banner565

banner472

banner458

banner457

Tarihi Başkent dönüşüm sürecinde: ​​​​​​​Kentin hem çehresi hem altyapısı değişiyor

Tarihi, turizmi, tarımı ve güçlü sanayisi ile Türkiye’nin metropol şehirlerinden olan Bursa, hummalı bir dönüşümün içinde.

HABER 01.03.2021, 00:00 29.03.2021, 15:23
23500
Tarihi Başkent dönüşüm sürecinde: ​​​​​​​Kentin hem çehresi hem altyapısı değişiyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi, ulaşım başta olmak üzere; kentsel dönüşüm, yeşil alan, turizm yatırımları, tarımsal kalkınma ve akıllı şehir uygulamalarıyla şehrin yaşam kalitesini yükseltmeye odaklanıyor. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Sanayii ve kentleşmenin getirdiği ihtiyaçlar doğrultusunda daha yaşanabilir bir kent olma yolunda çözümler üretiyoruz” dedi.
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin stratejik önceliğini; ulaşım, kentleşme, yeşil alan ve turizm oluşturuyor. Bu alanları sosyal hizmetler ve gençlik çalışmaları ile desteklediklerini söyleyen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Bursa sanayi, ticaret, tarih ve tarım şehridir. Şehir nüfusu her yıl 40-50 bin göç alarak sürekli artıyor. Sanayii ve kentleşmenin getirdiği ihtiyaçlar doğrultusunda daha yaşanabilir bir kent olma yolunda çözümler üretiyoruz” dedi.

Kentin en önemli ve en öncelikli probleminin ulaşım olduğunu aktaran Aktaş, yürüttükleri projeleri ise şöyle detaylandırdı: “Bursa’mızda 21 Organize Sanayi Bölgesi bulunuyor. Bu bölgelerde istihdam edilen vatandaşlarımızın ulaşım ihtiyacını hızlı ve ekonomik olarak çözmek için çeşitli projeler hayata geçiriyoruz. Bunların başında da raylı sistem yatırımları geliyor. Hemşehrilerimizin Şehir Hastanesi’ne hızlı, konforlu ve ekonomik bir şekilde ulaşımı-için projelendirdiğimiz Emek-Şehir Hastanesi Metro Hattı, Ulaştırma Bakanlığı işbirliğiyle kentimize kazandıracağımız önemli bir proje. 6.1 kilometrelik 3 istasyonlu bu hat sayesinde kentin doğu ve batı yakasından tek bir metro ile Şehir Hastanesi’ne ulaşım sağlanmış olacak.”
Bunun yanında Kent Meydanı ile Terminal’i birbirine bağlayan 9.4 kilometrelik 11 istasyonlu T2 Tramvay Hattı’nın tamamlama ihalesi kapsamında yüklenici firma çalışmalarına devam ediyor. Bu hattın ikinci etap ihalesini de kısa zamanda yapıp, kısa sürede kent merkezinden terminale ulaşımı da konforlu hale getirmek istediklerinin altını çizen Aktaş, “Bursa’nın ikinci büyük organize sanayi bölgesi olan Demirtaş OSB’den otoyola bağlantı yolu projesinde de çalışmalarımız sürüyor. Bu yol sayesinde sanayiye gelen ve çıkan ağır tonajlı araçlar şehir trafiğine karışmadan otobana ulaşacak ve şehir trafiği önemli bir yükten kurtulacak” dedi.
Alinur Aktaş, ulaşım gibi bir diğer önceliklerinin altyapı olduğunun altını çizerek, “Çünkü sağlıklı şehirler, ancak sağlıklı bir altyapı üzerine inşa edilebilir. Bu kapsamda son 3 yılda 1.599.572 metre İçme suyu, 668.532 metre kanalizasyon ve 217.341 metre yağmur suyu hattı imalatı gerçekleştirdik. Bunun yanında 97 adet içme suyu deposu, 14 adet sulama göleti ve 160 adet su kuyusu sondajı yaparak, kentimizin susuzluk sorununun önüne geçtik” diye konuştu.

Akıllı ve estetiği gelişmiş bir şehir
Alinur Aktaş, hedeflerini ise şöyle açıkladı: “Göreve geldiğimizde ‘yeşili ve görseli daha zenginleşmiş, estetik kaygıların öne çıktığı, kenti temsil eden yapıların ortaya çıktığı ve en önemlisi de trafiği rahatlamış bir Bursa’yı’ kendimize hedef olarak belirlemiştik. Gelecekte Bursa’nın bu hedefler doğrultusunda şekillenmesi için hem merkezi hükümetimizin hem belediye olarak bizim hem de özel sektörün önemli yatırımları var. Büyükşehir olarak; ‘Akıllı Şehre Dönüşüm’ kapsamında ‘Bursa Akıllı Şehir Strateji Belgesini’ hazırlıyoruz. Su, hava ve toprak kalitesinin artırılmasına yönelik temiz enerji yatırımları devam ediyor. Hızlı Tren, Çalı-Gürsu Metro Hattı, Çınarcık Barajı suyunun kent merkezine getirilmesi, Bursa’da üretilecek yerli otomobil, Ulaşım Master Planı’ndaki köprü ve kavşaklar, bu hedef doğrultusunda hayata geçilecek projelerden sadece birkaç tanesi.”

Yeniden ‘Yeşil Bursa’ olacak
Bursa’nın yeşil kimliğini yeniden ön plana çıkarılması için projeler yürüten Alinur Aktaş, bu kapsamda eski stadyum alınana yapılan Millet Bahçesini halkın hizmetine açtıklarını söyledi. Bunun yanında 225 dönümlük Vakıf Kent Parkı’nın kentin doğu yakasına nefes aldıran önemli bir alan haline geldiğini açıklayan Aktaş, “Öte yandan Çelik Palas Oteli’nin arkasında 20 yıldır atıl halde duran binaların yıkılıp, yerine 27 bin 500 metrekare alanlı Çekirge Teras Projesi de kent merkezine nefes aldıran önemli bir yeşil alan olacak. Çevre Şehircilik Bakanlığı’mızın desteğiyle yıkımların başladığı projeyi kısa zamanda hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Yine bakanlığımızın katkılarıyla çalışmaları devam eden Doğanbey Millet Bahçesi, 290 bin metrekarelik Gökdere Millet Bahçesi ve Ürünlü Millet Bahçesi gerçek anlamda Bursa’ya yeşil kimliğini yeniden kazandıracak” açıklamasını yaptı.

Tarih canlanıyor, kent değişiyor
Alinur Aktaş, Osmanlı’nın ilk başkenti olan Bursa’da 14. yüzyılda oluşmaya başlayan, 16. yüzyılda han, bedesten ve çarşıların oluşumuyla gelişimini tamamlayan Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi’nin etrafını çevreleyen binaların kaldırılmasıyla ‘Tarih Başkenti’ kimliğine yeniden kavuşulacağını söyledi. Aktaş, nüfusu 3 milyonu aşan kentte planlı ve depreme dayanıklı konut talebinin her geçen gün artarken kaçak ve çarpık yapılaşmanın ortadan kaldırılmasıyla önemli kentsel dönüşüm projelerini de hayata geçirmeye başladıklarını açıkladı. Aktaş, şu bilgileri verdi: “Sıcaksu Kentsel Dönüşümü, İstanbul Caddesi Kentsel Dönüşümü, kentin doğu yakasındaki Yiğitler-Esenevler-75. Yıl Kentsel Dönüşüm Projeleri, bu alanda örnek gösterilecek projeler olacak. Kat karşılığı olarak hayata geçirilecek İstanbul Caddesi Kentsel Dönüşümünde inşaat önümüzdeki günlerde başlayacak. Yiğetler-Esenevler-75. Yıl Mahallelerindeki dönüşüm projesinde de anlaşmaya vardığımız hak sahipleri ile imzalar atıldı.”

AB hibe destek projeleriyle Bursa dönüşüyor
Bursa Büyükşehir Belediyesi Avrupa Birliği’nin hibe programlarını yakından takip ediyor. AB İklim Değişikliğine Uyum Hibe Programı’nda yer aldıklarını paylaşan Alinur Aktaş, “Bu proje ile sektör ve şehir ölçeğinde iklim değişikliğine uyumun güçlendirilmesi yoluyla toplumsal direncin arttırılmasını hedefliyoruz. Buradan hareketle, geçmişte tarım başkenti olan Bursa’da tekrar tarımsal üretimi teşvik ederek iklim değişikliğine uyum sağlayan yeni akıllı tarım uygulamalarını destekleyen ve toplumun dezavantajlı kesimlerinin sosyal hayata aktif katılımını sağlamak amacıyla ‘Uygulamalı Tarım İnovasyon Merkezi (UTİM)’ projesini hayata geçirmeyi hedefliyoruz”  dedi.
Dünyada 10 ülke ve 19 şehri kapsayan Birleşik Krallık Hükümeti tarafından verilen Refah Fonu’ndan İstanbul, Ankara ile birlikte Bursa Belediyesi destek aldı. 10 milyon Pound bütçeden ‘Akıllı Şehir ve Kentsel Dönüşüm’ temalı 2 proje için Bursa, 3.2 milyon Pound destek aldı.
Aktaş, diğer projeler hakkında şu bilgileri verdi: “Yine HAVELSAN koordinatörlüğünde ve Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklığında geliştirilen teknoloji projesi, Avrupa Birliği’nin araştırma, geliştirme ve inovasyon projelerine destek olan Horizon 2020 (Ufuk 2020) programı çerçevesinde önemli bir başarıya imza attık. Türkiye, Almanya, İspanya ve Romanya’nın dahil olduğu 7 ortak katılımcı kuruluşun bulunduğu Digi-FİRE projesi ile aktif olarak görev yapan İtfaiyecilerin ve Gönüllü İtfaiyecilerin mesleki eğitimlerinin e-öğrenme yöntemi ile ekonomik, hızlı ve kolay gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi ArGe Şube Müdürlüğü koordinasyonunda İtfaiye Dairesi Başkanlığı ve katılımcı ortakların çalışmaları ile yürütülecek projeye AB’den 172 bin 594 Euro hibe sağlandı.”

Tarım A.Ş., katma değerli üretim sağlıyor
Tarihi İpek Yolunun Tarım Başkenti Bursa’da kırsal kalkınmanın sağlanması hedefiyle yüksek verimli hayvan ırklarının temini, kaliteli fide, fidan ve tohumluk dağıtımı, ekipman destekleri başta olmak üzere her alanda çiftçilerin yanında olduklarını paylaşan Alinur Aktaş, Büyükşehir Belediye iştiraki Tarım A.Ş. ile sürdürdükleri çalışmaların meyvelerini toparlamaya başladıklarını söyledi.
Tarım A.Ş., çiftçilerin ihtiyaçlarını belirleyip, kalkınmalarına katkı sunacak örnek uygulamaları devreye alıyor. “Bursa’nın katma değeri yüksek tarımsal ürünlerini yerelde ve uluslararası platformlarda tanıtılmaya devam ediyoruz” diyen Aktaş, “Tarım ve Gıda alanında çok uluslu 5 Avrupa Birliği projesini halen sürdüren Tarım A.Ş., özellikle yaban mersini, ahududu, aronya, gojiberry ve lavanta gibi katma değeri yüksek ürünleri Bursalı çiftçilerimizle buluşturuyor. Üreticilere yüksek verimli fide ve fidan temini yaparken, fidan maliyetlerinin yarısını belediye olarak biz karşılıyoruz, çiftçilere kalan yarısını ise bir yıl ödemesiz 3 yıl vade ile hasattan hasada ödeme imkanı tanıyoruz” dedi.
Tarım A.Ş’nin 2018’den bu yana verdiği desteklerle yaklaşık 160 futbol sahası büyüklüğündeki 1100 dekar alan katma değerli üretime kazandırıldı. Bursalı çiftçilerin katma değeri yüksek ürün üretip, daha fazla kazanç sağlaması hedefiyle 2023 yılına kadar 1.5 milyon adet ahududu, 1 milyon adet yaban mersini, 2 milyon adet lavanta, 100 bin adet gojiberry, 150 bin adet aronya ve 2 milyon adet çilek çimi dağıtılması hedefleniyor. Tarım A.Ş., 2023 yılı hedefini ise 700 futbol sahası büyüklüğünde 5.000 dekar alanı katma değerli üretime kazandırmayı amaçlıyor. Tarım A.Ş.’nin 2020 yılında 350 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini açıklayan Aktaş, şu bilgileri verdi: “Almanya, Singapur ve Umman’a siyah incir, Hong Kong’a siyah incir, deveci armudu, kivi ve nar, Malezya’ya ise siyah incir, çilek, kestane, Trabzon hurması ve kivi sattık. Uludağ İhracatçılar Birliği, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü, Tarım İl Müdürlüğü, ihracatçılar ve üreticiler olmak üzere konunun tüm paydaşlarıyla koordineli bir şekilde çalışıyoruz ve Tarım A.Ş. olarak 2021 yılında ihracatı 1 milyon doların üzerine çıkarmayı hedefliyoruz.”

Pandemi destekleriyle esnaf ve vatandaşın yanında
Pandemi, yerel yönetimlerin önemli bir sınav verdiği süreç oldu. Bursa Büyükşehir Belediyesi; toplam 13.965 ayrı noktada 54 milyon metrekareden fazla açık ve kapalı alanda dezenfekte işlemi yaptı. Süreçten olumsuz etkilenen herkese ekonomik ve sosyal destek paketleri hazırlandı bu süreçte 60 bin gıda destek paketi, 31 bin temizlik paketi, 30 bin 500 adet içinde meyve ve sebze bulunan pazar filesini ihtiyaç sahipleri ile buluşturuldu. 65 yaş ve üzerindeki ihtiyaç sahibi vatandaşlara ve kronik rahatsızlığı olan hemşerilere 95 bin öğün sıcak yemek dağıtımı gerçekleştirildi.
Karantina altındaki vatandaşlara 6 bin adet C vitamini destek paketi dağıtıldı. Belediye kiracısı olan esnafa kira desteği, işleri durma noktasına gelen Özel Halk Otobüslerine yaklaşık 32 milyon TL’lik sübvansiyon, sağlık çalışanlarının toplu ulaşımdan ücretsiz yararlanması, filyosyon ekiplerine araç ve şoför desteği, süreçten psikolojik olarak etkilenen vatandaşlara psikososyal destek sağlandı.

Bursa Büyükşehir’de dijital dönüşüm
‘Yönetimden Yönetişime’ anlayışıyla başlattıkları ‘Açık Yeşil’ uygulamasıyla şehre ait açık veri platformu kazandırıldığını duyuran Alinur Aktaş, Açık Yeşil üzerinden paylaşılacak veriler ile üniversiteleri, teknoloji firmalarını, girişimcileri veriye erişim alanında destekleyerek akıllı şehircilik alanındaki ekosistemi güçlendirmeyi hedeflediklerini söyledi.
Aktaş, “Açık Yeşil; coğrafi veri altyapısını destekleyen ilk açık veri platformudur. Ulusal açık veri platformu ve veri mimarisi çalışmaları ile uyumlu şekilde yürütülen Açık Yeşil ile entegrasyon süreçleri artık daha kolay hale gelecektir.
VR Destekli Sağlıklı Yaşam Terapi Modeli ile madde bağımlılığı ile mücadeleyi desteklemek, bağımlı bireylerin tedavilerinde bağımlılık risk gruplarında önleyici metotlar tasarlamayı hedefliyoruz” bilgisini verdi.
Yine Gönül Ağı Yaşlı Destek Projesi ile Bursa’nın dağ ilçeleri başta olmak üzere hızla yaşanan nüfusu ve il genelinde yaşayan yaşlıların sağlıklı olarak yaşlanmalarına katkıda bulunmak, yaşam kalitelerini yükseltmek ve “Evde Sağlık ve Bakım” hizmetlerinin akıllı teknolojiler alt yapısı ile desteklenerek kalitesinin arttırılmasını amaçladıklarını söyledi.

Yorumlar (0)