banner565

banner472

banner458

banner457

TİM ihracat meşalesini bu kez “Karadeniz Meclisi” ile Ordu’da yaktı“

TİM Karadeniz Meclisi”, 100’ün üzerinde ihracatçıyla Ordu’da gerçekleştirdi. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM),

HABER 01.06.2019, 07:55 24.06.2019, 09:28
5496
TİM ihracat meşalesini bu kez “Karadeniz Meclisi” ile Ordu’da yaktı“

ilkini Gaziantep’te “TİM Güneydoğu Anadolu Meclisi”, ikincisini Erzurum’da “TİM Doğu Anadolu Meclisi” adıyla düzenlediği açık iletişim platformu niteliğindeki bölgesel meclislerinin üçüncüsünü “TİM Karadeniz Meclisi” olarak Ordu’da, TİM Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle’nin ev sahipliğinde, Ordu Valisi Seddar Yavuz’un katılımı, Ordu, Giresun ve Samsun’dan 100’ün üzerinde ihracatçıyla gerçekleştirildi. 61 ihracatçı birliği, 13 genel sekreterliği, 27 sektörü ve 85 bine yakın üyesiyle Türkiye’nin küresel ticaret diplomasisinin saha neferleri olan ihracatçıların çatı kuruluşu TİM, ihracat ekosisteminin Türkiye’nin dört bir yanındaki tüm paydaşlarıyla buluşmaya devam ediyor. TİM, 360 derecelik yeni bakış açısıyla “Dış Ticaret Fazlası Veren Türkiye” hedefi doğrultusunda ihracatçının taleplerini dinledi ve bölgesel sorunlarını masaya yatırdı.
İsmail Gülle, “Bölüşürsek tok olacağımızı, buna karşın bölünürsek yok olacağımızı hiç akıldan çıkartmadan” bu toplantıları gerçekleştirdiklerini söyledi: “Bizlerin artık, her zaman akademik çalışmalara, bilimsel analizlere ve elbette saha eğitimlerine yer vererek, her zaman sağlam kökleri ile zorluklara karşı dik duran, ihracattan güç alan kalkınma anlayışımızı korumamız ve geliştirmemiz boynumuzun borcudur. Ülke bazında makro planların yanında, iller bazında, birliklerimiz ve illerimizin kanaat önderlerinin de desteği ile daha mikro ölçekte, daha isabetli çalışmalar, bizleri başarıya götürebilme potansiyeli taşıyor. TİM Anadolu Meclisleri programı kapsamında ülkemizi baştan başa dolaşacak ve bu potansiyelimizi aktaracağız. Gittiğimiz her yerde, o ilin, o bölgenin ihracatını konuşacağız. Yeni firmalarımızın, girişimcilerimizin ihracat ailesine katılması için çalışacak, mevcut ihracatçılarımızın ihracatlarını artırmaları için gayret edeceğiz.”
“En büyük fındık üreticisi olduğumuzu tüm dünyaya duyuralım”: İsmail Gülle’nin verdiği bilgilere göre; 2018 yılında Türkiye’de ve hatta dünyada fındık denildiğinde ilk akla gelen şehirler olan Ordu 203.7 milyon dolar, Giresun ise 152.1 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Fındık ihracatı ise Ordu’dan 69; Giresun’dan ise 44 milyon dolar oldu. Tüm dünyanın fındık ticaretinin yüzde 6.7’si sadece bu iki ilden. Gülle, bu illerin gençleri ve akademisyenlerini destekleyeceklerini belirtti: “Üniversite-sanayi işbirliğine daha fazla eğilelim. Ülkemizin tüm dünyanın en büyük fındık üreticisi olduğunu, fındığın ne denli faydalı olduğunu, sadece çikolata sektöründe değil boyadan ilaç endüstrisine kadar kullanılabilirliğini tüm dünyaya duyuralım. Ayrıca fındığın toplamasından işlenmesine ve son kullanıcıya ulaşım sürecine kadar tüm alanlarda teknolojik dönüşümü sağlayabilecek yatırımlarla bir tarım ürününün ötesinde büyük bir marka oluşturup, bunu sadece geleneksel pazarlarımıza değil, tüm dünyaya bu şekilde pazarlayalım.”
Türkiye fındık ihracatının yüzde 19’unu İtalya’ya, yüzde 24’ünü Almanya’ya yapıyor. Pazar çeşitlendirmesine giderek, sektörde talep rekabetinin artırabileceğini ve bölgesel risklerin en aza düşürebileceğini kaydeden Gülle, 2018’de Ordu’da 94, Giresun’da ise 58 ihracatçı firmamız bulunduğunu aktardı: “Her firmamızı ihracat yapabileceği en az 2 pazara daha götüreceğiz. Ticaret heyetleri, alım heyetleri organize edeceğiz. Fuar katılımları, potansiyel müşteri ziyaretleri düzenleyeceğiz. Bu sayede, firmalarımızın tek bir pazara yoğunlaşması yerine, çok çeşitli pazarlara ihracat yaparak riski dağıtmalarını sağlayacağız.”

Yorumlar (0)