banner565

banner472

banner458

banner457

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan: “21. yüzyıl Asya’nın yüzyılı olacak”

Pandemide de esnaf, sanatkar ve girişimcilere desteklerini sürdüren ve Türkiye’den yeni ‘unicorn’lar çıkması için çalışan Ticaret Bakanlığı, ülkenin yurtdışı ticaret hacmini geliştirmek için de çalışmalarına hızla devam ediyor.

HABER 01.02.2021, 00:01 27.02.2021, 12:48
20512
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan: “21. yüzyıl Asya’nın yüzyılı olacak”

Ticaret Bakanlığı, pandemide de esnaf, sanatkar ve girişimcilere destek vermeye devam ediyor. Bakanlık Türkiye’nin yurtdışı ticaret hacminini geliştirmek için Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan öncülüğünde, sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliğiyle çalışmalarını hızla sürdürüyor.
Türkiye, Asya İşbirliği Diyaloğu Dönem Başkanı: TOBB tarafından video konferans yöntemiyle düzenlenen 1. Asya İşbirliği Diyaloğu Üyesi Ülkeler Ticaret ve Sanayi Odaları Konferansı, Bakan Pekcan, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkan Yardımcısı Ahmet İhsan Erdem ve TOBB Başkanı Rİfat Hisarcıklıoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirildi.
Bakan Pekcan, Türkiye’nin, Asya İşbirliği Diyaloğu (Asia Cooperation Dialouge-ACD) Dönem Başkanı olarak, ortak hedefleri desteklemek için mümkün olan her şekilde katkıda bulunmaya ve liderlik etmeye hazır olduğunu belirterek, “21. yüzyıl, Asya’nın yüzyılı olacak. Bölgemizin potansiyellerini hayata geçirmede ve yeni atılımlar yapmada birlikte hareket edeceğiz” dedi.
Bakan Pekcan, Asya İş Birliği Diyaloğu’na çok değer verdiklerini, bu mekanizma içinde geliştirilecek her türlü girişime açık olacaklarını aktardı: “Teknoloji ve inovasyon odaklı sektörlerde daha fazla yatırım peşinde olacağız. Küresel arz ve değer zincirleri açısından stratejik diyalog ve ortaklığa açığız.” 2020’de yaklaşık 100 milyar dolar olan Türkiye’nin ACD ülkeleriyle ticaret hacminin seviyesini yeterli görmeyen Pekcan, Kemer ve Yol Girişimi kapsamında Asya ülkeleri ile ticaret diyaloğunu yoğunlaştırmak için Modern İpek Yolu olarak da adlandırılan Orta Koridor’un yeniden canlandırılmasına katkıda bulunmaya devam ettiklerini söyledi. Pekcan, yakın gelecekte Türkiye dışındaki stratejik noktalarda yatırımcılar için lojistik merkezleri kurmayı hedeflediklerini, bu şekilde küresel tedarik ve dağıtım kanallarına erişimi kolaylaştırmayı amaçladıklarını,  Türkiye’de Yeni Nesil İhtisas Serbest Bölgeler Modeli’ni başlattıklarını, bu bölgelerle, özellikle Asya sermayesiyle, teknoloji yoğun yatırımları teşvik etmeyi, yurt içinde daha fazla katmadeğer yaratarak gelişmiş ülkelere ihracatı artırmayı hedeflediklerini, Asya ülkeleriyle işbirliğinin bir diğer önemli potansiyel alanının da müteahhitlik sektörü olduğunu paylaştı.
Bakan Pekcan, Türkiye’nin ‘Yeniden Asya Girişimi’nin siyasi, kültürel, eğitimsel, bilimsel ve ekonomik işbirliği de dahil olmak üzere çok çeşitli sütunlar üzerine kurulduğunu açıkladı: “Bu şekilde, bir kazan-kazan yaklaşımı ile Asya ülkeleriyle ilişkilerimizi yeniden şekillendirebileceğiz ve geliştirebileceğiz. Ekonomik açıdan, Asya ülkeleriyle bağlantımızı artırmak için çeşitli eylemler planlıyoruz. Şu anda 6 ACD ülkesiyle tercihli ticaret rejimlerimiz bulunuyor. Bazı ACD ülkeleriyle tercihli ticaret düzenlemeleri yönünde görüşmelerimiz devam ediyor. Ayrıca, RCEP (Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık) Anlaşması gibi bölgesel entegrasyon çabalarını yakından takip ediyoruz.”

OECD İstanbul Merkezi açıldı
Bakan Pekcan, İktisadi İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı’nın (OECD) dünya genelindeki 5. bölgesel merkezi olarak Türkiye’yi ve İstanbul’u tercih etmesinin oldukça doğru ve yerinde bir seçim olduğunu belirterek, “OECD İstanbul Merkezi’nin kuruluşuyla birlikte Türkiye ve OECD arasındaki ilişkilerde yeni bir dönem başlatıyor olacağız” dedi.
OECD İstanbul Merkezi’nin açılış töreninde, değerli bir kazanım olan bu merkezin, Türkiye, Balkanlar, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’yı içine alan coğrafyayla ilgili önemli çalışmalar yapacağını söyleyen Pekcan, merkezin sosyoekonomik gelişmişlik ve kalkınma konularında öncü ve saygın bir uluslararası kuruluş olan OECD’nin politika önerilerinin, standartlarının ve yöntemlerinin bölgeye yayılabilmesine katkı sunacağını, OECD’nin küresel erişim ve etkinliğini güçlendireceğini vurguladı. Merkezin kullanımı için İstanbul’un en merkezi konumlarından birisinde bir ofis tahsis ettiklerini ifade eden Pekcan, “Merkez, ilk etapta 5 yıllık bir süre için kurulmuş olacak. Türkiye olarak, merkezin layıkıyla faaliyetlerini yerine getirebilmesi amacıyla her yıl 1 milyon avro tutarında bir gönüllü katkı sağlayacağız” dedi.

Türkiye ile Moğolistan Serbest Bölgeler alanında işbirliğine gitti
Türkiye ile Moğolistan, ilişkilerin karşılıklı geliştirilmesi amacıyla ‘Serbest Bölgeler Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı’ imzaladı. İmza töreni Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur ile Moğolistan’ın Ankara Büyükelçisi Bold Ravdan’ın katılımıyla Ticaret Bakanlığı’nda gerçekleştirildi.
Yoğun bir çalışmaya dayanan ve serbest bölgelere odaklanan mutabakat zaptının verimli ve uzun vadeli bir işbirliğinin de ilk adımlarından olacağını kaydeden Batur, “Karşılıklı olarak hem tecrübelerimizi paylaşma fırsatı bulacağız hem de iki ülkenin mevzuatını, uygulamalarını birbirimize aktarabileceğiz” dedi. Batur, 2020’de iki ülkenin ticaret hacmininin 34 milyon dolarla, olması gereken rakamın altında gerçekleştiğini, imzalanan mutabakatla ticaret ve yatırım alanındaki ortak gelişmelere serbest bölgelerin de katkı sağlamaya başlayacağını söyledi.  Bold Ravdan da iki ülkenin kardeşliğine işaret ederek, imzalanan zaptla ticaret hacminin artacağını dile getirdi.

Türkiye-Belçika işbirliği artıyor
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Belçika Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri, Avrupa İşleri, Dış Ticaret ve Federal Kültürel Kurumlar Bakanı Sophie Wilmes başkanlığında gerçekleştirilen Türkiye-Belçika Ortak Ekonomi ve Ticaret Komisyonu (JETCO) II. Dönem Toplantısı’nın ardından JETCO protokolüne imza atıldı.
Bakan Pekcan, Belçika’nın, ticari ve ekonomik yönden Türkiye için daima önemli ülkelerden biri olduğunu, ikili ticaret hacminin 6.6 milyar dolardan 2020’de 7.3 milyar dolara yükseldiğini, salgına rağmen sağlanan bu artışın iki ülke arasındaki mevcut ticari potansiyelin önemli bir göstergesi olduğunu belirtti: “Biz de bu gerçekten hareketle, karşılıklı işbirliği fırsatlarını en iyi şekilde kullanarak, ikili ticaret hacmimizi en kısa zamanda 10 milyar dolar ve üzerine çıkarmayı umuyoruz.”

Digikamp Dijital Dönüşüm Yarışması başlıyor
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde gerçekleşen Digikamp Dijital Dönüşüm Yarışması tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, ticaretin kolaylaştırılmasına yönelik geliştirilecek dijital çözümler için bir arayüz vazifesi görecek Digikamp Dijital Dönüşüm Yarışması ile girişimcilik ekosistemini cesaretlendirerek Türkiye’den yeni ‘unicorn’lar çıkması için kurumsal bir altyapı oluşturmak istediklerini söyledi. Pekcan, “DigiKamp Dijital Dönüşüm Yarışması ile firmalarımızın ticaret süreçlerinde karşılaştıkları zorlukları aşmaları için hızlı ve yenilikçi dönüşüm fikirleri arıyoruz. Amacımız, yarışmadan çıkacak yenilikçi fikirler sayesinde ticaret süreçlerini kolaylaştırarak dijital dönüşümü sağlamak” dedi.
Bakan Pekcan, adayların 15 Şubat’a kadar başvurularını yapabileceğini aktardı: “Yarışmamızda birincimize 100 bin TL ile Silikon Vadisi’ne düzenleyeceğimiz programa katılım hakkı, ikincimize 50 bin TL, üçüncümüze 30 bin TL ödül veriyoruz olacağız. Başarılı projelere dijitalleşme becerilerini artırabilecekleri ‘Sınırları Aşan Kobiler’ eğitim programına katılma imkanı da sunacağız. Yarışmaya teknoloji KOBİ’leri, teknoloji mikro işletmeleri, yazılım firmaları, teknoloji kümelenmeleri ile konuyla ilgili tüm girişimcilerimizin katılımlarını bekliyoruz.” Adaylar, digikamp.gov.tr sitesi üzerinden detaylı bilgilere ulaşarak başvuru süreçlerini başlatabilecek.

İYS ile gelen kolaylık
Tüketicilerin istenmeyen SMS, e posta ve sesli aramalar gibi ticari elektronik iletilerle ilgili maruz kaldığı rahatsızlıkların ortadan kaldırılması amacıyla Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi (İYS) oluşturulmuştu. İYS ile onaysız ticari elektronik iletilerin tüketicilere gönderilmeden engellenmesi ve istenmeyen mesaj trafiğinin azaltılması amaçlanıyor. İYS ile tüketiciler, verdiği tüm ticari elektronik ileti onaylarını tek bir noktadan görebilecek, kontrol edebilecek ve reddetme hakkını kullanabilecek.
150 bin adedin üstünde ticari elektronik ileti onayı olan hizmet sağlayıcılara mevcut onaylarını İYS’ye yüklemeleri için verilen süre 31 Aralık 2020 tarihinde sona erdi. Vatandaşlar, ticari elektronik iletilere ilişkin onaylarını 16 Şubat 2021 tarihine kadar e-Devlet üzerinden veya www.iys.org.tr adresinden kontrol edebilecek ve onay tercihlerini değiştirebilecek.
150 bin adet ve altında ticari elektronik ileti onayı olan hizmet sağlayıcılara mevcut onaylarını İYS’ye yüklemeleri için verilen süre ise 31 Mayıs 2021 tarihinde sona erecek. Tüketiciler, söz konusu onayları 1 Haziran 2021-16 Temmuz 2021 tarihleri arasında kontrol edebilecek. Belirlenen sürelerde vatandaşlar tarafından ret hakkının kullanılmaması halinde, hizmet sağlayıcılar tarafından İYS’ye aktarılan veriler onaylı sayılacak. Söz konusu süreler mevcut onayların kontrolüne ilişkin olup, bu tarihlerden sonra da tüketiciler diledikleri tarihte İYS üzerinden ticari elektronik ileti tercihlerini değiştirebilecek.

Kadın Kooperatiflerine hibe desteği, 2021’de de sürecek
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Kooperatiflerin Desteklenmesi Programı (KOOP-DES) kapsamında kadın kooperatiflerine 150 bin liraya kadar verilen hibe desteğinin 2021 yılında da devam edeceğini açıkladı: “Kadın kooperatiflerimiz hibe desteği için başvurularını 1 Şubat 2021-28 Şubat 2021 tarihleri arasında Ticaret İl Müdürlüklerine yapabilecek.”
Pekcan, yaptığı yazılı açıklamada, tarımsal üretimden ulaşıma, eğitimden enerjiye kadar pek çok alanda faaliyet gösteren kooperatiflerin üretime,  ülke ekonomisine ve istihdama önemli katkısı olduğunu belirterek, Bakanlık olarak kooperatiflerin ve özellikle kadın kooperatiflerinin üretimde ve ihracatta daha fazla yer alması için çalışmaları sürdürdüklerini belirtti.
Geçen yıl toplam 41 ilde faaliyet gösteren 139 kadın kooperatiflerinin 149 projesine hibe desteği verilmesinin uygun görüldüğünü aktaran Pekcan, 2021’de de KOOP-DES çerçevesinde ortaklarının çoğunluğunu kadınların oluşturduğu ve kadın emeğini değerlendirme amacı güden kooperatiflerin; makine ve/veya ekipman ile ilgili mal alımlarına, ortaklarının en az yüzde 90’ını kadınların oluşturduğu kooperatiflerin işletecekleri yaşlı ve engelli bakım merkezleri ile çocuk kulüpleri, kreş ve gündüz bakımevlerinin demirbaş eşya niteliğindeki yatırım malı alımlarına, ürettikleri ürünlerin tanıtımı ve pazarlanmasına ilişkin sergi ve fuar katılımlarına yönelik hizmet alımlarına, projelerine ilişkin nitelikli personel istihdamlarına destek verileceğini bildirdi. Pekcan, Bakanlık tarafından proje tutarlarının kalkınmada öncelikli yörelerde ve ortaklarının en az yüzde 90’ının kadınların oluşturduğu kooperatiflerde yüzde 75, diğer bölgelerde yüzde 50’sinin hibe olarak karşılanacağını ve her alanda başarılı olan kadın girişimcilere yönelik desteklerinin devam edeceğini anlattı.

Şikago’da ‘Türkiye Ticaret Merkezi’ açıldı
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB), Ticaret Bakanlığının desteği, oda ve borsaların katkılarıyla ABD’nin Şikago şehrinde kurduğu TTM’nin (Türkiye Ticaret Merkezi) açılışı Bakan Pekcan ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun Ankara’dan katılımıyla gerçekleştirildi. TOBB İkiz Kuleler’deki törende, video konferans yöntemiyle Şikago TTM’deki yetkililerle bağlantı kuruldu. Bakan Pekcan, ABD’deki katılımcılara başarılar diledi ve Türkiye ile eşzamanlı olarak açılış kurdelesi kesildi. Başkan Hisarcıklıoğlu, Bakan Pekcan’a TTM’nin sembolik bir anahtarını da takdim etti.
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye’nin 2020’de ihracat rekoru kırdığı 44 ülke arasında ABD’nin birinci sırada yer aldığını, ABD ile sağlanan bu ivmeyi sürekli ve sürdürülebilir kılmanın önemli olduğunu söyledi: “Şikago’da açılan TTM’nin de bu anlamda önemli katkıları olacağını değerlendiriyorum. Şikago TTM, TOBB öncülüğünde kuruluş sürecini tamamladı. TTM’lerde, firmalarımıza avantajlı maliyetlerde yurt dışında fiziken var olma, buralarda depolama, lojistik, tanıtım ve pazarlama bakımından çok önemli, değerli imkanları sunmaktadır.” TTM’lerin adeta Türkiye’nin yurt dışındaki tanıtım ve lojistik üsleri olarak faaliyet gösterebilme kapasitesine sahip olduğunu belirten Pekcan, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) öncülüğünde İngiltere (Londra), Birleşik Arap Emirlikleri (Dubai) ve ABD’de (New York) de TTM’lerin olduğunu söyledi. Pekcan, ihracatçılara TTM’lerden yararlanma çağrısı yaptı.

Esnaf ve sanatkarlara sağlanan destekler için başvuru süresi uzatıldı
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, kira ve gelir kaybı desteğinden yararlanma şartını taşıyan fakat başvuru yapmayan esnaf ve sanatkarlar ile gerçek kişi tacirleri için başvuru süresini 31 Mart’a kadar uzattıklarını ve başvuruların e-devlet üzerinden yapılabileceğini açıkladı. Pekcan, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Bakanlığa ulaşan talepler üzerine söz konusu kesimlere yönelik kira ve gelir kaybı desteklerine yeniden başvuru imkanı sağladıklarını belirtti.
Gelir kaybı ve kira desteklerinde son başvuru tarihi 11 Ocak’ta sona ermişti. Bakan Pekcan, esnaf ve sanatkarlara yönelik gelir kaybı desteği ödemelerinin 20 Ocak’ta başladığını duyurmuştu.

Yorumlar (0)
banner557