Sürdürülebilirlik Konferansı 2024 İstanbul’da gerçekleşti; İş dünyası yeşil dönüşüm için buluştu
Yeşil İş Platformu ve IQ&Partners evsahipliğinde, Boğaziçi Üniversitesi ve SKD Türkiye işbirliğiyle; “Yeşil Dönüşümün Kaçınılmazlığı” temasıyla düzenlenen Sürdürülebilirlik Konferansı 2024, sürdürülebilirlik uzmanlarını ve iş dünyasının liderlerini İstanbul’da bir araya getirdi. Konferansta 22 konuşmacı, 4 ayrı oturumda, yeşil dönüşüm için farklı sektörlerden çevreye duyarlı iş modellerini ve yenilikçi yaklaşımları masaya yatırdı, vizyonlarını paylaştı.
Türkiye’nin sürdürülebilirlik uygulamaları ile öne çıkan markaları, kanaat önderleri ve iş dünyasının önde gelen isimleri; Yeşil İş Platformu ve IQ&Partners’ın organizasyonunda, Boğaziçi Üniversitesi ve SKD Türkiye (İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği) işbirliğiyle “Yeşil Dönüşümün Kaçınılmazlığı” temasıyla gerçekleşen Sürdürülebilirlik Konferansı 2024’te, İstanbul’da bir araya geldi.
İnovatif iş stratejileri, döngüsel ekonomi, enerji dönüşümü, yeşil finansman ve düşük karbonlu üretim gibi konuların ele alındığı konferansta, akademisyenler ve sivil toplum temsilcilerinin yanı sıra hazır giyim, çimento, havayolu taşımacılığı, enerji, mobilya, lojistik, ev tekstili, bankacılık, cam, makine, kimya gibi çok farklı sektörlerden 22 konuşmacı, 4 ayrı oturumda yeşil dönüşüm süreçlerine ilişkin görüşlerini, sürdürülebilir iş modellerini ve vizyonlarını paylaştı. Konferansta düzenlenen imza etkinliğinde Prof. Dr. Levent Kurnaz ve Arda Öztaşkın kitaplarını katılımcılar için imzaladı.
“Sadece zorunluluk değil, büyük bir fırsat”
Konferans, IQ&Partners Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ferkan Çelik ve Yeşil İş Platformu Kurucu Ortağı Efe Gökçe’nin konuşmalarıyla başladı. Dr. Ferkan Çelik, “IQ Partners olarak, sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşüm gibi günümüzün en kritik meselelerinde iş dünyasının yanında yer almak ve bu konuda yenilikçi çözümler sunmak en büyük önceliklerimizden biri. Ar-Ge ve inovasyonun gücüne inanarak, iş dünyasını geleceğin çevresel ve sosyal gereksinimlerine uygun hale getirmek için çalışıyoruz. Yeni teknolojiler ve sürdürülebilir iş modelleri ile geleceği inşa etmek, sadece bir zorunluluk değil, aynı zamanda büyük bir fırsat” dedi.
“Sürdürülebilirliği iş dünyasının merkezine yerleştireceğiz”
Efe Gökçe, Yeşil İş Platformu’nun sürdürülebilirlik, çevre bilinci ve yenilikçi iş modelleri alanında farkındalık yaratmak, bilgi paylaşımını artırmak ve yeşil dönüşümü teşvik etmek amacıyla kurulduğunu söyledi: “Bu platform ile iş dünyasında sürdürülebilir yeşil uygulamaları teşvik etmeyi hedefliyoruz. Yeşil İş Platformu’nun gerçekleştirdiği ilk ve büyük adımlardan biri olan bu konferansı, yıl içerisinde düzenleyeceğimiz farklı etkinlikler ve projeler izleyecek. Sürdürülebilirliği iş dünyasının merkezine yerleştirmeye devam edeceğiz.”
Sürdürülebilirlik artık bir tercih değil zorunluluk
Konferansın açılış konuşmalarını İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Prof. Dr. Ayşen Erdinçler, SKD Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ediz Günsel ve İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Üyesi Sultan Tepe yaptı.
Ediz Günsel, yeşil dönüşümün iş dünyasında rekabet gücünü korumanın anahtarı olduğunu vurguladı: “Sürdürülebilirlik artık bir tercih değil zorunluluk. Türkiye’nin 2053 karbon nötr hedefleri doğrultusunda iş dünyasının yeşil dönüşüme uyum sağlaması kritik önem taşıyor. İklim krizi ile mücadelede ekosistemdeki tahribatı onarmak ve toplumlar için yaşanılabilir bir dünya inşa edebilmek için hala fırsat var, ancak bu süreçte kamu, iş dünyası, akademi ve STK’lara büyük görevler düşüyor.” Günsel, Dünya Bankası’nın raporuna göre, 2022-2040 arasında Türkiye’nin sürdürülebilirlik dönüşümü için gerekli olan finansman ihtiyacının 165 milyar dolar olduğunu da kaydetti.
“Dünya dönüşmeli”
Sultan Tepe, Türkiye’nin sürdürülebilirlik konusunda dünyayla paralel olarak değişmesini istediklerini belirterek, bu sürecin dünyada birkaç ülkenin değil tüm dünyanın dönüşmesiyle gerçekleşebileceğini ifade etti.
Sektör liderlerinden yeşil dönüşüm vurgusu
Etkinlikte Beymen, Pegasus, Çimsa, Borusan Holding, Yapı Kredi, Gürok Grup, Lav, Doqu Home gibi markalar, sürdürülebilirlik stratejilerini ve gelecek hedeflerini katılımcılarla paylaştı. Sektör temsilcileri, döngüsel ekonomi modellerinin iş dünyasında nasıl uygulanabileceğine dair somut örnekler sundu.
Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın etkisi
Moderatörlüğünü Oyuncu Mert Fırat’ın üstlendiği Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Sektörlerde Yeşil Dönüşüm başlıklı ilk oturumda, konuşmacılar; Pegasus CEO’su Güliz Öztürk, Beymen Group CEO’su Elif Çapcı, Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, hazır giyim, lüks tüketim ve havayolu yolcu taşımacılığı sektörlerinin Avrupa Yeşil Mutabakatı çerçevesinde geçirdiği dönüşümü, markaların uyguladığı stratejiler ve hayata geçirdiği projeler üzerinden ele aldı.
“Dışsallıkları içselleştirmek lazım”: Prof. Dr. Levent Kurnaz uluslararası alandaki gelişmelere ve Türkiye’deki yansımalarına dikkat çekerek şunları kaydetti: “Şirketiniz bir şey üretirken dışarıya bir şeyler salıyorsa ve bunun maddi bir karşılığı yoksa buna dışsallık diyoruz. Şirketlerin bacalarından saldıkları karbondioksit bir dışsallıktır. Çünkü bir bedeli yok. Aynı şekilde atık suları serbestçe nehre bırakıyorsak, denize bırakıyorsak bunların hepsi dışsallıktır ve dışsallıkları biz bir maliyet olarak görmüyoruz. Maliyet olarak görmediğimiz için de şirketler bu konuyu düşünmüyorlar bu nedenle de sürdürülebilir olamıyorlar. Biz ne zaman ki bütün bu dışsallıkları içselleştirirsek yani şirketin bir masrafı haline getirebilirsek o zaman sürdürülebilirliğin bir geleceği olur.”
Enerji dönüşümü ve finansmanı
“Yeşil Dönüşüm İçin Enerji Dönüşümü: Temiz Enerji ve Enerji Verimliliği” oturumunun moderatörlüğünü Escarus Genel Müdürü Dr. Kubilay Kavak üstlenirken; konuşmacılar; Kalkınma ve Yatırım Bankası Genel Müdür Yardımcısı, Sürdürülebilirlik ve Etki Lideri Seçil Yıldız, YEYKAD (Yeşil Yakalı Kadınlar Derneği) Kurucu Üyesi ve Sürdürülebilir Finans Uzmanı Seyran Hatipoğlu, Escon Enerji CEO’su Onur Ünlü ve Kadir Has Üniversitesi, Enerji ve Sürdürülebilir Kalkınma Merkezi (CESD) Müdürü Prof. Dr. Volkan Ş. Ediger, yenilenebilir enerji kaynaklarının geliştirilmesi ve enerji dönüşümü, sanayide ve hizmet endüstrisinde enerji tasarrufu potansiyelleri ve enerji finansmanı konularını masaya yatırdı.
Üretimde sürdürülebilirlik uygulamaları
“Üretimde Sürdürülebilirlik Uygulamaları” oturumunun moderatörlüğünü Prof.Dr. Levent Kurnaz üstlenirken; konuşmacılar; Yapı Kredi Kurumsal İletişim Direktörü Arda Öztaşkın, Almila Mobilya Yönetim Kurulu Üyesi Ali Çataloğlu, Çimsa Sürdürülebilirlik, İSG ve Çevre Grup Müdürü Neslihan Ergüven, Borusan Holding Sürdürülebilirlik Başkanı Nursel Ölmez Ateş, uyguladıkları yeşil dönüşüm stratejilerini ve hedeflerini anlattı.
Değer Zincirinde Yeşil Dönüşüm
“Değer Zincirinde Yeşil Dönüşüm ve Döngüsellik Uygulamaları” oturumunun moderatörlüğünü İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Uyduranoğlu üstlenirken; konuşmacılar; İstanbul Beykent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Pınar Gedikkaya, LAV Genel Müdürü Ümit Zor, DOQU Home Pazarlama Direktörü Ahmet Karmaç, Akkim İK ve Ortak Hizmetler Direktörü Gökhan Ata Okutan ve OMS Makine CEO’su Mehmet Kahraman, konuya ilişkin güncel gelişmelerden, uyguladıkları sürdürülebilirlik, değer zincirinde yeşil dönüşüm ve döngüsellik uygulamalarından bahsetti.