banner565

banner472

banner458

banner457

Sanayimiz emin adımlarla yoluna devam edecek

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, OSBÜK Genişletilmiş Yönetim Kurulu toplantısına katıldı. Bakan Varank, “Türk sanayisinin zayıflamasına müsaade etmeyeceğiz” dedi.

HABER 01.06.2020, 00:03 24.06.2020, 10:11
13526
Sanayimiz emin adımlarla yoluna devam edecek

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Yönetim Kurulu Üyeleri ve Yüksek Koordinasyon Kurulu Üyeleri’nin katılımıyla yapılan OSBÜK Genişletilmiş Yönetim Kurulu Toplantısı’na video konferans yoluyla katıldı.
“Fırsatlara odaklanmalıyız”: Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, OSBÜK’ün Bakanlığın önemli bir paydaşı olduğunu belirterek, OSB’lerin yaşadığı sorunları çözmek ve sanayicilerin karşılaştığı engelleri kaldırmak adına işbirliğinin önemine işaret etti. OSBÜK’ten gelecek Enerji Raporu doğrultusunda OSB’lerin taleplerini karşılamaya yönelik girişimlerde bulunacaklarını kaydeden Varank, OSB’lerin önemine değindi.
Salgının seyri ve gelen talepler doğrultusunda üretimin tamamen durdurulması gibi bir yaklaşımı benimsemediklerini belirten Varank, Covid-19 salgınının pek çok dengeyi sarsmaya devam ettiğini söyledi: “Yaşadığımız bu dönem; dünya açısından geçici bir şok olabileceği gibi, kalıcı hasarlar bırakan uzun vadeli bir çıkmaza da dönüşebilir. Durum her ne olursa olsun, bizim güçlü kalıp, bu dönemin bize sunduğu fırsatlara odaklanmamız gerekiyor.”
Varank, salgınla mücadelede Türkiye’nin, kendini pek çok ülkeden pozitif yönde ayrıştırdığını söyledi: “İstihdam, finansman ve sosyal yardım alanlarında kritik adımlar attık. İşçiyi ve işvereni mağdur etmemek adına, kısa çalışma ödeneğinden faydalanma şartlarını kolaylaştırdık. Başvuru sayısı 3 buçuk milyonu geçti. Şimdiye kadar 2 buçuk milyon kişiye de ödeme yapıldı.”
“Türk sanayisinin zayıflamasına müsaade etmeyeceğiz”: Bakan Varank, Türkiye’nin sağlam bir üretim ve Ar-Ge altyapısına sahip olduğunu vurgulayarak, “Türk sanayisinin zayıflamasına müsaade etmeyeceğiz.” dedi. Varank, her hal ve koşulda üretimi ayakta tutacaklarına dikkati çekti:  “Rekabet gücümüzü daha da artıracak politikaları tereddütsüz uygulayacağız. Böylelikle sanayimiz emin adımlarla yoluna devam edecek.”
“Yol arkadaşımızsınız”: Faaliyetini büyütmek isteyen, yatırıma odaklanan ve istihdam oluşturan herkesin yanında olmaya devam edeceklerini vurgulayan Varank, “Geleneksel sektörlerimize sahip çıkarken, katmadeğerli ve teknoloji yoğun sektörleri daha güçlü destekleyeceğiz. OSB temsilcileri olarak sizler, bu süreç boyunca yol arkadaşımız olacaksınız” açıklamasını yaptı.
Varank, üretim cephesinde kayda değer gelişmeler olduğunu belirtti: “Otomotiv ana fabrikalarının tamamı faaliyetlerine başladı. Tekstil firmalarında da hareketlenmeler söz konusu. Gıda, kimya, ilaç ve ambalaj sektörü güçlü bir şekilde yoluna devam ediyor.”
TSE’nin önlem kılavuzu: OSBÜK yönetim kurulu üyelerine 5 tavsiyede bulunan Varank, şöyle devam etti: “Birincisi ve en önemlisi çalışanlarınızın sağlığını güvence altına almanız. Önlemlere ilişkin bir kılavuz hazırladık. TSE’nin hazırladığı bu rehber dokümanı bir iki gün içinde yayımlayacağız. İkinci beklentimiz, dinamik olmanız. Üçüncü olarak, tedarik zincirlerindeki konumunuzu güçlendirin. Dördüncü olarak, yerlileşme oranlarınızı artırmak için gayret etmelisiniz. Son önerimse; verimliliği arttıracak dijital dönüşüm yatırımlarınızı ertelememelisiniz.”
“OSBÜK’ten farkındalık oluşturmasını bekliyoruz”: OSBÜK’ten kılavuzda yer alan tavsiyelerin duyurulması ve uygulanması noktasında OSB’lerde farkındalık oluşturmasını beklediklerini belirten Varank, “TSE ile kılavuz çerçevesinde firmalarımızı, işletmelerimizi bir belgelendirme faaliyeti yaparak tescil altına almak istiyoruz. Bunun da önümüzdeki süreçte global tedarik zincirlerinde firmalarımızı öne geçirecek bir uygulama olacağına inanıyoruz” dedi. Varank, sanayicilerden gelen talepler doğrultusunda Kocaeli ve Ankara’da sanayi çalışanlarına Kovid-19 testi yapılmaya başlandığını anımsatarak, bu testleri yakın zamanda İstanbul, Bursa, Tekirdağ, Manisa ve Gaziantep’te de başlatmayı planladıklarını, Mayıs sonunda da tüm OSB’lerde uygulamayı devreye almak istediklerini bildirdi.
“Sanayi, ekonominin gözbebeği”: Bakan Varank, sanayi sektörünün ekonominin göz bebeği olduğunu kaydetti: “Her türlü desteğimiz emrinize amade. Yeni normali, sizler şekillendireceksiniz. Salgın sona erdiğinde Türkiye ekonomisi, daha güçlü bir şekilde kaldığı yerden yoluna devam edecek.”

Başkan Kütükcü, OSB’lerin taleplerini dillendirdi
Toplantıda söz alan OSBÜK Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükcü, OSB’lerin taleplerini Bakan Varank’a ileterek, destek istedi. Covid-19 Salgını dolayısıyla işletmelerin ve sanayi üretiminin zor bir dönemden geçtiğini, kapasite ve üretim kayıpları yaşandığını aktaran Kütükcü, bu dönemde devletin işletmeleri daha fazla desteklemesinin üretimin ve çalışma hayatının sağlıklı devam etmesi için önemli olduğunu vurguladı. Pandemi sürecinin ilk gününden beri Türkiye’de üretimin durdurulmaması gerektiğini söylediklerini anımsatan Kütükcü, “Sanayicilerimizin kararlılığı ve devletimizin desteğiyle üretime devam ettik” dedi. OSBÜK olarak bugüne kadar OSB’ler adına talep ettikleri konuların pek çoğunun hayata geçtiğini belirten Kütükcü, bu dönemde özellikle OSB’lerin enerji maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğini ifade etti.
YEKDEM ve TEİAŞ İletim Bedeli talebi: Memiş Kütükcü, salgın dolayısıyla OSB’lerde düşen kapasitelere rağmen YEKDEM maliyeti ve TEİAŞ’a ödenen iletim bedeli nedeniyle elektrik faturalarında aynı oranda düşüşler yaşanmadığını dile getirdi: “OSB sanayicilerimizin üzerinde YEKDEM ve TEİAŞ İletim Bedeli kaynaklı ciddi bir elektrik faturası yükü var. Elektrik tüketimi düşüyor ama bu düşüşe paralel olarak faturalar aynı oranda düşmüyor. OSBÜK olarak YEKDEM maliyetlerinin, salgın süresince alınmamasını, bu mümkün olmuyorsa azaltılmasını veya en azından 6 ay ertelenmesini talep ediyoruz. Ayrıca TEİAŞ’a sözleşmede belirtilen güce ve tüketim miktarımıza göre bir İletim Bedeli ödüyoruz. Burada Sistem Kullanım anlaşmasındaki uygulamaya göre, 3 yılda bir kez güç düşümü revizyonu talebinde bulunabiliyoruz. 3 yıl içinde fiili güç düşümü olsa bile, bunu güncelleyemiyoruz ve sözleşme gücü üzerinden ödemeye devam ediyoruz. Talebimiz, OSB’lerimize fiili çekiş gücü üzerinden iletim faturası kesilmesi yönünde. OSB’lerimizden hem YEKDEM hem de TEİAŞ İletim Bedeli’nin yeniden düzenlenmesi ile ilgili yoğun talep alıyoruz.”
Doğalgazla ilgili talepler: Bakan Varank’a OSB’lerin doğalgazla ilgili taleplerini de ileten Kütükcü, şöyle devam etti: “2020 yılı Doğal Gaz Alım Satım Sözleşmesi’nin hükümlerince mücbir sebep olarak kabul edilmesini, 2020 yılında OSB’lere asgari alım taahhüdünün uygulanmamasını, doğalgaz tüketimlerinin gaz alım sözleşmesindeki miktar üzerinden değil fiili sarfiyat üzerinden alınmasını, faturaların da gecikme zammı uygulanmadan en az 3 ay ertelenmesini talep ediyoruz. Bu konuda BOTAŞ’a ve EPDK’ya müracaatımızı OSB’lerimiz adına yaptık, talebimizi ilettik.”
OSB çalışanlarına Covid-19 testi: OSBÜK olarak salgın sürecinin en başında ‘üretimin güvenli ve sağlıklı devam etmesi’ için OSB çalışanlarına yönelik Covid-19 testi yapılması talebinde bulunduklarını ve bu taleplerinin hayata geçtiğini kaydeden Kütükcü, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın destekleriyle Sağlık Bakanlığımız bu talebimizi olumlu karşılayarak, ilk olarak Kocaeli’de hayata geçirdi. İkinci olarak da Sağlık Bakanlığımız, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız, OSBÜK ve Ankara Sanayi Odası’nın koordinasyonunda Ankara’daki OSB’lerimizde başladı. Kocaeli ve Ankara’da fiili olarak başlayan bu çalışmanın, kendi şehirlerinde de yapılmasına dair OSB’lerimizden talepler alıyoruz. Covid-19 taramalarının sanayi kentlerimizdeki OSB’lerimizde yaygınlaştırılmasında Ankara’daki gibi görev almaya, süreci koordine etmeye hazırız” dedi.
OSB’lerin enerji taleplerine ilişkin rapor hazırlanıyor: Kütükcü, önümüzdeki günlerde OSB’lerin enerji ile ilgili tüm taleplerini içeren bir raporu OSBÜK olarak Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına ileteceklerini söyleyerek, Bakan Varank’a iş dünyasının ve OSB camiasının sorunlarının çözümünde gösterdikleri çözüm odaklı yaklaşımlarından dolayı teşekkür etti.

Yorumlar (0)