banner565

banner472

banner458

banner457

TİM’den ‘Bölgesel Sürdürülebilir İhracat Seferberliği Eğitim Programı’

TİM, bir ilki daha hayata geçirerek ‘Bölgesel Sürdürülebilir İhracat Seferberliği Eğitim Programı’nı başlattı. Marmara Bölgesi ile başlayan eğitimlerin yıl içerisinde 7 ayrı bölgeye yönelik gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

HABER 01.04.2022, 00:01 25.04.2022, 09:37
20695
TİM’den ‘Bölgesel Sürdürülebilir İhracat Seferberliği Eğitim Programı’

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), İklim Değişikliği, Sürdürülebilirlik ve Avrupa Yeşil Mutabakatı hedefleri doğrultusunda, ihracatçılara yol göstermek adına ‘Dünyayı Tüketmeden, Dünya için Üretiyoruz’ mesajıyla 12 ana hedefle ‘TİM Sürdürülebilirlik Eylem Planı’nı geçtiğimiz Haziran’da kamuoyu ile paylaşmıştı. TİM, Plan’da yer alan TİM Bölgesel Sürdürülebilir İhracat Seferberliği Eğitim Programı’nın ilk etkinliği çevrimiçi olarak Marmara Bölgesi’nde başlattı.
Program TİM Başkanı İsmail Gülle, Dışişleri Bakan Yardımcısı, Avrupa Birliği Başkanı ve Büyükelçi Faruk Kaymakcı, Ticaret Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu’nun açılış konuşmalarıyla başladı. İsmail Gülle, bu kritik dönüşüm sürecinde enerji arz güvenliği sağlanmadan atılacak adımların, süreci daha da zor bir duruma dahi sokabileceği uyarısını yaparak, “Enerji güvenliği tam anlamıyla sağlandıktan sonra, yeşil dönüşüm sürecimiz de hız kazanacak” dedi.

“Hedefimiz, ‘Sıfır Atık Projesi’ni ihracatımızdaki her sektöre taşımak”:  Üretimi ve ihracatı sürdürülebilir bir zemine taşımalarının gerektiğinin altını çizen Gülle, TİM Kadın Konseyi öncülüğünde açıkladıkları Eylem Planı’nda öne çıkan hedeflerinden birinin ‘Sıfır Atık Projesi’ni ihracatımızdaki her sektöre taşımak olduğunu, bu hedef doğrultusunda da Dış Ticaret Kompleksi’nde Sıfır Atık Yönetim Sistemi kurduklarını aktardı: “Ticaret Bakanlığımız tarafından açıklanan Yeşil Mutabakat Eylem Planı ve TİM Sürdürülebilirlik Eylem Planı’mızda ‘Yeşil Finansman’ başlığı çalışmalarımızın kilit noktasını oluşturuyor.”
İhracatçılar ‘Sınırda Karbon Düzenlemesi’ne hazır olmalı: Türkiye’de ilk kez hayata geçirdikleri ‘TİM Bölgesel Sürdürülebilir İhracat Seferberliği Eğitim Programları’nın ilkini ihracata en büyük oranda katkıyı sağlayan Marmara Bölgesi’nde başlattıklarını belirten Gülle, Marmara Bölgesi’nin 143 milyar dolarla ihracatımızın yüzde 64’ünü tek başına gerçekleştirdiğini söyledi: “Avrupa Birliği (AB), Marmara’nın en çok ihracat yaptığı bölge. Bu anlamda, AB tarafından 2026’da uygulanmaya başlanacak ‘Sınırda Karbon Düzenlemesi’ne bölgemizdeki ihracatçıların hazır olması son derece önemli.” Marmara Bölgesi’nin ihracatında başı çeken otomotiv, hazırgiyim, çelik ve tekstil gibi sektörlerin bu düzenlemeden etkileneceklerinin beklendiğini kaydeden Gülle, eğitim programlarını diğer 6 bölgede de hayata geçirerek ihracatta sürdürülebilirlik ekosisteminin gelişmesine katkı sağlayacaklarını ifade etti.
“2053 net sıfır emisyon hedefine kararlılıkla yürüyeceğiz”: Sıfır Atık Sistemi’nin önemine, finansmanın  sürdürülebilirlik ekosisteminin oluşturulmasında olmazsa olmaz bir enstrüman olduğuna değinen Gülle, “Sürecin sonunda enerji güvenliğimizi sağlayarak, yeşil dönüşüm sürecinde ülkemizi örnek bir modele kavuşturacağız. ‘İhracatla yükselen Türkiye’yi hep beraber inşa edeceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde, 2053 net sıfır emisyon hedefine kararlılıkla yürüyeceğiz” dedi.

Açılış konuşmalarından sonra başlayan eğitim programında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ‘İşletmeler için Sıfır Atık Uygulamaları’, Dışişleri Bakanlığı AB Başkanlığı tarafından ‘Uluslararası Finansman ve Birlik Programları’,  Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. tarafından ‘Yenilebilir Enerji Kaynak Garanti Sistemi (YEK-G)’, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ‘Yeşil OSB Sertifikasyon Sistemi ve OSB’lere Verilen Kredi Destekleri’, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ‘Sürdürülebilir Tarım’ ve son olarak Ticaret Bakanlığı tarafından ‘Yeşil Mutabakat Eylem Planı’na yönelik paylaşımlar yapıldı,  ‘İyi Uygulama Örnekleri’ aktarıldı. Türk Standart Enstitüsü (TSE) Çevresel Gözetim ve Doğrulama Müdürlüğü tarafından ‘İhracatçı Firmalar için Sera Gazı Hesaplaması’ konulu bir sunum, sonra  ‘Sürdürülebilir Kalkınma, Tedarik Zinciri Yönetimi ve Döngüsel Ekonomi’ başlıklı bir sunum yapıldı. Ayrıca ‘Endüstriyel Atık Suların Arıtılması ve Geri Kazanılmasında İleri Arıtma ve Membran Teknolojileri’ ve ‘Marmara’nın Bugünü ve Suyun Geleceği’ konularında güncel gelişmeler paylaşıldı.

Yorumlar (0)