banner565

banner472

banner458

banner457

TEKNOFEST 2020 dolu dolu geçti

TEKNOFOST 2020’de 21 kategoride düzenlenen teknoloji yarışmalarında ödülleri Cumhurbaşkanı Erdoğan verdi.

HABER 01.10.2020, 00:00 31.10.2020, 09:11
23665
TEKNOFEST 2020 dolu dolu geçti

Milli Teknoloji Hamlesi” sloganı ile yola çıkan ve Türk insanının teknoloji üreten bir topluma dönüşmesini hedefleyen TEKNOFEST 2020, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) yürütücülüğünde Gaziantep Ortadoğu Fuar Merkezi’nde, 24-27 Eylül’de gerçekleştirildi. Dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST 2020’de, 21 farklı kategoride düzenlenen teknoloji yarışmalarına 81 il ve 84 ülkeden başvuran 197 takım ve 100 binin üzerinde gençten yaklaşık 5 bini finalist olarak yarıştı. Dereceye giren takımlara, 3 milyon TL’den fazla ödül verildi.
Gaziantep’in ev sahipliğinde bu yıl 3.’sü düzenlenen TEKNOFEST’e Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Gaziantep Valisi Davut Gül, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de katıldı.
TEKNOFEST 4 güne sığsa da aslında bu süreçteki etkinlikler uzun bir zaman diliminin yansıması oldu. 1 Eylül’de Tuz Gölü’nde Roket Yarışması, Kocaeli’de Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışması ile başlayan heyecan, Robotaksi Binek Otonom Yarışması ile Bilişim Vadisi’nde, İnsansız Hava Aracı Yarışması ile Alleben Göleti’nde, Model Uydu Yarışması ile Tuz Gölü’nde, İnsansız Su Altı Sistemleri Yarışması ile Gaziantep Olimpik Yüzme Havuzu’nda, İnsanlık Yararına Teknoloji, Çevre ve Enerji Teknolojileri, Eğitim Teknolojileri, Akıllı Ulaşım, Tarım Teknolojileri, Biyoteknoloji İnovasyon, Helikopter Tasarım, Jet Motor Tasarım, Uçan Araba Tasarım, 2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Projesi ve Sürü İHA Simülasyon Yarışmaları ile Gaziantep Ortadoğu Fuar Merkezi’nde, Hack Zeugma, Türkçe Doğal Dil İşleme Yarışması ve ISIF20 ile çevrimiçi platformda olmak üzere 21 farklı kategorideki teknoloji yarışmaları ile 27 Eylül’e kadar devam etti. “Türkiye’nin en hızlıları”nın sahne aldığı Türkiye Drone Şampiyonası da 24-27 Eylül’de Gaziantep’teki Rumkale’de gerçekleştirildi.
İlk yıl 4 bin 333 takım, ikinci yıl 17 bin 773 takımın yarıştığı festivale bu yıl daha fazla katılım oldu. Yarışmalar, seminer, söyleşi ve hava şovlarının yapıldığı, yerli-milli ürünlerin sergilendiği festival, sosyal medya hesaplarından canlı yayınlarla 13 dilde tüm dünyaya aktarıldı. 24 Eylül’de, 25 Aralık Panoroma ve Kahramanlık Müzesi önündeki kortej yürüyüşüyle başlayan festivalin açılış töreninde Türk Hava Kuvvetleri’nin akrobasi timi Türk Yıldızları ile Solo Türk, Gaziantep semalarında gösteri uçuşu yaptı. Üzerinde TEKNOFEST ve Türkiye Teknoloji Takımı yazılı dev balon gökyüzüne bırakıldı. Türk Yıldızları, Solo Türk, Atak Helikopterinin yanı sıra Red Bull, Jandarma, EGM ve SGK selamlama uçuşları yaptı. Gösteri uçuşları 3. günde de tekrarlandı.
Takım üyeleri, Kovid-19 nedeniyle ziyaretçiye kapalı olan festivalde projelerini canlı yayınlarla tanıttı. T3 Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar yerli ve milli “Deneyap Yazılım Kartı”nı festivalde tanıttı. DENEYAP Kart Kamera ve Kart Seti, milli mühendislik kaynakları kullanılarak geliştirilmiş yerli elektronik geliştirme seti olarak tanıtıldı. TEKNOFEST, 2021’de yoluna İstanbul’da devam edecek.
Cumhurbaşkanı Erdoğan,  canlı bağlantıyla 30 ilde dene-yap teknoloji atölyesi açılışı yaptı, Hakkâri ve Edirne’de valilerle görüşerek bilgi aldı, TEKNOFEST yarışmalarında dereceye girenlere ödüllerini verdi.  Öğrencilerin Türk bayrağı hediye ettiği Erdoğan, aralarında “Mavi Vatan” ismi verilen bir projenin de bulunduğu roketleri imzaladı.

Yorumlar (0)
banner557