banner565

banner472

banner458

banner457

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı; Gençler için güçbirliği

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı arasında işbirliği protokolü imzalandı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, protokolle TÜBİTAK’ın kapsamlı bir çağrı programına çıkmasını planladıklarını paylaştı.

HABER 01.08.2021, 00:00 30.08.2021, 22:54
22858
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı; Gençler için güçbirliği

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, iki Bakanlık arasında ‘Bilimsel Araştırma, Girişimcilik ve Gençlerde Bilimsel Farkındalığın Artırılmasına İlişkin İş Birliği Protokolü’nü imzaladı.

Bakan Varank, protokolle çok boyutlu iş birliği mekanizmaları geliştireceklerini, bunların başında gençlere ve spora yönelik Ar-Ge çalışmalarının, TÜBİTAK’ın Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamına alınmasının geldiğini söyledi. Varank, bakanlıkların belirleyeceği önceliklere göre Gençlik ve Spor Çağrı Programı’nı hayata geçireceklerini, bu çağrılara başvurup başarılı bulunan projeleri yüzde 50 eş finansman modeliyle destekleyeceklerini, 2023’e kadar her yıl yeni bir çağrı açmayı planladıklarını açıkladı.

Varank, ikinci olarak; TÜBİTAK’ın Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme Programı kapsamında, kurumların gençlik ve spor alanındaki projelerini destekleyeceklerini, burada da aynı finansman modeliyle çalışacaklarını kaydetti. Varank, üçüncü işbirliği alanının girişimcilik olacağını aktardı: “TÜBİTAK Bireysel Genç Girişimci Programı (BİGG) kapsamında girişimcilerimizin spor teknolojilerine yönelik yenilikçi fikirlerini ticarileştirmelerini destekleyeceğiz. Bu yöntemle, yapay zeka, robotik ve yaşam bilimleri gibi teknolojilerin spor alanında kullanımını teşvik edeceğiz. Böylece ciddi bir katmadeğer sağlamayı ve sporun gelişimini hızlandırmayı hedefliyoruz.”

Spor ve gençlik alanında da verilen desteklerle yakında yeni ‘Turcorn’ların görülebileceğine inandığını paylaşan Varank, bu kapsamda, firmaları güçlendirmek ve motive etmek amacıyla spor teknolojileri başlığı altında her yıl seçilecek başarılı 5 girişimciye 1 milyon lira ödül verileceğini bildirdi.

Dördüncü olarak, TÜBİTAK’ın 3 ayrı destek programı çerçevesinde gençlik ve spor alanında nitelikli Ar-Ge personelinin yetiştirilmesinin önünü açacakları bilgisini veren Varank, “Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı ile Gençlik ve Spor Bakanlığımızın katkılarıyla gençlik ve spor konularında çalışan uluslararası anlamda başarı yakalamış araştırmacıları, bilim insanlarını Türkiye’ye davet edeceğiz. Bu bilim insanları bir yandan araştırmalarını ülkemizde sürdürürken diğer yandan doktora öğrencileri yetiştirecekler” dedi.  Beşinci olarak gençlerin kişisel, bilimsel ve sosyal gelişimlerine katkı sağlayacak faaliyetleri çeşitlendirip güçlendireceklerini vurguladı.

Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu, protokolle birlikte, spor araştırmaları alanında TÜBİTAK’la kapsamlı bir çağrı programına çıkılması ve spor alanında bireysel girişimciliğin desteklenmesi gibi Türkiye’de ilk olma niteliği taşıyan önemli çalışmalar başlatılacağını açıkladı.

Türkiye’nin parlak beyinleri
Türkiye’nin parlak beyinlerini yetiştirmek hedefiyle yola çıkan TÜBİTAK Fen Lisesi, eğitim hayatına başlıyor. TÜBİTAK’ın Gebze’deki yerleşkesinde kurulan fen lisesi, geleceğin bilim yıldızlarına ev sahipliği yapacak. Yaklaşık 44 bin m2 alana sahip lisede, modern teknolojiyle donatılmış 24 derslik, 600 öğrenci kapasiteli öğrenci yurdu, 10 ileri düzey temel bilim atölyesi bulunuyor.

Sanayi üretimi artıyor
Bakan Varank, “Mayıs’ta sanayi üretim endeksi yıllık bazda yüzde 40, aylık ise yüzde 1.3 arttı. Bu performans, 2021’in 2. çeyreğindeki yüksek büyüme beklentimizi daha da güçlendirdi” dedi. Varank, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Türkiye’nin güçlü sanayi altyapısının şoklar karşısında toparlanma becerisini bir kez daha kanıtladığına dikkat çekti.

Yorumlar (0)