gösterecek girişimcilerin ihtiyaç duydukları finansmanı karşılamak üzere yatırımcıları hazır” dedi.
Varank, 2020’de Covid-19 salgını şokunun tüm dünyada en ağır şekilde yaşandığı bir dönemde, Türkiye’den bir şirketin ilk kez milyar dolar değerlemeye ulaşarak ‘unicorn’ yani Türkiye’deki tabiriyle ‘Turcorn’ olduğunu hatırlattı. 2021’de Turcorn sayısının 5’e yükseldiğini belirten Varank, 2021’in sadece Turcornlar açısından değil, bir bütün olarak tüm girişim ekosistemi için tarihi yıl olduğunu ifade etti: “Sanayi ve Teknoloji Stratejimiz’de kendimize 2023 yılına kadar en az 10 Turcorn çıkarma hedefi koyduk. Ankara TEKMER’in de bu hedefe giden yolda ülkemize çok önemli katkılar sunacağına yürekten inanıyorum.” Merkezin kuruluşuna öncülük eden LEAP Yatırım ve bünyesindeki iş insanlarının projeleri desteklemek üzere hazırda beklediklerini vurgulayan Varank, “Buradan bir Turcorn çıkması da benim için şaşırtıcı olmaz” dedi.
40 farklı girişim: Varank, erken aşamalarda riskli görülen yenilikçi girişimlerin geleneksel bankacılık yöntemlerinden, kredi mekanizmalarından yeterince faydalanamadığına işaret ederek, bu nedenle girişim sermayesi fonlarının ekosistem için hayati önem taşıdığını anlattı. Bu fonların başında Tech-InvesTR’nin geldiğini kaydeden Varank, “Bu fon aracılığıyla Türkiye’de yatırım yapacak fonlara katkıda bulunuyoruz. Bugüne kadar 40 farklı girişim, Tech-InvesTR Programı kapsamında bizim desteklediğimiz fonlardan 300 milyon liranın üzerinde kaynak aldı” açıklamasını yaptı.
Birçok avantaj var: Ankara TEKMER Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yücelen, merkezde girişimcilerin faydalanabileceği birçok avantajın olduğunu belirterek, uluslararası hukuk başta olmak üzere hukuk danışmanlığı, mali müşavirlik ve finansal destek danışmanlığını ücretsiz olarak girişimcilerin hizmetine sunduklarını ifade etti.

Yorumlar (0)