banner565

banner472

banner458

banner457

TKBB sektörü ilmek ilmek dokudu

Türkiye Katılım Bankaları Birliği’nin (TKBB) 21. Olağan Genel Kurulu’nda Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Nureddin Nebati, TKBB’nin kuruluşundan bu yana katılım finans sektörünün Türkiye’de adeta ilmek ilmek dokunduğunu belirtti.

HABER 01.06.2022, 00:00 24.06.2022, 10:42
22953
TKBB sektörü ilmek ilmek dokudu

Türkiye Katılım Bankaları Birliği’nin (TKBB) 21. Olağan Genel Kurulu, Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Nureddin Nebati ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben’in katılımıyla İstanbul’da gerçekleşti. Ekonomi yönetiminin önemli isimlerinin katılımı ile gerçekleşen Genel Kurul’da katılım bankalarının ve Türkiye ekonomisinin mevcut durumuna ilişkin değerlendirmeler yapıldı, ülke ekonomisinin gelecekteki seyrine yönelik öngörüler masaya yatırıldı.
Bakan Nebati, TKBB’nin kurulduğu günden bu yana Türkiye’nin kalkınmasında ve büyümesinde önemli roller üstlendiğini, bu rollerin öneminin her geçen gün arttığını belirtti. Türkiye’de katılım finansın mazisinin, 1980’lerin ilk yıllarına uzandığını anımsatan Bakan Nebati, TKBB’nin kuruluşundan bu yana katılım finans sektörünün Türkiye’de adeta ilmek ilmek dokunduğunu aktardı.
“İstanbul, uluslararası katılım finansın merkezi olacak”: Akben, “Katılım finans kuruluşlarının ağırlıklı olarak likidite yönetimi için kullandığı teverruk ürününe ilişkin işlemlerin, yurt dışı piyasalar yerine yurt içinde yapılabilmesine yönelik projede son aşamaya gelindi” dedi. Akben, Türkiye Ürün İhtisas Borsası nezdinde kurulacak özel piyasanın gelecek günlerde faaliyete geçmesinin beklendiğini, üzerinde çalıştıkları en önemli konunun Katılım Finans Kanunu olduğunu belirtti: “Devam eden diğer çalışmalar, katılım finans kuruluşları için tahkim merkezi ve derecelendirme sistemi kurulması eylemleridir. Kanunun ve diğer meri çalışmalarımızın İstanbul’a, uluslararası katılım finans merkezi olma yolunda ciddi katkılar sağlamasını bekliyoruz.”
“Toplanan fonlarda payımız yüzde 10’u aştı”: TKBB Başkanı Osman Çelik katılım bankalarının 2021 yılını ve Türk finans sistemini değerlendirdiği sunumunda, şu bilgileri verdi: “2021 rakamlarında en dikkat çekici büyümeyi toplanan fonlarda gösterdik. Toplanan fonlarda 2020’ye göre yüzde 73 gibi yüksek oranda bir artış yaşandı. Aralık 2021 itibarıyla toplanan fon miktarı 556 milyar 418 milyon liraya ulaştı. Katılım bankalarının sektörden aldığı pay yüzde 10.5’e yükseldi. Bu katılım bankalarına olan güvenin giderek arttığının göstergesidir.”

FKB’nin desteği devam ediyor
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Finansal Kurumlar Birliği’nin (FKB) 10. Olağan Genel Kurulu’nda 2012’den bu yana finansal kurumların ülke ekonomisine sağladığı katmadeğeri artırma vizyonuyla hareket eden FKB’nin, çalışmalarıyla çatısı altında yer alan finansal kiralama, faktoring, finansman, varlık yönetim ve tasarruf finansman sektörlerinin her geçen gün gelişmesine ve üyelerinin ülke ekonomisine giderek daha fazla katkıda bulunmasına destek olduğunu dile getirdi.
Türkiye Ekonomi Modeli (TEM) politikalarına ilişkin de açıklamalarda bulunan Bakan Nebati, TEM’i serbest piyasa ekonomisinin kurallarından taviz vermeden, makroekonomik ve finansal istikrarı kalıcı olarak sağlayarak yüksek katmadeğerli yatırımları teşvik edecek şekilde ve ilgili kurumlarla eşgüdüm içerisinde tasarladıklarına dikkati çekti. Nebati, modelin odak noktasında üretimi, yatırımı, ihracatı ve istihdamı artırmanın yer aldığını ve bununla birlikte cari açık sorununu kalıcı olarak çözmeyi ve küresel değer zincirlerinde üst sıralara çıkmayı da hedeflediklerini kaydetti.

Yorumlar (0)