banner565

banner472

banner458

banner457

Sigorta sektöründe ivme yukarı yönlü: Sektör bu yıl itibariyle büyüme sürecine girdi

Türkiye Sigorta Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği (TSB) üye şirketlerinden derlediği verilere göre 2019’un 3. çeyrek itibariyle teknik ve mali sonuçlar belli oldu.

HABER 01.11.2019, 07:57 30.11.2019, 10:56
12543
Sigorta sektöründe ivme yukarı yönlü: Sektör bu yıl itibariyle büyüme sürecine girdi

Verilere göre 2019 yılı Eylül sonu itibarı ile toplam prim üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22.5 artış ile 48.396.690.235 TL olarak gerçekleşti. Sigorta sektöründe geçen yıl itibariyle 60’ı sigorta, 2’si reasürans olmak üzere 62 şirket Türkiye Sigorta Birliği’ne üye bulunuyor. Şirketlerin 4’ü hayat, 18’i hayat/emeklilik ve 38’i hayat dışı faaliyet gösteren firmalardan oluşuyor. Türkiye Sigorta Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği (TSB) üye şirketlerden derlediği 2019 yılı Eylül ayı sonuçlarını yayınladı. Verilere göre 2019 yılı Eylül sonu itibarı ile toplam prim üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22.5 artış ile 48.396.690.235 TL olarak gerçekleşti.
Katılım sigortacılığında faaliyet gösteren 11 şirket bulunuyor. Üye şirketlerden derlenen verilere göre 2019 yılı Eylül sonu itibarı ile katılım sigortacılığı toplam prim üretimi ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 66.8 artış ile 2.504.536.496 TL oldu. 2008 yılında döviz kurunun yükselmesi, ekonomi ve finansal piyasadaki belirsizlik nedeniyle bir miktar küçülen sigorta sektörünün 2019 yılında ise yavaş bir toparlanma sürecine girdiği görülüyor. 
Haziran verilerine göre AB’de sigorta sektörünün GSMH’ye oranı yüzde 62 iken Türkiye’de bu oran yüzde 5’ler civarında. Aradaki fark sektörün önündeki büyüme potansiyelini de gözler önüne seriyor. Sektörün büyümesinin önündeki en büyük engel olarak bilinç düzeyinin düşüklüğü gösteriliyor. Öte yandan doğal afetlere bağlı gelişen riskler sigorta talebinde artışa neden oluyor. Ayrıca zorunlu olan sigorta türlerinde gelişim piyasanın üstünde görülüyor. Örneğin; zorunlu trafik sigortasında sigortalılık oranı yüzde 78.
Şirketlerin pazar pay ve toplam prim değişimlerine göre ilk 20 sıralaması (Genel Toplam-Eylül 2019):
• Allianz Sigorta A.Ş.
• Anadolu Anonim Türk Sigorta Şirketi
• Aksigorta A.Ş.
• Axa Sigorta A.Ş.
• Sompo Japan Sigorta A.Ş.
• Ziraat Sigorta A.Ş.
• Mapfre Sigorta A.Ş.
• HDI Sigorta A.Ş.
• Halk Sigorta A.Ş.
• Ziraat Hayat ve Emeklilik A.Ş.
• Güneş Sigorta A.Ş.
• Acıbadem Sağlık ve Hayat Sigorta A.Ş.
• Neova Sigorta A.Ş.
• Doğa Sigorta A.Ş.
• Eureko Sigorta A.Ş.
• Quick Sigorta A.Ş.
• Ethica Sigorta A.Ş.
• Groupama Sigorta A.Ş.
• Ray Sigorta A.Ş.
• Bereket Sigorta A.Ş.
Şirketlerin pazar pay ve toplam prim üretimlerine (Hayat) göre ilk 10 sıralaması-Eylül 2019:
• Ziraat Hayat ve Emeklilik A.Ş.
• Anadolu Hayat Emeklilik A.Ş.
• Allianz Yaşam ve Emeklilik A.Ş.
• Metlife Emeklilik ve Hayat A.Ş.
• Vakıf Emeklilik ve Hayat A.Ş.
• AvivaSA Emeklilik ve Hayat A.Ş.
• Garanti Emeklilik ve Hayat A.Ş.
• Halk Hayat ve Emeklilik A.Ş.
• Aegon Emeklilik ve Hayat A.Ş.
• Cigna Finans Emeklilik ve Hayat A.Ş.
Sektörün görünümü uzun vadede pozitif
KPMG’nin Sigorta Sektörü Raporu’nu yorumlayan KPMG Türkiye Finansal Hizmetler Sektör Lideri ve Şirket Ortağı Sinem Cantürk, 2018 yılında dünya ekonomisinin, ticaret savaşları kaynaklı belirsizliklere rağmen potansiyelinin üzerinde büyümeye devam ederken sigortacılık sektöründeki prim üretiminde büyüme oranının, bir önceki yıla göre reel olarak yüzde 2 civarında gerçekleştiğini kaydetti.
2018 sonlarında belirginleşen küresel yavaşlamanın sigortacılık sektörünün görünümünü olumsuz etkilediğini aktaran Cantürk, değerlendirmesinde şu noktalara değindi: “Bu arada gelişmekte olan ekonomilerde penetrasyonun artması ve sektörün kapsamının küresel ısınma, siber güvenlik ve veri güvenliği gibi alanlara genişlemesi, sektördeki hareketliliği destekliyor. Bu nedenle kısa vadedeki zorluklara karşın sigortacılığın dünya genelinde görünümünün uzun vade pozitif olduğu değerlendiriliyor. Ülkemizde ise; 2018'de toplam prim üretimi 54.7 milyar TL olarak gerçekleşti. Sektörün aktif büyüklüğü 2018 sonu itibariyle bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17.1'lik artışla 178 milyar TL seviyesine, toplam kar ise yüzde 72.7 artarak 4.7 milyar TL seviyesine ulaştı. 2017'de 14 bin 52 kişi olan sektördeki toplam istihdam, 2018 sonunda 14 bin 62'ye çıktı. Toplam istihdam içinde satış ve pazarlama kadrolarının payı 2010 yılında yüzde 51 iken 2018 yılı sonu itibariyle bu oran yüzde 42 seviyesine geriledi.”
Sektörde 2018'de 38 milyon dolarlık doğrudan yabancı yatırım gerçekleşti. Böylece son 15 yılda sektöre yapılan doğrudan yabancı yatırımın toplamı 7.9 milyar doları buldu. Öte yandan sektörde yabancıların hisse senedi yatırımları 2018 sonu itibarıyla 245 milyon dolar tutarında bulunuyor. Bu sonuçlarla sektörün toplam sermayesi içinde yabancıların payı 2017 sonu itibarıyla yüzde 70.4 olurken, toplam prim üretimi açısından payları yüzde 60.2 olarak gerçekleşti.
Rapora göre 2019'da gerçekleşmesi beklenen üç düzenleme, sektörün 2019'u daha olumlu bir havada geçirmesini sağlayabilir
• Türkiye Milli Reasürans Havuzu'nun kurulması 2019 Yılı Cumhurbaşkanlığı Programı'na girdi. 2019 Aralık ayına kadar Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Türkiye Sigorta Birliği ortaklaşa Türkiye Milli Reasürans Havuzu'na ilişkin modeli belirleyecek, ardından havuz faaliyete geçecek.
• Bireysel emeklilik sistemine otomatik katılımın yeniden yapılandırılması da 2019 Yılı Cumhurbaşkanlığı Programı kapsamına alındı. BES'te genel süreçlerin iyileştirilmesine yönelik operasyonel düzenlemeler devreye alınacak.
• Bu yıl sağlık sigortacılığı alanında da önemli düzenlemeler bekleniyor. Tıbbi ve ekonomik değerlendirme çalışmalarını dikkate alan geri ödeme sistemi devreye girerken, geri ödeme kapsamında olmayan sağlık hizmetlerinin sağlanması için tamamlayıcı sağlık sigortacılığı teşvik edilecek.Alacak sigortasına ihtiyaç artıyorAlacak sigortası alanında faaliyet yürüten Atradius’un Conclusr Recearch araştırma şirketine yaptırdığı  2019 yılına ait “Ödeme Davranışları Barometresi” raporu yayımlandı. Araştırmada Türkiye’deki firmaların vadeli alacaklarını tahsil edebilmeleri, ticarette daha rahat ilerleyebilmeleri için alacaklarını güvence altına almalarının önemli olduğu ortaya çıkıyor. İşletmeler vadeli alacaklarını sigortalatarak tahsil edemedikleri alacaklar nedeniyle nakit akışının olumsuz etkilenme riskini minimize edebilir. Geçen yıl yüzde 42 büyüyen alacak sigortası sektörü firmalar için güvenli bir liman olmayı sürdürüyor.  
Rapor konuya odaklı 1516 kişiyle görüşülerek yapıldı. Türkiye, Slovakya, Çek Cumhuriyeti, Bulgaristan, Romanya, Macaristan ve Polonya şirketleri mercek altına alınıyor. Raporda Doğu Avrupa ülkelerinde firmalar arası tahsilat süresi 48 gün iken bu rakam Türkiye’de 88 güne uzuyor. Pek çok güçlü ve dirençli şirket bulunmasına rağmen Türkiye’de en büyük riski emlak, inşaat ve enerji sektörleri taşıyor. Atradius Türkiye Ülke Müdürü Taner Işık, “Türkiye geçen yıl büyüme oranlarını çok fazla yükseltemedi. Ancak 2019’un sonunda ekonomik göstergeler ve verilere istinaden 4. çeyreğe yönelik büyüme oranında olumlu gelişmeler bekleniyor. Türkiye’nin istikrarlı para politikası ile birlikte uzun vadede Türkiye ekonomisi, önümüzdeki yıllarda güçlenmiş şekilde çıkabilir” değerlendirmesini yapıyor.
Atilla Benli: “Finansal sisteme derinlik ve denge,
sektörümüzün sorunlarına çözüm getirecek”Türkiye Sigorta Birliği (TSB), Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun kuruluşuna ilişkin açıklamalarda bulundu. Resmi Gazete’de yayımlanan kararla faaliyete başlayacağı duyurulan kurum, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösterecek. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun sektör adına büyük önem taşıdığını belirten Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Atilla Benli, şunları ifade etti: “Ülkemizde bugün 62 adet sigorta ve emeklilik şirketi faaliyet gösteriyor. Bu şirketlerin toplam aktif büyüklüğü 200 milyar TL’ye ulaştı. GSMH’nin 35 katı teminat sunan sektörümüz geçen yıl 36 milyar TL tazminat ödemesi yaptı. Önemli bir işlevi ve tetikleyici bir fonksiyon üstlenmesine rağmen sigorta ve emeklilik sektörlerinin şu anda hak ettikleri yerde olmadığını her açıklamamızda dile getirerek altını çiziyoruz. Bu konu Hazine ve Maliye Bakanlığımızın da gündemindeydi; dengeli ve derinliği olan bir finansal piyasa için de banka dışı finansal sistemin büyütülmesi öncelikli konular arasında yer alıyordu. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun kurulması da bu anlamda atılmış önemli bir adım ve sektör olarak uzun zamandır beklediğimiz olumlu bir gelişmedir.”
“Sigorta ve emeklilik sektörlerini büyütecektir”
Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun hızlı ve etkin kararlar alacağını ve bu durumun sektöre olumlu yansıyacağını belirten Benli, “Özerk bir kurum olması nedeniyle Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun özellikle ikincil düzenlemelerde hızlı karar alacağını düşünüyoruz. Bankacılık sektöründe BDDK’nın üstlendiği rolü sektörümüz için üstlenerek sigorta ve emeklilik sektörlerini büyütecektir. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun hem finansal sisteme derinlik ve denge sağlayacak kararlar alacağına hem de sektörümüzün bekleyen kronik sorunlarının çözümünde etkin rol oynayacağına inancımız tamdır” dedi.

“Sigorta sektörünün büyümesi devlete, kurumlara, kişilere fayda sağlar”
Sigorta ve emeklilik sektörlerinin bir dönüşüm sürecinden geçtiğini belirten Benli, “Sektörlerimizin büyümesi lazım ve bunu sadece teminat yönüyle değil aynı zamanda sağlanacak fon arzı yönüyle de düşünmek gerekiyor. Örneğin; Otomatik Katılım ile birlikte BES tarafında 10 milyar TL fon büyüklüğüne ulaşıldı ancak kıdem tazminatı ve tamamlayıcı emeklilik uygulamalarıyla yıllık fon büyüklüğünün 50-60 milyar TL düzeyine ulaşması hedefleniyor. Bu emeklilikte bireye sağlanan faydanın yanı sıra finans piyasaları için orta ve uzun vadeli uygun maliyetli kaynak anlamına da geliyor. Dolayısıyla sektörlerimizin büyümesi devlete, kurumlara, işletmelere ve kişilere ayrı ayrı katmadeğer sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.Ekonomideki iyileşme BES’e ilgiyi artırıyorBireysel Emeklilik Sistemi’nde katılımcı sayısı Ekim 2019 tarihi itibarıyla katılımcı sayısı 6 milyon 809 bine ulaşırken toplam fon büyüklüğü ise 108.3 milyar TL’ye ulaştı. Sözkonusu rakamların analizinde; katılımcıların fon büyüklüğünün 93 milyar 256 milyon TL olduğu, devlet katkısının ise 15 milyar TL’yi aştığı görülüyor. Şirketlerin katılımcılarının toplamı ise 6 milyon 809 bin kişiyi aştı. Otomatik katılım uygulaması yaklaşık 2 yıl önce hayata geçirilmişti. Ekim 2019 itibariyle sisteme giren çalışan sayısı 5 milyon 312 bin kişi oldu. Çalışanların otomatik katılım fon tutarı büyüklüğü 7 milyon 471 bin TL’yi aştı. Sigortalılık oranının düşük olması ve yaşlanan nüfus ve artan bilinç düzeyiyle birlikte bireysel emeklilik sistemine olan ilgi devam ediyor. Ekonomideki toparlanmayla birlikte bireysel emeklik sistemine ilginin artacağı öngörülüyor. Sistem 10 yıl kalmaya 56 yaşında emekli olma imkanı tanıyor. BEK ve OKS’nin temel amacı; çalışanların emekliliğe yönelik tasarruflarının yatırıma yönlendirilmesi ile emeklilik döneminde ek bir gelir sağlayarak refah düzeyini yükseltmek, ekonomiye uzun vadeli kaynak yaratmak, istihdamı arttırmak ve ekonomik kalkınmaya katkıda bulunmak şeklinde özetlenebilir.

BÜLENT KARAN - 
Halk Sigorta Genel Müdürü
Halk Sigorta büyümesini sürdürdü

Küresel ekonominin yapı taşlarından olan ‘Sigorta Sektörü’nün, ilk 9 aylık performansını ele alırken öncelikle 2018 yılını kısaca hatırlamakta fayda var. 2018 yılı piyasalardaki dalgalanmalar nedeni ile zor geçen bir yıldı. Bu zor yılda bile ‘Hayat Dışı Sigorta Sektörü’; 2018 yılındaki toplam prim üretimini bir önceki yıla göre yüzde 20 oranında artırmış, 47 milyar TL’ye ulaşmıştı.

2018 yılında yaklaşık 8 milyar TL’lik prim artışının yüzde 35’i trafik sigortalarından kaynaklanırken yüzde 15’inin sağlık sigortalarından kaynaklanması önemli bir gelişme olmuştu ki bu da zor dönemlerde bile bir şekilde büyüme isteği olan ‘Türk Sigorta Sektörü’nün ne kadar güçlü bir sektör olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur.
2019 yılını genel olarak ele aldığımızda ise ekonominin toparlanma sürecine girdiğini ve sektörümüzdeki yansımasında da rakamların reel büyüme olarak olumlu yönde bir çizgi çizdiğini görüyoruz. ‘Hayat Dışı’ alanda ilk çeyrekte yazılan poliçe adetinin 18 milyona ulaşması, ardından yılın 2. yarısında 25 milyar TL’lik  prim üretimi üzerine teknik karın 2 milyarın üzerinde olması sektörümüzdeki sürdürülebilir büyümenin tekrar başladığının en büyük göstergesidir.
Halk Sigorta olarak ana hissedarımız olan Halkbank’ın  bağlı ortaklığında 60 yılı aşkın süredir köklü bir tecrübe ile sektörün önemli oyuncularındanız. Son yıllarımızı ele aldığımızda geçtiğimiz iki yılda iki kat büyüdük. 2017 yılı sonunda ‘Hayat Dışı Sigorta Sektörü’nde 10’uncu sıraya yükseldik ve böylelikle ilk 10’da yerimizi aldık. Büyüme geleneğimizi bozmadık, 2018 yılında da sektör sıralamasını bir önceki yıla göre bir sıra artırarak 9. sıraya yükseldik. 2019 yılının 9 aylık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 20 büyüdük ve hız kesmeden büyümeye ve hedeflerimizi gerçekleştirmeye devam ettik.
Bu bağlamda en büyük örneğimiz olan KOBİ’lerin yakından ilgilendiği ve KOBİ’lere yönelik olan Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası’nın yöneticisi, aynı zamanda da uygulayıcı Şirketi olarak 2019 yılına girdik. Sizin de bildiğiniz gibi derginizin gerçekleştirmiş olduğu 2018 KOBİ Zirvesi’nde de yerimizi alarak Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası ürünümüzü KOBİ’ler ile yakından paylaşma fırsatını yakaladık.
Tabii ki diğer branşlarda da iddiamızı bozmadık. Hizmet verdiğimiz tüm branşlarda 2019 yılında bir önceki yıla göre büyüme ivmemiz devam ederken, Eylül sonu verilerimize göre branşlarımızın yüzde 80’ininde büyüme hedeflerimizi gerçekleştirdiğimizi görmek, verimliliğimizi artırmak bizler adına keyif vericidir.
KobiEfor, iş dünyasının sesi
Gelişen ve üreten ekonomilerin vazgeçilmez oyuncuları KOBİ’lerin, sanayi ve Türk iş dünyasının sesi olmanızdan, küresel rekabet gücünü arttırmaktan dolayı çalışmalarınızı tebrik eder, başarılarınızın devamını dilerim.

ERDEM AYDINLI - Sigorta Cini Genel Müdürü
KobiEfor iş dünyası için önemli bir kaynak

Yayın hayatına başladığı günden beri sektöre ışık tutan zengin haber içeriği, birbirinden değerli röportajları ile iş dünyası için önemli bir kaynak oldu. Türkiye’de geniş bir okuyucu kitlesine sahip olan, ülkemizin ekonomik ve sosyal kalkınmasının temelini oluşturan KOBİ’lere yönelik önemli bilgi ve iletişim kaynağı olan KobiEfor, 20 yıldır yayın hayatına başarıyla devam ediyor. KobiEfor Dergisi’nin 20. yılını kutluyor, yeni sayılarını merakla bekliyorum.

UĞUR GÜLEN - Aksigorta Genel Müdürü
Aksigorta’nın istikrarlı büyümesi sürecek

Sigorta sektörü geçtiğimiz yıl kur dalgalanmalarından en az etkilenen sektör oldu ve 36 milyar TL teminat sağladı. Otomotiv sektöründeki daralma nedeniyle 2019’da finansal sigorta, sağlık ve siber sigorta alanlarında büyüme gerçekleşti.
Aksigorta olarak ise sektörün üzerinde büyüme gerçekleştirdik. 2018 yılsonu itibariyle aktif büyüklüğümüzü 3.5 milyon TL’ye yükseltirken 228 milyon TL net kar elde ettik. Prim üretimimizi ise 2017’nin aynı dönemine göre yüzde 30 artırarak 3.4 milyon TL olarak gerçekleştirdik. 2019 yılında da istikrarlı büyümemizi sürdürerek, yılın ilk yarısında 2.1 milyar TL prim ürettik. Bu bağlamda yılsonunda geçtiğimiz yıl olduğu gibi yine sektörden daha hızlı bir büyüme gerçekleştireceğimize inancımız tam.
KobiEfor, değer yaratıyor
KobiEfor Dergisi olarak, 20 yıldır doğru yayıncılıkla Türkiye ekonomisinin taşıyıcı güçlerinden olan KOBİ’lerin gelişimine yapmış olduğunuz katkı için öncelikle sizi tebrik ediyorum. İnanıyorum ki, KOBİ’lerimizin yenilikçi ve yüksek katmadeğerli üretime geçişinde sizin yaptığınız nitelikli haberlerin de büyük bir katkısı olmuştur. Bugün dünya büyük bir değişim ve dönüşümden geçerken, KOBİ’lerin bunun vazgeçilmez aktörlerinden biri olacağını düşünüyorum. Ülkemizin yeni nesil inovasyon ekonomisine adım atmak üzere olduğu bu dönemde, sizin gibi değer yaratan yayınların çok önemli katkıları olacağına inanıyorum. Özellikle bu yeni nesil ekonominin KOBİ’ler vasıtasıyla tabana yayılmasında üstleneceğiniz misyon oldukça değerli.
Bu uzun soluklu yolculukta Aksigorta olarak, KobiEfor Dergisi’ne başarılar diliyor, daha nice 20 yıllara diyorum.

ELİF AKSOY YENİDÜNYA - Tamoniki.com CEO’su
Tamoniki.com, tüm sigorta firmalarının dijital dönüşümüne destek olacak

İşbirliği yaptığımız sigorta firması sayısını 2020 yılında artırmayı hedefliyoruz. Bunun dışında önümüzdeki yıl, sigorta alanındaki ürün gamımızı genişletip daha çok alanda faaliyet göstermeyi planlıyoruz. Gündemimizde olan bir başka konu ise sigorta dışındaki konularda da karşılaştırma yapmak.
Sektörün gündeminde dijitalleşme var. Dijital dönüşüme sadece yeni ve dijital satış kanallarının oluşmasını değil, mevcut satış kanallarının dijitalleşmesini ve kullanıcıların dijital kanalları kullanarak yarattıkları taleplere cevap verebiliyor hale gelmelerini dahil edebiliriz.
Tamoniki.com olarak tüm sigorta firmalarının dijital dönüşümlerinde destek olabilmek ve kendilerini bu yeni dijital dünyaya hazırlamaları için bilgi birikimimizi ve operasyonel tecrübemizi sonuna kadar paylaşmaya hazırız.
KobiEfor’u, ilgiyle takip ediyoruz
Sadece KOBİ’lerin değil, tüm iş dünyasının nabzını tutan, yer verdiği farklı konulardaki haberlerle hem bilgilendiren hem de farkındalık yaratan KobiEfor’u ilgiyle takip ediyoruz. Nice 20 yıllara.

Yorumlar (0)