banner565

banner472

banner458

banner457

Savunma sanayisinde Samsun’dan dünyaya açılan marka; CANİK

Savunma sanayisinin parlayan yıldızı Samsun Yurt Savunma (SYS), Canik markası ile global marka olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.  SYS Genel Müdürü Utku Aral, konusunda dünyanın ilk 8 firmasından biri olan SYS’nin Canik markasıyla elde ettiği başarılarıyla aynı zamanda Türkiye’nin başarı hikayesine dönüştüğünü söylüyor.

HABER 01.08.2019, 07:47 29.08.2019, 13:34
11462
Savunma sanayisinde Samsun’dan dünyaya açılan marka; CANİK

Samsun Yurt Savunma (SYS), 1998’de Doğu Karadeniz Silah Projesi kapsamında projenin Samsun ayağı olarak faaliyetlerine başladı. Türkiye’nin ilk 20 savunma şirketinden ve Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki 2 Ar-Ge Merkezi’nden biri olan SYS, başlıca Canik markası altında silah sistemleri alanında üretimler yapıyor. Aynı zamanda Roketsan’ın roket ve füze sistemleri alanında en büyük tedarikçilerinden biri olan SYS, bugün 485 kişilik kadrosuyla savunma sanayi kapsamında üretimlerini toplam 35.000 m2 kapalı alana haiz iki fabrikasında icra ediyor.
Yıllık tabanca üretiminin yüzde 75’ini ihraç eden ve Türkiye’nin alanında ihracatının yüzde 70’ini tek başına gerçekleştiren SYS; 2017’de ve 2019’da ABD’de Yılın Tabancası ödülü aldı. Savunma Sanayi Başkanlığı’nca da TAI ve TEI’nin ardından 2018 Yılı Türkiye’nin En Başarılı üçüncü firması seçildi.
“SAHA İstanbul bizlere yeni kapılar açıyor”: Utku Aral, şunları dile getiriyor: “Canik markamızın başarısının sadece firmamızın başarısı olmaktan çıktığına, Türkiye’nin bir başarı hikayesine dönüştüğüne inanıyoruz. Yapacağımız yatırımlar, geliştireceğimiz yenilikçi ürünlerle dünyadaki konumumuzu daha da yukarı seviyelere çıkartacağız. Markamız Türkiye’de var olmuş ve global olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir. SAHA platformunda yer alan diğer prestijli firmalarla boy göstermek, iş potansiyelinin yanı sıra yerel ve global networkümüze katkıda bulunmaktadır. SAHA kümelenmesi çözüm ortaklığı açısından da bizlere yeni kapılar açmaktadır.”
Utku Aral, SYS’nin yakaladığı başarıların sadece tabanca özelinde olmadığını vurguluyor: “İlk olarak Samsun’da yaptığımız ürünlerle ülkemizin konusunda lideriyiz. İkinci olarak da Türkiye merkezli, dünyada konusunda ilk 8 firma arasındayız. Bugün başarılarımız sadece Türkiye ve ABD’den ibaret değildir. Örneğin; bugün Avrupa Birliği’nin her ülkesinde, Güney Amerika kıtasının neredeyse tamamında, Afrika ve Asya’da ürünlerimiz kullanıcılarının beğenisine sunuluyor. 2018-2019’da Fransa’da CanikTour adı altında tüm Fransa’yı kapsayan bir atış turnuvası düzenleniyor (www.caniktour.com).Tüm dünyanın yakından takip ettiği Danimarka, Filipinler, Tayland ve Brezilya gibi ihalelerde kazanan veya son aşamaya kalan firma konumunda olmak, bugün Smith Wesson, Ruger gibi ABD menşeili firmalar için bile sağlanması mümkün olamamış başarılardır.”
SYS’nin 2018’de cirosunun yüzde 40 büyüyerek 185 milyon TL rakamına ulaştığını kaydeden Utku Aral, yaptıkları üretimin yüzde 75’ini başta ABD olmak üzere ihraç ettiklerini aktarıyor. SSB ile Ocak 2018’de imzaladıkları Milli Tabanca Projesi ve 12.7mm Makineli Tüfek Geliştirme Projesi; Cumhurbaşkanlığı, Jandarma Özel Harekât Komutanlığı, Adalet Bakanlığı, Millî İstihbarat Teşkilatı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı gibi birçok teşkilata yaptıkları tabanca teslimatları, Filipin Polis Teşkilatı ve Kenya Cezaevi İnfaz Kurumu ile imzaladıkları kontratlardan söz eden Utku Aral, 2019’da ABD, Brezilya ve Tayland’da ihalelere katıldıklarını ve sonuçları heyecanla beklediklerini anlatıyor.
Teknopark İstanbul’da yeni Ar-Ge Merkezi: Utku Aral, 2019’da da yüksek büyüme hedeflediklerini açıklıyor: “Bu yıl toplam 240.000 tabanca üretimi planladık, minimum yüzde 70’ini ihraç edeceğiz. 2019’da Milli Tabanca Projesi kapsamında kolluk kuvvetlerimize 50.000 adet tabanca teslim etmeyi planladık. 2019’da Malezya, Filipinler, Tayland, Singapur gibi önemli Asya ülkelerine açılımı hedefledik ve önemli bir mesafe kat ettik. 12.7mm Makineli Tüfek Geliştirme Projesi kapsamında, 2019 sonuna kadar bu alanda toplam 50 milyon TL’lik yatırımı tamamlamayı planladık. 245 dönüm arazide yapmayı hedeflediğimiz yeni Tesis ve Ar-Ge Merkezi yatırımımız için tüm çalışmaları ve başvurularımızı 2018’de tamamlamıştık, yakın zamanda Sanayi Bakanlığımızca onaylanacak projemizle yatırım süreci başlayacak. Ayrıca iştirakçisi olduğumuz Unidef Firmamız da 2018’de birçok başarının altına imza atarak bizi gururlandırmıştır. Bu başarının verdiği heyecanla Teknopark İstanbul’da bir Ar-Ge Merkezi kurma projemiz onaylandı ve arazi tahsisi yapıldı, bu yatırıma da başlanacak.”

Yorumlar (0)