banner565

banner472

banner458

banner457

TOBB Sektör Meclisleri İstişare Toplantısı’nda; ​​​​​​​Talepler Bakan Muş’a iletildi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) Türkiye Sektör Meclisleri İstişare Toplantısı’na katılan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, “Hangi sektörün ne sorunu varsa bunları teker teker tespit ediyoruz ve çözüm için hızlı şekilde adım atıyoruz” dedi.

HABER 01.08.2021, 00:00 30.08.2021, 22:55
22891
TOBB Sektör Meclisleri İstişare Toplantısı’nda; ​​​​​​​Talepler Bakan Muş’a iletildi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) Türkiye Sektör Meclisleri İstişare Toplantısı, Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un katılımıyla TOBB Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Bakan Muş, iş dünyasının görüş ve önerilerini çok önemsediklerini vurgulayarak, üretim ve ihracata yönelik verecekleri teşviklerde çok hassas olacaklarını söyledi: “Amacımız yatırımcımızın, girişimcimizin önünü açmak, daha çok üretim daha çok ihracat daha çok istihdam sağlamak ve üretken bir Türkiye oluşturmaktır.”

Muş, ekonomiler için reel üretimin yanında hizmet sektörünün de giderek daha önemli hale geldiğinin farkında olduklarını belirterek, Türkiye’nin gayri safi yurt içi hasılasının yüzde 55.2’sinin hizmet sektörlerinde oluştuğunu ve sektörün istihdam içindeki payının da yüzde 55’e ulaştığını aktardı.

Cari açığın önemli oranda enerji ithalatıyla ilgili olduğunu, bu anlamda Karadeniz’de çok önemli keşifler yapıldığını hatırlatan Muş, “Buradaki kaynakların ekonomimize kazandırılmasıyla, katma değerli ihracat ve yatırımların desteklediği büyümemizle birlikte düşünüldüğünde cari açığın da orta vadede ülkemizin gündeminden düşeceğine inanıyoruz. Attığımız adımlarla göreceksiniz ki gelecek nesillerin gündeminde Türkiye’nin cari açık problemi olmayacak. Biz bu cari açık sorununu Türkiye’nin gündeminden çıkarmış olacağız” dedi.

Muş, Yeşil Mutabakat ve Gümrük Birliği’nin güncellenmesi gibi gündemleri yakından takip ettiklerini dile getirdi: “Her iki konu başlığında da iş dünyamızın beklentilerinin farkındayız. AB nezdindeki bu değişim döneminde de ülkemizin hak ve çıkarlarını sonuna kadar koruyacağız.” Muş, yaptıkları birçok çalışmada başta TOBB üyeleri olmak üzere iş dünyasının temsilcileriyle istişareye önem verdiklerini, bu istişareyi gelecek dönemde de sürdüreceklerini ifade etti.

“Asgari ücret desteği yasal mevzuatının sonuçlanmasını bekliyoruz”: TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Her sektörde en çok öne çıkan sorunlar ve bunların çözümüne yönelik öneriler bir araya getirildi. Bunların hepsini, ilgili kurumlar bazında da tasnif edip ileteceğiz. İnanıyorum ki arkadaşlarımızın bu değerli çalışmalarıyla, kamu-özel sektör işbirliğine yeni bir ivme kazandıracak, ekonominin büyümesine destek vereceğiz” dedi.

Hisarcıklıoğlu, bazı taleplerini şöyle sıraladı: “Asgari ücret desteği konusunda yasal mevzuat hala tamamlanmadı ve uygulama başlamadı. Bu konunun daha fazla gecikmeden sonuçlanmasını bekliyoruz. Ticaret sicilde, şube tescil giderleri yeni şirket kurmaktan daha pahalı hale geldi ve büyük bir mali külfete dönüştü. Burada indirime gitmeye ihtiyaç var. Hammadde tedarikinde sorunlar yaşanıyor. İhracat taahhüt kapamaları ve dahilde işleme izin belgeleri için ilave süre verilmesine ihtiyaç var, zira pandeminin etkileri hala devam ediyor. Gümrük işlemlerinde özellikle fazla mesai ücretleri önemli bir gidere dönüştü ve ihracatçılarımıza çok olumsuz yansıyor, bu konuda bir düzenleme gerekiyor. AB Yeşil Mutabakatı’na yönelik olarak, kamu ve özel sektör birlikte çalışarak, ortak politika belirlenmesine ihtiyaç duyuluyor.”

Başkan Kütükçü, Bakan Muş’a taleplerini iletti
Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Memiş Kütükcü, sanayicilerin taleplerini iletti. Kütükcü, AB müktesebatı çerçevesinde yürütülen yeşil mutabakata uyum sürecinde işletmelerin desteklenmesi, Eximbank tarafından verilen İhracat Sigortası hasar ödemeleri sürecinin hızlandırılması, Kambiyo mevzuatı gereği ihracat bedellerinin Türkiye’ye getirilmesi mecburiyetine ilişkin muafiyet sınırının 100 bin dolar olarak belirlenmesi, devam eden konteyner sorununda devlet desteğinin sağlanması ve Geriye Yönelik Menşei Şahadetnamesi hakkında düzenlemeler yapılması gibi konularda Bakan Muş’tan destek istedi.

Yorumlar (0)
banner557