banner565

banner472

banner458

banner457

Ticaret Bakanlığı; esnafı, KOBİ’yi ve ihracatçıyı destekliyor; 81 ildeki bakkallara dijital eğitim

Ticaret Bakanlığı, Coca-Cola Türkiye ile işbirliğinde pandemi döneminde bakkalların dijital dönüşümde daha etkin yer alabilmeleri ve rekabet güçlerini artırabilmeleri için yeni bir proje başlattı.

HABER 01.01.2021, 00:01 23.03.2021, 17:09
28214
Ticaret Bakanlığı; esnafı, KOBİ’yi ve ihracatçıyı destekliyor; 81 ildeki bakkallara dijital eğitim

Ticaret Bakanlığı, Coca-Cola Türkiye ile işbirliğinde pandemi döneminde bakkalların dijital dönüşümde daha etkin yer alabilmeleri ve rekabet güçlerini artırabilmeleri için yeni bir proje başlattı. ‘Bakkalımla El Ele’ projesi ile 81 ildeki bakkal esnafına e-ticaretten, müşteri ilişkisine, dijital pazarlamadan, reklam ve sosyal medyaya kadar eğitimler verilecek. Söz konusu eğitimlere Bakanlığın dijital eğitim portalı ‘Sanal Ticaret Akademisi’nden ücretsiz ulaşılabilecek, başarılı bakkallara “En Dijital Bakkal” sertifikası verilecek. Diğer belirli illerde gezici TIR’lar ile proje tanıtılacak. Eğitimlere ‘https://akademi.ticaret.gov.tr’ adresinden ulaşılacak. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan imzasıyla 81 ilde faaliyet gösteren tüm bakkal esnafını söz konusu ücretsiz eğitime ve dijital dönüşüme davet eden mektup gönderildi.
Pekcan, Türkiye’nin dört bir yanında faaliyet gösteren ve sayıları 2 milyona ulaşan esnaf ve sanatkarın üretimleri ve istihdama sağladıkları katkılarla ülke ekonomisinin en önemli yapı taşlarından biri olduğunu belirterek, projeyle bakkal esnafını elektronik ticarette ve artan rekabet ortamında güçlendirmeyi amaçladıklarını söyledi. Coca-Cola İçecek CEO’su Burak Başarır, Pandemi döneminde işleri olumsuz yönde etkilenen esnafın yanında olduklarını aktardı.

Sermaye kaybı olan veya borca batık şirketler için kolaylık
Sermaye kaybı yaşayan veya borca batık durumda olan şirketlerin bu durumdan kurtulabilmelerine yönelik düzenlemeye gidildi. 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 376’ncı Maddesinin Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Değişiklikle sermaye kaybı yaşayan veya borca batık durumda olan şirketlerce uyulacak usul ve esaslar ile alınabilecek tedbirlere ilişkin mevzuatta düzenleme yapıldı. Buna göre, öncelikle sermaye kaybı veya borca batık olma durumlarına ilişkin uygulamada ortaya çıkan tereddütlerin giderilmesi amacıyla hesaplamalar hakkında ilave düzenlemeler yürürlüğe koyuldu. Buna ilave olarak, kapsam dahilinde bulunan şirketlerin eş zamanlı olarak sermaye artırımı ve azaltımı yapılması suretiyle daha az kaynak ile sermaye kaybı veya borca batık olma durumundan kurtulabilmeleri mümkün hale geldi.
Ayrıca şirketlerin salgın döneminde karşılaştıkları problemler göz önünde bulundurularak, gerçeklememiş yabancı para yükümlülüklerinden kaynaklanan kur farklarının hesaplamalarda dikkate alınmamasına ilişkin istisnanın kapsamı genişletildi. Söz konusu kur farkı zararlarına ilave olarak, 2020 ve 2021 yıllarında tahakkuk eden kiralamalardan kaynaklanan giderler, amortismanlar ve personel giderlerinin toplamının yarısının 2023 yılına kadar yapılacak hesaplamalarda dikkate alınmaması imkanı sağlandı.

Bakan Pekcan’ın, AB Ticaret Komiseri Dombrovskis ile görüştü
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Ekim’de görevine başlayan AB Ticaret Komiseri ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis ile videokonferans yöntemiyle görüştü. Türkiye-AB ticari ilişkileri, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi, Brexit, çelik koruma önlemleri, Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı, Serbest Ticaret Anlaşmaları, A.TR belgelerinin elektronik ortamda düzenlenmesi gibi konular ele alındı.
Pekcan, Türkiye ile AB arasındaki ticari ilişkileri ileri taşımanın Avrupa bölgesindeki değer zincirlerinin güçlendirilmesi ve rekabetçiliğin artırılması bakımından önemli olduğunu söyledi. Koronavirüsün küresel ekonomiye getirdiği zorlukların, Gümrük Birliği’ni güncelleme ihtiyacını ve dünyadaki mevcut değer zincirlerinin yeniden yapılandırılması gerekliliğini daha da güçlendirdiğini kaydeden Pekcan, mevcut anlaşmanın hem yeni alanları kapsayacak şekilde genişletilmesi, hem de yapısal sorunları giderecek şekilde güncellenmesinin önem taşıdığını ifade etti: “Avrupa Komisyonu’ndan da bu konuda destek bekliyoruz. Türkiye’nin en önemli ticaret ortaklarından biri olan Birleşik Krallık (BK) ile Serbest Ticaret Anlaşması’nı (STA) AB ile eş anlı olarak yürürlüğe koymayı amaçladık.”
AB’nin önlemlerinin iki taraf arasındaki anlaşmalara ve ortaklık ruhuna uygun şekilde gözden geçirilmesini talep eden Pekcan, Avrupa Komisyonu’nun geçen yıl Aralık’ta açıkladığı Avrupa Yeşil Mutabatakı ile ilgili gelişmeleri de yakından takip ettiklerini anlattı: “Bu değişikliklerin Türkiye-Avrupa Birliği Gümrük Birliği kapsamında ticari ilişkileri üzerindeki etkilerinin farkındayız. Bu dönüşüm büyük yatırımlar ve finansman gerektiriyor. Bu anlamda kapsayıcı bir finansman mekanizmasının sağlanması ve Türkiye’deki yeşil dönüşümü desteklemek için hem AB hem de uluslararası finansmana erişimin temin edilmesi kritik önem taşıyor.”
Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı ve Ticaret Komiseri Dombrovskis, Türkiye’nin Gümrük Birliği sayesinde AB’nin değer zincirlerine entegre olmuş kilit bir ortak olduğunu belirterek, Türkiye-AB ilişkilerinin her iki tarafın vatandaşları, iş dünyaları ve bölge için çok önemli olduğunu, Türkiye’nin AB için stratejik bir öneme sahip olduğunu vurguladı.

Televizyon, beyaz eşya, mobilya ve kuyumda taksit sayısı azaltıldı
Televizyon, beyaz eşya, mobilya ve kuyum satışlarında taksit sayıları düşürüldü. Perakende Ticarette Uygulanacak İlke ve Kurallar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, perakende işletmelerce tüketicilere yönelik gerçekleştirilen taksitli satışlar yeniden düzenlendi. Video, kamera ve ses sistemi gibi elektronik eşya satışları ile fiyatı 3 bin 500 liranın üstünde olan televizyon satışlarında taksit süresi 6 aydan 4 aya çekildi. Tablet bilgisayar satışları için süre 6 ay olarak devam edecek.
Buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve elektrikli ev aletleri gibi elektrikli eşya satışları ve mobilya satışlarında daha önce 18 olan taksit sayısı sınırı 12’yi geçemeyecek. Hava yolları, seyahat acenteleri ve konaklama ile ilgili yurt içine ilişkin harcamalarda taksit sayısı 18 olarak uygulanmaya devam edecek. Perakende işletmelerce basılı ve külçe halinde olmayan kuyum satışlarında taksitlendirme süresi daha önce 8 ayı geçemezken, bu süre 6 aya çekildi.

‘Dijital Dönüşümle Fark Yaratan Esnaflar Programı’
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Ticaret Bakanlığı ve Google Türkiye işbirliğinde video konferans yöntemiyle düzenlenen ‘Dijital Dönüşümle Fark Yaratan Esnaflar Programı’na katıldı. Bakan Pekcan, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından etkilenen esnaf ve sanatkara verilecek doğrudan hibe ve kira desteğine ilişkin, “E-devlet üzerinden yapılabilecek destek başvurularının, en geç Ocak ayının ilk haftası itibarıyla başlamasını öngörüyoruz” dedi. Pekcan, Program ile esnafların kolay şekilde e-ticaret sitesi kurabilmelerini sağlayacak imkanlar yaratılacağını söyledi: “Projenin ilk adımında, özellikle restoran ve kafelerin dijital dönüşümü için destek ve eğitimler sunulacaktır. Google Türkiye’nin öncülük ettiği ve Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, Bakanlığımız ve TESK tarafından desteklenen projenin değerli çıktılar elde edeceğine inanıyorum. Başta İç Ticaret Genel Müdürlüğümüz ile Esnaf Sanatkarlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürlüğümüz olmak üzere Bakanlığımız, projenin başarıyla tamamlanması için gerekli desteğini sunmaktadır ve sunmaya devam edecektir.” Pekcan, ‘Dijital Dönüşüm Proje Yarışması’nı başlatacaklarını da açıkladı.

Tüketici Hakem Heyetlerine başvurularda parasal sınırlar artırıldı
Tüketici hakem heyetlerine başvurularda 2021 yılı parasal değerleri yeniden belirlendi 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunu’nun 68’inci ve Tüketici Hakem Heyetleri Yönetmeliği’nin 6’ncı Maddelerinde Yer Alan Parasal Sınırların Artırılmasına İlişkin Tebliğ, 1 Ocak 2021’de yürürlüğe girmek üzere Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, tüketici hakem heyetlerine yapılacak başvurularda uyulması zorunlu parasal sınırlar, yüzde 9.11’lik yeniden değerleme oranına göre tekrar belirlendi. Tüketici hakem heyetlerine yapılacak başvurularda, büyükşehir statüsünde olan illerde değeri 7 bin 550 liranın altında bulunan uyuşmazlıklarda ilçe tüketici hakem heyetleri, büyükşehir statüsünde olan illerde değeri 7 bin 550 ile 11 bin 330 lira arasındaki uyuşmazlıklarda il tüketici hakem heyetleri ve büyükşehir statüsünde olmayan illerin merkezlerinde ve bağlı ilçelerde değeri 11 bin 330 liranın altında bulunan uyuşmazlıklarda il tüketici hakem heyetleri görevli olacak.

Yorumlar (0)