banner565

banner472

banner458

banner457

Sanayinin liderleri açıklandı; İstanbul birçok sektörde ilk sırada

TOBB Sanayi Veritabanı verileri esas alınarak belirlenen Sanayinin Liderleri’nin açıklandığı toplantıda Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Tek gayemiz sanayicilerimize, iş dünyasına daha nitelikli bir iş ve yatırım Ortamı sunmak ve bu başarıları daha da artırmak. Siz yeter ki işinize odaklanıp üretin, istihdam sağlayın, ihracat yapın” dedi. İstanbul, tekstil, hazır giyim, deri, kimya, plastik, bilgisayar başta olmak üzere birçok sektörde birinci oldu.

HABER 01.06.2022, 00:00 24.06.2022, 10:42
23121
Sanayinin liderleri açıklandı; İstanbul birçok sektörde ilk sırada

Sanayinin liderleri; Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirilen programda açıklandı. TOBB’a bağlı Odalar tarafından hazırlanan ve TOBB tarafından onaylanan sanayi kapasite raporlarının bir araya gelmesi ile oluşan, içerisinde 90 bin üreticinin makine parkı, üretim, hammadde ve iletişim bilgilerinin yer aldığı TOBB Sanayi Veritabanı’na kayıtlı verilerden derlenen Program, yaklaşık 4 bin farklı ürün için üretim kapasitesine göre oluşturuldu. Sanayinin Liderleri Programı içerisinde; sektörel bazda birinci, ikinci ve üçüncü iller ile bir önceki yıla kıyasla sektörel bazda üretim kapasitesi değişim oranları belirlendi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Sanayi Veritabanı verileri esas alınarak yapılan ‘Sanayinin Liderleri’ çalışmasında, 90 binden fazla üreticinin 4 bin farklı ürününe dair üretim kapasiteleri incelendi. 2020 ve 2021 verileri kıyaslanarak üretim kapasitesi artan ürünler ve sektörler belirlendi” dedi.
Çalışma ile imalat sanayinin tüm alt sektörlerinde çok büyük üretim kapasitesi artışları olduğunu gördüklerini kaydeden Varank, “İstanbul, 1809 ürünün her birinde sahip olduğu üretim kapasitesiyle ilk 3 şehirden biri olmuş. Mega kentin tekstil, hazır giyim, deri, kimya, plastik, bilgisayar başta olmak üzere birçok sektörde birinci olduğunu görüyoruz. İstanbul’u 1028 ürünle İzmir, 772 ürünle de Kocaeli takip ediyor. Devamında ise Ankara, Bursa, Konya diye giden bir sıralama ortaya çıkmış. İzmir’in gıda, tütün ve rafine edilmiş petrol sektörlerinde, Kocaeli’nin ise ana metal sanayi ve motorlu kara taşıtlarının imalatında birinci sırada yer aldığını görüyoruz” açıklamasını yaptı.
Bakanlık olarak TOBB’u önemli paydaşlardan biri olarak değerlendirdiklerini belirten Varank, “Tek gayemiz sanayicilerimize, iş dünyasına daha nitelikli bir iş ve yatırım ortamı sunmak ve bu başarıları daha da artırmak. Siz yeter ki işinize odaklanıp üretin, istihdam sağlayın, ihracat yapın. Bu noktada biz tüm imkanlarımızla hizmetinizdeyiz. Bugüne kadar nasıl yanınızda yer aldıysak önümüzdeki dönemde de sizinle birlikte yol yürüyeceğiz” açıklamasını yaptı.
Geçen yıl 2020’ye göre, 4 bin üründen 2 bin 463’ünde, yani yüzde 62’sinde üretim kapasitesinin arttığını aktaran Hisarcıklıoğlu, “Üretim kapasitesi artan ürün sayısı en çok olan sektörler, Nace 28, makine ve ekipman imalatı sektörü, Nace 20, kimyasal ürünlerin imalatı sektörü, Nace 10 gıda ürünleri imalatı sektörü oldu” diye konuştu.
Hisarcıklıoğlu, sanayi veri tabanının ve Sanayinin Liderleri Programı’nın yeni yatırım kararlarının doğru alınmasına ışık tutacağını vurgulayarak, yatırımcılara yol göstermek, ellerindeki kaynakları en verimli şekilde kullanmalarına destek vermek istediklerini kaydetti.

Yorumlar (0)