banner565

banner472

banner458

banner457

Tedbir Al, Çalışanını Koru, Üretime Devam Et Türkiye’m

OSBÜK (OSB Üst Kuruluşu) tarafından düzenlenen dijital istişare toplantısında; Türkiye’deki 351 OSB’nin (Organize Sanayi Bölgesi) Başkan ve Bölge Müdürleri, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü ve Sanayi Bölgeleri Genel Müdür Vekili Soner Erkek ile bir araya geldi.

HABER 01.05.2021, 00:01 30.05.2021, 10:08
22763
Tedbir Al, Çalışanını Koru, Üretime Devam Et Türkiye’m

Türkiye’deki 351 OSB’nin (Organize Sanayi Bölgesi) Başkan ve Bölge Müdürleri, OSBÜK (Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu) tarafından düzenlenen dijital istişare toplantısında, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, Sanayi Bölgeleri Genel Müdür Vekili Soner Erkek ile bir araya geldi. Toplantıda OSB Başkanları ve Bölge Müdürleri taleplerini Bakan Varank’a iletirken, üretimde yaşanan son gelişmeler de değerlendirildi.

“Mart’ta OSB’lerde elektrik tüketimi rekor kırdı”
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Pandemi’ye rağmen 2020’nin imalat sanayi açısından başarılı bir yıl olduğunu belirterek, yılın son çeyreğinde yüzde 10.5 ile büyümeye en çok desteği imalat sanayinin verdiğini söyledi. Varank, G-20 ülkeleri arasında sanayi üretimi bakımından Pandemi’ye rağmen daralmayı en hızlı atlatan ülkelerden birisinin Türkiye olduğunu ifade etti: “2021 yılı ilk çeyreğine ilişkin öncü göstergelerde imalat sanayimizin bu yıla da güçlü bir başlangıç yaptığını gösteriyor. Ocak ve Şubat aylarında sanayi üretimimiz beklentileri aşarak yıllık bazda sırasıyla yüzde 11, yüzde 4 ve yüzde 8.8 artış gösterdi. Mart ayında da OSB’lerde elektrik tüketiminin rekor kırarak bugüne kadar ki en yüksek değere ulaştığını ve sanayi üretimindeki pozitif eğilimin sürdüğünü görebiliyoruz. Böylelikle 2021 yılı ilk çeyreğinde OSB’lerimizdeki elektrik tüketimi geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 8.1 artış göstermiş oldu.” Varank, üretim artışının istihdama da yansıdığını, OSB’lerdeki istihdam sayısının pandemi sürecinde yaklaşık 98 bin kişi arttığını aktardı.

“OSB’leri yatırım dostu üretim alanları haline getirmek en büyük önceliğimiz”
Bakan Varank, uluslararası taahhütleri yerine getirme konusunda büyük bir başarının ortaya konulduğunu dile getirdi: “Pandemi sonrası dönemde bölgesel ticaretin, arz kaynaklarına yakınlığın her zamankinden daha çok önem kazanacağı öngörülüyor. Bu anlamda özellikle Uzakdoğu’dan ülkemize doğru bir üretim kaymasının yavaş yavaş başlayacağı anlaşılıyor. Bunu global şirketler de dile getiriyor. Uzakdoğu’ya alternatif üretim üssü olma noktasında da en güçlü adaylardan bir tanesi Türkiye. Bunun ilk emarelerini Pandemi sonrası süreçte gördük. Çok uluslu şirketler diğer ülkelerdeki üretimlerinde ara verirken Türkiye’de kapasite arttırdılar. Ekonomik ve teknolojik yetkinliklerimizi kullanarak bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirmek ve yeni dönemde Türkiye’nin konumunu biz hükümet olarak güçlendirmek istiyoruz. Bu alanda en önemli avantajlardan bir tanesi planlı sanayi alt yapımız.”

Bakan Varank, Türkiye’de OSB’si olmayan il kalmadığını, 133 OSB’nin kurulmasına yaklaşık 11 milyar TL kredi desteği sağladıklarını, OSB’lerde üretime geçen parsel sayısının 5 kat arttığını anlattı: “Bu muazzam katkıyı daha yükseklere taşımak ve OSB’leri yatırım dostu üretim alanları haline getirmek en büyük önceliklerimizden birisi. Bu nedenle hem OSB yatırımlarımıza devam ediyoruz hem de uygulamayı güçlendirmek için sizlerden gelen görüş ve önerilere OSB mevzuatında güncellemelerle karşılık veriyoruz.”

OSB mevzuatında düzenlemeler yapılacak
OSB’lerde iş süreçlerini hızlandırmak ve yönetim kalitesini artırmak için mevzuat hazırlığı içinde olduklarını açıklayan Varank, tarafların fikirlerinin alınması sonrası kanun değişikliği taslağının büyük oranda hazır hale geldiğini söyledi ve düzenlemenin içeriğiyle ilgili bilgiler verdi.
Bakan Varank, mesleki eğitim ve staj uygulamaları konusunda da OSB’lere büyük görev düştüğünü, bu konuyla ilgili bir çalışma grubu ve eylem planının oluşturulacağını kaydetti.

“OSB’lerimizin pek çoğunda yatırım hareketliliği görüyoruz”
OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü; OSB’lerin Türkiye ekonomisinin ve üretimin belkemiği olduğuna dikkat çekerek, sanayi üretiminden mesleki eğitime OSBÜK’ün yürüttüğü çalışmalardan ‘kısmi kapanma tedbirlerine’ kadar pek çok konuya değindi. Kütükcü, ekonominin salgının etkisi ve yüksek kur-yüksek faiz-yüksek enflasyon gibi nedenlerden dolayı hareketli bir dönemden geçtiğini, OSB’lerin bu zorlu süreçte üretimi kesintisiz devam ettirmek için olağanüstü bir mücadele verdiklerini söyledi: “OSB’lerimizin, müteşebbislerimizin bu olağanüstü çabalarının olumlu sonucunu sanayi üretim verilerinde ve ihracatta gördük. OSB’lerimizdeki elektrik tüketimi yılın ilk çeyreğinde yüzde 8 arttı. Bu artış beraberinde üretim artışını getirdi. Bunun yanı sıra Edirne’den Kars’a, OSB’lerimizin pek çoğunda bir yatırım hareketliliği görüyoruz. Yeni parseller tahsis ediliyor ya da yeni genişleme alanları açılıyor. Ben tüm başkanlarıma ve bölge müdürlerime Türkiye’nin bu üretim kararlılığına verdikleri destekler için yürekten teşekkür ediyorum.”

Mesleki eğitimde yeni planlama talebi
Kütükcü, mesleki ve teknik eğitimin OSBÜK’ün en öncelikli çalışma alanlarından birisi olduğunu vurguladı: “Gençlerin üretim ve işgücü piyasasına kazandırılması için atılacak her türlü adımın destekçisiyiz. Türkiye’nin geleceğinin üretimde ve bu üretimi sırtlayacak gençlerimizde olduğunu biliyoruz. Kaldı ki, bu konuda OSB’lerimiz, devletimizin de desteğiyle çok ciddi yatırımlar yapıyor. Bugün OSB’lerimizde 76 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemiz var ve bu liselerimizde 56 bine yakın öğrencimiz halihazırda eğitim alıyor. Yine OSB’lerimizde, 17 tane de meslek yüksekokulumuz eğitim hayatına kazandırılmış durumda. Ankara’da, Bursa’da, Mersin’de, Konya’da, daha pek çok OSB’mizde yüksek teveccüh gören, son derece başarılı okullarımız var. Bu okullarımızdan mezun olan öğrencilerin, sanayi bölgelerimizde, işletmelerimizde istihdam edilme oranları, sanayinin dışında konuşlanmış diğer okullarımıza göre çok daha iyi durumda. Çünkü OSB’lerimizin içinde konuşlanmış meslek liselerimizde açılan bölümler, sanayinin ihtiyaçlarına göre belirleniyor. Yani, üretimin ihtiyacıyla insan kaynağının niteliği azami ölçüde örtüştürülüyor. Ancak maalesef bunu bütün okullarımız için söyleyemiyoruz. Dolayısıyla devletimizden mesleki eğitimle ilgili arz ve talebi maksimum oranda örtüştürecek yeni bir planlama, yeni reformlar talep ediyoruz. Gerisi zaten kendiliğinden oluşacak, gençlerimizin istihdam oranları da artacaktır.”
İhtiyaç sahibi öğrencilere yönelik OSBÜK tarafından başlatılan tablet kampanyasını da hatırlatan Kütükcü, eğitime yapılan yatırımların heba olmayacağını belirterek, OSB’lerden kampanyaya daha fazla destek vermelerini istedi.
Kütükcü, OSBÜK’ün Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile birlikte yürüttüğü MEYDİP, OSBÜK Enerji İzleme Sistemi Projesi gibi çalışmalarla ilgili bilgiler de verdi.

Kütükcü’den OSB’lere tedbir çağrısı
Pandemi dolayısıyla alınan kısmi kapanma tedbirlerine de değinen Kütükcü, “64 bin işletmemizle, 2 milyonun üzerindeki çalışanımızla bizim görevimiz, vaka sayılarının düşmesine katkıda bulunmak. Bunu nasıl yapacağız? Tedbirlere uyarak. Bizim pandeminin ilk günlerinden bu yana bir mottomuz var; Tedbir Al, Çalışanını Koru, Üretime Devam Et Türkiye’m. Dolayısıyla bölgelerimizde, işletmelerimizde tedbirlere uymaya koşulsuz şartsız devam edeceğiz” diye konuştu.

Yorumlar (0)
banner557